Suomi kohisee ruuan hinta-alesta, mutta alennukset eivät näy kaikille. ET-lehti selvitti, kuinka paljon enemmän keliaakikon peruselintarvikkeet maksavat.

S-ryhmä ilmoitti alentavansa alkuviikosta jopa 400 tuotteen hintaa Prismoissa. Muut kauppaketjut liittyivät jonon jatkeeksi. Viimeksi tiistaina saksalaisketju Lidl sanoi laskeneensa joidenkin tuotteiden hintoja.

Prismojen hinta-ale ei kuitenkaan näytä koskevan nyt gluteenittomia tuotteita. S-ryhmän valikoimajohtaja kertoi sunnuntaina yhteisöpalvelu Twitterissä, että tässä vaiheessa gluteenittomien tuotteiden hinnat eivät laske. Asiasta kertoi muun muassa Glu.fi-sivusto.

Miksi näin?

– Keliaakikon ruokavalioon kuuluvien tuotteiden hintoja alennettiin Prismassa jo viime vuonna, vahvistaa toimialapäällikkö Juha Riikola Prismasta ET-lehdelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keliakia on tauti, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Keliakia vähentää vaihtoehtoja, kun vatsa ei kestä viljaa.

Ja kun ei voi syödä viljaa, on pakko ostaa muita, korvaavia tuotteita. Jotkut myös noudattavat gluteenitonta ruokavaliota huvikseen tai ilman diagnoosia.

Gluteenittomien tuotteiden myynti on kasvanut hurjasti viime aikoina. Joidenkin tutkimusten mukaan niiden osuus maailmanlaajuisesti erikoisruokavaliomyynnistä on jo neljännes. Tuotteet käyvät kukkaron päälle: ne ovat huomattavasti kalliimpia kuin normaalit viljatuotteet.

Ostoskierros Prismassa paljastaa karut luvut viljan korvaavien raaka-aineiden hinnoista verrattuna normaalituotteisiin. Siinä missä kilo vehnäjauhoa maksaa halvimmillaan alle 50 senttiä, gluteeniton jauhoseos maksaa yli 4,50 euroa kilolta.

Perunakilo maksaa halvimmillaan alle 70 senttiä, edullisin pitkäjyväinen riisi puolestaan 1,53 euroa kilolta.

Selvitimme hintavertailussamme muutamien gluteenittomien ja normaalien tuotteiden hintoja. Näiden tuotteiden hinnoissa ei näkynyt maanantain hinta-alea.

  • Puolikarkea vehnäjauho (Kotimaista) 0,45 e/kg
  • Yleisperuna (Kotimainen) 0,68 e/kg
  • Pitkäjyväinen riisi (Rainbow) 1,53 e/kg
  • Kuorittu hirssi (GoGreen) 3,44 e/kg
  • Tattarijauho (Keskisen mylly, gluteeniton) 4,55 e/kg
  • Gluteeniton jauhoseos (Semper) 4,58 e/kg
  • Gluteeniton makaroni (Semper) 7,56 e/kg
  • Kvinoa (GoGreen) 9,13 e/kg
    Lähde: Foodie.fi/Prisma

Lue myös: Ei keliakiaa, mutta vatsa ei kestä viljaa – oletko ajatellut tätä?

Lisälasku yli 60 euroa/kk

ET-lehden hintaselvitys saa tukea tutkimuksesta, jonka mukaan gluteenittomat tuotteet ovat Suomessa jopa yhdeksän kertaa kalliimpia kuin tavalliset.

Suurimmat hintaerot ovat gluteenittomissa jauhoissa ja pastoissa, vahvistaa  Keliakialiiton ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteistyössä tekemä hintaselvitys.

Vaikka erikoistuotteiden kysyntä ja tarjonta kasvaneet, ovat hinnat nousseet.

Keliakialiitto laski tuoreiden hintatietojen ja Tilastokeskuksen kuluttajahintojen perusteella, että keliaakikolle aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia 68 euroa kuukaudessa eli 816 euroa vuodessa.

Keliaakikko voi hakea Kelalta ruokavaliokorvausta, joka on 23,60 euroa kuukaudessa, joten kaikkiruokaiseen verrattuna keliaakikko maksaa kuukaudessa 44,40 euroa enemmän.

Seuraa myös ET-lehteä Twitterissä!

Siis tämä on järkyttävää. Tuokin kysely, oeltko harkinnut gluteenitonta. . . voi hemmetti. Ajatelkaa vähän keliaakikoita, heillä ei ole vaihtoehtoja. Gluteenittomuus muoti-ilmiönä on pöyristyttävää pelleilyä. Puhukoot viljattomasta tai muuta, mutta älkää sekoittako sairauden hoitoon tarvittavaa tiukkaa ruokavaliota sellaiseen huuhaa-ilmiöön, että sattuiskiko minua huvittamaan esim. gluteeniton ruoka.

Ostakaa luonnollisesti gluteenitonta.

 

hirssi

tattari

tee ite leipäsi, jos sellaista haluat syödä

 

ja aina voi syödä kasviksia

Sisältö jatkuu mainoksen alla