Valurautaisen morttelin alkuperä paljastuu sen yläreunaa koristavista kyrillisistä kirjaimista.

Mikä on esineitteni ikä ja arvo? Koboltinsininen teekannu on arvioni mukaan 1950–60-lukujen esine. Vai onko vanhempi? Valurautainen mortteli on kulkeutunut ennen sotia mummoni kotoa Uudeltakirkolta Lahteen. Morttelin yläreunassa on jokin merkintä. Nimimerkki Kaarina

Teekannu on Arabian tehtaan 1949–64 valmistama, päivän hinta ehkä 15-20 euroa, riippuu paljon siitäkin, kohtaako se ostajan, joka kerää juuri tämän sarjan esineitä.

Uudenkirkon esine on kiintoisa. Kyseessä on venäläinen mortteli. Yläreunan leimassa on kyrillisin kirjaimin merkintä LMZ, joka mitä ilmeisimmin viittaa yritykseen nimeltä Leningradsky Metallichesky Zavod. Tehdas perustettiin keisarilliseen Pietariin 1857 ja sijaitsee muuten yhä alkuperäisellä paikallaan. ”Leningrad” viittaa nimessä siihen, että mortteli on tehty vuoden 1924 jälkeen, koska sitä ennen kaupunki oli vähän aikaa Petrograd ja sitä ennen Pietari. Sinänsä ei ole ihme, että ennen toista maailmansotaa Leningradista kulkeutui esineitä varsinkin silloiseen Kaakkois-Suomeen, joka on lopultakin ollut aika lähellä Leningradia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhan, leimatun morttelin arvo on hyvinkin 40–50 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla