Kuva: Piia Arnoud
Kuva: Piia Arnoud

Tämä piirakka maistuu niin kylmänä kuin lämpimänä. Eikä se ole edes vaikea valmistaa. Kaalin lisäksi voit käyttää piirakkaan vaikka kinkun tai kalojen rippeet.

8–10 palaa

1 iso sipuli
1 kg kaalia
2 dl rusinoita
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
2 rkl öljyä
1 tlk (200g) ranskankermaa
2 tl currya
2 rkl siirappia
2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 iso lehtitaikinalevy (600 g)
3 munaa (2 täytteeseen ja 1 voiteluun)

  • Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
  • Suikaloi kaali ja sipuli. Raasta porkkana, viipaloi valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy paistinpannussa, paista sipulisuikaleita ja valkosipulia öljyssä muutama minuutti. Lisää porkkanat, kaalit ja curry. Paista noin 10 minuuttia, kunnes vihannekset pehmenevät. Lisää siirappi ja sitruunamehu. Sekoita joukkoon ranskankerma ja rusinat. Anna jäähtyä hieman ja pyöräytä sitten joukkoon kaksi kananmunaa.
  • Levitä taikina leivinpaperille uuni-pellille ja kauli reunat ohuemmiksi. Levitä täyte taikinan keskelle, voitele taikinanreunat kananmunalla ja paina ne tiiviisti yhteen täytteen päälle. Voitele kananmunalla ja paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Sitruunarisoton ystävä rakastuu myös raparperirisottoon.

Raparperirisotto

4 annosta

  • 4 dl raparperinvarsia pilkottuna
  • 3 salottisipulia
  • 10 pehmeää kuivattua taatelia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä 
  • noin 9 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl tuoreita mintunlehtiä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
  1. Kuori ja leikkaa raparperinvarret parin sentin viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit. Halkaise taatelit.
  2. Lisää kattilaan öljy, riisit, raparperit, sipulit ja taatelit. Kuullota seosta pari minuuttia eli kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää vettä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon suola.
  3. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Risoton pitää olla kosteaa.
  4. Nypi mintusta lehdet ja soseuta ne öljyn kanssa soseeksi sauva-sekoittimella.
  5. Sekoita lopuksi risoton joukkoon minttuöljy ja raastettu parmesaani.