Kuinka vanha tämä korurasia on ja minkä arvoinen? Pippa

Olisi ollut mukava saada hiukan tietää rasian historiasta. Onko se tullut vanhalta sukulaiselta tai muuten lähipiiristä.

Nämä vanhat puutyöt (keittiövälineet, rasiat, lippaat, kousat, veistokset, jne.) ovat lähes aina taitavan kotitarvenikkaroijan aikaansaannoksia. Niitä on tehty sekä tarpeeseen että lahjaesineiksi – erityisesti mielitietyille, morsiamille, nuorille vaimoille. Tämänkin rasia on saanut Siiri – kuka sitten lieneekään.

Erikoisia ilmenemismuotoja suomalaisessa käsityöperinteessä ovat sota-ajan puhdetyöt, joitten tekeminen toisen maailmansodan aikana, varsinkin asemasotavaiheessa, sai valtaisat mitat. Syntyi suorastaan puhdetyöntekijöiden ammattikunta, jolta kiertelevät kauppiaat kävivät ostamassa esineitä rahalla ja tavaralla. Näinä aikoina kerrotaan mm. omista joukoistaan eksyneestä venäläissotilaasta, joka aikoi antautua suomalaisille, mutta ei tohtinutkaan häiritä miehiä, kun kaikki tuntuivat askartelevan puukkoineen jotakin tärkeää...*)

Kysyjän rasia voi olla sota-ajan puhdetyö. Niihin kuitenkin melko yleisesti lisättiin vuosiluku ja joskus paikkakuntakin. Jos kysyjän rasia ei ole sota-aikana tehty, luulisin sen olevan hiukan vanhempi.

Sota-ajan puhdetöillä on omat keräilijänsä, mutta muutoin tällainen rasia on melko henkilökohtainen esine, jolle on vaikea antaa rahallista arvoa, kun tieto omistajasta ja esineen vaiheista on kadonnut. Esineen oma historia on aina osa sen arvoa.

*) Lisää tietoja: Liisa ja Tim Steffa: Muisto Syväriltä, Sota-ajan puhdetyöt, Otava 1981.

Vierailija

Vanha korurasia

Minun lapsuudenkodissanikin oli pari puista koristerasiaa joihin oli käytetty ainakin kahta eri puulaatua. Isäni oli kätevä käsistään ja hän oli ne sota-aikana Syvärillä tehnyt, kyllähän niitä erilaisia puita kasvoi sota-aikaankin. Rasiat oli taidokkaasti tehty ja viimeistelty lakkaamalla, joten ei niissä pienet kolhut näkyneet ja yleensä niitä säilytettiin koriteena eikä käyttöesineinä.
Lue kommentti
kirsikankukka55
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Vanha korurasia

Jaa etteikö Suomen metsistä löytynyt sodan aikana kahta erilaista puulajia? Taisipa löytyä ja vielä valmiiksi poikki ammuttuna Kaunis rasia ja taitava on ollut tekijä. Monia puhdetöitäkin olen ihaillut. Itselläni on kaksi isäni veljen siellä jossain veistämää puhdetyötä. Hän ei itse rintamalta palannut, mutta puhdetyöt jäivät muistoksi.
Lue kommentti
Emilia-kannu.

Osto- ja myyntiliikkeen tämän hetken hittituotteissa näkyy 50- ja 60-lukujen palvonta sekä nuorten aikuisten kaipuu mummolaan. Lojuuko sinun nurkissasi näitä aarteita?

Viisi tavararyhmää, joista tällä hetkellä on enemmän kysyntää kuin tarjontaa ovat:

1. Emilia-astiastot

Keräilijöiden innostus ei näytä laantumisen merkkejä. Erityisesti etsitään aamupala-settiä.

Kaj Franckin suunnitteleman linjakkaan astiaston juju on mustavalkoinen, romanttinen kuvitus, johon Raija Uosikkisen sanotaan saaneen vaikutteita Amerikan-tätinsä leppoisasta elämästä. Emilia oli Arabian tuotannossa 1957–66. 

Arabian graafiset kuvioaiheet puhuttelevat  laajemminkin. Japanilaisia ja korealaisia turisteja kiinnostaa kaikki Made in Finland.  Siis nimenomaan Suomessa tehty, ei vain täällä suunniteltu.

2. Korikalusteet 

Pöydissä ja tuoleissa saa kernaasti näkyä ajan patina, kunhan liitokset ovat napakassa kunnossa.  Nostalgisen kukkapöydän suosio on kasvanut samaan tahtia viherkasvi-innostuksen kanssa.

Nainen korituolissa vuonna 1954. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
Nainen korituolissa vuonna 1954. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

3. Räsymatot 

Tukevaksi kudotut, vähän pidetyt ja huolella säilytetyt. Kostea ullakko ei saa matossa lemahtaa. Vahva värimaailma on plussaa.

Kysyntää on myös käsin solmituilla itämaisilla matoilla ja pohjois-afrikkalaisilla villamatoilla.  Vanhojen suomalaisten  ryijyjen käyttöä lattioilla ei ole ihan vielä hoksattu.

4. Tiikkihuonekalut 

Matala, kahdella liukuovella varustettu senkki on erityisen himoittu tv-taso. Vähäeleiset  ja sirot puukalusteet kiinnostavat muutenkin, esimerkiksi tanskalaisen Hans J. Wegnerin punostuoleista on jatkuva kysyntä.

5. Björn Weckströmin korut

Björn Weckström suunnitteli 60-luvulla kaulakorun Planetaariset laaksot. Koru nähdään mm. Tähtien sota elokuvassa Prinsessa Leian yllä. Kuva: Lapponia Jewelryn
Björn Weckström suunnitteli 60-luvulla kaulakorun Planetaariset laaksot. Koru nähdään mm. Tähtien sota elokuvassa Prinsessa Leian yllä. Kuva: Lapponia Jewelryn

Suomalaisen korutaiteen Grand Old Manin laajasta tuotannosta haluttua on kaikki: akryylista avaruushopeaan ja tulipronssista lapinkultaan.
Edullisemman hintaluokan hittejä ovat vanhat Kalevala-korut. Mitä järeämpi kääty tai solki, sitä parempi.

Asiantuntija: Jan Lindroos, Helsinki Secondhand 

Isäni ja hänen armeijakaverinsa löysivät nämä astiat hyvin pakattuina lattian alta eräästä tuvasta, jossa saksalaiset olivat majailleet Lapin sotaan asti. Milloin Arabia on tehnyt astiaston. Mikä mahtaa olla astioiden arvo? Eeva

Asiantuntija vastaa:

Astiasto on mahtanut melko tuliterä silloin, kun se on pakattu tuvan lattian alle piiloon. Koristeaihe on Maisema, jota Arabia käytti lähes sata vuotta. Näissä astioissa on leima, jota käytettiin 1932–49.

Maisemaa on tehty ainakin sinisenä, punaisena ja harmaana.

Kyseessä on 6 hengen kahvikalusto, johon (alunperin) kuuluu kahvikannu, sokerikko, kermakko ja kuusi kuppiparia pullalautasineen. Yksi kuppi ja asetti näyttäisivät puuttuvan. Kahvikalusto ei ole vallan harvinainen eikä kallis, ehkäpä 100–150 euron arvoinen, jos kuudes kuppipari on olemassa – mutta kaluston tarina on palanen historiaa.