Sunnuntaina oma kultani sai houkuteltua mukaan Helsinki Walk sauvakävelytapahtumaan Töölönlahden ympäristöön. Varsinainen täky oli kolesterolimittaus ja tulosten mukaiset terveysvinkit.

Todellinen syy lähteä oli luultavasti sama kuin niillä muutamilla muillakin sauvakävelytapahtumaan saapuneilla miehillä. Emäntä vahvasti kannusti lähtemään mukaan.

Tapahtuman pääjärjestäjä oli Hyvä Terveys lehti. Paikalla oli runsaasti fitness henkistä järjestäjäporukkaa ja markkinatelttaa. Suomen Latukin oli isosti esillä. Osallistujia ja järjestäjiä ei helposti erottanut toisistaan, sillä kaikille jaettiin runsaasti t-paitoja. Minäkin sain päälleni ET Terveys lehden turkoosin paidan. Meitä turkooseja oli selvästi vähiten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paikalla oli pitkä rivi kolesterolin pikatestauspisteitä. Tavoite oli saada noin tuhat testiä päivän mittaan tehtyä. Minulle sen sijaan oli varattu oikein VIP-testin mahdollisuus, jonka tuloksia kone pohti selvästi pidempään. En minä kovin paljon tuloksilta odottanut. Harvakseltaan noita testejä on ennenkin tehty, mutta aina lukema on ollut lähempänä seitsemää kuin sitä suositeltua viittä. Joka kerta on lääkäri aktiivisesti tyrkyttänyt lääkereseptiä. Joka kerta olen jättänyt lääkityksen aloittamatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä suvussa kolesteroliarvot ovat korkeita, joten kyse on enemmän synnynnäisestä ominaisuudesta kuin epäterveellisestä ravinnosta. Veljeni aloitti statiinikuurin pari vuotta sitten, mutta lopetti melko nopeasti sivuvaikutusten vuoksi. Kansanterveyden näkövinkkelistä yli 700.000 statiinilääkityksellä olijaa eivät ole saaneet sydänkohtausten määrää laskemaan tilastoissa lainkaan. Lisäksi sen tiedetään nopeuttavan verisuonten kalkkeutumista. Lääkärit edelleen hanakasti tarjoavat reseptejä. Tuskin se on kovin haitallistakaan, mutta ei ole minun juttuni kuten ei muukaan turha kemikalisaatio.

Entä nämä kolesterolia alentavat ravintovalmisteet? Lähtökohtaisesti asenne niitä kohtaan ei ole yhtä negatiivinen kuin taikapillereihin. Sain matkaani mukavan setin Becelin valmisteita. Pari rasiaa voille maistuvaa Becel Gold margariinia, juoksevaa kasviöljyvalmistetta ja neljä settiä pro.activ jogurttijuomia. Ilmeisesti tarkoituksena on saada minut vaihtamaan ravinnon rasvakoostumusta näillä kalliilla erikoisvalmisteilla. Epäilen vahvasti, mutta kokeilen sentään. Kirjoitan kokemuksista joskus kuukauden kuluttua lisää.

Paljastetaanpa lopuksi mittaustulos. Kokonaiskolesteroli oli 6,67. Se on siis suunnilleen entisellä tasolla. LDL 4,02, HDL 1,12 ja triglyseriidit 3,33. Noistahan vain HDL mahtuu suositusten piiriin. Olette tietysti uteliaita myös siitä paljonko tuo minut paikalle raahannut emäntä sai testissä. Hänellä kokonaiskolesteroli oli 3,4. Melko vähän.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla