Minkälainen monivuotinen pensas tai kukka kasvaisi kesäpaikkamme seinusta-rinteessä? Tämä on etelään päin eli aurinko paistaa koko päivän ja on kuiva kasvualusta ja koko on noin 12 x 3m eli suorakaiteenmuotoinen. Se on aika jyrkkä rinne jota nurmikkona on hankala leikata. Talomme on punainen rakennettu 70 v sitten, maalattu uudelleen 2v sitten. Haluaisin koko tämän alan peittää jollain kukkivalla kasvilla tai kasveilla. Tämän rinteen alapuolella on marjapensaita parissa rivissä ja kasvimaata ja niitten jälkeen on yleinen tie pariin naapuriin.

Matalat pensaat tuovat eloa myös talvella, toisaalta perennojen varret lakastuvat talveksi. Korkeat pensaat saattavat peittää näkyvyyttä liikaa. Paikka olisi mainio myös kivikkopuutarhalle, jos sen perustamiseen on mahdollisuuksia. Kivikkopuutarha ei kaipaa kovin paljoa huoltamista. Näin kesäpaikan pihasta ei tule työläs.

Perennoista matalat, kuivuutta sietävät lajit sopivat aurinkoiseen rinteeseen. Erilaiset kurjenpolvet voisivat viihtyä. Nurmikostakin saa helppohoitoisen, jos heinän tilalle saa kasvamaan niittyhumalan ja muita aurinkoisen paikan niittykasveja. Kunnon kukkapenkin perustaminen vaatii hieman enemmän, mutta silloin lajivalikoimakin on laajempi.

Pensaista matalat angervot ovat mainioita, ne viihtyvät kuivahkossa ja aurinkoisessa paikassa. Jos pensaiden ei tarvitse olla kukkivia, seppelvarpu peittää rinteet kauniisti. Myös kultaherukka sopii kuivahkoihin paikkoihin. Sillä on erittäin kaunis syysväritys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Havut ovat kauniita myös talvella. Rinteeseen sopivat esimerkiksi tuivio ja kääpiökataja. Myös muut matalat katajat, kuten sinilaakakataja, ovat hyviä. Katso myös kuvia erilaisista puiden kääpiömuodoista. Kääpiöserbiankuusi ja okakuusen kääpiömuoto ovat hyviä. Okakuusen väri on hopeinen, neulaset ovat hyvin piikikkäitä.

Lehtipensaista seppelvarpu on aika kiva. Koivuangervo kasvaa kauniin pallomaiseksi.

Mitenkähän tuo mahonia kasvaisi rinteessä. No, aurinkoiseen paikkaan sitä ei kyllä kannata laittaa, mutta miten sinne pohjoisrinteelle. Sehän on varjossa tai puolivarjossa viihtyvä. Liian aurinkoisessa paikassa siihen tulee ruosteläiskiä ja se kituu. Meillä oli, kun asuimme omakotitalossa vielä muutama vuosi sitten, varjoisalla seinustalla mahoniapensaita. Ne kukkivat kauniisti tekivät sinisiä marjoja ja niissä oli kauniit kiiltävät ikivihreät lehdet.
Se on myös hyvin peittävä kun se leviää. Aijon keväällä ostaa mökille muutaman mahonian taimen. Sieltä löytyy hyvä puolivarjoinen paikka.
Meillä on mökillä myös hankalasti leikattavia rinteitä. Laitoin yhteen kiviä ja väliin maksaruohoja ym.

Sisältö jatkuu mainoksen alla