Miltä maistuu oikea hampurilainen? Entä aito japanilainen sushi? Ja miksi juuri italialainen pitsa vie kielen mennessään?

Näillä resepteillä tutut ateriat maistuvat aidoilta, aivan kuin olisit Amerikassa, Japanissa tai Italiassa syömässä.

Cole slaw -salaatti

pala (500 g) kaalia
2 porkkanaa
1 sipuli
Kastike
3 rkl majoneesia
2 rkl ranskankermaa
1 rkl sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
2 tl sokeria
mustapippuria
suolaa

1. Leikkaa kaali veitsellä tai juustohöylällä ohuiksi lastuiksi. Kuori ja raasta porkkanat karkealla raastinterällä. Hienonna kuorittu sipuli. Sekoita kasvikset keskenään.
2. Sekoita kastikeainekset ja sekoita salaattiin.
3. Anna makujen tekeytyä jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kanahampurilainen

Kastike
2 dl majoneesia
1 dl turkkilaista jukurttia
1 tl karrijauhetta
½ dl ananasmurskaa
ripaus suolaa
Muut ainekset
4 hampurilaissämpylää
4 broilerifileetä
1 rkl rypsiöljyä
1–2 tl karrijauhetta
suolaa
4 ananasrengasta
4 cheddarjuustoviipaletta
salaattia

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Valmista kastike. Sekoita majoneesin joukkoon jukurtti, karri, ananasmurska ja ripaus suolaa. Anna kastikkeen tekeytyä kylmässä vähintään pihvien paiston ajan, mielellään pitempään.
2. Pyyhi broilerifileiden pinta paperilla ja painele fileet nyrkillä ”pihveiksi”.
3. Kuumenna öljyä pannulla ja lisää karri maustumaan öljyn joukkoon. Ruskista fileet kummaltakin puolelta. Alenna lieden lämpötilaa ja kypsennä pihvit kannen alla mehevän kypsiksi. Pintasuolaa ennen tarjoilua. Jos fileet tuntuvat liian paksuilta hampurilaiseen, leikkaa ne poikkisyin ohuiksi viipaleiksi.
4. Paista ananasrenkaat pannulla kevyesti molemmin puolin.
5. Kokoa hampurilaiset. Paahda sämpylät paahtimessa. Asettele sämpylälle salaattia, juustopala, broilerifilee, ananasviipale ja kastiketta. Nauti cole slaw -salaatin kera.

Italialainen pitsa

1 ½ dl vettä
n. 3 dl durumvehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

Täyte
1 prk tomaatti-basilika­kastiketta
sipulia
mozzarellaa
ilmakuivattua kinkkua
Basilikaöljy
½ ruukkua tuoretta basilikaa
1 dl oliiviöljyä
mustapippuria,suolaa


 1. Lisää kädenlämpöiseen veteen durumvehnäjauhot, joihin on lisätty kuivahiiva, sitten suola ja lopuksi loraus öljyä.
2. Alusta taikina tasaiseksi ja kohota se kaksinkertaiseksi. Kauli taikinasta yksi iso (uunipellillinen) pitsapohja tai 2–4 pienempää. Kohota pohjat leivinpaperin päällä uunipellillä.
3. Lisää ohut kerros tomaattikastiketta ja sipulirenkaita sekä mozzarellaviipaleita. Ilmakuivatut kinkkuviipaleet voi lisätä pitsan päälle paiston jälkeen.
4. Kuumenna peltiä hetki 275-asteisessa uunissa. Vedä kuumalle pellille pitsa leivinpaperin avulla. Kypsennä pitsoja keskitasolla noin 10 minuuttia.
5. Tee basilikaöljy. Hienonna basilikanlehdet ja öljy tasaiseksi. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Viimeistele pitsa mausteöljyllä ennen tarjoilua.

Maki-sushi

bambumatto
nori merileväarkkeja
keitettyä riisiä
wasabia
Täytteeksi esim. lohta, kurkkua, avokadoa, katkarapua

1. Aseta nori merileväarkki kiiltävä puoli alaspäin bambumatolle.
2. Levitä tasainen suorakaiteen muotoinen kerros riisiä merileväarkille (reunasta reunaan). Jätä kolmasosa arkista kokonaan ilman riisiä.
3. Paina riisin keskelle vaaka­suoraan sormella ura ja sivele siihen ohut kerros wasabia.
4. Leikkaa lohi, kurkku ja avokado tikkumaisiksi paloiksi ja asettele yksi tai muutama täyte wasabi­uran päälle. Kostuta leväarkin reuna, näin merilevä ”liimautuu” tiukemmin rullattaessa yhteen.
5. Kääri bambumaton avulla
leväarkki napakaksi rullaksi.
6. Leikkaa rulla kostutetulla
veitsellä 2–3 sentin viipaleiksi.
Vinkki: Maki-sushista voi jättää täytteet pois. Sipaise uraan vain wasabia. Leikkaa rulla 4 sentin paloiksi ja nosta palat pystyyn. Koristele mädillä ja ruohosipulisilpulla.

Nigiri-sushi

riisiä
wasabia
lohta

1. Pyörittele kostutetuin käsin keitetystä riisistä soikeanmuotoisia riisipalloja.
2. Leikkaa lohesta ohuita viipaleita. Levitä viipaleille kevyesti wasabia ja nosta kalapalat riisipallojen päälle.

RIISINKEITTO on tarkkaa puuhaa. Valitse riisiksi pyöreäjyväinen puuroriisi tai sushiriisi (esim. Blue Dragon). Huuhtele riisi huolellisesti. Mittaa riisi ja vesi pinnoitettuun kattilaan. Peitä kannella ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduta 5 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja anna vetäytyä kannen alla 20 minuuttia. Kumoa kuuma riisi laakeaan kulhoon ja pirskottele päälle sushietikka.

SUSHIETIKKA valmistetaan kuumentamalla kattilassa 4 rkl riisiviinietikkaa, 1 ½ rkl vettä, 2 rkl sokeria ja ripaus suolaa. Jäähdytä ja lisää riisiin.

TEMAKI on merileväarkkiin tehty tötterö. Täytteeksi käy esimerkiksi riisi, jäävuorisalaatti, lohi, katkaravut, avokado- ja punasipuliviipale sekä makuja täydentämään sipaisu wasabia ja majoneesia. Syö pikaisesti, ettei merilevä lötkisty.

TARJOA sushien kaverina wasabitahnaa, japanilaista makeaa soijakastiketta ja inkiväärilastuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla