Mitä tästä kuvan mankelista tiedetään? Keräilyn ja arvotavaran asiantuntija Pentti Avomaa sai mystisen laitteen arvioitavakseen.

ET-lehden lukijan kysymys:

Meille on kulkeutunut mankeli, jonka historiasta tai iästä ei ole tietoa. Alaraudassa valmistaja "Schaede's patentmangel". Yhtään vastaavanlaista ei ole mistään löytynyt, jossa olisi noin koristeellinen "veivipyörä". Tämä on täysin toimiva peli säädöiltään. Jopa mankelissa olevat pyörät toimivat oikein hyvin – eli se ei ole ollenkaan raskas siirtää painostaan huolimatta!

Onko tällä mankelilla siis mitään arvoa? Ja mikä sen historia onkaan?

Nimimerkki "Himopyykkääjä"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

   

Liinavaatteiden pyykkäämisen jälkikäsittelyä alkoivat helpottaa aikoinaan melkoisesti mankelit, joissa yksinkertaisesti kahden pyörivän telan välissä puristettiin vettä pyykistä pois ja/tai silitettiin tekstiilejä sekä liinavaatteita – mankelointi kun muun muassa vähentää huomattavasti tekstiilipölyn määrää.

Varhaisimmat versiot mankelista ajoitetaan 1700-luvulle, josta ne pikku hiljaa kehittyivät tasolle, jota esimerkiksi tämä mankeli edustaa. Näitä hyvän ja jopa säädettävän puristusvoiman omaavia mankeleita tehtiin ainakin 1920–1950-luvuilla. Ja ne tehtiin kestämään, kuten tästäkin mankelista näkyy!

Kysyjä ei mainitse mankelin mittoja, mutta tämä saksalaistehtaan Schaede's Patentmangel on yleensä korkeudeltaan vajaa metri ja leveydeltään runsas metri. Usein niissä on myös taso, jonka avulla liinavaatteita on helpompi syöttää telien väliin. Tunnetuimpia malleja lienee Schwedin eli ”Ruotsitar”. Mistä lienee saksalaistehtailija nimen mankelilleen keksinyt – sitä voi vain arvailla.

Monet laiteet tehtiin aikoinaankin kauniiksi – niin ompelukoneet kuin vaikkapa tämänkin mankelin käsipyörä. Niinpä kekseliäät ihmiset ovat ideoineet niille uusiokäyttöä sellaisenaan koriste-esineinä tai modifioimalla niistä uusia käyttöesineitä, kuten kynttilänjalkoja ja viinipullotelineitä. Tämä lisää niiden kysyntää.

"Ihmiset ovat ideoineet laitteille uusiokäyttöä ja tämä lisää niiden kysyntää."

Joitakin laitteita myös kerätään sellaisinaan. Jotkut keräävät esimerkiksi ketjusahoja, toiset pienoishöyrykoneita, vaikka kokoelman järjestäminen vaatii melkoisia tiloja. Ketään mankeleihin erikoistunutta keräilijää en kuitenkaan tunne, joten keräilykysyntä ei voi olla kovin suurta.

Vanhoja mankeleita löytyy kyllä maataloista ja vinteiltä, ja tarjontaa on, mutta hintapyynnöt vaihtelevat suuresti muutamasta kympistä jo muutamaan sataan euroon.

Pyytää saa tietysti miten paljon tahansa, mutta realistisimman kuvan ”oikeasta” hintatasosta antanee maailman suurin nettihuutokauppa eBay. Varsinkin sen saksalaisilla sivustoilla on tarjolla juuri samaisen Schaedesin tehtaan saman tyyppisiä mankeleita. Niiden hintapyynnöt ovat 40–150 euroa, joten eiköhän tämänkin yksilön käypä hinta tuohon väliin asetu – kauniin käsipyörän ansiosta ehkä keskiarvon paremmalle puolelle.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla