Voisiko omaa pissaa käyttää puutarhan lannoitteena? Se olisi ainakin ilmainen lannoite.
Pitäisikö sitä laimentaa ja mikä olisi oikea laimennussuhde? Kuinka usein lannoitus kannattaisi antaa?
Voisiko laimennettua pissaa antaa myös huonekasveille ilman hajuhaittoja? Jos voi, mikä olisi oikea laimennussuhde ja kuinka usein kannattaisi lannoitetta antaa? Hobitti

Virtsa, niin eläinten kuin ihmistenkin on hyvin typpipitoista. Se soveltuu lannoitteeksi, mutta sitä pitää laimentaa.

Paras tapa on sekoittaa kompostiaineksen sekaan, jolloin se nopeuttaa kasvijätteen maatumista. Sellaisenaan voi  varovasti käyttää, kun levittää esim. pensaiden juurille, mutta vain vähäisiä määriä kerrallaan. Jos laimentaa 1/ 3 niin ei ole sitten liian väkevää.

Heinäkuun loppupuolella ei enää suositella typpilisäystä monivuotisille, jotta alkavat valmistautua syksyyn. Havupuiden lähelle ei ole syytä laittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisätiloissa en suosittele virtsaa käyttämään, koska voi olla liian yksipuolista (=paljon typpeä) ja hajukin voi haitata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hei,
onko teillä kokemuksia virtsan käytöstä lannoitteena omassa puutarhassa hyöty- tai koristekasveilla? Olisi mielenkiintoista kuulla, llaimennatteko virtsaa, mille kasveille käytätte kuinka paljon, ja miten keräätte sitä (erottelevan kompostikäymälän avulla vai perinteistä "pissapottaa" käyttämällä). Itse olen käyttänyt virtsaa erikseen kerättynä ja laimennettuna 1:10. Toisaalta jossakin sanotaan, että olisi helpompi levittää sellaisenaan ja kastella heti perään vedellä (esimerkiksi täällä http://www.biohalo.net/136 ).

Olen löytänyt aiheesta monenlaisia suosituksia, mutta juuri käytännön kokemukset olisivat kiinnostavia. Tästä aiheesta on varmaan ollut "muinoin" hyviä käytäntöjä, mutta muutamien vuosikymmenien aikana ne ovat unohtuneet. Vanhasta 50-luvun huonekasvikirjasta löysin mainintoja aiheesta, mikä innosti kokeiluihin sisällä ruukkukasveilla. Ainakaan laimentamalla ei ole vielä tullut hajuhaittojakaan.

-----
http://vihreapuutarha.wordpress.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla