Mitä tarkoittikaan pieni leppäkertun kuva tomaattipakkauksessa tai kirjaimet MSC tonnikalapurkin kyljessä? Merkit auttavat valitsemaan juuri sellaisia elintarvikkeita, jotka sopivat sinulle.

Ruokapakkaukset tuntuvat nykyään suorastaan vilisevän erilaisia logoja ja symboleita.

– Niiden merkitysten opettelemiseen kannattaa uhrata hetki. Jatkossa kaupasta löytää nopeasti ne tuotteet, jotka sopivat omaan arvomaailmaan ja ruokavalioon, elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi Suomen Kuluttajaliitosta sanoo.

Merkit ovat olemassa helpottaakseen tavallisen kuluttajan arkea. Ne kertovat yhdellä silmäyksellä asioita, jotka muuten joutuisi tavaamaan suurennuslasin kanssa kääreiden pikkupräntistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joukon vanhimmalla eli Avainlipulla on ikää jo 45 vuotta, mutta varsinaisesti nämä ruokapakkausten merkit alkoivat yleistyä Suomessa 1990-luvulla. Tunnetuimpien merkkien käyttöä valvotaan tarkasti, joten niihin voi Annikka Marniemen mukaan luottaa turvallisin mielin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valmistajilla omansa

Eri asia sen sijaan ovat elintarvikevalmistajien omat symbolit. Useimmiten ne kertovat tuotteen koostumuksesta: sokeriton, rasvaton, lisäaineeton ja niin edelleen.

– Myös nämä valmistajien omat merkit ovat ihan käyttökelpoisia niin kauan kuin ne tosiaan auttavat eivätkä hämmennä ostajia. Esimerkiksi kasvissyöjä tai laktoosi-intoleranssia sairastava on varmasti hyvillään tiedosta, mitkä tuotteet sopivat itselle, Annikka Marniemi sanoo.

Avainlippu

Elintarvike on valmistettu Suomessa. Kaikkien raaka-­aineiden ei silti tarvitse olla kotimaista alkuperää: riittää, että yhteenlasketuista tuotantokustannuksista puolet on koitunut kotimaassa.
Avainlipun myöntää Suomalaisen Työn Liitto. Valmistaja hakee merkkiä uudelleen kolmen vuoden välein.

Maakuntien Parhaat

Elintarvike on valmistettu kotimaisessa pienyrityksessä. Pääraaka-aineet, eli liha- ja maitotuotteet sekä kasvikset ovat kokonaan suomalaisia. Tuotteen kotimaisuusasteen pitää olla vähintään 80 prosenttia.
Merkkiä valvoo ProAgria Keskusten Liitto ja myöntää puolueeton asiantuntijaraati. Tarkastus kolmen vuoden välein.

Luomu, Aurinkomerkki

Elintarvikkeen raaka-aineista vähintään 95 prosenttia on tuotettu luonnonmukaisesti. Myös maku-, aromi- ja väriaineet ovat luonnonmukaisia. Niin ikään lisäaineiden käyttö on hyvin rajoitettua.
Käyttöä valvoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Suomalaiset luomutilat tarkastetaan vuosittain.

Biodynaaminen, Demeter

Tuote täyttää luomuehtojen lisäksi biodynaamisen viljelyn kansainväliset säännöt. Biodynaaminen viljely pohjautuu Rudolf Steinerin ajatuksiin luonnonvarojen kestävästä käytöstä.
Merkin käyttöä valvoo Biodynaaminen yhdistys.

Joutsenlippu

Joutsenlipun eli Hyvää Suomesta -merkin voi saada elintarvike, joka on valmistettu Suomessa ja jonka raaka-aineista vähintään 75 prosenttia on suomalaisia. Liha, kala, kananmuna ja maito ovat näissä tuotteissa kokonaan kotimaasta.
Joutsenlipun myöntää Suomen Ruokatieto ry. Merkin käyttöä valvotaan tarkastuskäynnein ja pistokokein.

Sydänmerkki

Auttaa terveellisen ruokavalion koostamisessa. Merkityt tuotteet sisältävät vähemmän suolaa, rasvaa ja sokeria ja enemmän kuitua kuin muut saman ryhmän elintarvikkeet. Myös rasvan laatu on kohdallaan.
Merkin myöntää Suomen Sydänliiton ja Suomen Diabetesliiton valitsema asiantuntijaryhmä. Käyttöä valvotaan pistokokein.

Luomu, lehti- ja Tähkämerkki

Vihreä lehti on EU:n uusi, tänä vuonna käyttöön otettu luomumerkki. Myös sen edeltäjää tähkämerkkiä näkee edelleen pakkauksissa. Kummankin merkin saamisen ehdot ovat samat kuin suomalaisen Aurinkomerkin.
Jokaisella EU-maalla on oma järjestelmänsä luomutuotannon valvomiseen.

Reilu kauppa

Reilun kaupan järjestelmä parantaa kehitysmaiden pienviljelijöiden ja suurtiloilla työskentelevien oloja. He saavat työstään kohtuullisen korvauksen, eikä esimerkiksi lapsityövoimaa käytetä tuotannossa hyväksi. Merkin saaminen edellyttää myös tiukkojen ympäristökriteerien täyttämistä.
Kaikki tilat ja tuottajat tarkastetaan säännöllisesti. Valvontaa hoitaa puolueeton yritys.

Sirkanlehtilippu

Kasvis on viljelty Suomessa. Tuotannossa on noudatettu hyvän viljelytavan Laatutarha-ohjeistoa. Säännöt koskevat tuotteiden laatua, ympäristövaikutuksia ja työoloja.
Merkin myöntää Kotimaiset Kasvikset ry. Laatutarha-ohjeiden noudattamista valvotaan tarkastuskäynnein.

Gluteeniton

Merkki kertoo, että tuote sopii keliakiaruokavalioon ja helpottaa keliakiaa sairastavien ja heidän läheistensä ruokaostoksia.
Merkkiä haetaan Keliakialiitosta, ja sen myöntää asiantuntijaryhmä kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Luomu, Leppäkerttumerkki

Kertoo sekä tuotteen kotimaisuudesta että luonnonmukaisesta tuotantotavasta.
Merkkiä saavat käyttää Luomuliiton jäseniksi hyväksytyt viljelijät ja tuottajat.

MSC-kalastusmerkki

Kertoo, että kala on pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla. Pyynti ei ole vaarantanut kalakantaa tai rasittanut muutenkaan vesistöjä kohtuuttomasti.
Merkin myöntää riippumaton, kansainvälinen Marine Stewardship Council -organisaatio. Merkin saa määräajaksi.

Vierailija

 

Mikä mahtaa olla tuo merkki?

Onko se joku virallinen?

Paketissa lukee: Poimittu Suomessa. Pakattu Puolassa.

Ostin ko. mustikkapakasteen Citymarketista.

Tapio Ojalehto

Voiko Suomessa olla noin takapajuista toimintaa, että lähetetään mustikat joka on herkkä tuote, pakattavaksi Puolaan? Uskomatonta! Onko suomalaisen marjan pakkaajat liian kalliita?

Noihin merkkeihin mennäkseni, hyvin tunnistin, pari oli uudempaa joita en täysin ymmärtänyt ennen kuin luin.

Mikä mahtaa olla tuo merkki?

Onko se joku virallinen?

Paketissa lukee: Poimittu Suomessa. Pakattu Puolassa.

Ostin ko. mustikkapakasteen Citymarketista.

Tapio Ojalehto

Sisältö jatkuu mainoksen alla