Kokeile kotoisan punaviiniglögin sijaan välillä kardemummatotia, keisaripunssia tai englantilaista glögiä.

Kotoinen glögi

1 pullo huokeaa punaviiniä
1–2 palaa kanelia
3–5 neilikkaa
puolen sitruunan keltaiset kuoret
3–5 rkl sokeria

  1. Pane kaikki aineet kattilaan. Kuumenna, kunnes viini höyryää voimakkaasti. Älä keitä.
  2. Kaada juoma glögimukeihin.

Kardemummaglögi

4–5 pussia ruusunmarjateetä
2 tl kardemumman siemeniä
1 l vettä
2–3 rkl fariinisokeria
(0,5–1 dl maustamatonta viinaa, rommia, brandyä tai punssia)
rusinoita, manteleita

  1. Kiehauta litra vettä. Pane kardemummat ja teepussit veteen hautumaan noin viideksi minuutiksi.
  2. Siivilöi juoma glögilaseihin. Mausta sokerilla.
  3. Lorauta halutessasi joka lasiin 1–2 rkl alkoholijuomaa ja sekoita. Lisää rusinoita
    ja manteleita.

Kahviglögi

1 dl vahvaa, kuumaa kahvijuomaa
1 dl punaviiniä
2 rkl mantelilikööriä
2 tl sokeria

  1. Mittaa lasiin likööri ja sokeri. Lisää kuuma kahvi ja kuuma punaviini.
  2. Sekoita ja
    koristele vaikkapa appelsiiniviipaleella.
  3. Huom! Annoksesta tulee yksi iso lasillinen glögiä.

Englantilainen glögi

10–15 kokonaista neilikkaa
1 appelsiini
4 rkl fariinisokeria
3 kanelitankoa
2 sitruunaa viipaleina
5 dl vettä
1 pullo punaviiniä

  1. Paina neilikat appelsiiniin. Nosta se kattilaan, lisää sokeri, kanelitangot, sitruunat ja vesi. Kiehauta ja sekoita hyvin.
  2. Anna hautua 10–15 minuuttia.
  3. Lisää viini ja kuumenna.
  4. Kaada glögimukeihin.

Tyrniglögi

2 l omenamehua
3 kanelitankoa
3 tähtianista
pala tuoretta inkivääriä
2 dl tyrnimehua
ruokosokeria
(terästettä)

  1. Hauduta glögipohja. Mittaa kattilaan omenamehu ja mausteet. Hauduttele kannen alla miedolla lämmöllä tunnin ajan. Mausteisen pohjan voi tehdä edellisenä päivänä, jäähdyttää ja jättää mausteet omenamehua ryydittämään.
  2. Lämmitä glögipohja ennen tarjoilua ja lisää tyrnimehu. Maista ja makeuta ruokosokerilla tarvittaessa.
  3. Halutessasi lisää terästettä.

Kardemummatoti

2 pussia ruusunmarjateetä
pari kardemummansiementä
4 dl vettä
2 rkl sokeria
4 rkl maustamatonta viinaa
rommia, brandyä tai punssia
rusinoita, manteleita

  1. Pane kardemumma ja teepussit kiehautettuun veteen hautumaan viideksi minuutiksi. Siivilöi juoma glögilaseihin.
  2. Lisää sokeri ja alkoholi,rusinat ja mantelit.

Kahvinen munatoti

3 dl maitoa
2 kanelitankoa
4 neilikkaa
3 dl kuumaa, vahvaa kahvia
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl viskiä tai vaaleaa rommia
4 rkl kahvilikööriä
(1–2 dl kuohukermaa)

  1. Kuumenna kattilassa maitoa, kanelitankoja ja neilikoita 5–10 minuuttia.
  2. Ota mausteet pois ja sekoita kuuma kahvijuoma maitoon.
  3. Vaahdota munat ja sokeri. Vatkaa edelleen ja kaada maitokahvia norona joukkoon.
  4. Lisää alkoholia (ja kermaa).
  5. Tarjoa kuumana tai anna viiletä jääkaapissa.

Keisaripunssi

2 dl vettä
1,5 dl sokeria
1 pullo huokeaa valkoviiniä
2 dl rommia
1–2 sitruunan mehu

  1. Saksan viimeisen keisarin lempijuoma sopii lämmikkeeksi ulkoilun jälkeen. Kuumenna vesi, lisää sokeri ja sekoita, kunnes se sulaa.
  2. Lisää viini ja rommi. Kuumenna, älä keitä.
  3. Mausta sitruunanmehulla. Tarjoa kuumana.

Mantelikahvi kahdelle

3 dl vahvaa kahvia
4 rkl mantelilikööriä
2 tl sokeria
2 palaa vaniljajäätelöä

  1. Kaada glögimukeihin kahvia. Mausta se liköörillä ja tarvittaessa sokerilla.
  2. Aseta pinnalle jäätelöpaloja tai -pallo.
  3. Koristele mantelirouheella tai kahvijauheella.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

  • 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl ruisjauhoja
  • noin 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

  • 500 g lohifileetä
  • 1 ruukku tilliä
  • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 8 dl täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

  • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • pari oksaa tuoretta rosmariinia
  • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.