Katso kuvat
ITE-taiteilija Helinä Savonen, 80:

ITE-taiteessa on vain taivas rajana. Se on tavallisten ihmisten epätavallista taidetta. Helinä Savosen virkatut päät ovat hellyttäviä, taidokkaita ja kantaaottavia. Niitä voi kohta ihailla Kokkolassa K.H.Renlundin museon näyttelyssä.

Helinä Savonen (s.1936) on kotoisin Saarijärven Rahkolan kylältä. Hän on viidennessä polvessa käsityöihmisiä, ammatiltaan modisti. Ennen ensimmäiselle luokalle kansakouluun menoa hän oli jo nyplännyt pitsiä, kehrännyt ja kutonut kangasta. 10-vuotiaana hän oli tehnyt itselleen juhlapuvun. Kotona kannustettiin tekemään ja myös tehtiin kaikkea.

Savosen äiti kävi 1920-luvun alussa miesräätäliopin ja oli tunnettu taidokkaista käsitöistään. Helinä Savonen pääsi Helsingin käsityöopistoon kansakoulutaustalla, koska Saarijärven Martat ja Ilta Ikkala antoivat hyvät suositukset.

Helinä Savosella oli lähes 20 vuotta Saarijärven Muotiaitta -niminen liike. Se lopetettiin vuonna 1977, ja sen jälkeen hän työskenteli mm. luontaistuote- ja valokuvausliikkeessä sekä askarteluohjaajana vanhainkodissa.

Helinä ja joitakin vuosia sitten edesmennyt Irja-siskonsa asuivat yhdessä. Kulttuurielämän seuraaminen oli heille tärkeää ja he lähtivät lentäen vaikka Helsinkiin taidenäyttelyä katsomaan. Ulkomaillakin taiteesta kiinnostunut sisaruspari kävi useaan otteeseen.

Kumpikin teki paljon käsitöitä, mutta niitä ei tehty tienestiksi, vaan omaksi iloksi. Myyntinäyttelyiden tuotto tilitettiin Suomen Punaiselle Ristille.
Erilaiset materiaali- ja tekniikkakokeilut innoittivat sisaruksia eteenpäin. ”Teen tahallaan ja kiusallani väärin, vastoin kaikkia opittuja käsityön ja taiteen sääntöjä”, kerrotaan Helinä Savosen lohkaisseen ilkikurisesti.

Kun tietää ja osaa tehdä oikein jonkun asian, niin luovuuden kanssa leikkien tästä avautuu uusi maailma.

Ehkä kaikkein eniten ITE-taidetta ovat Helinä Savosen virkatut veistokset, hauskat hullunkuriset mutta myös kantaaottavat päät.

Näin hän kertoo virkattujen päiden teosta:

– Ne on tehty ihan ex tempore! Ensin aloitetaan silmistä. Silmäripsissä on helmilankaa, ryijynnukkasysteemillä tehty, etteivät lähde irti. Idea lähti siitä, että Pariisin Montmartrella maalataan turisteista muotokuvia, niin taiteilijat alkavat piirtämisen silmistä. En ota mistään minkäänlaista mallia. Ne ovat tulleet alitajuisesti matkoilta esimerkiksi Englannin Elisapettikin. Näin kerran Buckinghamin palatsin edessä vahdinvaihdon.

– Virkatut päät on tehty norjalaisesta villalankaa, joka on tarpeeksi ohutta. Myös Nalle-lanka on hyvää, se ei sähköisty. Hiukset on tehty keinokuiduista. Runko on talouspaperirullan puuta, se toimii vartena ja pitää pystyssä. Sisällä on kevyttä polyesterikuitua. Koristeita on jäänyt paljon muotiliikkeen ajoilta: helmiä, kristallinauhoja, paljetteja ja kaulanauhoja.

Nalle-lanka on hyvää, se ei sähköisty.

Helinä Savonen haluaa tehdä ”oikeaa taidetta” vastaan. Käsityöt eivät ole oikeaa taidetta, ”kun nämä on virkattu nämä kaikki työt, niin tämä ei ole taidetta eikä mitään”.  Savonen kritisoi taiteilijayhdistyksiä ja niiden yhtenäistä järjestelmää, missä kaikki pitää tehdä samalla tavalla.

Saarijärven taiteilijaseurassa Sienassa Helinä ja Irja ehtivät olla siskonsa kanssa kolmisen vuotta, mutta aiheettomasta kritiikistä suuttuneina ”myö tehtiin Sienan historiassa ensimmäinen temppu, myö haettiin työt pois. Se oli meille siskon kanssa sellainen vapautus, kun me lähdettiin Sienasta pois”.

Kun sisarusten taidetta ryhdyttiin liikaa määräämään, he alkoivat pitää omia näyttelyitä keskimäärin kaksi kertaa vuodessa Cafe Picassossa. Siellä kävi niin sanottuja tavallisia ihmisiä.

Savonen on kuvaillut näin muutaman pään tarinaa. Valitettavasti näistä ei ole kuvia. 

 • Sirkka-Liisa Hämäläisen, Suomen pankin entisen pääjohtajan, pää syntyi protestina köyhän eläkeläisen puolesta. Hämäläinen nautti sekä eläkettä että hyvää palkkaa EU-toimesta. Helinä Savonen teki hänestä kuvan ja laittoi Suomen viimeiset lantit kaulapantaan.
 • Iloiseen Elisapettiin tuli idea Englannin Elisabet II:sta. Tekeillä oleva pää alkoi yksinkertaisesti muistuttaa häntä, siitä nimi. Ja onhan kuningattaren oltava roolissaan ystävällinen. Hampaat on tehty pylväsvirkkauksella! Silmäripset ovat helmilankaa ryijynukkatekniikalla. Kruunu on virkattu kultalangasta.
 • Englantilainen aatelisrouva on vauras ihminen. Näkee, että suvussa on myös afroamerikkaista verta. Sinisissä silmissä näkyy jäätävä katse ja hienon syntyperän tunnistaa tekohymystä.
 • Vihreän liiton naisjäsen on syntynyt protestina. ”Yleensä Vihreän Liiton pitää olla joka paikassa pitkin Eurooppaa, mutta kotimaassaan se ei tee yhtään mitään. Pään väri on oikea muodikas punatukkainen. Savosen mielestä kotimaan luontoa pitäisi suojella enemmän ja kaikkein lähellä luontoa ovat itse maalla asuvat ihmiset.
 • Mukava heppu on ajan kuva nykyajan työttömästä, joka istuu baareissa silmät loistaen kertoen tarinoita sieltä täältä. Jätkällä on raidallinen Marimekon T-paita eli hyvät vaatteet, kun ei tarvitse tehdä työtä. Päälle on tehty viiksetkin, jolla taiteilija viittaa muutamaan julkkikseen. Jätkä muistuttaa entisajan pukkia, jolla on parta, viikset ja harmaat hiukset.
 • Ottaisitko tästä miehen? -päähän liittyy hauska tarina. Vanha mies oli kaupitellut itseään hyvänä miehenä vanhallepiialle (kuten Helinä). Taiteilija teki mallista nuorennetun ja vähän parannetun version ja värjäsi parrankin.
 • Vanha työmiehen lähtökohtana oli siniharmaa lanka. Mallina on ollut sydänmaan metsätöitä tekevä mies. Helinä Savonen teki sille Nikita-mallisen hatun päähän. Hatun päällinen on puuvillatrikoota. Miehellä on kaulaliina, kun ollut metsässä töissä ja on kylmä.
 • Muillakin päillä on hauskoja nimiä: Vanha Tabe Slioor, Missi-Kaunotar, Komeetan kuninkaan poika, Afrikan kaunotar, Nuhanenä, Kiinan keisarin eläkkeellä oleva henkivartija

Mitä ITE-taide on?

Minna Haveri kuratoi ITE-taidenäyttelyä Kokkolaan yhteistyössä ITE-museon amanuenssin Elina Vuorimiehen kanssa.

- Näyttely liittyy Maaseudun Sivistysliiton organisoimaan hankkeeseen, joka tekee tunnetuksi ITE-käsityötä ja tarjoaa virikkeitä rohkeisiin käsityötekniikoihin. Käsin tekemisen kulttuuri on Suomessa vahvaa. Haluamme innostaa käsityön tekijöitä, varsinkin naisia, ITE-taiteelle tyypilliseen omaleimaiseen itseilmaisuun. ITE-taidetta on sanottu eläkeikäisten maalaismiesten veistotaiteeksi, mutta kenttä on laajempi, toteaa Haveri.

ITE-taiteilijat ovat itseoppineita kansantaiteilijoita, jotka tekevät taidetta omissa arjen ympäristöissään. Heillä ole koulutusta taiteen tekemiseen eivätkä he myöskään pidä ammattitaiteilijoita esikuvinaan tai tarvitse ohjausta ja harrastuspiirin tukea taiteen tekemisessä.

Kokkolaan kannattaa tulla katsomaan ITE-taidetta. Huimia itseoppineita taiteilijoita on näyttelyssä paljon.

Esimerkiksi Ullakaisa Kaarlelalta on laaja sarja villejä ja ilmaisuvoimaisia kirjontoja. Marja Ruusunen uudistaa rohkeasti kanavatyöperinnettä ja tanskalainen Kenneth Rasmussen osallistuu näyttelyyn häkellyttävillä jättineuleilla. Väriä, yllätyksiä, särmää ja tarinoita piisaa 15 taiteilijan sadassa työssä.

 

MENOVINKKI!

ITE käsillä -näyttely 13.5.–16.10. 2016 Kokkolassa K.H. Renlundin museossa.

 

Pääkuva/ Minna Haveri.
Muut kuvat ovat Saarijärven museosta/ Riia Mäkinen. Museo omistaa suuren määrän Helinä Savosen päitä, mutta ne eivät ole aina esillä.

 

Eija Pöyry on kädentaituri, joka loihtii kaunista ja kiinnostavaa yllättävistä tarpeista ja esineistä. Katso kuvat ja nappaa Eijan vinkeistä parhaat omaan käyttöösi.

1. Laita kokoelmat esille. Kun jotain on paljon, se näyttää kiinnostavalta.

Eijalla on kotonaan Kurikassa komeat rivit puunukkeja ja puunuijia.

2. Keskeneräinenkin voi olla kaunista. Nosta se pöydälle tai hyllylle.

Eijaa kiehtoo keramiikan ja kirjonnan yhdistäminen. Näistä palasista tulee jotain, ei tiedä vielä mitä, mutta kiinnostavia ne ovat.

Värikkäät lasipalat Eija löysi Portugalista rannalta. Ne olivat hioutuneet reunoiltaa sileiksi ja Eija alkoi virkata niitä ketjuksi käämilangalla. Tämäkin on vielä haudutteluvaiheessa, ja siitä voi tulla mitä vain.

3. Kokeile uutta tekniikkaa, saatat innostua

Ristipistotöitä Eija kertoo pitäneensä aina tylsän mummomaisina. Sitten hän keksi, että niitä voi tehdä vapaasti ilman mallia. Hän piirsi itse kuviot pohjakankaalle ja alkoit täyttää kuviota väreillä kuin värittäisi värityskirjaa. Tuloksena oli kymmenen erilaista puutuolin istuinosaa.

Eija on myös ostanut ristipistotöitä kirpputoreilta. Niitä saa edullisesti, sillä valitettavasti niitä ei vielä arvosteta samalla lailla kuin vaikkapa vanhoja pitsipöytäliinoja.

4. Tee itse kaakeliseinä keittiöön

Eija on leikannut jämäkaakeleita leikkurilla pieniksi palasiksi ja luonut ihan oman tyylin. Keskellä olevat kaakelit ovat käsimaalattuja kirppariostoksia.

5. Hullaannu kirppislöydöistä

Tämä kullanvärinen kauris oli niin yliampuva esine, että se pääsi Eijan mukaan kurikkalaiselta kirpparilta. Muutakin hauskaa hänellä on kotona, esimerkiksi käkikello. Lapsenlapset rakastavat sitä!

6. Luo itsellesi oma käsityönurkkaus – tai vaikka monta

Eijalla on eri puolella kotia käsitöitä odottamassa tekijäänsä. Ihanien gobeliinien luona hän ompelee vanhoista vanuineista vaillapaidoista tilkkupeittoa.

7. Toteuta unelmasi

Eija unelmoi vuosikausia lasiverannasta. Lopulta se toteutui!

 

Reilut resorit ja linjakas kaulus tekevät neuletakista reippaan ja ryhdikkään.

Naisen kirjoneuletakki

Suunnittelija: Susanna Mertsalmi

Koko: S (M) L (XL) XXL

Valmiin neuleen mitat: Vartalon ympärys 92 (100) 108 (116) 124 cm, neuleen pituus olalta helmaan 67 (69) 71 (72) 74 cm, hihan sisäpituus 47 (48) 49 (50) 51 cm

Langanmenekki:
Novita Nalle: (044) grafiitti 250 (250) 300 (300) 350 g, (043) harmaa 350 (350) 400 (450) 500 g, (061) meleerattu beige 100 g ja (642) kettu 50 g. Lisäksi Novita Nalle Garden (866) harmaa-luonnon valkoinen 100 g ja Novita Nalle Taika (838) vaaleanvihreä-tummanvihreä 50 g.

Puikot nro 3.5 tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet 6 nappia (napiton.fi)

Mallineuleet

Joustinneule: Neulo *2 o, 2 n* ja toista *-* krs loppuun. Neulo nurjalla oikeat s:t oikein ja nurjat s:t nurin.

Sileä neule: neulo s:t oikealla oikein ja nurjalla nurin.

Kirjoneule: neulo sileää neuletta ruutupiirrosten ja ohjeen mukaan.

Tiheys 23 s ja 30 krs sileää neuletta yksinkertaisella langalla = 10 cm

Nappilista neulotaan yhtä aikaa etukappaleen kanssa osittain intarsiana. Kun kappaleessa käytetään eri lankaa kuin nappilistassa, kierrä joka kerroksella eriväriset langat toistensa ympäri nurjalla niiden rajakohdassa, jottei synny reikiä.

Takakappale

 • Luo kaksinkertaisella grafiitinharmaalla langalla 102 (110) 118 (126) 134 s ja aloita joustinneule työn nurjalla puolella 2 o s:lla. Neulo joustinneuletta 6 cm. Katkaise toinen lanka ja jatka neulomista yksinkertaisella langalla. Neulo 1 krs nurin työn oikealla puolella.
 • Vaihda työhön Nalle Garden -lanka ja valitse siitä kirjava kohta. Neulo 1 krs nurin ja lisää samalla tasavälein 20 (20) 22 (22) 24 s = 122 (130) 140 (148) 158 s. Neulo sitten sileää neuletta 5 (5) 6 (6) 7 cm.
 • Vaihda työhön harmaa lanka ja neulo sileää neuletta 17 cm. 
 • Huom. kun kappaleen korkeus on 22 (22) 23 (23) 24 cm, kavenna molemmista reunoista 1 s. Toista kavennukset 4 cm:n välein vielä 6 kertaa = 108 (116) 126 (134) 144 s.
 • Aloita sitten kirjoneule I ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja toista mallikertaa tarpeen mukaan kerros loppuun. Neulo ruutupiirroksen kerrokset 1-28 ja neulo kappale loppuun harmaalla.
 • Kun kappaleen korkeus on 49 (50) 51 (52) 53 cm,päätä kädentietä varten molemmissa reunoissa joka 2. krs 1 x 6 (7) 8 (8) 9 s, 1 x 3 s, 1 (2) 3 (4) 4 x 2 s ja 3 (2) 2 (2) 3 x 1 s = 80(84) 88 (92) 98 s. 
 • Huom. Kun kädentien korkeus on 14 (15) 15 (15) 16 cm, päätä molemmissa reunoissa joka 2. krs 1 x 1 s, 2 x 2 s, 1 x 3 s, 1 x 4 s, 1 x 6 s ja päätä loput s:t.

Vasen etukappale

 • Luo kaksinkertaisella grafiitin harmaalla langalla ensin 48 (52) 56 (60) 64 s. Jätä nyt molemmista luontilangoista toinen lanka pois ja luo nappi-listaa varten yksinkertaisella langalla 9 s = 57(61)65(69)73 s. Aloita neulominen seuraavasti: käännä työ ja neulo työn nurjalla puolella 9 o yksinkertaisella langalla. Neulo lopuilla s:illa joustinneuletta kaksinkertaisella langalla seuraavasti: neulo*2 n, 2 o* ja toista *-* kerros loppuun. Käännä työ ja neulo joustinneuletta kaksinkertaisella langalla, kunnes jäljellä on 9 s. Neulo s:t oikein yksinkertaisella langalla. Neulo näin, kunnes joustimen korkeus on 6 cm. Katkaise toinen lanka ja jatka neulomista yksinkertaisella langalla. Neulo työn oikealla puolella s:t nurin, kunnes jäljellä on nappilista 9 s ja neulo ne oikein. Jatka neulomista intarsiana seuraavasti: käännä työ ja neulo nappilistan s:t grafiitin harmaalla. Ota työhön Nalle Garden -lanka ja valitse siitä kirjava kohta. Neulo ensin 1 krs nurin ja lisää samalla tasavälein 10 (10) 12 (12) 12 s = 67 (71) 77 (81) 85 s. Neulo Nalle Garden -langalla sileää neuletta ja grafiitilla ainaoikeaa. Neulo nappilistaan 2 ylimääräistä kerrosta joka 8. krs, jotta nappilista ei kiristä.
 • Kun kappaleen korkeus on 20 (20) 20 (21) 21 cm, vaihda työhön harmaa lanka.
 • Huom. kun kappaleen korkeus on 22 (22) 23 (23) 24 cm, kavenna oikeassa reunassa 1 s. Toista kavennus 4 cm:n välein vielä 6 kertaa = 60 (64) 70 (74) 78 s.
 • Kun kappaleen korkeus on 39 (39) 39 (22) 22 cm, aloita kirjoneule I ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja toista mallikertaa tarpeen mukaan kerros loppuun. Neulo ruutupiirroksen kerrokset 1-28 ja neulo kappale loppuun harmaalla.
 • Huom. Kun kappaleen korkeus on 47 (48) 49 (50) 51 cm, aloita kavennukset pääntiellä ja lisäykset nappilistan sisäreunassa seuraavasti: neulo oikean puolen kerrosta, kunnes miehustan silmukoita on jäljellä 2, neulo 2 s oikein yhteen, tee grafiitinharmaalla langalla langankierto puikolle ja neulo nappilistan s:t. Neulo langankierto seuraavalla krs:lla kiertäen oikein grafiitinharmaalla. Nappilistassa on nyt 10 s:aa. Toista kavennus ja lisäys kuten edellä joka 4. krs yhteensä 14 kertaa.
 • Huom. Tee kädentien kavennukset samalla korkeudella kuten takakappaleella.
 • Kun miehustan s:t ovat kaventuneet pois, neulo nappilistan 23 s:lla vielä ainaoikeaa 9 cm ja päätä s:t.

Oikea etukappale

 • Merkitse ensin vasemman etukappaleen etureunaan napinpaikat. Ylin tulee 2 cm:n etäisyydelle pääntien kavennusten alkamiskohdan (alapuolelle) ja loput 5 noin 8 (8) 8,5 (9) 9 cm:n etäisyydellä toisistaan. Napinläpi: Neulo 5 o, ota langankierto puikolle ja neulo 2 s oikein yhteen.
 • Neulo vasemman etukappaleen peilikuvaksi, mutta neulo raidoitus seuraavasti: neulo Nalle Garden -langalla 9 (9) 10 (10) 11 cm, harmaalla 15 (16) 16 (17) 17 cm, kirjoneuleraita I ruutupiirroksen mukaan, Nalle Taika -langalla sileää neuletta 4 cm ja neulo kappale loppuun harmaalla. Tee lisäksi pääntien kavennukset ylivetokavennuksin (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli).

Hihat

 • Luo kaksinkertaisella grafiitin harmaalla langalla 48 (48) 52 (52) 56 s ja aloita joustinneule työn nurjalla puolella 2 o s:lla. Neulo joustinneuletta 12 cm. Katkaise toinen lanka ja jatka neulomista yksinkertaisella langalla. Neulo 1 krs nurin työn oikealla puolella. Vaihda työhön Nalle Garden -lanka ja valitse siitä kirjava kohta. Neulo 1 krs nurin ja lisää samalla tasavälein 8 (8) 8 (10) 10 s = 56 (58) 60 (62) 66 s. Jatka neulomalla sileää neuletta.
 • Kun kappaleen korkeus on 14 (14) 13 (13) 13 cm, lisää molemmissa reunoissa 1 s. Toista lisäykset 3 (3) 2,5 (2,5) 2,5 cm:n välein vielä 10 (11) 13(14) 14 kertaa = 78 (82) 88 (92) 96 s.
 • Kun kappaleen korkeus on 17 (17) 18 (18) 19 cm, vaihda työhön harmaa lanka.
 • Kun kappaleen korkeus on 27 (27) 28 (28) 29 cm, aloita kirjoneule I ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja toista mallikertaa kerros loppuun. Neulo ruutupiirroksen kerrokset 1-28 ja neulo kappale loppuun harmaalla.
 • Huom. kun kappaleen korkeus on 47 (48) 49 (50) 51 cm, päätä molemmissa reunoissa joka 2. krs 1 x 6 (6) 7 (7) 8 s, 1 x 3 s, 2 (3) 3 (2) 2 x 2 s, 13 (14) 15 (16) 17 x 1 s ja vielä joka 4. krs 8 (7) 7 (9) 9 x 1 s.
 • Kun raglanin korkeus on 26 (27,5) 29 (30) 32 cm, päätä loput 10 (10) 12 (14) 14 s:t
 • Neulo toinen hiha samoin.

Viimeistely

 • Aseta kappaleet alustalle mittoihinsa nurja puoli päällepäin, kostuta sumuttamalla ja anna kuivua.
 • Taskut: Luo kaksinkertaisella grafiitinharmaalla langalla 30 s ja aloita joustinneule työn nurjalla puolella 2 o s:lla. Neulo joustinneuletta 6 cm. Katkaise toinen lanka ja jatka neulomista yksinkertaisella langalla. Neulo 1 krs nurin työn oikealla puolella. Vaihda työhön Nalle Garden -lanka, valitse siitä kirjava kohta ja neulo 1 krs nurin. Neulo sileää neuletta, kunnes kappaleen korkeus on 14 cm. Päätä s:t.
 • Neulo toisen taskun joustin samalla tavalla ja neulo sitten kirjoneuletta II ruutupiirroksen mukaan. Toista 13 s mallikertaa tarpeen mukaan ja toista ruutupiirroksen kerroksia 1-13. Kun kappaleen korkeus on 14 cm, päätä silmukat.
 • Ompele taskut 9 cm:n etäisyydelle reunasta ja 4 cm:n etäisyydelle nappilistasta.
 • Ompele raglansaumat. Ompele kauluksen päät yhteen ja kiinnitä kaulus takapääntielle. Ompele hihojen saumat ja sivusaumat. Kiinnitä napit.
 • Paikat: Neulo erikokoisia pieniä tilkkuja paikoiksi joko kirjoneuleena tai kirjavalla langalla. Mallineuleessa paikat ovat 28 s leveitä ja 12 cm korkeita. Aseta paikat haluamiisi kohtiin ja kiinnitä ne harsinpistoilla.