Tämän klassisen piirakkaherkun resepti ei vuosien mittaan vanhene. Ota talteen klassisen raparperipiirakan ohje.

6 dl raparperipaloja

1,5 dl tavallista tai fariinisokeria

1 rkl perunajauhoja

Piirastaikina:

2 munaa

1 dl sokeria

0,5 dl öljyä

1,5 dl vehnäjauhoja

1,5 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

  • Levitä raparperit voideltuun vuokaan. Ripota sokeri ja perunajauhot päälle. Sekoita hieman. Peitä vuoka foliolla. Hauduta raparpereja 175 asteessa noin 10 minuuttia.
  • Vaahdota munat ja sokeri. Lisää öljy ja jauho-leivinjauheseos. kaada taikina raparperien päälle. Paista edelleen puolisen tuntia.

Resepti on julkaistu alunperin ET lehdessä, numerossa 6/1995

Leipuri

Nyt sitä saa! Ota talteen klassinen raparperipiirakan ohje

Mistä ihmeestä tämä klassinen sana tulee tähän ohjeeseen? Pikkutyttönä 60-luvulla äitini ja mummoni tekivät aina raparperipiirakan pullataikinapohjalle ja niin olen minäkin sen oppinut tekemään. Eli alustetaan pieni pullataikina, johon mausteeksi kardemummaa tietenkin. Kaulitaan uunipellille ja päälle soseutettua raparperia. Näin tehdään yksinkertaista ja maailman parasta raparperipiirakkaa, mielestäni. Vierastan sokerikakkupohjaisia piirakoita. Niistä voi tehdä kakkuja eri variaatioina...
Lue kommentti

Miten saada sienikeitosta samettista ja kermaisen tuntuista ilman kuohukermaa ja turhia kaloreita? Tämän herkullisen kantarellikeiton salaisuus on soseutus.

Keitosta kuin keitosta tulee täyteläinen, kun siihen lisää kuohukermaa, mutta jos haluaa syödä kevyemmin, paksun kerman tilalle pitää keksiä jotain muuta. 

Tähän kantarellikeittoon lisätään porkkanaa ja selleriä, jotka sekä keventävät että antavat makua. Kuohukerman sijaan käytetään Koskenlaskijajuustoa, jossa on rasvaa kolmasosa vähemmän kuin kuohukermassa. Lisäksi se antaa keitolle täyteläistä makua.

Kun valmis keitto soseutetaan, siitä tulee samettista ja kuohkeaa – ilman suuria kalorimääriä.

Soseutettu kantarellikeitto

öljyä
½ purjo paloiteltuna
100 g juuriselleriä
1 keskikokoinen porkkana
1 valkosipulin kynsi
5 dl käsiteltyjä kantarelleja (nesteet poistettu, paloiteltuja)
8 dl kasvislientä
200 g voimakasta Koskenlaskijajuustoa
1 dl ruokakermaa
muutama oksa tuoretta timjamia ja rosmariinia
vajaa maustemitta valkopippuria

  1. Kuullota öljyssä purjopalat, pilkottu valkosipuli, kuutioidut porkkanat ja sellerit. Lisää pilkotut  sienet.
  2. Sekoittele hetki ja lisää kasvisliemi. Keitä noin 15 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat pehmeitä.
  3. Lisää Koskenlaskija paloina ja anna sen sulaa keiton joukkoon. Lisää ruokakerma, hienonnetut yrtit ja valkopippuri ja kiehauta. Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella tai yleiskoneessa. Ripottele keiton päälle persiljaa ja tarjoile.

Tämä ruoka vie Thaimaan makumaailmaan. Merellisen curryn raaka-aineita voi muunnella oman maun mukaan. 

Merellinen vihreä curry

200 g kuorittuja jättikatkarapuja
200 g vaaleaa kalaa
seesamiöljyä
2 tl vihreää currytahnaa
1 chilipalko
2-3 valkosipulin kynttä
1 tlk kookosmaitoa
1 rkl osterikastiketta
paksoita (tai pinaattia)
kevätsipulia
hunaja- tai verkkomelonia
tuoretta korianteria

  1. Kuumenna wokkipannulla tilkka seesamiöljyä. Lisää pilkotut valkosipulin kynnet, chili ja kevätsipuli. Kuullota
  2. Lisää currytahna ja hetken päästä kookosmaito sekä osterikastike. Kuumenna ja anna kiehua lempeästi muutama minuutti.
  3. Lisää katkaravut, paloitellut kalat, hunajamelonipalat ja paksoin lehdet. Kypsennä pari minuuttia. Lisää lopuksi tuore korianteri. Tarkista maku.
  4. Lisää suolaisuutta saat lisäämällä soijakastiketta.
  5. Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kanssa.