Pienenkin pintaremontin teettäminen vaatii tarkkoja sopimuksia kuluista ja vastuista. Kun työ vastaa maksukykyäsi, lopputulos ei itketä vaan ilahduttaa. Muista myös, että kotitalousvähennyksen määrä pieneni tänä vuonna.

Hilseilevä maaliseinä, nuhruinen tapetti, elinkaarensa päässä oleva kylpyhuone vai laminaattilattian asennus? Apua tarvittaisiin, mutta mistä sitä löytyy? Entä mitä remontista tai sen tekijöistä täytyy ennakolta tietää?

Remonttitöitä tekeviä yrityksiä – pieniä ja suuria – on tarjolla lukematon määrä, ja tekijöiden ammattitaito vaihtelee.

Useita tarjouksia kirjallisesti

Kaikki alkaa realistisesta kustannusarviosta. Paljonko materiaaleihin ja työn teettämiseen on käytettävissä rahaa? Mitä remontti todella maksaa?
Kulujen hillitsemiseksi työstä kannattaa pyytää useita kirjallisia tarjouksia, joista käyvät ilmi työvaiheet ja hinnat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös suullinen hinta-arvio on sitova, mutta mahdollisessa riitatilanteessa on hankala todistaa, mitä on sovittu. Tarjouksen tulee olla asiakkaalle maksuton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Remonttiapu kannattaa ostaa yritykseltä, joka on vastuussa tehdystä työstä. Tarkista, että yrityksellä on Y-tunnus ja että yritys on verottajan rekisterissä. Kuluttajansuojalaki pätee vain silloin, kun työ teetetään yrityksellä.

Ennen kuin työ alkaa, tarkastele remontoitavaa tilaa. Miten huonekalut ja muut pinnat suojataan? Tarvitseeko huonekaluja siirtää muualle? Voiko asunnossa olla remontin aikana?

Sovi siivouksesta

Huolehdi, että remonttisopimuksista ja tarjouksista käy ilmi mahdollisimman tarkka työseloste sekä aikataulu työvaiheittain.

Sopimukseen kannattaa merkitä myös, miten hoidetaan purkutyöt, jätteiden poiskuljetus ja loppusiivous.

Remontti voidaan teettää tuntiveloitusperusteisena tai kokonaisurakkana. Tuntihinnat vaihtelevat suuresti eri puolilla maata, keskimäärin remonttiapua tarjotaan 30–45 euron tuntihintaan.

Kokonaisurakka on selkeä silloin, kun tehtävää on paljon ja korjaustoimenpiteet ovat moninaisia eli vaativat esimerkiksi sähkö- tai putkiurakkaa.

Verovähennystä

Kotitalousvähennystä voi saada omassa asunnossa, mökillä tai piha-alueilla teetetyistä kunnossapito- ja perusparannustöistä.

Vähennyksen saa vain työstä, ei materiaaleista.

Tällaisia töitä ovat esimer-kiksi maalaus, tapetointi, lattiamateriaalin vaihto, märkätilojen remontointi sekä parvekelasien asennus.

Henkilökohtainen koti­ta­lousvähennys on 2000 euroa vuodessa, pariskunnalla siis 4000 euroa. Omavastuuosuus on 100 euroa.

 Vähentää saa 30 prosenttia ulkopuoliselle tekijälle maksetusta palkasta sekä sivukulut tai 45 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yritykselle maksetusta työkorvauksesta. Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta summasta.

Työt ja maksetut työkorvaukset tai palkat ilmoitetaan veroilmoituksessa. Hyöty tulee veronpalautuksena.

Lähde: Veronmaksajain Keskusliitto

Kirjaa sopimukseen

1 Remontin osapuolten nimet ja yritystunnukset
2 Tehtävä työ eriteltynä työvaiheittain
3 Työvälineiden jatarvikkeiden hankkijat
4 Tuntityön hinta ja enimmäis- tuntimäärä tai urakan hinta ja laskutuksen perustelut
5 Muut mahdolliset kulut, kuten kilometrikorvaukset
6 Arvio työmäärästä ja työhön kuluvasta ajasta
7 Toimintasuunnitelma remontin aikana ilmenevien lisätöiden tekemisestä
8 Töiden aloitus- ja valmistumisajankohta
9 Seuraukset mahdollisesta viivästymisestä
10 Työn tilaajalta edellytettävät työt ja vastuut
11 Mihin mennessä ja miten työ maksetaan
12 Loppukatselmuksen aika ja se, miten ja millaisella aikataululla mahdolliset puutteet  hoidetaan.

Yrityshaku
YTJ-tietopalvelu - Yrityshaku
Jos tai kun mietit remontin tekijää. katso tuolta sivulta. Näet yrityksen rekisteri historian.
Porvoossa jaettiin postilaatikoihin Remonttifirman mainoksia. Vain puhelinnumero, mihin voi soittaa. Katsoin Yritys tietopalvelusta tietoja. Postiosoite PLXXX! Ei Nimeä!, Perustettu äskettäin!
Tuollaiset "Yrittäjät" kannattaa kiertää kaukaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla