Minua kiinnostaa, näin Sibeliuksen juhlavuonna, minkä arvoinen tämä Hauptin tekemä teos on.

Samoin tietysti "Sureva nainen" työn arvo olisi mukava tietää. Olemme saaneet nämä teokset sukulaiseltamme, joka työskenteli Arabian tehtaalla vuosikymmeniä.

Rauni

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisesti kuvanveistäjänä tunnettu Matti Haupt on yksi monista suomalaistaiteilijoista, joiden arvostus ei yllä taiteilijan taitojen tasolle. Toki hänet on palkittu vuonna 1950 Pro Finlandia -mitalilla, mutta hänen teostensa hinnat matelevat melkoisen alhaalla: sekatekniikalla tehtyjä maalauksia on saanut halvimmillaan 50–200 eurolla – samoin pienoisveistoksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pietarissa syntynyt taiteilija opiskeli ennen sotia Italiassa, ja Roomassa hän myös järjesti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä 26-vuotiaana vuonna 1938. Hänet tunnetaan erityisesti klassisista alastonkuvista, joista monet kuvaavat naista varsin eroottisestikin. Tunnettuja ovat myös mm. Korkeasaaressa oleva "Kolme astiaa kantavaa poikaa", Eirassa sijaitseva "Bambi"-veistos, ”Kultakutri” Tampereella ja "Vesipoika"-suihkukaivo Lahdessa.

Lue myös: Kannattaako näihin kohteisiin nyt sijoittaa?

Kuvanveistäjänä Haupt käytti erilaisia materiaaleja kipsistä pronssiin, ja paljon hän teki myös pronssi- ja kipsipäitä – niin tuntemattomista henkilöistä kuin tunnetuistakin; säveltäjistä mainittakoon Jean Sibeliuksen ohella muun muassa Fredrik Chopin, jonka kipsinen pää korkeudeltaan 30 cm maksoi Bukowskis Marketilla muutama vuosi sitten huutomaksuineen noin 100 euroa. Siinä oli massasigneeraus. Keraamisena vastaava maksoi noin 125 euroa huutomaksuineen.

Vajaat 20 cm korkea pronssinen mäenlaskija-patsas maksoi Bukowskis Marketin huutokaupassa jo lähes 500 euroa, ja Bukowskin Helsingin huutokaupassa on myyty hänen marmorinen Torso-patsaansa korkeudeltaan 86 cm peräti yli 15 000 eurolla. Se on signeerattu Roomassa 1938.

Säveltäjämestari Sibeliuksestamme Matti Haupt on tehnyt useampiakin veistoksia. Esimerkiksi Loviisassa on Sibeliuksen muistoksi pystytetty patsas kirkon pohjoispuolella olevassa puistikossa. Jean Sibeliushan vietti nuoruudessaan useita kesiä isoäitinsä ja tätinsä Eveliinan luona Loviisassa.

"Helsingin huutokaupassa on myyty hänen marmorinen patsaansa peräti 15 000 eurolla."

Huutokaupoissakin on myyty Sibeliuksen päitä: pronssista valettu 33 cm korkea pää myytiin ruotsalaishuutokaupassa muutama vuosi sitten huutomaksuineen noin 350 eurolla. Arabian tehtailla tehtyä ei ole huutokaupoissa näkynyt, ja siitä pitäisi tietää niin koko, signeeraus kuin valmistusmääräkin. Mutta jos se on korkeudeltaan 25–35 cm ja signeerattu ja koska se on keramiikkaa, arvo on pronssista alhaisempi, ja hinnan vaihteluväli on muun muassa krakeloitumisesta riippuen 120–220 euroa.

Koska ”Sureva nainen”-patsaasta ei ole mitään tietoja, pelkän etäisen kuvan perusteella arvosta on mahdoton sanoa mitään muuta kuin että sensuellilta se näyttää.

Etlehti.fin luetuin artikkeli: "Älä jätä tätä perinnöksi” – katso ennen ja jälkeen -kuvat

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla