Pirkot Mäkelä (vas.) ja Mutenia perustivat oman puutarhayhdistyksen ja blogin.
Pirkot Mäkelä (vas.) ja Mutenia perustivat oman puutarhayhdistyksen ja blogin.

Yhä useampi seniori kirjoittaa nykyään blogia. Pohjoisten Pirkkojen Puutarhayhdistys on ollut aikaansa edellä ja jakanut upeita kuvia jo vuodesta 2010. Pian löydät Pirkkojen blogin myös etlehti.fi:stä!

Mitä nuoret edellä, sitä vanhat perässä. Tämä pätee sosiaalisessa mediassa, jossa iäkkäämmät kulkevat nuorempien jalanjälkiä. Siksi yli 55-vuotiaiden blogeja on ilmestynyt verkkoon reilusti.

Yksi netin helmistä on PPP:n eli Pohjoisten Pirkkojen Puutarhayhdistyksen blogi. Siinä viehättävät erityisesti fantastiset puutarha- ja luontokuvat.

Yhdistys ja blogi syntyivät vuonna 2010, kun posiolainen Pirkko Mäkelä meni kansalaisopiston Facebook ja blogit -kurssille. Kurssilla piti tehdä kokeeksi oma blogi, ja niinpä Pirkko loi puutarhayhdistyksen. Yhdistyksen toiseksi jäseneksi valikoitui kaima ja hyvä ystävä Pirkko Mutenia, jonka kanssa puutarhakuulumisia ja siemeniä oli vaihdettu vuosikausia. Mutenia innostui heti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 – Ajatus omasta yhdistyksestä oli kiehtova, virkistävä ja pilke silmäkulmassa arkea ilostuttava asia. Me molemmat koimme puutarhamaailman kiehtovaksi, joten omanlainen toimintamalli tuntui hauskalta, Sodankylässä asuva Mutenia sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyläläiset kehuvat

Blogin ylläpito on pääasiassa Posion Pirkon vastuulla. Sodankylän Pirkko kommentoi, kertoo kuulumisia omasta puutarhastaan ja lähettää joskus kuvia.

Perinteisestä puutarhablogista PPP:n tuotanto eroaa siinä, että puutarha käsitetään väljästi. Blogissa on paljon kuvia pohjoisen luonnosta ja eläimistä. On esimerkiksi helmipöllön poikasia, oravan leikkejä, joutsentutkielmia ja jääputouksia.

Pirkko Mäkelä on harrastanut valokuvaamista pitkään, ja se näkyy: kuvat ovat ammattilaistasoa. Uusia päivityksiä blogiin ilmestyy vähintään kerran viikossa.

– Bloggaaminen on antoisaa, koska siihen liittyy valokuva niin vahvasti. Kuvaaminen auttaa näkemään ympärillä olevia asioita tarkemmin ja eri tavalla. Silloin näkee yksityiskohtia ja kauneutta, jota muut eivät ehkä näe. Lisäksi blogia kirjoittaessa jää itselle muisto siitä, mitä on tapahtunut, Posion Pirkko analysoi.

"Blogia kirjoittaessa jää itselle muisto siitä, mitä on tapahtunut."

Blogissa käy paljon sellaisia lukijoita ja kommentoijia, joita Pirkot eivät tunne. Pirkko Mäkelä on huomannut myös posiolaisten seuraavan blogia, koska kylällä moni kehuu, että olipas taas mukavia kuvia.

Paras palkitaan

Omien puutarhojen lisäksi blogissa esitellään retkiä, joita yhdistys on tehnyt muiden puutarhoihin. Tutuksi on tullut muun muassa kirjailija Mari Mörön puutarha.

Pohjoisten Pirkkojen Puutarhayhdistys jakaa jäsenilleen joka vuosi Vuoden puutarha -palkinnon. Sen saa tänä vuonna Posion Pirkko.

– Palkinto lähti siitä, kun kerran osallistuin kuusamolaiseen Vuoden puutarha -kilpailuun. Puutarhani oli niin alkutekijöissä, etten voittanut. Päätimme, ettei pidä lannistua, ja perustimme oman palkinnon. Minulla on muun muassa vuodelta 2010 seinässä puinen kukkareliefi, jossa lukee Vuoden puutarha, Pirkko Mäkelä kertoo naureskellen.

"Päätimme, ettei pidä lannistua, ja perustimme oman palkinnon."

Mäkelä sanoo, että puutarhanhoito on hänelle huvittelua. Hän ihailee kaimaansa, jolla on myös mittava hyötykasvimaa. Sodankylän Pirkko kertoo, että puutarhaoppi oli hänen lempiaineensa jo Aitoon kotitalouskeskikoulussa.

– Käytännössä puutarhainnostukseni alkoi muutettuamme 1997 Sodankylään omakotitaloon metsän laitaan. Unelma punaisesta talosta ja perunamaasta toteutui. Saamme lähiruokaa omasta maasta, vain 30 metrin päästä keittiöstä.

Nuorten jalanjäljissä

Viestintäalan ohjelmistoyritys Cision julkaisee kuukausittain listauksia suosituimmista blogeista eri aihealueilla. Bloggareiden ikäjakaumaa Cision ei tutki, mutta markkinointipäällikkö Jenni Salomaa sanoo, että vanhempien ihmisten bloggaamisesta on selviä viitteitä.

– Saan esimerkiksi itse usein yhteydenottoja blogilistauksiimme liittyen, ja viime aikoina niitä on tullut aiemmasta poiketen myös yli 55-vuotiailta bloggaajilta, Salomaa kertoo.

Mediakulttuurin tutkija Mikko Hautakangas Tampereen yliopistosta arvelee, että bloggaamiseen pätevät samat lainalaisuudet kuin muuhun sosiaaliseen mediaan. Vanhemmat ikäryhmät seuraavat perässä nuorten raivaamille alueille, ja samalla nuoriso siirtyy jo eteenpäin.  

– Voi ajatella, että ”blogosfääri” muuttuu nuorten trendikkäiden edelläkävijöiden pelikentästä myös vanhemmille kutsuvaksi, kun blogien asema mediakentällä vakiintuu ja edelläkävijät siirtyvät muualle.

Hän muistuttaa, että keskeistä on aina myös kaupallinen hyödynnettävyys.

– Ehkäpä myös eläkeläisten muodostamaan markkinaan alkaa olla jo kiinnostusta, vaikka mainostajat ensisijaisesti tavoittelevatkin nuoria kaupunkilaisnaisia.

Nelikymppisiä bloggaajia on jo paljon, ja heille on oma sivustokin. Lisäksi Fab Forty Something -blogissa on listattu pitkä liuta ”aikuisten naisten blogeja”.

Bloggaamisen suosiosta vanhemmissa ryhmissä kertoo sekin, että hakusanoilla mummo ja blogi tulee reilusti vastauksia.

Tule mukaan kirjoittajaksi Suomen suurimmalle seniorifoorumille

Näin perustat blogin – lue lisää täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla