Grillaa mehevä makkara ja tarjoa seuraksi grillissä paahdettuja kasviksia tai raikkaita salaatteja. Ei tule ähky!

Paahteinen paprikahöystö

4–6 annosta

½ kg pieniä kepasipuleita
2 punaista suippopaprikaa
3 tomaattia
½ rs Mustapekkaa, makea chili tuorejuustoa
(pari oksaa tuoretta rosmariinia)
Mausteöljy
3 rkl oliiviöljyä
2 tl paahdettua paprikajauhetta
1 tl kuivattua rosmariinia
mustapippuria
Lisäksi
bratwursteja
(suolaa)

• Kuori ja halkaise sipulit. Viipaloi pestyt paprikat ja halkaise tomaatit. Halkaise juustokiekko ja leikkaa siitä puolet ohuiksi viipaleiksi.
• Sekoita mausteöljy.
• Levitä sipulit ja paprikat grillivuokaan ja lorauta mausteöljyä päälle. Grillaa kasviksia kuvun alla 15 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää tomaatit ja juustoviipaleita ja jatka vielä noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi halutessasi sormisuolaa.
• Bratwurstit kypsyvät kasvisten vieressä grilliritilällä samassa ajassa.
Vinkki!
 Voit valmistaa kasvikset myös uunissa ja paahtaa pintaa väriä grillivastuksen alla.

Savujuustoleivät

jälkiuuninappeja, Oululainen
voita tai margariinia
makeaa sinappia
leppäsavujuustoa, Pirkka
tomaattia
basilikaa

• Sipaise nappien pintaan ohuesti voita tai margariinia ja sinappia. Leikkaa viipale savujuustoa ja tomaattia leipien päälle.
• Grillaa tai kypsennä savujuustonappeja 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Koristele tuoreella basilikalla.

Perunasalaatti

4–6 annosta

1 kg uusia perunoita
½ dl pieniä tai
1 dl isoja kapriksia
1 punasipuli
kevätsipulia
rucolaa
Kastike
¾ dl avokadoöljyä
2 tl sitruunan raastettua kuorta
2 rkl kapristen lientä
mustapippuria
sormisuolaa
• Pese, rapsuta ja keitä perunat. Lohko kuumat perunat reiluiksi paloiksi.
• Sekoita kastike ja kaada vielä lämpimien perunoiden joukkoon.
• Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi puolirenkaiksi. Laita sipulirenkaat hetkeksi jääkylmään veteen, näin sipulien kipakkuus taittuu. Leikkaa kevätsipulien varret ohuiksi renkaiksi. Silppua rucola.
• Lisää sipulit, kaprikset ja rucola perunoiden joukkoon. Mausta salaatti suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Kukkakaalisalaatti
1 kukkakaali (700 g)
1 nippu retiisiä
1 hapokas omena
(ruohosipulia)
Kastike
1 dl majoneesia
1 dl turkkilaista jogurttia
2 tl keltaista currytahnaa
1 tl sokeria
ripaus suolaa
• Irrota kukkakaali pieniksi nupuiksi. Keitä nuppuja muutama minuutti. Kukkakaali saa jäädä napakaksi. Viipaloi pestyt retiisit ja omena. Yhdistä ainekset.
• Sekoita kastike ja kaada salaatin joukkoon. Anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua, näin maut tasoittuvat.

Waldorfinsalaatti kahdella eri kastikkeella

4-6 annosta

pala (400 g) juuriselleriä
1 reilu porkkana
1 omena
2 dl saksanpähkinöitä
Kastike 1
1 dl crème fraichea
1 rkl hunaja-omenaviinietikkaa
½ rkl juoksevaa hunajaa
suolaa
Kastike 2
2 rkl saksanpähkinäöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 tl ruokosokeria
ripaus suolaa

• Pese ja kuori juuriselleri ja porkkana. Leikkaa juurekset ja omena ohuiksi tikuiksi. Keitä juureksia noin 7 minuuttia. Tikut saavat jäädä napakoiksi. Huuhtele keittämisen jälkeen nopeasti jääkylmällä vedellä.
• Sekoita joukkoon omena ja murskatut saksanpähkinät. Jätä muutama pähkinä koristeluun.
• Jaa kasvikset kahteen osaan. Sekoita kaksi eri kastiketta ja lisää salaatteihin. Anna makujen vetäytyä kylmässä puolisen tuntia ennen tarjoilua. Koristele pähkinöillä.
Vinkki!
 Jos haluat tarjota salaattia vain yhdellä kastikeversiolla, tuplaa kastikemäärä ja suikaloi kasviksia ohjeen mukainen määrä.

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander