Kuinka vanha tämä korurasia on ja minkä arvoinen? Pippa

Olisi ollut mukava saada hiukan tietää rasian historiasta. Onko se tullut vanhalta sukulaiselta tai muuten lähipiiristä.

Nämä vanhat puutyöt (keittiövälineet, rasiat, lippaat, kousat, veistokset, jne.) ovat lähes aina taitavan kotitarvenikkaroijan aikaansaannoksia. Niitä on tehty sekä tarpeeseen että lahjaesineiksi – erityisesti mielitietyille, morsiamille, nuorille vaimoille. Tämänkin rasia on saanut Siiri – kuka sitten lieneekään.

Erikoisia ilmenemismuotoja suomalaisessa käsityöperinteessä ovat sota-ajan puhdetyöt, joitten tekeminen toisen maailmansodan aikana, varsinkin asemasotavaiheessa, sai valtaisat mitat. Syntyi suorastaan puhdetyöntekijöiden ammattikunta, jolta kiertelevät kauppiaat kävivät ostamassa esineitä rahalla ja tavaralla. Näinä aikoina kerrotaan mm. omista joukoistaan eksyneestä venäläissotilaasta, joka aikoi antautua suomalaisille, mutta ei tohtinutkaan häiritä miehiä, kun kaikki tuntuivat askartelevan puukkoineen jotakin tärkeää...*)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjän rasia voi olla sota-ajan puhdetyö. Niihin kuitenkin melko yleisesti lisättiin vuosiluku ja joskus paikkakuntakin. Jos kysyjän rasia ei ole sota-aikana tehty, luulisin sen olevan hiukan vanhempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sota-ajan puhdetöillä on omat keräilijänsä, mutta muutoin tällainen rasia on melko henkilökohtainen esine, jolle on vaikea antaa rahallista arvoa, kun tieto omistajasta ja esineen vaiheista on kadonnut. Esineen oma historia on aina osa sen arvoa.

*) Lisää tietoja: Liisa ja Tim Steffa: Muisto Syväriltä, Sota-ajan puhdetyöt, Otava 1981.

Minun lapsuudenkodissanikin oli pari puista koristerasiaa joihin oli käytetty ainakin kahta eri puulaatua. Isäni oli kätevä käsistään ja hän oli ne sota-aikana Syvärillä tehnyt, kyllähän niitä erilaisia puita kasvoi sota-aikaankin. Rasiat oli taidokkaasti tehty ja viimeistelty lakkaamalla, joten ei niissä pienet kolhut näkyneet ja yleensä niitä säilytettiin koriteena eikä käyttöesineinä.

Jaa etteikö Suomen metsistä löytynyt sodan aikana kahta erilaista puulajia? Taisipa löytyä ja vielä valmiiksi poikki ammuttuna

Kaunis rasia ja taitava on ollut tekijä. Monia puhdetöitäkin olen ihaillut. Itselläni on kaksi isäni veljen siellä jossain veistämää puhdetyötä. Hän ei itse rintamalta palannut, mutta puhdetyöt jäivät muistoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla