Viihtyisää kerrostalo-kaksiota vaivaa ahtaus. Miten tilaa saisi lisää? Millaiset kalusteet tulisi valita? Kotitohtorimme antaa sinkkukodille ryhti- ja turvallisuusvinkit.

Ahtaita oviaukkoja, kapea käytävä ja kylpyhuone, johon mahtuu tuskin kaksi ihmistä. Vuonna 1964 rakennetun kerrostalokaksion pohjaratkaisu on ikääntymistä ajatellen ongelmallinen.

– Ennen kuin ostin tämän asunnon, tarkistin, että talossa on hissi ja portaaton sisäänkäynti. Näitä kaikkia muita asioita en osannut edes ajatella! helsinkiläinen Satu Eronen huudahtaa selatessaan kotitohtorimme Tiina Petäjävaaran, esteettömän asumisen asiantuntijan, tarjoamia esitteitä.

– On hyvin tavallista, ettei näistä asioista tiedetä. Huolestuttavaa on se, etteivät ikääntymisen vaatimuksia osaa ajatella edes perusparannuksia tekevät rakentamisen ammattilaiset. Kylpyhuoneremonteissa keskitytään valitsemaan laattojen trendivärejä, kun pitäisi miettiä esimerkiksi lattiakorkeutta, kynnyksettömyyttä ja pinnan kitkaa, Tiina Petäjävaara vastaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ulotutko ylänurkkaan?

Kun arjessa on selvittävä yksin, kannattaa varmistaa, ettei kodissa ole ulottumiseen tai liikkumiseen liittyviä ongelmia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös kalusteiden ergonomialla on entistä suurempi merkitys. Tuolista on päästävä ylös omin neuvoin. Ja ne yläkaapit: mitä niihin on järkevää sijoittaa ja miten sinne edes yltää?

– Muuten viihtyisä koti saattaa aistien heiketessä olla jopa vaarallinen. Avaralla tilalla, kalusteiden ja tavaroiden oikealla sijoittamisella voidaan ehkäistä monta tapaturmaa. Yläkaappiin vain kausikamppeita ja avuksi tukevat tikkaat, Tiina Petäjävaara huomauttaa.

Kodin kalusteet hän kehottaa valitsemaan omien mittojen mukaan. Edes wc-istuimen valinnassa ei pidä tyytyä standardikorkeuteen, sillä vaihtoehtoja on.

– Oikeanlaiset kalusteet ehkäisevät monia vaivoja. Ergonomisessa asennossa veri kiertää paremmin eivätkä jäsenet puudu. Tavaran paljous on pienen kodin ongelma – mutta samalla rikkaus.

Petäjävaara katselee oviaukkoja.
– Vanhojen asuntojen ongelmat alkavat usein jo huoneiston ovelta, niin tässäkin. Pyörätuolilla ei mahdu sisään, koska sisäoven karmit ottavat vastaan.

Soitelkaa säännöllisesti

Yhteydenpito läheisiin lisää sinkunkin kodin turvallisuutta.
– Kannattaa sopia ajat, jolloin soitellaan tai käydään kylässä. Näin tietää, missä itse kukin milloinkin liikkuu.

KOTITOHTORI Tiina Petäjävaara

  • Esteettömän ja ergonomisen asumisen asiantuntija
  • Koulutukseltaan fysio­terapeutti
  • Työskentelee Helsingin kaupungin ylläpitämässä Toimiva koti -yksikössä, joka tarjoaa esteettömän ja turvallisen asumisen koulutusta, neuvoja ja kalustamisideoita.

Remontti edessä?

Samalla kun tarkastellaan rakennuksen teknistä kuntoa, voidaan katsoa myös toiminnallista kuntoa. Putkistoremontti on oiva tilaisuus parantaa esteettömyyttä. Asia kannattaa ottaa esille taloyhtiössä. Kuntoarvion yhteydessä voi teettää esteettömyyskartoituksen.

Jos rollaattorin kanssa ei mahdu kylpyhuoneeseen tai jos vierelle ei mahdu avustajaa, voidaanko järjestystä huoneessa muuttaa? Kyse voi olla vain siitä, mihin uudet putkilinjat ja kalusteet asennetaan. Voidaanko ottaa lisää tilaa seinän takaa tai leventää oviaukkoa? Voiko kynnyksiä madaltaa tai asentaa yläkaapit matalammalle? Asentajalle lienee sama, mille korkeudelle kaapit laitetaan.

Viisas taloyhtiö ottaa asukkaiden ikäjakauman  ja tulevaisuuden huomioon jo remontin suunnittelussa. Ennakointi säästää yllätyskuluilta.
Kirsti Pesola, arkkitehti SAFA

Lyhennelmä ET-lehden artikkelista 19/2009

Lue myös: Kotitohtori tekee omakotilaosta turvallisen


Sisältö jatkuu mainoksen alla