Rentouttavaa, opettavaista, jopa keskittymistä parantavaa puuhaa. ET-lehden lukijat keskustelivat ahkerasti aikuisten värityskirjojen hyödyistä.

 1. ”Eipä ollut lapsena liiemmälti värityskirjoja eikä värikyniä, että jospa nyt eläkeläisenä aloittaisi harrastuksen.”
 2. ”Hankin omani toissapäivänä. Rentouttavaa lomapuuhaa vuorotellen kirjojen kanssa, jos sade jatkuu.”
 3. ”Värittäminen on kivaa ja rentouttavaa.”
 4. ”Olen käyttänyt NLP-värityskirjaa toistakymmentä vuotta. Aluksi oppilaat ihmettelevät, mutta sitten vaipuvat ihanaan transsiin, kun värittävät.”
 5. ”Koukuttavaa rentoutumista.”
 6. ”Minullakin on värityskirjoja. Tyttäreni sanoikin, että äidin saa tyytyväiseksi, kun antaa sille kynät ja värityskirjan.”
 7. ”Tänään ostin ainoan, jonka löysin. Siinä on pelkästään kukkakuvioita. Ensimmäisellä sivulla on Pablo Picasson lausahdus: ’Taide pesee sielun puhtaaksi arjen pölyistä’. Uskon häneen. Kun ei lapsuudessa ollut moisia, niin nyt vanhana sitten. Tunnelukot aukenevat, uskon siihen.”
 8. ”Käytimme erityiskoulussa jo vuosia sitten isoimmillakin oppilailla keskittymisharjoituksena. Oppilaat rakastivat niitä, kun koetimme valita oikeita kuvia, siis historiallisia autoja ja muita moottoreita ja kukkia tai historiallisia nukkeja.”
 9. ”Äitini oli innokas värityskirjojen värittäjä vielä 87-vuotiaanakin.”
 10. ”Tunnen henkilön, jolla on ollut aivoinfarkti ja hän värittää paljon, ja se on paljon parantanut keskittymistä ja oikean käden toimintaa.”

  Lähde: ET-lehden Facebook-sivut

Miksi aikuisen pitää värittää? Muun muassa työterveyslaitoksen tutkimusprofessori, aivotutkija Minna Huotilainen hehkuttaa värityskirjan hyötyjä.

– Itse aivotutkijana haluan korostaa sitä, että käsillä näpräileminen ja toistava, yksitoikkoinen tekeminen vapauttaa kognitiivisia resursseja. Ajattelumme muuttuu, kun puuhaamme käsillämme.

ET-lehden Facebook-sivuilla on keskustelu lähinnä siitä, millaisia hyötyjä ja riemuja lukijat ovat kokeneet värittäessään. Muutama lukija tosin mainitsi myös sen, miksi he eivät kaipaa aikuisten värityskirjoja:

 • ”En tarvitse kirjaa väritettäväksi. Minulla on kaikenkirjavia ja yksivärisiä lankoja eri väreissä, ja siinä on väritettävää, kun kutoo sukkia ja lapasia.”
 • ”Piirrän itse omat mandalat.”
 • ”Tätini lähetti Amerikasta paksuja värityskirjoja 50-luvulla. Äiti ei tykännyt: ’ette opi itse piirtämään’. No, en oppinut. Ehkä syy on kuitenkin muualla.”

Aikuisten värityskirjat koukuttavat nyt suomalaisia. Onko sinulla värityskirjaa?

Ensimmäinen suomalainen aikuisten värityskirja tuli markkinoille jo 2007: ”Minun luultiin piirtävän pornokuvia”

 

Vierailija

10 syytä värittää: ”Äidin saa tyytyväiseksi, kun sille antaa kynät ja värityskirjan”

Olen sitä ikäpolvea, joille oli saatavana värityskirjoja, joululahjaksikin sain monesti värityskirjan, vesivärit, värikynät ja myös tussit. Tykkäsin kovasti kouluikäisenä värittää kuvia mutta aikuiseksi tultua ei ole värityskirjat kiinnostaneet, enkä toivoisi nytkään sellaista. Haluan tehdä itse, suunnitella ja toteuttaa.Tykkään käsitöistä, kaikenkokoiset värikkäät kangaspalat, joista voi tehdä joitain ja neulelankoja kassillinen, siinä olis minun toiveet. nainen vuosimallia 1955
Lue kommentti
Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.
Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.

Värikkäiden puuvillakankaiden paloista saat nätin hupun mökkijakkaralle. Samalla tekniikalla voi ommella tyynynpäällisen tai vaikka ison peiton.

Tarvitset:

 • Puuvillakankaiden paloja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Leikkaa kankaista 9 neliötä. Kuvan neliö on 12 x 12 cm, sisältäen saumavarat. Tarkista koko omaan jakkaraasi sopivaksi. Sommittele tilkut 3 x 3 neliön ruudukoksi. Ompele ne 3 neliön kaitaleiksi oikeat puolet vastakkain 0,5 cm:n saumanvaralla. Silitä saumanvarat auki.

2. Neulaa kaksi kaitaletta op:t vastakkain, varmista, että ruutujen kulmat osuvat kohdakkain. Ompele kaitaleet yhteen 0,5 cm:n saumanvaralla ja silitä saumanvarat auki. Ompele 3. kaitale toisen kaitaleen (toiseen) reunaan. Nyt kaitaleet on ommeltu ruudukoksi.

3. Leikkaa jakkaran sivuille 13 cm leveät eriväriset kaitaleet. Kaitaleen pituus on ruudukon pituus + 4 cm. Neulaa kaitaleet ruudukon sivuille op:t vastakkain, jätä saumanvarat päihin. Ompele ruudukon kulmaan saakka. Ompele sitten sivukaitaleiden päät yhteen = jakkaran kulma. Taita lopusi alareunaan 2 x 1 cm:n päärme nurjalle ja ompele reunasta.

Huom! Ennen kuin ompelet hupun kulmat, varmista, että hupun saa jakkaran päälle ja siitä pois sujuvasti. 

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2017.

Somat kukkaviirit juhlistavat kattauksen. Ota vanhat kirjotut liinat tai ristipistotyöt uusiokäyttöön ja täydennä kirjottuja kankaita värikkäillä kangastilkuilla.

Tarvitset:

 • Kirjottuja liinoja tai muita tekstiilejä 
 • Erilaisia pikkukuviollisia tilkkuja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Piirrä viirin kaava paperille mittojen mukaan luonnolliseen kokoon.  Hyvä korkeus on 27 cm + 1 cm saumavara.

2. Aseta kirjottu kangas ja kuviollinen taustakangas oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä kaava nuppineuloilla kankaisiin. Piirrä kaavan reunoille 1 cm:n saumanvarat ja leikkaa kappale irti.

2. Irrota kaava ja siirrä nuppineulat kankaaseen, pidä kappaleet vastakkain. Ompele viirin sivut (jätä yläreuna avoimeksi) ja tee alakulmassa yksi poikittainen pisto viirin kärkeen. Kavenna kärjen kohdalla saumanvaroja niin, että kulmasta tulee siisti, kun käännät viirin oikein päin.

3. Käännä viiri yläreunasta oikein päin ja pukkaa kärki teräväksi kynällä tai puikolla. Silitä viiri. Silitä yäreunaan taite viistoon kohtaan, taita reuna kaksinkerroin päärmeeksi ja neulaa reunasta. Ompele suoralla ompeleella päärmeen reunasta, jätä päät avoimeksi nyörille.

Näin teet nyörin

Kierrä viirin nyöri kahdesta trikookuteesta tai paksusta langasta.

Leikkaa kuteesta tai langasta 3 x valmiin nyörin pituus eli 3 m = noin 1 m valmista nyöriä. Leikkaa toinen samanlainen kappale.

Solmi kuteet päästä yhteen ja kiinnitä solmu vaikka ovenkahvaan ja lähde kiertämään lankoja yhteen (samaan suuntaan). Kun kierrettä on tarpeeksi, ota langan keskikohdasta kiinni ja anna kierteisten lankojen kiertyä yhteen. Solmi päähän solmu. Pujota viirit nyöriin.

Vinkki! Jos teet nyörin ohuesta langasta, käytä sitä monin kerroin, jotta saat paksuutta nyöriin. Voit ripustaa viirin myös kauniiseen naruun tai silkkinauhaan.

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.