Kuka antoi orvokille suomalaisen nimen? Miten Napoleon ja William Shakespeare liittyvät orvokin historiaan? Muistatko laulut Orvokkeja äidille ja Orvokkini? "Orvon kukalla" on huikea historia!

Kolmiväristä keto-orvokkia (Viola tricolor) kasvatettiin meillä koristekasvina jo 1600-luvulla. Kasvitieteen isän Elias Tillandzin kasviluettelossa kukkaa kutsuttiin kolmivärinsä mukaan Colmi Cuckaiseksi.

Elias Lönnrotilta orvokki sai suomalaisen nimensä, mutta kansan suussa kukan nimi oli ”orvon kukka”.

Orvokki on tuonut mieleen ihmiskasvot, äidin ja lapset. Läntisessä Suomessa sitä on kutsuttu myös äitipuolen kukaksi, sillä äidin tai äitipuolen on nähty istuvan isommilla terälehdillä, omien lasten lähellä äitiä ja ottolasten kauempana. Tämä perinne on onneksi lakastunut, ja orvokista on tullut äidin ja lapsen kukka.

Orvokkilauluja

Orvokeista lauletaan Hermann Hermanin, suom.  Kauko Käyhkön äitienpäivälaulussa ”Orvokkeja äidille”.

Hämeenlinnan opettajaseminaarin musiikinlehtori Juho Nestori Lahtinen sävelsi laulun vastasyntyneelle tyttärelleen Katrille vuonna 1922. Sanat lauluun teki Siiri Lampén, opettajakollega Hämeenlinnan seminaarista. Molemmat opettajat olivat ahkeria musiikin tekijöitä uuden kansakoulun tarpeisiin. Orvokki-laulu päätyi heidän toimittamaansa alakansakoulun laulukirjaan vuonna 1927.

Isoja, pieniä, tuoksua, lääkettä, syötävää

Englannin nummien keto-orvokeista yritettiin Elisabeth I:n aikaan 1500-luvulla jalostaa isokukkaisempia. Orvokkia käytettiin rohtona vaivoihin, iho-ongelmiin ja raikastukseen. Useita orvokkeja voi myös syödä. Keto-orvokin nimi englanniksi onkin heartsease, sydämen helpotus.

Orvokissa on taikaa. Tämän tiesi myös William Shakespeare ja antoi taikakukan vaikuttaa näytelmässään Kesäyön unelma. Keijukaiskuningas Oberon lähettää Puckin etsimään taikakukkaa, orvokkia. Sen mesi sokaisee niin, että uhri rakastuu ensimmäiseen olentoon, jonka kohtaa, olkoon se ”leijona tai karhu”. Taikajuomaa saa luomilleen myös orvokki- ja timjamivuoteellaan nukkuva keijukaisten kuningatar Titania.

Orvokki on ollut antiikista asti Afroditen ja rakkauden kukka. Jo 400-luvulla eKr tuoksuorvokkeja kasvatettiin myyntiin.

Ranska on orvokkimaa. 1700-luvulla pariisilaiset ihastuivat orvokkikimppuihin, joihin kukat kerättiin Pariisin lähimetsistä. Suosio innoitti kasvattamaan isokukkaisia tarhaorvokkeja. Etelä-Ranskassa kasvatettiin jo ihastuttavan Parman orvokin esilajeja. Napolin lähellä kasvaneen tuoksuorvokkilajin hienostunut tuoksu oli kuuluisa. Parman orvokki -parfyymista tuli tavoiteltu tuoksu, joka ihastuttaa yhä.

Orvokin tuoksu leijui myös Napoleonin hovissa 1800-luvulla, sillä orvokki oli keisarin lempikukka ja hänen puolisonsa Joséphinen hääkukka ja jokaisen hääpäivän muistojen kukka. Avioliitto päättyi eroon ja ystävyys vaimon kuolemaan, mutta orvokit jäivät. Ennen karkotustaan St. Helenan saarelle ”Orvokki-kenraali” peitti ensimmäisen vaimonsa haudan orvokeilla ja talletti medaljonkiinsa orvokin.

Myös Napoleonin toinen vaimo Parman herttuatar Marie Louise tunsi Parman orvokin. Kirjeessään vuonna 1815 hän pyysi pariisilaista ystäväänsä lähettämään ihastuttavia Parman orvokkeja ja kasvatusohjeita.

Orvokista tuli muotikukka. Myös muissa Euroopan hoveissa kasvatettiin tuoksuvaa kukkaa. Pietarissa tsaarin hovin englantilainen puutarhuri Isaac Oldaker kasvatti eksoottisten hedelmien ja kukkien joukossa myös Parman orvokkia.

Näin hoidat orvokkeja

Luonnonvaraisia orvokkilajeja on Suomessa useita, ja jotkut niistä soveltuvat niittypuutarhan perennoiksi. Tavallisin laji, jota meillä perennapenkeissä kasvatetaan, on sarviorvokki (Viola cornuta) eri lajikkeineen. Kesäkukkina viljellään yksivuotisia tarhaorvokkilajikkeita (Viola tricolor Wittrockiana-ryhmä).

Sarviorvokki on monivuotinen, mutta hieman oikukas talvehtija. Paras kasvupaikka on puolivarjoisa kukkapenkki, jossa on kuohkea, kosteutta pidättävä maaperä. Kun kukinta heinä–elokuussa vähenee, varret kannattaa leikata lyhyeksi. Kukinta uudistuu, eikä talven alle jäävä kasvusto ole liian tuuhea.

Suurin syy sarviorvokin huonoon menestymiseen on liian varjoisa ja talvella märkä kasvupaikka. Ennen talven tuloa kannattaa laittaa kevyt havukate, koska orvokin varret maistuvat rusakoille ja kaneille.

Kosteana pysyvässä, turvepitoisessa maassa orvokkiin saattaa tulla lakastumistauti. Se on maalevintäinen sienitauti ja itiöt säilyvät maaperässä pitkään. Lakastumistaudin saanut kasvi näyttää veden puutteesta kärsivältä, mutta ylös nostettaessa varsi katkeaa ja juuret näyttävät pehmenneiltä. Kuuma aurinkoinen ja kostea kasvupaikka aiheuttaa yleisimmin orvokkien lakastumisen. Ruukkuistutuksissa turvepitoisen mullan liika kastelu on syynä kasvien menehtymisen.

Tarhaorvokkien kukat voivat olla jopa yli viisi senttimetriä halkaisijaltaan. Monesti kukkien koko taantuu kotipuutarhassa, kun olosuhteet eivät täysin vastaa ihanteellisia kasvihuoneolosuhteita. Tarhaorvokkilajeja on paljon ja osa muodostaa melko laajan kasvuston.

Ihana monivuotinen tuoksuorvokki (Viola odorata) kukkii aikaisin, Etelä- Suomessa jo toukokuun alkupuolella. Sen tuoksu on yksi kasvimaailman hienoimmista. Tuoksuorvokki kasvattaa rönsyjä ja leviää nopeasti puolivarjoisassa kasvupaikassa. Kuivina kausina kasvia on syytä kastella, jotta kasvusto säilyy vihreänä ja elinvoimaisena koko kesän.

Käy kesken joulukuun kiireiden vetämässä henkeä Lappeenrannassa jouluasuun puetussa Wolkoffin talossa. Ruokasalin kattoon asti ulottuva joulukuusi on koristeltu samoilla koristeilla kuin Wolkoffin perheen talossa asuessa. Salin pöydälle on katettu juhlavat kahvikupit, hedelmät, pähkinät ja tryffelit.

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826-1905. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Talossa ehti tuona aikana asua neljä sukupolvea perheen jäseniä.

Joulun aikaan Wolkoffin talo puetaan jouluasuun talon viimeisen isännän, Johannes Wolkoffin (1900-1969), perheen tapaan. Talossa näyttää samalta kuin hänen aikaisinaan jouluina. Silloin talossa eli kaksi kansallisuutta ja kaksi uskontoa rinnakkain. Venäläisyys ja suomalaisuus, ortodoksisuus ja luterilaisuus.

Koristeita on kaikkialla. Jotkut niistä ovat yli sadan vuoden ikäisiä, toiset on tety muutama vuosikymmen sitten. Talosta ei koskaan hävitetty mitään, koska kaikelle saattoi olla käyttöä myöhemmin. Takanraunuksilla, pöydillä ja ikkunoilla voi olla vierekkäin suupuhallettu lasikoriste 1900, ja muovinen koriste Hongkongista vuodelta 1970.

Ruokasaliin tuodaan kattoon asti ulottuva kuusi, jonka vanhimmat koristeet, pukki ja enkeli, ovat olleet käytössä jo 1900-luvun alussa. Juhlavassa ruokapöydässä kimaltelevat juhlaa varten esiin otetut astiat, ja jokaisen perheenjäsenen paikkaa koristaa oma tonttunsa. Joulukukat, omenat ja pähkinät tuovat taloon tuoksuaan. Tunnelma talossa on hiljainen ja rauhallinen, ja siellä voi hetkeksi unohtaa joulun kiireet ja hyörinän.

Kiinnostava museo

Talo on toiminut museona vuodesta 1993 lähtien. Yli sadan vuoden aikana kertynyt kodin esineistö luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman. 1800-luvun alkupuolella Jaroslavin kuvernementistä saapuneesta maaorjatalonpojasta puutarhuriksi ja kauppiaaksi edenneen Ivan Wolkoffin suku säilytti talon jakamattomana vuoteen 1986 saakka, jolloin se lahjoitettiin museoksi. Vasta vuonna 1993 talo pihapiireineen avattiin yleisölle.

Kodin harmonisen ilmapiirin ohella kävijä voi vierailla Wolkoffin puodissa, jossa on tarjolla kauniita joulukoristeita sekä monenlaista lahjaksi sopivaa sekä lapsille että aikuisille. Puodin ikkunassa istuu ohikulkijan iloksi kynttilänvalossa joulupukki pöytänsä ääressä ja vastailee lasten kirjeisiin.

Joulu Wolkoffin talomuseossa ja puodissa on avoinna:

12-17.12.2017 klo 11-17
19.-22.12.2017 klo 11-17
27.-30.12.2017 klo 11-17
2.-7.1.2018 klo 11-17

Wolkoffin jouluun tutustutaan opastetuilla kierroksilla. 

Wolkoffin talomuseo ja puoti, Kauppakatu 26, 53100 Lappeenranta
Museon lippukassa 05- 616 2258

Opastusvaraukset ja tiedustelut museoiden toimistolta, 05- 616 2261.

Lahjat, ruuat, kuusi... Ja siivotakin pitäisi. Entäpä jos jättäisit mopinheiluttelun ammattilaisten tehtäväksi? Palvelun voi antaa myös lahjaksi. Lue, miten paljon kodin kertasiivous maksaa ja mitä palveluun tavallisesti sisältyy.

1. Mitä joulusiivouksen kaltainen kertasiivous tarkoittaa?

Monet siivousfirmat tarjoavat palvelujaan juuri joulusiivouksen nimikkeellä. Tyypillisimmillään siinä käydään läpi tilat, pinnat, ovet, listat ja komerot, joihin ei kajota normaalissa viikkosiivouksessa. Arkisemmin ajatellen kyse on tavallisesta kertasiivouksesta.

Palkkaa apua, jos et nauti siivouksesta, jos se tuntuu stressaavalta tai jos et pysty siihen itse.

2. Milloin joulusiivous kannattaa antaa ammattilaiselle?

Suomalaisilla on vahva taipumus ajatella, kaikki kodin askareet pitäisi tehdä itse. Avun palkkaamista kannattaa kuitenkin harkita, jos suursiivouksesta ei varsinaisesti nauti, jos se tuntuu stressaavalta tai jos siihen ei pysty. Tänä päivänä aikuiset lapset eivät välttämättä ehdi ikääntyneiden vanhempien avuksi joulusiivoukseen.

Ostettu siivousapu helpottaa tilannetta, ja aikaa jää esimerkiksi lahjojen valmisteluun ja kodin koristeluun. Joulusiivous itsessään on myös mainio lahjaidea.

3. Missä vaiheessa joulusiivous pitää varata?

Kannattaa lähteä liikkeelle ajoissa. Siivousfirmojen kalentereissa jouluviikko tuppaa täyttymään jo marraskuussa. Jos herää liian myöhään, voi miettiä suursiivouksen lykkäämistä pyhien jälkeen. Se on yleensä halvempaakin kuin juuri joulun alla.

4. Miten löydän hyvän ja luotettavan siivousfirman?

Verkossa on valtakunnallinen elias-nettitori. Se hyväksyy sivuilleen vain sellaisia kotisiivouksen myyjiä, jotka ovat ennakonperintärekisterissä ja joilla on vastuuvakuutus. Kuluttaja-asiantuntijoiden, kuntien ja verottajan perustama nettipalvelu vaatii myyjiltä kaikki keskeiset tiedot, kuten hinnat. Palvelussa oman alueen firmojen vertailu on helppoa. Eliaksesta löydät myös palveluntarjoajien yhteystiedot, ja voit ottaa heihin suoraan yhteyttä.

Toinen luotettava taho on Suomen kotityöpalveluyhdistys. Se myöntää yrityksille palvelusertifikaatteja. Sertifikaatin saaminen edellyttää, että yrityksen toiminta ja palvelut täyttävät kotityöpalvelun laadunhallintajärjestelmän kriteerit. Sertifikaatti myönnetään kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Kotisiivouksen keskihinta on 33 euroa tunti. Urakkaan vaikuttaa kodin yleissiisteys.

Siivousalan yritykselle voidaan myöntää myös joutsenmerkki. Se tarkoittaa, että yrityksen toiminta on kaikin puolin ympäristöystävällistä. Vaatimuksia on asetettu erityisesti käytettäville kemikaaleille.

Lue myös: Kodinhoitoapua voi hankkia arvonlisäverottomasti

5. Mitä siivouksen teettäminen maksaa?

Kotisiivouksen valtakunnallinen keskihinta on 33 euroa tunti. Pääkaupunkiseudulla veloitus on usein lähes 40 euroa tunnilta.

Tuntihinta kertoo lopputuloksesta vain osan. Urakkaan vaikuttaa kodin yleissiisteys. Ammattitaitoinen tekijä näkee heti, millä välineillä, aineilla ja missä järjestyksessä edetä, ja työ joutuu.

Ammattitaidosta kertovat kotisiivouksen tutkinnot tai työkokemus. Uutta on hygieniapassiin verrattava Palveluja kotiin -passi, joka kertoo kodeissa tehtävän palvelutyön luotettavuudesta ja laadusta.

50 neliön asunnon siivoukseen menee 3-4 tuntia.

6. Mistä siivouksen hinta koostuu?

Asetuksen mukaan yrityksen on ilmoitettava palveluidensa hinnat markkinoinnissaan, esimerkiksi verkkosivuillaan. Jotkin yritykset ilmoittavat arvonlisäveron sisältävän kokonaistuntihinnan, toiset erittelevät arvonlisäveron sekä matka-, väline- ja pesuainekulut. Jos palvelua myydään erityisesti joulusiivouksena, tuntihinta voi olla korkeampi kuin tavallisen kertasiivouksen tai säännöllisen ylläpitosiivouksen.

Siivouspalvelua valitessa kannattaa pyytää tarjous usealta toimijalta ja tarkistaa, mitä tuntiveloitus milloinkin sisältää. Tarjouspyynnön pohjaksi on hyvä itse arvioida, kuinka kauan oman kodin siivoukseen menee suunnilleen aikaa. Esimerkiksi 50 neliön asunnon kertasiivoukseen menee kolme neljä tuntia.

Raivaa ylimääräinen tavara siivouksen tieltä. Työ käy nopeammin ja säästät rahaa.

7. Miten siivoojan tuloon pitää valmistautua?

Ennen siivoojan tuloa on fiksua järjestää lehdet, paperit, pullot, purkit, kuivat kukat, kipot ja muu tavara pois, samoin kesäkauden vaatteet. Kun raivaa ylimääräisen tavaran siivouksen tieltä, työ käy joutuisasti ja rahaa säästyy. Kodin roinanperkuussa voi tarvittaessa käyttää ammattijärjestäjän apua.

8. Onko joulusiivouksella takuu?

Kuluttajansuojalain mukaan asiakkaalla on oikeus hyvitykseen, jos hän ei ole tyytyväinen palveluun. Palvelun tarjoajalla puolestaan on oikeus tulla korjaamaan työnsä jälkiä. Hinnanalennus tulee kysymykseen, jos joulunvietto on jo alkanut eikä siivoojaa enää toivota paikalle.

Seniorit ovat nykyään siivouspalveluiden suurkäyttäjiä. Niihin turvautumista ei enää häpeillä.

9. Ketkä käyttävät eniten siivouspalvelua?

Aiemmin ahkerimpia palvelun käyttäjiä olivat lapsiperheet, mutta nyt seniorit ovat menneet ohi. Ikäihmiset haluavat yhä enemmän nauttia harrastuksistaan ja olemisestaan, eikä siivouspalvelujen käyttöä enää häpeillä.

Väestöliiton kyselyn mukaan kotitalouspalveluista kiinnostaa eniten siivouspalvelu. Kaikkien eniten oltiin kiinnostuneita suursiivouksesta .

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Tilastokeskus, kuluttajatutkija Taija Härkki, Siivouspalvelu Arnevi Laukkanen, Väestöliitto, elias.fi, kotityopalvelut.fi, vero.fi, siivous.info