Pirkot Mäkelä (vas.) ja Mutenia perustivat oman puutarhayhdistyksen ja blogin.
Pirkot Mäkelä (vas.) ja Mutenia perustivat oman puutarhayhdistyksen ja blogin.

Yhä useampi seniori kirjoittaa nykyään blogia. Pohjoisten Pirkkojen Puutarhayhdistys on ollut aikaansa edellä ja jakanut upeita kuvia jo vuodesta 2010. Pian löydät Pirkkojen blogin myös etlehti.fi:stä!

Mitä nuoret edellä, sitä vanhat perässä. Tämä pätee sosiaalisessa mediassa, jossa iäkkäämmät kulkevat nuorempien jalanjälkiä. Siksi yli 55-vuotiaiden blogeja on ilmestynyt verkkoon reilusti.

Yksi netin helmistä on PPP:n eli Pohjoisten Pirkkojen Puutarhayhdistyksen blogi. Siinä viehättävät erityisesti fantastiset puutarha- ja luontokuvat.

Yhdistys ja blogi syntyivät vuonna 2010, kun posiolainen Pirkko Mäkelä meni kansalaisopiston Facebook ja blogit -kurssille. Kurssilla piti tehdä kokeeksi oma blogi, ja niinpä Pirkko loi puutarhayhdistyksen. Yhdistyksen toiseksi jäseneksi valikoitui kaima ja hyvä ystävä Pirkko Mutenia, jonka kanssa puutarhakuulumisia ja siemeniä oli vaihdettu vuosikausia. Mutenia innostui heti.

 – Ajatus omasta yhdistyksestä oli kiehtova, virkistävä ja pilke silmäkulmassa arkea ilostuttava asia. Me molemmat koimme puutarhamaailman kiehtovaksi, joten omanlainen toimintamalli tuntui hauskalta, Sodankylässä asuva Mutenia sanoo.

Kyläläiset kehuvat

Blogin ylläpito on pääasiassa Posion Pirkon vastuulla. Sodankylän Pirkko kommentoi, kertoo kuulumisia omasta puutarhastaan ja lähettää joskus kuvia.

Perinteisestä puutarhablogista PPP:n tuotanto eroaa siinä, että puutarha käsitetään väljästi. Blogissa on paljon kuvia pohjoisen luonnosta ja eläimistä. On esimerkiksi helmipöllön poikasia, oravan leikkejä, joutsentutkielmia ja jääputouksia.

Pirkko Mäkelä on harrastanut valokuvaamista pitkään, ja se näkyy: kuvat ovat ammattilaistasoa. Uusia päivityksiä blogiin ilmestyy vähintään kerran viikossa.

– Bloggaaminen on antoisaa, koska siihen liittyy valokuva niin vahvasti. Kuvaaminen auttaa näkemään ympärillä olevia asioita tarkemmin ja eri tavalla. Silloin näkee yksityiskohtia ja kauneutta, jota muut eivät ehkä näe. Lisäksi blogia kirjoittaessa jää itselle muisto siitä, mitä on tapahtunut, Posion Pirkko analysoi.

"Blogia kirjoittaessa jää itselle muisto siitä, mitä on tapahtunut."

Blogissa käy paljon sellaisia lukijoita ja kommentoijia, joita Pirkot eivät tunne. Pirkko Mäkelä on huomannut myös posiolaisten seuraavan blogia, koska kylällä moni kehuu, että olipas taas mukavia kuvia.

Paras palkitaan

Omien puutarhojen lisäksi blogissa esitellään retkiä, joita yhdistys on tehnyt muiden puutarhoihin. Tutuksi on tullut muun muassa kirjailija Mari Mörön puutarha.

Pohjoisten Pirkkojen Puutarhayhdistys jakaa jäsenilleen joka vuosi Vuoden puutarha -palkinnon. Sen saa tänä vuonna Posion Pirkko.

– Palkinto lähti siitä, kun kerran osallistuin kuusamolaiseen Vuoden puutarha -kilpailuun. Puutarhani oli niin alkutekijöissä, etten voittanut. Päätimme, ettei pidä lannistua, ja perustimme oman palkinnon. Minulla on muun muassa vuodelta 2010 seinässä puinen kukkareliefi, jossa lukee Vuoden puutarha, Pirkko Mäkelä kertoo naureskellen.

"Päätimme, ettei pidä lannistua, ja perustimme oman palkinnon."

Mäkelä sanoo, että puutarhanhoito on hänelle huvittelua. Hän ihailee kaimaansa, jolla on myös mittava hyötykasvimaa. Sodankylän Pirkko kertoo, että puutarhaoppi oli hänen lempiaineensa jo Aitoon kotitalouskeskikoulussa.

– Käytännössä puutarhainnostukseni alkoi muutettuamme 1997 Sodankylään omakotitaloon metsän laitaan. Unelma punaisesta talosta ja perunamaasta toteutui. Saamme lähiruokaa omasta maasta, vain 30 metrin päästä keittiöstä.

Nuorten jalanjäljissä

Viestintäalan ohjelmistoyritys Cision julkaisee kuukausittain listauksia suosituimmista blogeista eri aihealueilla. Bloggareiden ikäjakaumaa Cision ei tutki, mutta markkinointipäällikkö Jenni Salomaa sanoo, että vanhempien ihmisten bloggaamisesta on selviä viitteitä.

– Saan esimerkiksi itse usein yhteydenottoja blogilistauksiimme liittyen, ja viime aikoina niitä on tullut aiemmasta poiketen myös yli 55-vuotiailta bloggaajilta, Salomaa kertoo.

Mediakulttuurin tutkija Mikko Hautakangas Tampereen yliopistosta arvelee, että bloggaamiseen pätevät samat lainalaisuudet kuin muuhun sosiaaliseen mediaan. Vanhemmat ikäryhmät seuraavat perässä nuorten raivaamille alueille, ja samalla nuoriso siirtyy jo eteenpäin.  

– Voi ajatella, että ”blogosfääri” muuttuu nuorten trendikkäiden edelläkävijöiden pelikentästä myös vanhemmille kutsuvaksi, kun blogien asema mediakentällä vakiintuu ja edelläkävijät siirtyvät muualle.

Hän muistuttaa, että keskeistä on aina myös kaupallinen hyödynnettävyys.

– Ehkäpä myös eläkeläisten muodostamaan markkinaan alkaa olla jo kiinnostusta, vaikka mainostajat ensisijaisesti tavoittelevatkin nuoria kaupunkilaisnaisia.

Nelikymppisiä bloggaajia on jo paljon, ja heille on oma sivustokin. Lisäksi Fab Forty Something -blogissa on listattu pitkä liuta ”aikuisten naisten blogeja”.

Bloggaamisen suosiosta vanhemmissa ryhmissä kertoo sekin, että hakusanoilla mummo ja blogi tulee reilusti vastauksia.

Tule mukaan kirjoittajaksi Suomen suurimmalle seniorifoorumille

Näin perustat blogin – lue lisää täältä.

Joulun upeimmat lahjapaketin koristeet syntyvät yksinkertaisista asioista, esimerkiksi sanomalehdistä ja vanhoista tuikkukipoista.

Tuikkutähdet

 • tuikkukippoja
 • sakset
 • puikko

1. Poista tuikkukiposta sydänlanganpidike ja steariinit. Leikkaa reunat kuuteen osaan. Paina kippo litteäksi. Leikkaa reunakappaleet kolmioiksi. Koristele tähti pakottamalla siihen kuvioita puikolla tai virkkuukoukulla painamalla. Pakotus tehdään tähden takapuolelta esim. sanomalehden päällä. Tähden sakaroita voi muotoilla kaareviksi käpertämällä niitä puikon avulla. Alumiinia voi myös maalata esimerkiksi spraymaaleilla. Tähden keskustaan voi kiinnittää myös kuvia.
2. Lahjapaketteihin ja kortteihin tähdet on kätevä kiinnittää kohotarroilla. Ripustettavina koristeina sakaraan saa helposti reiän ripustuslangalle napauttamalla naula vasaralla sakaran kärjen läpi.

 

 

Tuikkulehtiköynnös

 • tuikkukippoja
 • sakset
 • vasara
 • ohut naula
 • puikko
 • metallista sidontalankaa
 • sivuleikkurit
 • helmiä

Poista tuikkukiposta sydänlanganpidike ja steariinin jämät. Tee lehti vetämällä kippoa sormilla reunoista eri suuntiin niin, että reunat asettuvat vastakkain. Litistä kippo ja naputtele vasaralla litteäksi esim. lehtipinon päällä. Tee lehden toiseen päähän pieni reikä muutaman mm:n päähän kärjestä napauttamalla naula vasaralla lehden läpi.
Tee reilusti lehtiä valmiiksi. Pujota lehdet metallilankaan. Jos haluat helmiä lehtien väliin, pujota ne tässä vaiheessa metallilankaan lehtien väliin. Kiinnitä lehti tekemällä pari kierrettä metallilankaan lehden tyveen niin, että lehti kiinnittyy napakasti. Muotoile lehti taittamalla sitä hieman kannasta ja käpristämällä lehden kärkeä. Kiinnitä helmet yhdellä metallilangan kierteellä. Kiinnitä näin kaikki lehdet ja helmet haluamillesi etäisyyksille toisistaan. Lehtiköynnöstä voit muotoilla haluamaasi muotoon. Tee lehtiköynnöksestä kranssi tai käytä pitkinä pöytäkoristeköynnöksinä.

 

 

Käpykranssipaketti

 • laatikko
 • vanhoja kirjojen ja nuottien sivuja
 • kapeaa satiininauhaa
 • lehtikuusen käpyjä
 • puikkoliimaa, kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Pakkaa lahja sopivan kokoiseen laatikkoon. Päällystä laatikko repimällä kirjojen ja nuottien sivuista eri kokoisia ja muotoisia palasia ja liimaa palaset laatikon päälle puikkoliimalla. Asettele palaset eri suuntiin, niin saat elävän pinnan. Vinkki: voit kellastuttaa valkoisia kirjansivuja maalaamalla ne kahvilla tai teellä.
2. Kiedo kapeaa satiininauhaa kahteen kertaan paketin ympäri molemmissa suunnissa. Solmi nauhan päät paketin takana yhteen.
Asettele kävyt pieneksi ympyräksi nauhojen risteämiskohdan päälle. Kiinnitä kävyt kuumaliimalla pakettiin.

 

 

Pyöreä kuivahedelmäkoristeinen paketti

 • pyöreä rasia
 • voimapaperia
 • säkkikangasnauhaa
 • kuivattuja omenan ja mandariinin siivuja
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Mittaa ensin pakattavan rasian ympärys, korkeus ja halkaisija. Leikkaa voimapaperista kappale, jonka leveys on rasian ympärys + 2 cm ja korkeus rasian korkeus + halkaisija.

2. Aseta lahja rasiaan. Kääri paperi rasian ympärille niin, että rasia on yläalasuunnassa paperin keskellä, kiinnitä rasian sivun kohdalta teipillä.

3. Ala laskostaa paperia rasian päällä niin, että teet laskokset rasian reunasta kohtisuoraan rasian keskikohtaa kohden. Kiinnitä lopuksi laskosten päät teipillä rasian keskellä. Laskosta samoin rasian pohjapuoli.

4. Kiedo paketin ympärille säkkikangasnauha, kiinnitä nauhan päät toisiinsa paketin alapuolella kuumaliimalla. Sommittele nauhan päälle rivi kuivatuista hedelmänsiivuista ja kiinnitä ne kuumaliimalla.

 

Tee omat kuivahedelmäkoristeet

Kuivaa hedelmänsiivuja koristeiksi paketteihin. Leikkaa hedelmät ohuiksi siivuiksi ja anna kuivua esim. leivinpaperin päällä. Kuivumista voi nopeuttaa viemällä kuivattavat hedelmänsiivut saunan jälkilämpöön tai matalassa lämpötilassa uunissa.   

 

Sanomalehtiruusuke

 • sanomalehtipaperia
 • nitoja
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Leikkaa sanomalehtipaperista 40 kpl noin 40 cm x 2 cm suikaleita.

2. Aseta suikaleet kahteen 20 kpl:n nippuun ja nido niput keskeltä kiinni.

3. Käperrä suikaleita saksen tai veitsen terällä kevyesti vetäen. Kiharra suikaleita ylä- ja alapuolelta sekä terä vinossa, jolloin saat erisuuntiin rullautuvia suikaleita.

4. Aseta niput ristikkäin päällekkäin, nido tai sido narulla kiinni keskiosistaan. Aseta ruusuke paketin päälle ja kiinnitä kuumaliimalla.

Vinkki: Tee erikokoisia ruusukkeita eri mittaisista ja eri määristä suikaleita. Aikakauslehdistä saat värikkäitä ruusukkeita.


Havuköynnös paketin koristeeksi

 

 • havuja
 • suora oksa
 • metallista sidontalankaa
 • sivuleikkurit

 

1. Leikkaa havuista 10 cm pituisia latvuksia ja sidontalangasta 30 cm mittaisia pätkiä.

2. Sido jokaisen nippuun muutama leikattu havu kiertäen sidontalangan toista päätä muutaman kerran napakasti havunipun tyvien ympärille, jätä langan toinen pää nipun oksaan sitomista varten.

3. Aloita havunippujen sitominen oksan molemmista päistä keskikohtaa kohden. Aseta molemmissa päissä ensimmäinen havunippu oksan suuntaisesti nipun sidottu pää oksan keskikohtaa kohden, sido nipun tyviosa kiertämällä sidontalangan toinen pää oksan ympärille.

4. Jatka sitomista sitomalla havunippuja vuorotellen oksan molemmin puolin ja oksan päälle sen suuntaisesti. Etene sitomalla havunippuja niin, että uusi havunippu peittää aina edellisen sidontakohdan, kunnes olet sitonut havuja koristeen keskiosaan asti. Sido viimeiset niput oksaan nähden kohtisuoraan nipun latvat ylös- ja alaspäin.

5. Koristele havuköynnös vaikka paperimassasta tehdyllä sydämellä.

Vinkki:  Samalla tekniikalla voit tehdä pitkän havuköynnöksen sitomalla havut esimerkiksi köyteen tai haluttuun muotoon sidottuihin pajunoksiin. Köynnöksessä havut voi sitoa myös köyden tai oksien ympäri, jolloin köynnöksestä tulee poikkileikkaukseltaan pyöreä.

 

Paketin voi koristella yksinkertaisesti myös esimerkiksi kakkupaperilla ja ja kanelitangolla. Mielikuvitus vauhtiin vaan!

 

Upeat mallityöt ja ohjeet on tehnyt Saija Flinkkilä.

 

Sujauta joulukortit kätevään korttitaskuun, jossa voit myös säilöä korttiaarteet ensi vuoteen. Tämä ohje ei vaadi ompelukonetta! 

Tarvitset

 • paksua askarteluhuopaa 42 x 42 cm
 • punaista virkkaus- tai helmilankaa
 • parsinneulan
 • 120 cm punaista nauhaa
 • sakset

Koristetikkaus ja pohjasauma ommellaan käsin napinläpipistoin. Yhdestä huopaneliöstä saa kaksi korttitaskua.

Tee näin

 1. Leikkaa 42 x 42 cm:n neliö kahdeksi kolmioksi. Jaa pitkä sivu kolmeen yhtä pitkään osaan, laita merkit. Taita tasku merkkien mukaan. Päällekkäin menevän osan pituus on tässä 13 cm.

 2. Ompele napinläpipistoja kuvan mukaisesti kolmion päälle taittuvan osan reunaan 13 cm:n matkalta. Taita tasku valmiiksi. Kiinnitä päälliosa parilla pistolla alle taittuvaan osaan ja päätä lanka nurjalle. 

 3. Neulaa pohja nuppineuloilla yhteen. Ompele pohjasauma napinläpipistoin kaikkien kerrosten läpi. Leikkaa yläkolmioon aukko ripustusnauhalle. Pujota nauhaa aukosta ja solmi tai ripusta korttitasku paikoilleen. 

Valmista!