Voiko vanhan pensaan siirtää? Kasvaako vanhassa kuopassa uusi pensas?

Vanhan pensaan siirto on kova urakka. Kaiva ensin valmiiksi riittävän iso kuoppa uuteen paikkaan. Pensas pääsee uuteen paikkaan heti ylösnoston jälkeen, kun et joudu väsyneenä raatamaan tehtyäsi ison työn pensaan ylös kaivamisessa.

Pensas on paras siirtää aikaisin keväällä, ennen kuin lehdet puhkeavat, tai sitten syksyllä, kun ne ovat jo varisseet. Ennen siirtoa leikataan vanhimmat oksat pois ja nuoremmat lyhennetään noin 15 senttimetrin mittaisiksi.
Jotkin pensaat kestävät täydellisen alas leikkauksen, mutta esimerkiksi pensashanhikki näyttäisi toipuvan hitaammin.

Ylöskaivaminen pitää aloittaa siltä kohdalta juuristoa, mihin pensaan uloimmat oksat näyttävät ulottuvan. Pikkuhiljaa ojaa syvennetään ja lopuksi kaivetaan maata paakun alta. Jos joudut katkomaan juuria, käytä oksasaksia, jotta leikkuukohdista tulee siistejä ja tasaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Istuta ylösnostettu pensas heti uuteen paikkaan, ja kastele istutuskuoppa huolellisesti, ennen kuin laitat pensaan paikoilleen. Pensas kasvattaa ensin juuristoa vaurioituneen tilalle, joten kastelusta on huolehdittava etenkin lämpiminä kevätpäivinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhaan kuoppaan ei kannata istuttaa pensasta, ellei ensin uudista kuopan multaa. Usein uusi pensas ei kaikesta huolimatta ala kasvaa, koska kuoppaan jääneistä vanhan pensaan juurista saattaa niiden lahotessa erittyä kasvua hidastavia aineita. Suuret juurenpalat kannattaa poistaa huolellisesti ennen uuden pensaan istutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla