Sain tämän Grigor Auerin maalauksen sen äitini kuoltua. Taulu on kuulunut hänelle, koska Grigor Auer oli äidinäitini veli. Minulla on myös toinen Auerin taulu, ”Koivikko”. Onko näillä tauluilla mitään arvoa?

Kyllä Grigor Auerin (1882–1967) maalauksilla on oma arvonsa.

Auer syntyi Impilahdella, joka sijaitsee nykyisen rajan takana. Hän opiskeli STY:n piirustuskoulussa 1903–04 sekä Pietarin taideakatemiassa 1904–5 ja 1906–7. Mainittakoon, että hän toimi konservaattorina Pietarin Eremitaasissa 1908–11.

Taitaa olla niin, että aiheeltaan suositumpi on kysyjän toinen maalaus eli tuo ”Koivikko”, sillä Auerin maisemista on aina pidetty.

Kukka-asetelmakin on toki taitavasti maalattu, vaikka en kyllä tänne asti erota, onko siinä ruusuja vai kulleroita. Kukka-asetelman päivän hinta on 250–300 euroa.

Vierailija

Grigor Auerin maalaus

On ne niin kamalia nuo Auerin taulut, oikeita töherryksiä, jotka kelpaavat parhaimmillaankin vain saunansytykkeiksi. Miten joku edes pystyykin malaamaan noin kuolleita taulua? Olisiko asialla aito ja alkuperäinen lankkumaalari? Toisaalla keskustellaan, olemmeko unohtaneet hyvät tavat. Tällainen uniikin taidekäsityksen ilmaus kyllä tekee tyhjäksi minkä mielipiteen vaihdon tahansa. Jätä seuraavat näyttelyt käymättä.
Lue kommentti
Vierailija

Grigor Auerin maalaus

Lainaus: Minun mielestäni Grigori Auerin taulut ovat ihan hienoja. Googletin nimen ja löysin sivuilta paljon teoksiaan ! Tämä on näkymä vanhan "Valamon venerannasta" ! Myös minä pidän noista tauluista ja aiheista.Olen googlettanut. Itse en pystyis tekemään minkäänlaista maalausta ja näin ollen ihailen kaikenlaista taidetta. Vaikka en jostain pitäisikään , minulla ei ole mitään valtuuksia lähteä sitä julkisesti "mollaamaan".
Lue kommentti
Emilia-kannu.

Osto- ja myyntiliikkeen tämän hetken hittituotteissa näkyy 50- ja 60-lukujen palvonta sekä nuorten aikuisten kaipuu mummolaan. Lojuuko sinun nurkissasi näitä aarteita?

Viisi tavararyhmää, joista tällä hetkellä on enemmän kysyntää kuin tarjontaa ovat:

1. Emilia-astiastot

Keräilijöiden innostus ei näytä laantumisen merkkejä. Erityisesti etsitään aamupala-settiä.

Kaj Franckin suunnitteleman linjakkaan astiaston juju on mustavalkoinen, romanttinen kuvitus, johon Raija Uosikkisen sanotaan saaneen vaikutteita Amerikan-tätinsä leppoisasta elämästä. Emilia oli Arabian tuotannossa 1957–66. 

Arabian graafiset kuvioaiheet puhuttelevat  laajemminkin. Japanilaisia ja korealaisia turisteja kiinnostaa kaikki Made in Finland.  Siis nimenomaan Suomessa tehty, ei vain täällä suunniteltu.

2. Korikalusteet 

Pöydissä ja tuoleissa saa kernaasti näkyä ajan patina, kunhan liitokset ovat napakassa kunnossa.  Nostalgisen kukkapöydän suosio on kasvanut samaan tahtia viherkasvi-innostuksen kanssa.

Nainen korituolissa vuonna 1954. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
Nainen korituolissa vuonna 1954. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

3. Räsymatot 

Tukevaksi kudotut, vähän pidetyt ja huolella säilytetyt. Kostea ullakko ei saa matossa lemahtaa. Vahva värimaailma on plussaa.

Kysyntää on myös käsin solmituilla itämaisilla matoilla ja pohjois-afrikkalaisilla villamatoilla.  Vanhojen suomalaisten  ryijyjen käyttöä lattioilla ei ole ihan vielä hoksattu.

4. Tiikkihuonekalut 

Matala, kahdella liukuovella varustettu senkki on erityisen himoittu tv-taso. Vähäeleiset  ja sirot puukalusteet kiinnostavat muutenkin, esimerkiksi tanskalaisen Hans J. Wegnerin punostuoleista on jatkuva kysyntä.

5. Björn Weckströmin korut

Björn Weckström suunnitteli 60-luvulla kaulakorun Planetaariset laaksot. Koru nähdään mm. Tähtien sota elokuvassa Prinsessa Leian yllä. Kuva: Lapponia Jewelryn
Björn Weckström suunnitteli 60-luvulla kaulakorun Planetaariset laaksot. Koru nähdään mm. Tähtien sota elokuvassa Prinsessa Leian yllä. Kuva: Lapponia Jewelryn

Suomalaisen korutaiteen Grand Old Manin laajasta tuotannosta haluttua on kaikki: akryylista avaruushopeaan ja tulipronssista lapinkultaan.
Edullisemman hintaluokan hittejä ovat vanhat Kalevala-korut. Mitä järeämpi kääty tai solki, sitä parempi.

Asiantuntija: Jan Lindroos, Helsinki Secondhand 

Isäni ja hänen armeijakaverinsa löysivät nämä astiat hyvin pakattuina lattian alta eräästä tuvasta, jossa saksalaiset olivat majailleet Lapin sotaan asti. Milloin Arabia on tehnyt astiaston. Mikä mahtaa olla astioiden arvo? Eeva

Asiantuntija vastaa:

Astiasto on mahtanut melko tuliterä silloin, kun se on pakattu tuvan lattian alle piiloon. Koristeaihe on Maisema, jota Arabia käytti lähes sata vuotta. Näissä astioissa on leima, jota käytettiin 1932–49.

Maisemaa on tehty ainakin sinisenä, punaisena ja harmaana.

Kyseessä on 6 hengen kahvikalusto, johon (alunperin) kuuluu kahvikannu, sokerikko, kermakko ja kuusi kuppiparia pullalautasineen. Yksi kuppi ja asetti näyttäisivät puuttuvan. Kahvikalusto ei ole vallan harvinainen eikä kallis, ehkäpä 100–150 euron arvoinen, jos kuudes kuppipari on olemassa – mutta kaluston tarina on palanen historiaa.