Suomi kohisee ruuan hinta-alesta, mutta alennukset eivät näy kaikille. ET-lehti selvitti, kuinka paljon enemmän keliaakikon peruselintarvikkeet maksavat.

S-ryhmä ilmoitti alentavansa alkuviikosta jopa 400 tuotteen hintaa Prismoissa. Muut kauppaketjut liittyivät jonon jatkeeksi. Viimeksi tiistaina saksalaisketju Lidl sanoi laskeneensa joidenkin tuotteiden hintoja.

Prismojen hinta-ale ei kuitenkaan näytä koskevan nyt gluteenittomia tuotteita. S-ryhmän valikoimajohtaja kertoi sunnuntaina yhteisöpalvelu Twitterissä, että tässä vaiheessa gluteenittomien tuotteiden hinnat eivät laske. Asiasta kertoi muun muassa Glu.fi-sivusto.

Miksi näin?

– Keliaakikon ruokavalioon kuuluvien tuotteiden hintoja alennettiin Prismassa jo viime vuonna, vahvistaa toimialapäällikkö Juha Riikola Prismasta ET-lehdelle.

Keliakia on tauti, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Keliakia vähentää vaihtoehtoja, kun vatsa ei kestä viljaa.

Ja kun ei voi syödä viljaa, on pakko ostaa muita, korvaavia tuotteita. Jotkut myös noudattavat gluteenitonta ruokavaliota huvikseen tai ilman diagnoosia.

Gluteenittomien tuotteiden myynti on kasvanut hurjasti viime aikoina. Joidenkin tutkimusten mukaan niiden osuus maailmanlaajuisesti erikoisruokavaliomyynnistä on jo neljännes. Tuotteet käyvät kukkaron päälle: ne ovat huomattavasti kalliimpia kuin normaalit viljatuotteet.

Ostoskierros Prismassa paljastaa karut luvut viljan korvaavien raaka-aineiden hinnoista verrattuna normaalituotteisiin. Siinä missä kilo vehnäjauhoa maksaa halvimmillaan alle 50 senttiä, gluteeniton jauhoseos maksaa yli 4,50 euroa kilolta.

Perunakilo maksaa halvimmillaan alle 70 senttiä, edullisin pitkäjyväinen riisi puolestaan 1,53 euroa kilolta.

Selvitimme hintavertailussamme muutamien gluteenittomien ja normaalien tuotteiden hintoja. Näiden tuotteiden hinnoissa ei näkynyt maanantain hinta-alea.

 • Puolikarkea vehnäjauho (Kotimaista) 0,45 e/kg
 • Yleisperuna (Kotimainen) 0,68 e/kg
 • Pitkäjyväinen riisi (Rainbow) 1,53 e/kg
 • Kuorittu hirssi (GoGreen) 3,44 e/kg
 • Tattarijauho (Keskisen mylly, gluteeniton) 4,55 e/kg
 • Gluteeniton jauhoseos (Semper) 4,58 e/kg
 • Gluteeniton makaroni (Semper) 7,56 e/kg
 • Kvinoa (GoGreen) 9,13 e/kg
  Lähde: Foodie.fi/Prisma

Lue myös: Ei keliakiaa, mutta vatsa ei kestä viljaa – oletko ajatellut tätä?

Lisälasku yli 60 euroa/kk

ET-lehden hintaselvitys saa tukea tutkimuksesta, jonka mukaan gluteenittomat tuotteet ovat Suomessa jopa yhdeksän kertaa kalliimpia kuin tavalliset.

Suurimmat hintaerot ovat gluteenittomissa jauhoissa ja pastoissa, vahvistaa  Keliakialiiton ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteistyössä tekemä hintaselvitys.

Vaikka erikoistuotteiden kysyntä ja tarjonta kasvaneet, ovat hinnat nousseet.

Keliakialiitto laski tuoreiden hintatietojen ja Tilastokeskuksen kuluttajahintojen perusteella, että keliaakikolle aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia 68 euroa kuukaudessa eli 816 euroa vuodessa.

Keliaakikko voi hakea Kelalta ruokavaliokorvausta, joka on 23,60 euroa kuukaudessa, joten kaikkiruokaiseen verrattuna keliaakikko maksaa kuukaudessa 44,40 euroa enemmän.

Seuraa myös ET-lehteä Twitterissä!

Vierailija

Mikä hinta-ale? Gluteeniton voi maksaa jopa 10 kertaa enemmän kuin tavallinen tuote

Siis tämä on järkyttävää. Tuokin kysely, oeltko harkinnut gluteenitonta. . . voi hemmetti. Ajatelkaa vähän keliaakikoita, heillä ei ole vaihtoehtoja. Gluteenittomuus muoti-ilmiönä on pöyristyttävää pelleilyä. Puhukoot viljattomasta tai muuta, mutta älkää sekoittako sairauden hoitoon tarvittavaa tiukkaa ruokavaliota sellaiseen huuhaa-ilmiöön, että sattuiskiko minua huvittamaan esim. gluteeniton ruoka.
Lue kommentti
Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.
Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.

Värikkäiden puuvillakankaiden paloista saat nätin hupun mökkijakkaralle. Samalla tekniikalla voi ommella tyynynpäällisen tai vaikka ison peiton.

Tarvitset:

 • Puuvillakankaiden paloja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Leikkaa kankaista 9 neliötä. Kuvan neliö on 12 x 12 cm, sisältäen saumavarat. Tarkista koko omaan jakkaraasi sopivaksi. Sommittele tilkut 3 x 3 neliön ruudukoksi. Ompele ne 3 neliön kaitaleiksi oikeat puolet vastakkain 0,5 cm:n saumanvaralla. Silitä saumanvarat auki.

2. Neulaa kaksi kaitaletta op:t vastakkain, varmista, että ruutujen kulmat osuvat kohdakkain. Ompele kaitaleet yhteen 0,5 cm:n saumanvaralla ja silitä saumanvarat auki. Ompele 3. kaitale toisen kaitaleen (toiseen) reunaan. Nyt kaitaleet on ommeltu ruudukoksi.

3. Leikkaa jakkaran sivuille 13 cm leveät eriväriset kaitaleet. Kaitaleen pituus on ruudukon pituus + 4 cm. Neulaa kaitaleet ruudukon sivuille op:t vastakkain, jätä saumanvarat päihin. Ompele ruudukon kulmaan saakka. Ompele sitten sivukaitaleiden päät yhteen = jakkaran kulma. Taita lopusi alareunaan 2 x 1 cm:n päärme nurjalle ja ompele reunasta.

Huom! Ennen kuin ompelet hupun kulmat, varmista, että hupun saa jakkaran päälle ja siitä pois sujuvasti. 

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2017.

Somat kukkaviirit juhlistavat kattauksen. Ota vanhat kirjotut liinat tai ristipistotyöt uusiokäyttöön ja täydennä kirjottuja kankaita värikkäillä kangastilkuilla.

Tarvitset:

 • Kirjottuja liinoja tai muita tekstiilejä 
 • Erilaisia pikkukuviollisia tilkkuja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Piirrä viirin kaava paperille mittojen mukaan luonnolliseen kokoon.  Hyvä korkeus on 27 cm + 1 cm saumavara.

2. Aseta kirjottu kangas ja kuviollinen taustakangas oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä kaava nuppineuloilla kankaisiin. Piirrä kaavan reunoille 1 cm:n saumanvarat ja leikkaa kappale irti.

2. Irrota kaava ja siirrä nuppineulat kankaaseen, pidä kappaleet vastakkain. Ompele viirin sivut (jätä yläreuna avoimeksi) ja tee alakulmassa yksi poikittainen pisto viirin kärkeen. Kavenna kärjen kohdalla saumanvaroja niin, että kulmasta tulee siisti, kun käännät viirin oikein päin.

3. Käännä viiri yläreunasta oikein päin ja pukkaa kärki teräväksi kynällä tai puikolla. Silitä viiri. Silitä yäreunaan taite viistoon kohtaan, taita reuna kaksinkerroin päärmeeksi ja neulaa reunasta. Ompele suoralla ompeleella päärmeen reunasta, jätä päät avoimeksi nyörille.

Näin teet nyörin

Kierrä viirin nyöri kahdesta trikookuteesta tai paksusta langasta.

Leikkaa kuteesta tai langasta 3 x valmiin nyörin pituus eli 3 m = noin 1 m valmista nyöriä. Leikkaa toinen samanlainen kappale.

Solmi kuteet päästä yhteen ja kiinnitä solmu vaikka ovenkahvaan ja lähde kiertämään lankoja yhteen (samaan suuntaan). Kun kierrettä on tarpeeksi, ota langan keskikohdasta kiinni ja anna kierteisten lankojen kiertyä yhteen. Solmi päähän solmu. Pujota viirit nyöriin.

Vinkki! Jos teet nyörin ohuesta langasta, käytä sitä monin kerroin, jotta saat paksuutta nyöriin. Voit ripustaa viirin myös kauniiseen naruun tai silkkinauhaan.

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.