Ruokatoimittajamme Christiina Aaltion sieniresepteillä teet syksyn parhaat sieniherkut.

Mustatorvisieni-paprikaleipä

2 paprikaa
2 rkl oliiviöljyä
2 tl balsamicoa
rouhittua mustapippuria
suolaa
1 l mustatorvisieniä
3 valkosipulinkynttä
tuoretta rosmariinia
maalaisleipää
maustamatonta tuorejuustoa

 Pese ja lohko paprikat. Poista kannat ja siemenet. Asettele palat pellille leivinpaperille kuoripinta ylöspäin. Paahda paloja grillivastuksen alla tai 250-asteisessa uunissa 5–7 minuuttia eli kunnes pinta kupruilee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 Nosta paprikapalat jäätymään ­kulhoon kannen alle. Vedä terävällä veitsellä kuori haaleista paprikoista. Lisää joukkoon oliiviöljyä ja balsamicoa sekä rouhittua mustapippuria ja ripaus suolaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 Perkaa sienet. Haihduta sienistä kosteus paistinpannulla. Lisää pannulle oliiviöljyä, hienonnetut valkosipulinkynnet ja silputtua tuoretta rosmariinia. Hauduta muutama minuutti.

 Paahda leipäviipaleet uunissa tai paahtimessa. Sipaise leivän pintaan kevyesti oliiviöljyä ja maustamatonta tuorejuustoa. Levitä pinnalle paprikat ja sienet.

Rouhi pintaan vielä pippuria ja ­kevyesti suolaa.

Sienikorma

1 l haperoita, rouskuja tai tatteja
1 l keitettyjä perunoita
2 sipulia
½ rkl rypsiöljyä
1 prk (350 g) kormakastiketta
2 dl vettä
1 dl cashewpähkinöitä
tuoretta korianteria

Ryöppää peratut haperot ja rouskut reilussa vedessä kattilassa. Heitä ryöppäys­vesi pois. Jos käytät tatteja, perkaa ja pilko sienet ja haihduta
niistä kosteus pannulla.

Kuumenna öljy pannulla ja ­lisää ­lohkotut perunat ja ­sipulit ruskistumaan. Sekoita joukkoon sienet. Jatka ­kypsennystä ­5 minuuttia.

Lisää lopuksi kastike, ­vesi ja pähkinät. Hauduta 20 minuuttia.

Viimeistele tuoreella korianterilla. Tarjoa kastike riisin kanssa.

Sienikeitto

1 l tuoreita tai 2 dl kuivattuja suppilovahveroita tai mustatorvisieniä
1 sipuli
1 rkl rypsiöljyä
1 ½ rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 rs metsäsienituorejuustoa, Viola
1 tl rosmariinia
1 dl ruokakermaa

Hauduta kosteus tuoreista sienistä. ­Liota kuivattuja sieniä ½ litrassa vettä noin 20 ­minuuttia. Voit käyttää osan liotusvedestä: siinä ­on makua, mutta se voi antaa keittoon kitkeryyttä.

Kuullota silputtu sipuli kattilassa ­öljyssä. Lisää jauhot ja paista hetki. Lisää neste, liemikuutio, tuorejuusto ja rosmariini. Hauduta 20 minuuttia.

 Soseuta keitto. Kaada joukkoon kerma ja tarkista maku.

Kantarellirisotto

½ l paloiteltuja tuoreita ­kantarelleja
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
3 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
7 dl kuumaa kanalientä
rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
1 dl parmesaaniraastetta
3 rkl voita
rosmariinia

Puhdista ja paloittele sienet. Kumoa ne pannulle ja haihduta kosteus.

Lisää oliiviöljyä, silputtu sipuli ja riisi. Kuullota pari minuuttia. Lorauta joukkoon viini ja vähitellen kuumaa kanalientä. Lisää rouhittua mustapippuria ja suolaa.

 Kun riisi on kypsynyt ja risotto kosteaa, raasta joukkoon parmesaania. Viimeistele voi­nokareella ja rosmariinilla. Tarjoa heti.

Kolmen sienen piirakka

1 pkt Iso lehtitaikinalevy, ­Myllyn Paras

Täyte
2 l tuoreita sieniä, esim. kantarelleja, tatteja, mustatorvisieniä tai ­
¾ l pakastettuja sieniä
rypsiöljyä paistamiseen
1 (400 g) kesäkurpitsa
(suolaa)
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 tl raastetun sitruunan kuorta
ripaus suolaa ja sokeria
4 munaa
4 dl ruokakermaa
1 ps (150 g) juustoraastetta
1 tl timjamia
1 tl suolaa
rouhittua pippurisekoitusta


Ota taikina pakasteesta sulamaan.

Puhdista ja pilko sienet. Kuumenna sienistä pannulla kosteus. Lisää lopuksi tilkka öljyä ja jatka paistamista vielä pari minuuttia.

Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi. Ripottele leikkuupinnalle suolaa. Itketä viipaleita 10 minuuttia. Pyyhi kosteus ja suola talouspaperilla.

Paista kesäkurpitsoja pannulla noin ­5 minuuttia eli kunnes ne saavat hieman väriä pintaan. Lisää lopuksi öljy, sitruunan mehu ja kuoriraaste sekä ripaus suolaa ja sokeria.

Sekoita erillisessä astiassa munat, kerma, puolet juustoraasteesta ja mausteet.

Kauli taikina uunipellin (noin 25 x 30 cm) pohjalle. Kaada päälle kerma. ­Ripottele pinnalle kesäkurpitsat, sienet ja loput juustoraasteesta.

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin ­keskitasolla noin 30 minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla