Näiden reseptien mukaan leivotut tattaripiparit, taatelikakut ja joululeivät maistuvat myös keliaakikoille.

Taatelikakku

Ohjeet  ovat Suomen keliakialiton julkaisuista Herkullisia leivonnaisia ja ruokia keliaakikoille ja Syötävän hyvää leipää.

3dl vettä
2dl sokeria
1pkt taateleita
200 g voita
2 kananmunaa
2dl gluteenitonta leipäjauhoseosta
1tl soodaa
1tl leivinjauhetta

  1. Keitä vesi, sokeri ja taatelit soseeksi miedolla lämmöllä (n. 0,5-1 tuntia). Sekoittele välillä.
  2. Lisää voi lämpimään taateliseokseen, anna jäähtyä.
  3. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten - onnistuu parhaiten konevoimin.
  4. Sekoita sooda ja leivinjauhe jauhoihin, lisää jauhoseos kevyesti vatkaten.
  5. Paista 175 asteessa n. tunti.
  6. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä ja säilyy päiväkausia.

Jouluinen vuokaleipä

(1 vuokaleipä)
5 dl piimää
1 dl puolukkahilloa
¾–1 dl siirappia
1 dl sokerijuurikaskuitua hiutaleina
1 dl pellavansiemeniä
1 tl kokonaisia kuminoita
1 tl kokonaista fenkolia
1 tl suolaa
2 tl soodaa
6 ½ dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta

  1. Sekoita piimän joukkoon puolukkahillo ja siirappi.
  2. Yhdistä kuivat aineet hyvin keskenään ja sekoita ne taikinaan.
  3. Täytä voideltu 2 litran leipävuoka taikinalla.
  4. Paista 175-asteisessa uunissa 1 tunti 10 minuuttia.

Joulupiparit (40–50 kpl)

150 g margariinia
1 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1/2 tl maustepippuria
2 munaa
5 1/2 dl tattarijauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

  1. Kiehauta rasva, sokeri, siirappi ja mausteet. Lisää jäähtyneeseen seokseen vatkatut munat ja tattarijauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
  2. Anna taikinan kovettua seuraavaan päivään jääkaapissa.
  3. Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja ota siitä muotilla piparkakkuja. Paista 200-asteisessa uunissa 8 minuuttia.

Muut jouluruoat

  • Kalat, mädit, rosollit ja sienisalaatti ovat gluteenittomia.
  • Kinkun kuorrutukseen voi käyttää gluteenittomia korppujauhoja.
  • Perunalaatikon voi tehdä gluteenittomista jauhoista ja muihin laatikoihin päälle voi laittaa gluteenitonta korppujauhoa.
  • Kastikkeet voi suurustaa maissijauhoilla.

Lisätietoja: Keliakialiitto

Keliakia on elinikäinen vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama sairaus. Sen ainoa hoito on keliakiaruokavalio.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

  • 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl ruisjauhoja
  • noin 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

  • 500 g lohifileetä
  • 1 ruukku tilliä
  • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 8 dl täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

  • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • pari oksaa tuoretta rosmariinia
  • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.