Lukeminen on yksinäistä seikkailua, mutta ajatuksia syntyy koko ajan. Mihin ne purkaisi? Kelle kertoisi sykähdyttävistä tarinoista, tai ällistyttävästä loppuratkaisusta?
Lukupiiri-harrastus voi auttaa. Joukossa syntyvä keskustelu jalostaa yksityisen, viltin alla lukulampun kajossa nautitun kirjaelämyksen yhteiseksi kokemukseksi, hyväksi keskusteluksi. Saat jakaa omia ajatuksiasi ja kuulla muiden tunnelmia. Noin juuri minäkin ajattelin!
Keskustellen voi syntyä ystävyyksiä, puheenaiheita ja havaintoja muistakin elämän osa-alueista – kirjan tarinan siivittämänä. Niinhän hyvä kirja toimii – peilaa kohti omaa elämää. Lukupiirin kannattaa suunnata, vaikkei tuntisikaan olevansa aktiivinen himolukija. Kirjallista pätevyyttä ei kannata pelätä. Jokainen suomalainen osaa kyllä lukea! Ja se riittää. Tule mukaan!

Ohjeita rohkaisuksi ja innostajaksi

Älä takerru ohjeisiin. Lue vapaasti. Anna kirjan virrata lävitsesi ja synnyttää juuri sellaisia ajatuksia kuin se sattuu synnyttämään.

1. Lukupiirillä on yleensä koollekutsuja, yhdyshenkilö tai vetäjä. Mutta hän ei ole tuomari eikä opettaja. Vetäjä koordinoi ryhmää ja kirjavalintoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Jokainen tulkinta on yhtä oikea. Jokainen peilaa lukukokemusta oman elämänkokemuksensa kautta ja kaikki kokemuksemme vaikuttavat siihen, millaisia asioita kirjoista löydämme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Ainoastaan kirjan rakennetta, niitä kirjallisia lainalaisuuksia, joita noudattaen teksti on luotu, voidaan yleispätevästi havainnoida ja arvioida. Esimerkiksi:
- Onko kirjassa erilaisia tyylejä: runoa ja suoraa puhetta, dialogia vai monologia?
– Onko kirjassa lukuja tai jaksoja?
– Puhuuko kirjassa yksi ihminen yhdestä näkökulmasta vai monta ihmistä monesta näkökulmasta?

4. Suhtaudu avoimesti kaikenlaiseen kirjallisuuteen. Voit yllättyä!

5. Ole kärsivällinen. Kirja tempaa harvoin mukaansa heti ensimmäisiltä sivuilta, mutta koukuttanee puolivälissä.

6. Jos Lukupiirissä on annettu kysymys tai lukuohje, pohdi niitä vasta lukukokemuksen jälkeen. Älä anna sen rajoittaa eläytymistäsi.

7. Tee muistiinpanoja kokoontumista varten. Ne ovat sinun muistisi ja havaintojesi tueksi.

8. Ole rohkea! Sano oma mielipiteesi, vaikka se olisi erilainen kuin jonkun muun.

9. Älä tuomitse, vaan uskalla hyväksyä erilaiset ajatukset.

10. Nauti, naura, liikutu ja vaikutu! Nyt ei olla otsa kurtussa!

Mukavia kirjallisia elämysmatkoja!

Leena Tanskanen
kirjallisuustoimittaja
ET-lehti

Sisältö jatkuu mainoksen alla