Pienenkin pintaremontin teettäminen vaatii tarkkoja sopimuksia kuluista ja vastuista. Kun työ vastaa maksukykyäsi, lopputulos ei itketä vaan ilahduttaa. Muista myös, että kotitalousvähennyksen määrä pieneni tänä vuonna.

Hilseilevä maaliseinä, nuhruinen tapetti, elinkaarensa päässä oleva kylpyhuone vai laminaattilattian asennus? Apua tarvittaisiin, mutta mistä sitä löytyy? Entä mitä remontista tai sen tekijöistä täytyy ennakolta tietää?

Remonttitöitä tekeviä yrityksiä – pieniä ja suuria – on tarjolla lukematon määrä, ja tekijöiden ammattitaito vaihtelee.

Useita tarjouksia kirjallisesti

Kaikki alkaa realistisesta kustannusarviosta. Paljonko materiaaleihin ja työn teettämiseen on käytettävissä rahaa? Mitä remontti todella maksaa?
Kulujen hillitsemiseksi työstä kannattaa pyytää useita kirjallisia tarjouksia, joista käyvät ilmi työvaiheet ja hinnat.

Myös suullinen hinta-arvio on sitova, mutta mahdollisessa riitatilanteessa on hankala todistaa, mitä on sovittu. Tarjouksen tulee olla asiakkaalle maksuton.

Remonttiapu kannattaa ostaa yritykseltä, joka on vastuussa tehdystä työstä. Tarkista, että yrityksellä on Y-tunnus ja että yritys on verottajan rekisterissä. Kuluttajansuojalaki pätee vain silloin, kun työ teetetään yrityksellä.

Ennen kuin työ alkaa, tarkastele remontoitavaa tilaa. Miten huonekalut ja muut pinnat suojataan? Tarvitseeko huonekaluja siirtää muualle? Voiko asunnossa olla remontin aikana?

Sovi siivouksesta

Huolehdi, että remonttisopimuksista ja tarjouksista käy ilmi mahdollisimman tarkka työseloste sekä aikataulu työvaiheittain.

Sopimukseen kannattaa merkitä myös, miten hoidetaan purkutyöt, jätteiden poiskuljetus ja loppusiivous.

Remontti voidaan teettää tuntiveloitusperusteisena tai kokonaisurakkana. Tuntihinnat vaihtelevat suuresti eri puolilla maata, keskimäärin remonttiapua tarjotaan 30–45 euron tuntihintaan.

Kokonaisurakka on selkeä silloin, kun tehtävää on paljon ja korjaustoimenpiteet ovat moninaisia eli vaativat esimerkiksi sähkö- tai putkiurakkaa.

Verovähennystä

Kotitalousvähennystä voi saada omassa asunnossa, mökillä tai piha-alueilla teetetyistä kunnossapito- ja perusparannustöistä.

Vähennyksen saa vain työstä, ei materiaaleista.

Tällaisia töitä ovat esimer-kiksi maalaus, tapetointi, lattiamateriaalin vaihto, märkätilojen remontointi sekä parvekelasien asennus.

Henkilökohtainen koti­ta­lousvähennys on 2000 euroa vuodessa, pariskunnalla siis 4000 euroa. Omavastuuosuus on 100 euroa.

 Vähentää saa 30 prosenttia ulkopuoliselle tekijälle maksetusta palkasta sekä sivukulut tai 45 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yritykselle maksetusta työkorvauksesta. Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta summasta.

Työt ja maksetut työkorvaukset tai palkat ilmoitetaan veroilmoituksessa. Hyöty tulee veronpalautuksena.

Lähde: Veronmaksajain Keskusliitto

Kirjaa sopimukseen

1 Remontin osapuolten nimet ja yritystunnukset
2 Tehtävä työ eriteltynä työvaiheittain
3 Työvälineiden jatarvikkeiden hankkijat
4 Tuntityön hinta ja enimmäis- tuntimäärä tai urakan hinta ja laskutuksen perustelut
5 Muut mahdolliset kulut, kuten kilometrikorvaukset
6 Arvio työmäärästä ja työhön kuluvasta ajasta
7 Toimintasuunnitelma remontin aikana ilmenevien lisätöiden tekemisestä
8 Töiden aloitus- ja valmistumisajankohta
9 Seuraukset mahdollisesta viivästymisestä
10 Työn tilaajalta edellytettävät työt ja vastuut
11 Mihin mennessä ja miten työ maksetaan
12 Loppukatselmuksen aika ja se, miten ja millaisella aikataululla mahdolliset puutteet  hoidetaan.

Vierailija

Näin teetät remontin

Näistä virolaisista yrityksistä on syytä pysyä kaukana ja pidättäytyä suomalaisissa remonttifirmoissa niin kauan kuin mahdollista. Jos yhteystietoja ei ole selkeästi tuotu esille tai niitä on hankala löytää, on lähtökohtaisesti tekijä jo vastuuta pakoileva - kuka sellaista haluaa palkata. Itse olen teettänyt useita remontteja http://www.remonttiidea.fi yrityksellä täällä Oulun alueella ja hyvin on toiminut. Toinen itseäni miellyttänyt yritys on http://www.talobit.fi joka tarjoaa koko...
Lue kommentti

Joulutähti ja amaryllis pitävät pintansa, mutta viime vuosien aikana suosioon on noussut myös menneiltä vuosikymmeniltä tuttu joulukukka. 

Joulutähti on monille suomalaisille joulukukkien kruunaamaton kuningas, mutta tiesitkö, että muualla Euroopassa se ei kuulu jouluun lainkaan? 

– Keski-Euroopassa joulutähden nimi on tähtilatva ja se on suosittu äitienpäiväkukka, kertoo Kukkakauppa Bieder Ruoholahden floristi Tapio Komminaho.

Joulukukat voi hankkia jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi joulutähti kestää hyvällä hoidolla ainakin kuukauden verran. Se viihtyy vedottomassa, valoisassa paikassa ja pitää tasaisesta kosteudesta. Mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välissä, niin joulutähti ei varista alimpia lehtiään ja pysyy kauniina aattoon asti.

Joulutähti on edelleen erittäin suosittu joulukukka, mutta ei enää se ostetuin.

– Viime vuonna meillä myytiin eniten kotimaista amaryllista, Komminaho paljastaa.

Amaryllis on sipulikukka ja siten vaatimaton hoidon suhteen. Se ei tarvitse kuin tilkan vettä siinä vaiheessa, kun kukka alkaa avautua.

– Osa ei anna vettä silloinkaan, mutta itse annan hivenen, jotta kukka avautuu kauniisti eikä siihen jää ryppyjä avausvaiheessa, Komminaho vinkkaa.

Toinen suosittu joulun sipulikukka on hyasintti. Sekin on muualla Euroopassa kevään eikä joulun kukka: hyasintin keltaista versiota myydään esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa eniten pääsiäisen aikaan. 

– Hyasintti on klassikko, mutta tänä päivänä osa ihmisistä on aika tuoksuherkkiä, joten voimakkaan tuoksunsa vuoksi hyasinttia ei osteta enää niin paljon kuin ennen. 

Amaryllis ja hyasintti ovat Komminahon mukaan ehdottomasti helppohoitoisimmat joulukukat: niille riittää pari tilkkaa vettä koko niiden elinkaaren aikana.

– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.
– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.

Uudet tuulet

Vai kaipaisitko kotiin jotain raikkaampaa vaihtoehtoa joulukukalle? Jos joulutähti ja amaryllis tuntuvat tylsiltä valinnoilta, vaihtoehtoja on. Tällä hetkellä suurta suosiota nauttii vuosikymmenten takaa tuttu kaunotar.

– Jouluruusu teki paluun noin kymmenen vuotta sitten ja sitä esitellään nyt joka sisustuslehdessä tyylikkäänä, kauniina joulukukkavaihtoehtona.  Sitä oli paljon jo 1900-luvun alussa ja siitä aina 50-luvulle asti. Sen jälkeen meillä Suomessa alkoi olla lämpimämpää, ja joulutähdet ja kumppanit nousivat suosioon, koska ne tarkenivat jouluruusua paremmin, Komminaho kertoo. 

Toinen kaunis, ei-perinteinen joulukukka on valkoinen orkidea.

– Ne voidaan koristella kukkaliikkeessä vaikka kävyillä tai ruseteilla. 

Jouluruusua saapuu ostamaan myös huhtikuussa eläkkeelle jäänyt Aune-Marja Sinisalo, 63. 

– Pistäydyin hiljattain pikkusiskoni Seijan luona ja hänellä oli jouluruusu. Ihastelin sitä ja Seija sanoi, että muistaa jouluruususta aina Aura-Leenan, isosiskomme, joka kuoli tammikuussa. Aura-Leena osti usein meille siskoksille jouluruusut. Nyt saamme ostaa ne itse, Sinisalo kertoo. 

Komminaho neuvoo Sinisalolle, miten jouluruusun saa kukoistamaan.

– Laitoin näille liikkeen ruusuille aamulla lisää ja juuri katsoin, että kannattaa kohta lisätä. Nämä juovat paljon. 

Aune-Marja Sinisalo käy usein samassa kukkaliikkeessä. Joulukukat hän ostaa joka vuosi hyvissä ajoin ja saa niitä myös ystäviltään. 

– Suosikini on nyt tämä jouluruusu, mutta amaryllis on myös aivan ihana. Pidän punaisista ja valkoisista joulukukista. Ostan ne jo aikaisin ja toivon, että ne kuolevat pian joulun jälkeen – sitten jo riittää, hän nauraa. 

Lue kattava opas: Näin hoidat kaikkia joulukukkia oikein

Käy kesken joulukuun kiireiden vetämässä henkeä Lappeenrannassa jouluasuun puetussa Wolkoffin talossa. Ruokasalin kattoon asti ulottuva joulukuusi on koristeltu samoilla koristeilla kuin Wolkoffin perheen talossa asuessa. Salin pöydälle on katettu juhlavat kahvikupit, hedelmät, pähkinät ja tryffelit.

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826-1905. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Talossa ehti tuona aikana asua neljä sukupolvea perheen jäseniä.

Joulun aikaan Wolkoffin talo puetaan jouluasuun talon viimeisen isännän, Johannes Wolkoffin (1900-1969), perheen tapaan. Talossa näyttää samalta kuin hänen aikaisinaan jouluina. Silloin talossa eli kaksi kansallisuutta ja kaksi uskontoa rinnakkain. Venäläisyys ja suomalaisuus, ortodoksisuus ja luterilaisuus.

Koristeita on kaikkialla. Jotkut niistä ovat yli sadan vuoden ikäisiä, toiset on tety muutama vuosikymmen sitten. Talosta ei koskaan hävitetty mitään, koska kaikelle saattoi olla käyttöä myöhemmin. Takanraunuksilla, pöydillä ja ikkunoilla voi olla vierekkäin suupuhallettu lasikoriste 1900, ja muovinen koriste Hongkongista vuodelta 1970.

Ruokasaliin tuodaan kattoon asti ulottuva kuusi, jonka vanhimmat koristeet, pukki ja enkeli, ovat olleet käytössä jo 1900-luvun alussa. Juhlavassa ruokapöydässä kimaltelevat juhlaa varten esiin otetut astiat, ja jokaisen perheenjäsenen paikkaa koristaa oma tonttunsa. Joulukukat, omenat ja pähkinät tuovat taloon tuoksuaan. Tunnelma talossa on hiljainen ja rauhallinen, ja siellä voi hetkeksi unohtaa joulun kiireet ja hyörinän.

Kiinnostava museo

Talo on toiminut museona vuodesta 1993 lähtien. Yli sadan vuoden aikana kertynyt kodin esineistö luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman. 1800-luvun alkupuolella Jaroslavin kuvernementistä saapuneesta maaorjatalonpojasta puutarhuriksi ja kauppiaaksi edenneen Ivan Wolkoffin suku säilytti talon jakamattomana vuoteen 1986 saakka, jolloin se lahjoitettiin museoksi. Vasta vuonna 1993 talo pihapiireineen avattiin yleisölle.

Kodin harmonisen ilmapiirin ohella kävijä voi vierailla Wolkoffin puodissa, jossa on tarjolla kauniita joulukoristeita sekä monenlaista lahjaksi sopivaa sekä lapsille että aikuisille. Puodin ikkunassa istuu ohikulkijan iloksi kynttilänvalossa joulupukki pöytänsä ääressä ja vastailee lasten kirjeisiin.

Joulu Wolkoffin talomuseossa ja puodissa on avoinna:

12-17.12.2017 klo 11-17
19.-22.12.2017 klo 11-17
27.-30.12.2017 klo 11-17
2.-7.1.2018 klo 11-17

Wolkoffin jouluun tutustutaan opastetuilla kierroksilla. 

Wolkoffin talomuseo ja puoti, Kauppakatu 26, 53100 Lappeenranta
Museon lippukassa 05- 616 2258

Opastusvaraukset ja tiedustelut museoiden toimistolta, 05- 616 2261.