Irmeli Anttiroiko rehevässä puutarhassaan.
Irmeli Anttiroiko rehevässä puutarhassaan.

Suunnitteluhortonomi Irmeli Anttiroikon piha hehkuu värejä jo toukokuun alkupuolella. Sadat erilaiset ja eriväriset narsissit ja tulppaanit, kirjopikarililjat ja kevätesikot, kaihonkukat, imikät, ansikat ja lemmikit tervehtivät tulijaa. Keskellä kevätkukkien värimerta perennat nostavat uteliaina päätään: joko on se aika?

Suunnitteluhortonomi Irmeli Anttiroiko on rakentanut puutarhansa alue alueelta, niin kuin hänen päätoimittamansa Puutarha ja Piha -kirjasarjakin neuvoo. Irmeli on yhdistänyt asiantuntemuksen käytäntöön ja sommitellut monenlaisista kukista, koriste- ja hyötykasveista sekä puista ja pensaista erilaisia alueita. Niitä korostavat mosaiikkimaisen kauniisti ladotut laatat, kivet ja pengermät. Keskeltä saattaa pistää esiin köynnösteline, esine tai veistos, joka on kuin luotu paikkaansa – ja onkin.

– Pidän liiankin monista kasveista, ja se näkyy pihani kasvivalinnoissa. Tästä on kuitenkin se ilo, että puutarha kukkii yhtenä jatkumona aikaisesta keväästä ensilumille. Kukintakausi päättyy talventulon kynnyksellä tumman liilahtavakukkaisen, vanhan asterin kukintaan. Kärhöni nousevat korkealle kehikoihin ja omenapuihin sekä koristavat käytävien reunoja. Voin siirtyä kukalta toiselle kuin kimalainen, Irmeli kertoo.

Kasveihin liittyy tunteita

Irmeli kiintyy kasveihinsa ja kukkiinsa ajan myötä, sillä niihin sisältyy muistoja. Ne kertovat, mista ne ovat tulleet tai kuka niitä on antanut.

– Jokaisen piha on varmasti täynnä tällaisia tarinoita, hän sanoo ja näyttää esimerkkejä omasta puutarhastaan: – Tuossa kasvavat rinnakkain Pertti ja Marjatta: toinen on vanhaa kantaa oleva, loistavan sinikukkainen saksankurjenmiekka Nivalasta, toinen taas vanhan pihapiirin siperiankurjenmiekka. Auringontähti ja saksankirveli ovat työkaveriltani Sammatista, jo tuossa on liki ruskeakukkainen esikko Türin joulumarkkinoilta.

Myös jouluruusunsa Irmeli istuttaa keväisin rakkaudella puutarhaansa, koska niiden antaja on hänelle tärkeä henkilö.

– Tämä Aasian-matkalta sylissä tuotu kukkaruukkukin kertoo omaa tarinaansa, samoin tuo kolmiomainen kivipaasi, joka on lapsuuskotini kiviaidasta Kälviältä.

Oleskelutila kasvihuoneessa

Irmeli asuu kauniisti kunnostetussa, vanhassa omakotitalossa mäen kumpareella. Piha-aluetta reunustavat havu- ja lehtipuut, jotka osaltaan ehkäisevät kasvien liiallista haihduttamista kesäkuumalla. Näkymät mäeltä antavat pelloille ja järvelle sekä viereisen maatalon hoidettuun pihapiiriin punaisine aittoineen.

Puutarha on täynnä erilaisia kasvialueita ja ”olohuoneita”. Pääsisäänkäynnin vierellä varjossa viihtyvät muun muassa alppiruusut ja talvio. Japaninlehtikuusen alku on jo istutettu korvaamaan ränsistymään päässyttä pylväskatajaa.

Talon toiselle puolelle syreenien suojaan on suunniteltu viihtyisä keittokatos sekä alemmas rinteeseen sauna- ja kylpytynnyriosasto lekottelutiloineen. Matkoilta ja elämän varrelta muistoiksi koottuja ulkotuoleja on aseteltu kasviryhmien lähelle: ne koristavat pihaa ympäri vuoden ja ovat kuin pysäkkejä käytävien varsilla.

Pihalle on rakennettu myös sadevesisäiliöitä, joita Irmeli hyödyntää kastelussa. Kolmesta kompostorista ja yhdestä oljilla katetusta avokompostista saa maanparannusainesta, joskin olkia, hevosenlantaa, hiekkaa ja multaa täytyy hankkia lisää joka vuosi.

Kaiken kruunaa parinkymmenen neliön lasitettu oleskelukasvihuone liukuovineen. Siellä isäntäväki nauttii aterioita mullan, tomaattien ja yrttien tuoksussa. Kasvihuoneen seinustan pilareissa kiipeilevät kelas- ja laikkuköynnökset suojaavat kasvihuonetta liialta auringonpaisteelta.

Tietoa ja ideoita

Irmeli Anttiroikon ja muiden kirjoittajien asiantuntemus sekä ohjeet on koottu neliosaiseen kirjasarjaan Puutarha ja Piha (Weilin+Göös). Sarjassa ovat ilmestyneet osat Suunnittelu ja perustaminen, Satoisa hyötytarha, Kestävät koristekasvit ja Kukoistavat perennat. Ne antavat ideoita omaa pihaa tai pientäkin puutarhaa suunnittelevalle ja rakentavalle.

Teosten ajatuksiin kuuluu, että piha suunnitellaan ja perustetaan huolellisesti maaperän, valon ja olemassa olevien kasvien ehdoilla – vasta sen jälkeen valitaan uusia puita, pensaita ja kukkia oman mieltymyksen mukaan.

Lukija saa myös tietää muun muassa, että monista kasvi- ja kukkalajeista on hyötyä toisilleen. Kehäkukkaa voi kasvattaa kaikkialla puutarhassa, sillä sen uskotaan karkottavan tuholaisia. Myös samettikukat ovat tunnustettuja maanparantajia ja tuholaisten eksyttäjiä.

Lisätietoa: Weilin+Göösin asiakaspalvelu, (09) 437 7600 tai www.wg.fi

Joulutähti ja amaryllis pitävät pintansa, mutta viime vuosien aikana suosioon on noussut myös menneiltä vuosikymmeniltä tuttu joulukukka. 

Joulutähti on monille suomalaisille joulukukkien kruunaamaton kuningas, mutta tiesitkö, että muualla Euroopassa se ei kuulu jouluun lainkaan? 

– Keski-Euroopassa joulutähden nimi on tähtilatva ja se on suosittu äitienpäiväkukka, kertoo Kukkakauppa Bieder Ruoholahden floristi Tapio Komminaho.

Joulukukat voi hankkia jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi joulutähti kestää hyvällä hoidolla ainakin kuukauden verran. Se viihtyy vedottomassa, valoisassa paikassa ja pitää tasaisesta kosteudesta. Mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välissä, niin joulutähti ei varista alimpia lehtiään ja pysyy kauniina aattoon asti.

Joulutähti on edelleen erittäin suosittu joulukukka, mutta ei enää se ostetuin.

– Viime vuonna meillä myytiin eniten kotimaista amaryllista, Komminaho paljastaa.

Amaryllis on sipulikukka ja siten vaatimaton hoidon suhteen. Se ei tarvitse kuin tilkan vettä siinä vaiheessa, kun kukka alkaa avautua.

– Osa ei anna vettä silloinkaan, mutta itse annan hivenen, jotta kukka avautuu kauniisti eikä siihen jää ryppyjä avausvaiheessa, Komminaho vinkkaa.

Toinen suosittu joulun sipulikukka on hyasintti. Sekin on muualla Euroopassa kevään eikä joulun kukka: hyasintin keltaista versiota myydään esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa eniten pääsiäisen aikaan. 

– Hyasintti on klassikko, mutta tänä päivänä osa ihmisistä on aika tuoksuherkkiä, joten voimakkaan tuoksunsa vuoksi hyasinttia ei osteta enää niin paljon kuin ennen. 

Amaryllis ja hyasintti ovat Komminahon mukaan ehdottomasti helppohoitoisimmat joulukukat: niille riittää pari tilkkaa vettä koko niiden elinkaaren aikana.

– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.
– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.

Uudet tuulet

Vai kaipaisitko kotiin jotain raikkaampaa vaihtoehtoa joulukukalle? Jos joulutähti ja amaryllis tuntuvat tylsiltä valinnoilta, vaihtoehtoja on. Tällä hetkellä suurta suosiota nauttii vuosikymmenten takaa tuttu kaunotar.

– Jouluruusu teki paluun noin kymmenen vuotta sitten ja sitä esitellään nyt joka sisustuslehdessä tyylikkäänä, kauniina joulukukkavaihtoehtona.  Sitä oli paljon jo 1900-luvun alussa ja siitä aina 50-luvulle asti. Sen jälkeen meillä Suomessa alkoi olla lämpimämpää, ja joulutähdet ja kumppanit nousivat suosioon, koska ne tarkenivat jouluruusua paremmin, Komminaho kertoo. 

Toinen kaunis, ei-perinteinen joulukukka on valkoinen orkidea.

– Ne voidaan koristella kukkaliikkeessä vaikka kävyillä tai ruseteilla. 

Jouluruusua saapuu ostamaan myös huhtikuussa eläkkeelle jäänyt Aune-Marja Sinisalo, 63. 

– Pistäydyin hiljattain pikkusiskoni Seijan luona ja hänellä oli jouluruusu. Ihastelin sitä ja Seija sanoi, että muistaa jouluruususta aina Aura-Leenan, isosiskomme, joka kuoli tammikuussa. Aura-Leena osti usein meille siskoksille jouluruusut. Nyt saamme ostaa ne itse, Sinisalo kertoo. 

Komminaho neuvoo Sinisalolle, miten jouluruusun saa kukoistamaan.

– Laitoin näille liikkeen ruusuille aamulla lisää ja juuri katsoin, että kannattaa kohta lisätä. Nämä juovat paljon. 

Aune-Marja Sinisalo käy usein samassa kukkaliikkeessä. Joulukukat hän ostaa joka vuosi hyvissä ajoin ja saa niitä myös ystäviltään. 

– Suosikini on nyt tämä jouluruusu, mutta amaryllis on myös aivan ihana. Pidän punaisista ja valkoisista joulukukista. Ostan ne jo aikaisin ja toivon, että ne kuolevat pian joulun jälkeen – sitten jo riittää, hän nauraa. 

Lue kattava opas: Näin hoidat kaikkia joulukukkia oikein

Käy kesken joulukuun kiireiden vetämässä henkeä Lappeenrannassa jouluasuun puetussa Wolkoffin talossa. Ruokasalin kattoon asti ulottuva joulukuusi on koristeltu samoilla koristeilla kuin Wolkoffin perheen talossa asuessa. Salin pöydälle on katettu juhlavat kahvikupit, hedelmät, pähkinät ja tryffelit.

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826-1905. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Talossa ehti tuona aikana asua neljä sukupolvea perheen jäseniä.

Joulun aikaan Wolkoffin talo puetaan jouluasuun talon viimeisen isännän, Johannes Wolkoffin (1900-1969), perheen tapaan. Talossa näyttää samalta kuin hänen aikaisinaan jouluina. Silloin talossa eli kaksi kansallisuutta ja kaksi uskontoa rinnakkain. Venäläisyys ja suomalaisuus, ortodoksisuus ja luterilaisuus.

Koristeita on kaikkialla. Jotkut niistä ovat yli sadan vuoden ikäisiä, toiset on tety muutama vuosikymmen sitten. Talosta ei koskaan hävitetty mitään, koska kaikelle saattoi olla käyttöä myöhemmin. Takanraunuksilla, pöydillä ja ikkunoilla voi olla vierekkäin suupuhallettu lasikoriste 1900, ja muovinen koriste Hongkongista vuodelta 1970.

Ruokasaliin tuodaan kattoon asti ulottuva kuusi, jonka vanhimmat koristeet, pukki ja enkeli, ovat olleet käytössä jo 1900-luvun alussa. Juhlavassa ruokapöydässä kimaltelevat juhlaa varten esiin otetut astiat, ja jokaisen perheenjäsenen paikkaa koristaa oma tonttunsa. Joulukukat, omenat ja pähkinät tuovat taloon tuoksuaan. Tunnelma talossa on hiljainen ja rauhallinen, ja siellä voi hetkeksi unohtaa joulun kiireet ja hyörinän.

Kiinnostava museo

Talo on toiminut museona vuodesta 1993 lähtien. Yli sadan vuoden aikana kertynyt kodin esineistö luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman. 1800-luvun alkupuolella Jaroslavin kuvernementistä saapuneesta maaorjatalonpojasta puutarhuriksi ja kauppiaaksi edenneen Ivan Wolkoffin suku säilytti talon jakamattomana vuoteen 1986 saakka, jolloin se lahjoitettiin museoksi. Vasta vuonna 1993 talo pihapiireineen avattiin yleisölle.

Kodin harmonisen ilmapiirin ohella kävijä voi vierailla Wolkoffin puodissa, jossa on tarjolla kauniita joulukoristeita sekä monenlaista lahjaksi sopivaa sekä lapsille että aikuisille. Puodin ikkunassa istuu ohikulkijan iloksi kynttilänvalossa joulupukki pöytänsä ääressä ja vastailee lasten kirjeisiin.

Joulu Wolkoffin talomuseossa ja puodissa on avoinna:

12-17.12.2017 klo 11-17
19.-22.12.2017 klo 11-17
27.-30.12.2017 klo 11-17
2.-7.1.2018 klo 11-17

Wolkoffin jouluun tutustutaan opastetuilla kierroksilla. 

Wolkoffin talomuseo ja puoti, Kauppakatu 26, 53100 Lappeenranta
Museon lippukassa 05- 616 2258

Opastusvaraukset ja tiedustelut museoiden toimistolta, 05- 616 2261.