Miltä maistuu oikea hampurilainen? Entä aito japanilainen sushi? Ja miksi juuri italialainen pitsa vie kielen mennessään?

Näillä resepteillä tutut ateriat maistuvat aidoilta, aivan kuin olisit Amerikassa, Japanissa tai Italiassa syömässä.

Cole slaw -salaatti

pala (500 g) kaalia
2 porkkanaa
1 sipuli
Kastike
3 rkl majoneesia
2 rkl ranskankermaa
1 rkl sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
2 tl sokeria
mustapippuria
suolaa

1. Leikkaa kaali veitsellä tai juustohöylällä ohuiksi lastuiksi. Kuori ja raasta porkkanat karkealla raastinterällä. Hienonna kuorittu sipuli. Sekoita kasvikset keskenään.
2. Sekoita kastikeainekset ja sekoita salaattiin.
3. Anna makujen tekeytyä jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

Kanahampurilainen

Kastike
2 dl majoneesia
1 dl turkkilaista jukurttia
1 tl karrijauhetta
½ dl ananasmurskaa
ripaus suolaa
Muut ainekset
4 hampurilaissämpylää
4 broilerifileetä
1 rkl rypsiöljyä
1–2 tl karrijauhetta
suolaa
4 ananasrengasta
4 cheddarjuustoviipaletta
salaattia

1. Valmista kastike. Sekoita majoneesin joukkoon jukurtti, karri, ananasmurska ja ripaus suolaa. Anna kastikkeen tekeytyä kylmässä vähintään pihvien paiston ajan, mielellään pitempään.
2. Pyyhi broilerifileiden pinta paperilla ja painele fileet nyrkillä ”pihveiksi”.
3. Kuumenna öljyä pannulla ja lisää karri maustumaan öljyn joukkoon. Ruskista fileet kummaltakin puolelta. Alenna lieden lämpötilaa ja kypsennä pihvit kannen alla mehevän kypsiksi. Pintasuolaa ennen tarjoilua. Jos fileet tuntuvat liian paksuilta hampurilaiseen, leikkaa ne poikkisyin ohuiksi viipaleiksi.
4. Paista ananasrenkaat pannulla kevyesti molemmin puolin.
5. Kokoa hampurilaiset. Paahda sämpylät paahtimessa. Asettele sämpylälle salaattia, juustopala, broilerifilee, ananasviipale ja kastiketta. Nauti cole slaw -salaatin kera.

Italialainen pitsa

1 ½ dl vettä
n. 3 dl durumvehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

Täyte
1 prk tomaatti-basilika­kastiketta
sipulia
mozzarellaa
ilmakuivattua kinkkua
Basilikaöljy
½ ruukkua tuoretta basilikaa
1 dl oliiviöljyä
mustapippuria,suolaa

 1. Lisää kädenlämpöiseen veteen durumvehnäjauhot, joihin on lisätty kuivahiiva, sitten suola ja lopuksi loraus öljyä.
2. Alusta taikina tasaiseksi ja kohota se kaksinkertaiseksi. Kauli taikinasta yksi iso (uunipellillinen) pitsapohja tai 2–4 pienempää. Kohota pohjat leivinpaperin päällä uunipellillä.
3. Lisää ohut kerros tomaattikastiketta ja sipulirenkaita sekä mozzarellaviipaleita. Ilmakuivatut kinkkuviipaleet voi lisätä pitsan päälle paiston jälkeen.
4. Kuumenna peltiä hetki 275-asteisessa uunissa. Vedä kuumalle pellille pitsa leivinpaperin avulla. Kypsennä pitsoja keskitasolla noin 10 minuuttia.
5. Tee basilikaöljy. Hienonna basilikanlehdet ja öljy tasaiseksi. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Viimeistele pitsa mausteöljyllä ennen tarjoilua.

Maki-sushi

bambumatto
nori merileväarkkeja
keitettyä riisiä
wasabia
Täytteeksi esim. lohta, kurkkua, avokadoa, katkarapua

1. Aseta nori merileväarkki kiiltävä puoli alaspäin bambumatolle.
2. Levitä tasainen suorakaiteen muotoinen kerros riisiä merileväarkille (reunasta reunaan). Jätä kolmasosa arkista kokonaan ilman riisiä.
3. Paina riisin keskelle vaaka­suoraan sormella ura ja sivele siihen ohut kerros wasabia.
4. Leikkaa lohi, kurkku ja avokado tikkumaisiksi paloiksi ja asettele yksi tai muutama täyte wasabi­uran päälle. Kostuta leväarkin reuna, näin merilevä ”liimautuu” tiukemmin rullattaessa yhteen.
5. Kääri bambumaton avulla
leväarkki napakaksi rullaksi.
6. Leikkaa rulla kostutetulla
veitsellä 2–3 sentin viipaleiksi.
Vinkki: Maki-sushista voi jättää täytteet pois. Sipaise uraan vain wasabia. Leikkaa rulla 4 sentin paloiksi ja nosta palat pystyyn. Koristele mädillä ja ruohosipulisilpulla.

Nigiri-sushi

riisiä
wasabia
lohta

1. Pyörittele kostutetuin käsin keitetystä riisistä soikeanmuotoisia riisipalloja.
2. Leikkaa lohesta ohuita viipaleita. Levitä viipaleille kevyesti wasabia ja nosta kalapalat riisipallojen päälle.

RIISINKEITTO on tarkkaa puuhaa. Valitse riisiksi pyöreäjyväinen puuroriisi tai sushiriisi (esim. Blue Dragon). Huuhtele riisi huolellisesti. Mittaa riisi ja vesi pinnoitettuun kattilaan. Peitä kannella ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduta 5 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja anna vetäytyä kannen alla 20 minuuttia. Kumoa kuuma riisi laakeaan kulhoon ja pirskottele päälle sushietikka.

SUSHIETIKKA valmistetaan kuumentamalla kattilassa 4 rkl riisiviinietikkaa, 1 ½ rkl vettä, 2 rkl sokeria ja ripaus suolaa. Jäähdytä ja lisää riisiin.

TEMAKI on merileväarkkiin tehty tötterö. Täytteeksi käy esimerkiksi riisi, jäävuorisalaatti, lohi, katkaravut, avokado- ja punasipuliviipale sekä makuja täydentämään sipaisu wasabia ja majoneesia. Syö pikaisesti, ettei merilevä lötkisty.

TARJOA sushien kaverina wasabitahnaa, japanilaista makeaa soijakastiketta ja inkiväärilastuja.

Sujauta joulukortit kätevään korttitaskuun, jossa voit myös säilöä korttiaarteet ensi vuoteen. Tämä ohje ei vaadi ompelukonetta! 

Tarvitset

  • paksua askarteluhuopaa 42 x 42 cm
  • punaista virkkaus- tai helmilankaa
  • parsinneulan
  • 120 cm punaista nauhaa
  • sakset

Koristetikkaus ja pohjasauma ommellaan käsin napinläpipistoin. Yhdestä huopaneliöstä saa kaksi korttitaskua.

Tee näin

  1. Leikkaa 42 x 42 cm:n neliö kahdeksi kolmioksi. Jaa pitkä sivu kolmeen yhtä pitkään osaan, laita merkit. Taita tasku merkkien mukaan. Päällekkäin menevän osan pituus on tässä 13 cm.

  2. Ompele napinläpipistoja kuvan mukaisesti kolmion päälle taittuvan osan reunaan 13 cm:n matkalta. Taita tasku valmiiksi. Kiinnitä päälliosa parilla pistolla alle taittuvaan osaan ja päätä lanka nurjalle. 

  3. Neulaa pohja nuppineuloilla yhteen. Ompele pohjasauma napinläpipistoin kaikkien kerrosten läpi. Leikkaa yläkolmioon aukko ripustusnauhalle. Pujota nauhaa aukosta ja solmi tai ripusta korttitasku paikoilleen. 

Valmista!

Eläkeläisillä on monia pieniä iloja, joista he työelämässä ollessa vain unelmoivat. Voi valvoa myöhään, käydä päivällä elokuvissa tai pitää yöpaitapäivän, jolloin ei edes poistu kotoa. 

Ne pienimmät ilot ovat usein suurimmat.

Kysyimme eläkeläisiltä, mikä heidän elämässään on nyt parasta. Mikä näistä ilahduttaa tai ilahduttaisi sinua eniten?

  1. Saan nukkua niin myöhään kuin huvittaa ja lukea aamulla lehteä vaikka puoleenpäivään.
  2. Voin katsella yömyöhään Netflixistä elokuvia, jos siltä tuntuu. Aamulla ei tarvitse olla pirteänä työvalmiudessa! 
  3. Liikunnalle on enemmän aikaa kuin työelämässä. Päivällä on jumpissa ja uimahallissa väljää ja mukavaa.
  4. Voin nauttia kulttuuriannoksen jo päivällä. Monissa teattereissa ja elokuvateattereissa on päivänäytöksissä eläkeläishintoja.
  5. Kokeilen uusia lounaspaikkoja. Monista ravintoloista saa päivällä eläkeläisalennuksia.
  6. Elän ex tempore -elämää. Päätän vasta aamulla, mitä teen. Ostan vaikka halvan bussilipun lähikaupunkiin ja käyn siellä retkellä.
  7. Tunnen itseni tärkeäksi. Voin hoitaa sairastunutta lastenlasta tai vaikka naapurin lasta. Auttaminen tuo hyvää mieltä kaikille.

Plussaelämää lastenlasten kanssa

Helsinkiläinen Aira Väisänen, 66, kertoo alkukriisin jälkeen nauttineensa eläkkeelläolosta.

– Olen uutisnälkäinen, uppoudun aamuisin Helsingin Sanomiin ja seuraan monia nettisivuja. Käyn pari kertaa viikossa liikunnassa, saman verran muissa ryhmäharrastuksissa. Yllättäen olen muuttumassa kulttuurimummoksi, koska saan liput elokuviin ja teattereihin päivä- tai eläkeläishinnoin. Tuntuu ylelliseltä istua elokuvissa kello 12. Opiskeluaikaisen ystävättären kanssa kokeilemme kerran kuussa uutta ruokapaikkaa. Lounasaikaan monissa ravintoloissa saa eläkeläisalennuksen. 

Aira toteaa myös olevansa onnekas, kun voi ja saa olla mukana 7- ja 4-vuotiaiden tyttärenpoikien arjessa. Hän oli itse aikoinaan kahden tytön kiireinen yksinhuoltaja, ja muistaa, että säätämistä riitti.

– Tunnen, että minua tarvitaan. Voin olla pojille yhtenä lisävoimavarana toisten isovanhempien lisäksi. Pääsen taas leikkimään piilosta ja tutustumaan poikaenergiaan!

Vuorotyötä tekevien vanhempien päivät vaihtelevat ja venyvät. Airalle napsahtaa yleensä pari iltapäivää viikossa, joskus lauantai tai sunnuntai tai muutama sairaspäivä.

– Nämä eivät rasita minua yhtään. Läheisyys tuo iloa puolin ja toisin.

Aira on huomannut, että eläkkeelläkin pitää olla sovittuja aikatauluja, tapaamisia ja tapahtumia. Muuten viikoista tulee pelkkää löysää puuroa. Elämänlaatu on paljolti oman uteliaisuuden ja aktiivisuuden varassa.

– Varsinkin yksinasuvan on opeteltava sitkeästi itsensä johtajaksi, koska työpaikan pomo tai kukaan muukaan ei enää kerro, mitä tänään tai huomenna pitäisi tehdä. Ja silti parasta on arjen väljyys, mahdollisuus tarttua yllätyksiin, katsella rauhassa pihlajassa herkuttelevia tilhiä tai lukea kirjaa vielä silloinkin, kun työikäiset menevät nukkumaan.

Kuntoilua ja kirjoittamista

Järvenpääläinen Raili Ojala-Signell, 67, löysi kuntoilun vasta eläkkeellä, vaikka pyöräily ja kävely ovat aina olleet osa arkea.

– Menin kolmen kuukauden ohjattuun ryhmään, jossa opetettiin kädestä pitäen eri liikuntavaihtoehtoja. Liikkumisesta tuli osa arkeani. Nykyisin käyn ainakin kolmesti viikossa jumpissa tai kuntosalilla. Senioreiden ohjattu kuntosalitreeni on tuonut elämääni uusia ystäviä. Myös talviuinti on tärkeää. Loka-huhtikuussa käyn jumpan jälkeen avannossa, Raili kertoo.

Kirjoittajaryhmät ovat täynnä eläkeläisiä, joilla vihdoin on aikaa tutkia muistiinpanoja ja vanhoja valokuvia. Raili kirjoitti omakustanteena elämänkertansa vuonna 2014 ja ystävänsä Aunen elämänkerran vuonna 2016. Raili on kuurojen vanhempien kuuleva lapsi, ja työtäkin hän teki kuulovammaisten parissa.

– Olen skannannut sukulaisten ja tuttavien valokuva-albumeita lapsuuteni ja nuoruuteni Säynätsalon kuurojen yhteisöstä, retkistä, juhlista sekä vierailuista. Kuvia on noin 1500, ja aion tehdä niistä Ifolorin ohjelmalla valokuvakirjan. 

Raililla on etäavomies. Molemmat elävät omissa kodeissaan 40 kilometrin päässä toisistaan.

– Se on meille paras ratkaisu. Arkipäivät rauhoitamme omille jutuillemme. Viikonloput ovat yhteistä aikaa, jolloin harrastamme kulttuuria, ystävien tapaamista, mökkeilyä ja puutarhanhoitoa.

Uusi, hyvä elämänvaihe

Mikkeliläinen Heikki Kupiainen, 63, on ollut osatyökyvyttömyyseläkkeellä elokuusta 2015  lähtien.

– Sain osa-aikaeläkepäätöksen 60-vuotiaana. Se ei tullut yhtään liian aikaisin, Heikki toteaa, ja kertoo kokemusten kahdesta kevennetystä työvuodesta olleen pelkästään myönteisiä.

Työ, lepo ja palautuminen olivat oikeassa suhteessa. Työ ei vienyt kaikkea energiaa ja toimintatarmoa.

Heikki Kupiainen.
Heikki Kupiainen.

– Työskentelen lukion historian ja yhteiskunnallisten aineiden lehtorina ja jaksan nyt nauttia aiempaa paremmin työstäni. Työntekoon on palannut iloisuus, rentous ja letkeys - jopa tilannekomiikkakin saattaa toimia.

Ja mikä parasta: vapaa-ajalla Heikki jaksaa puuhastella ja harrastaa. Puuhaa riittää kotitarpeiksi omakotitalossa ja loma-asunnolla. 

– Kuntoilu raikkaassa ulkoilmassa on hyvä vastakohta siisteille sisätöille. Virtaa liikenee niin vanhoille kuin uusillekin harrastuksille. Päivänokoset ovat uusi ylellisyys – samoin kiireettömät aamut. Tästä mieluisasta elämänvaiheesta on hyvä siirtyä aikanaan täyseläkeläiseksi melko hyväkuntoisena, vireänä ja tyytyväisenä.