Irmeli Anttiroiko rehevässä puutarhassaan.
Irmeli Anttiroiko rehevässä puutarhassaan.

Suunnitteluhortonomi Irmeli Anttiroikon piha hehkuu värejä jo toukokuun alkupuolella. Sadat erilaiset ja eriväriset narsissit ja tulppaanit, kirjopikarililjat ja kevätesikot, kaihonkukat, imikät, ansikat ja lemmikit tervehtivät tulijaa. Keskellä kevätkukkien värimerta perennat nostavat uteliaina päätään: joko on se aika?

Suunnitteluhortonomi Irmeli Anttiroiko on rakentanut puutarhansa alue alueelta, niin kuin hänen päätoimittamansa Puutarha ja Piha -kirjasarjakin neuvoo. Irmeli on yhdistänyt asiantuntemuksen käytäntöön ja sommitellut monenlaisista kukista, koriste- ja hyötykasveista sekä puista ja pensaista erilaisia alueita. Niitä korostavat mosaiikkimaisen kauniisti ladotut laatat, kivet ja pengermät. Keskeltä saattaa pistää esiin köynnösteline, esine tai veistos, joka on kuin luotu paikkaansa – ja onkin.

– Pidän liiankin monista kasveista, ja se näkyy pihani kasvivalinnoissa. Tästä on kuitenkin se ilo, että puutarha kukkii yhtenä jatkumona aikaisesta keväästä ensilumille. Kukintakausi päättyy talventulon kynnyksellä tumman liilahtavakukkaisen, vanhan asterin kukintaan. Kärhöni nousevat korkealle kehikoihin ja omenapuihin sekä koristavat käytävien reunoja. Voin siirtyä kukalta toiselle kuin kimalainen, Irmeli kertoo.

Kasveihin liittyy tunteita

Irmeli kiintyy kasveihinsa ja kukkiinsa ajan myötä, sillä niihin sisältyy muistoja. Ne kertovat, mista ne ovat tulleet tai kuka niitä on antanut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Jokaisen piha on varmasti täynnä tällaisia tarinoita, hän sanoo ja näyttää esimerkkejä omasta puutarhastaan: – Tuossa kasvavat rinnakkain Pertti ja Marjatta: toinen on vanhaa kantaa oleva, loistavan sinikukkainen saksankurjenmiekka Nivalasta, toinen taas vanhan pihapiirin siperiankurjenmiekka. Auringontähti ja saksankirveli ovat työkaveriltani Sammatista, jo tuossa on liki ruskeakukkainen esikko Türin joulumarkkinoilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös jouluruusunsa Irmeli istuttaa keväisin rakkaudella puutarhaansa, koska niiden antaja on hänelle tärkeä henkilö.

– Tämä Aasian-matkalta sylissä tuotu kukkaruukkukin kertoo omaa tarinaansa, samoin tuo kolmiomainen kivipaasi, joka on lapsuuskotini kiviaidasta Kälviältä.

Oleskelutila kasvihuoneessa

Irmeli asuu kauniisti kunnostetussa, vanhassa omakotitalossa mäen kumpareella. Piha-aluetta reunustavat havu- ja lehtipuut, jotka osaltaan ehkäisevät kasvien liiallista haihduttamista kesäkuumalla. Näkymät mäeltä antavat pelloille ja järvelle sekä viereisen maatalon hoidettuun pihapiiriin punaisine aittoineen.

Puutarha on täynnä erilaisia kasvialueita ja ”olohuoneita”. Pääsisäänkäynnin vierellä varjossa viihtyvät muun muassa alppiruusut ja talvio. Japaninlehtikuusen alku on jo istutettu korvaamaan ränsistymään päässyttä pylväskatajaa.

Talon toiselle puolelle syreenien suojaan on suunniteltu viihtyisä keittokatos sekä alemmas rinteeseen sauna- ja kylpytynnyriosasto lekottelutiloineen. Matkoilta ja elämän varrelta muistoiksi koottuja ulkotuoleja on aseteltu kasviryhmien lähelle: ne koristavat pihaa ympäri vuoden ja ovat kuin pysäkkejä käytävien varsilla.

Pihalle on rakennettu myös sadevesisäiliöitä, joita Irmeli hyödyntää kastelussa. Kolmesta kompostorista ja yhdestä oljilla katetusta avokompostista saa maanparannusainesta, joskin olkia, hevosenlantaa, hiekkaa ja multaa täytyy hankkia lisää joka vuosi.

Kaiken kruunaa parinkymmenen neliön lasitettu oleskelukasvihuone liukuovineen. Siellä isäntäväki nauttii aterioita mullan, tomaattien ja yrttien tuoksussa. Kasvihuoneen seinustan pilareissa kiipeilevät kelas- ja laikkuköynnökset suojaavat kasvihuonetta liialta auringonpaisteelta.

Tietoa ja ideoita

Irmeli Anttiroikon ja muiden kirjoittajien asiantuntemus sekä ohjeet on koottu neliosaiseen kirjasarjaan Puutarha ja Piha (Weilin+Göös). Sarjassa ovat ilmestyneet osat Suunnittelu ja perustaminen, Satoisa hyötytarha, Kestävät koristekasvit ja Kukoistavat perennat. Ne antavat ideoita omaa pihaa tai pientäkin puutarhaa suunnittelevalle ja rakentavalle.

Teosten ajatuksiin kuuluu, että piha suunnitellaan ja perustetaan huolellisesti maaperän, valon ja olemassa olevien kasvien ehdoilla – vasta sen jälkeen valitaan uusia puita, pensaita ja kukkia oman mieltymyksen mukaan.

Lukija saa myös tietää muun muassa, että monista kasvi- ja kukkalajeista on hyötyä toisilleen. Kehäkukkaa voi kasvattaa kaikkialla puutarhassa, sillä sen uskotaan karkottavan tuholaisia. Myös samettikukat ovat tunnustettuja maanparantajia ja tuholaisten eksyttäjiä.

Lisätietoa: Weilin+Göösin asiakaspalvelu, (09) 437 7600 tai www.wg.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla