Löytyisikö Pohjois-Savoon vanhan maalaistalon tontin rajalle nopeasti kasvavaa, korkeaa ja kauttaaltaan mahdollisimman suojaavaa aitapensasta/ -puuta? Naapurin tontilla on vanha, ränsistyvä talo, jota haluttaisiin peittää. Samalla olisi tarkoitus saada näkösuojaa omalle pihalle.
Tällä hetkellä rajalla kulkee vanha hevostarhan metalliaita, joka puretaan pois. Maa on siis vielä hevosaitauksena, ja se on entistä peltoa eli nykyisessä tilassaan melko savista. Paikassa ei ole varjoa.
Aidasta olisi tarkoitus tulla melko pitkä, kymmeniä metrejä. Sen ei tarvitsisi olla "city-siistiä" mallia, vaan sellainen vanhan maalaistalon lähes luonnontilaiseen miljööseen sopiva.
Emäntä

 

Nämä angervot kukkivat saman vuoden versoilla, joten leikkaaminen ja lumen tuhot eivät haittaa kukintaa.  Pihlaja-angervo on toinen hyvä aidaksi sopiva angervolaji.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

En suosittele perinteistä orapihlaja-aitaa, koska sitä pitää leikata ja jos myyriä on paljon ne voivat kaluta varret kokonaan ja kasvattaminen pitää aloittaa alusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos et halua kukkivaa aitaa, niin pienikasvuisista pajuista esim.

kääpiöpunapajusta  saa kauniin vihreän aidan. Luonnonvarainen taikinamarja soveltuu mainiosti aitapensaaksi. Siinä on kaunis syysväri. Se ei ole yhtä nopeakasvuinen kuin angervot.Vierailija

Minulla nyt pajuaitaa, kun joku vuosi sitten päätin kokeilla semmoista. Revin juurineen luontaisesti pellon ja metsikön rajalle kasvaneet muut pajut, paitsi aidaksi suunnittelemani katkoen ne ensin alle metrin mittaiseksi, jonka jälkeen leikkasin niitä jättäen vähän uutta kasvua, että haarottuvat/ tuuhettuvat. Helppohoitoinen, ei vaadi kuin leikkaamisen silloin tällöin. (Kuvassa taustalla nyt heinäkuussa).

Nämä erilaiset kasviaidat ovat kauniita. Itse olen silloin tällöin miettinyt jotain vastaavaa. Huonona puolena on talvi. Talvellakin olisi hyvä saada näkösuoja. Kuusiaita on ympärivuotinen suoja. Sen huonona puolena on vain se, että varjopuoli tuppaa mennä ruman näköiseksi. Ehkä puuaita tässä tapauksessa olisi paras vaihtoehto.
Jatkettava vain miettimistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla