Mikä aiheuttaa valkoisia laikkuja leimukukkien ja koristepensaiden lehdille? Millä ne saa pois, auttaako jos istuttaa uudet kasvit tilalle?Marjut

Valkoiset jauhemaiset laikut ovat härmän aiheuttamia. Härmä on sienitauti, joka kasvaa lehtien pinnoilla. Sienitauti on erittäin runsas silloin, kun päivät ovat lämpimät ja kasvien lehdet pysyvät kuivina.

Kuumina kesinä, jolloin kastellaan kasvien tyvelle, etenkin leimukukat saavat herkästi härmätartunnan. Sienten itiöt leviävät tuulen mukana.

Härmää voi torjua kastelemalla kasvien lehdet märäksi keskellä päivää. Kasvin kaivaminen pois ei poista tautia. Leimukukkien kasvupaikan pitäisi olla puolivarjoinen. Moni pensas saa härmätartunnan, mutta se ei tuhoa pensasta. Joinakin vuosina härmää on paljon, sateisina kesinä yleensä vähemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskustelu on ilmeisesti jatkoa "Kysy asiantuntijalta" -vastaukseen:
http://www.nettiet.fi/kysy/koti-ja-piha/art3698-Valkoiset-laikut-leimuku...
jossa kysellään mitä ovat valkoiset laikut leimujen lehdissä (vastaus: härmää).

Syysleimujen härmä on yleensä vain esteettinen haitta, joskus sitä on enemmän ja joskus vähemmän. Sitä voi ehkäistä huolehtimalla kasvuston muusta elinvoimaisuudesta. Jotkin leimut ovat härmälle paremmin vastustuskykyisiä, joten silloin kun hankkii uusia (syys)leimuja, kannattaa valita härmänkestäviä lajikkeita tai kantoja. Ilmeisesti monet vanhat lajikkeet tai kannat ovat vastustuskykyisempiä (vanhassa vara parempi :) ).

-------------
http://vihreapuutarha.wordpress.com

Tässä näyttää taas kerran olevan yksi noita mystisiä keskustelun aloituksia,
josta ei saa selvää. Liittykö tämä johonkin aikaisemmin julkaistuun artikkeliin,
jota olet tässä kommentoinut vai mihin?
Tämä kysymys on keskustelun aloittajalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla