Helmikuun lopulla on aika vaihtaa viherkasvien mullat. Mullanvaihto myös piikkisille kaktuksille sujuu näillä ohjeilla!

Viherkasvit heräävät kevääseen ensimmäisenä, joten niiden mullan voi vaihtaa jo helmikuussa. Maaliskuussa vuorossa ovat kukkivat huonekasvit.

Kasvaakseen ja viihtyäkseen kasvit tarvitsevat valon lisäksi kasvualustan, joka vastaa niiden tarpeita. Ei siis ole yhdentekevää, mitä multaa kasveilleen valitsee. Multa pitää vaihtaa yleensä vuosittain, ja varsinkin, jos ruukku on käynyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle.

Hidaskasvuiset ja pienessä ruukussa viihtyvät lajit eivät kaipaa vuosittaista mullanvaihtoa. Esimerkiksi kaktuksille, posliinikukalle ja pullojukalle riittää mullan vaihtaminen parin vuoden välein.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suurten viherkasvien jokavuotinen mullanvaihto on hankalaa. Helpointa onkin vaihtaa vain ruukun pintamulta. Kaavi vanhaa pintamultaa pois ja lisää tilalle uutta, ravinteikasta multaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mullanvaihdon yhteydessä haaroittuvat ja rönsyilevät kasvit on hyvä leikata. Oikea leikkauskohta on noin puoli senttiä lehden tai sivuverson yläpuolelta. Käytä terävää veistä tai oksasaksia. Katkaistun verson silmut pullistuvat leikkauksen jälkeen ja pian niistä kasvaa uusia versoja, jotka tekevät kasvista tuuhean. Vuosittaista leikkausta kaipaavat muun muassa kiinanruusu ja pelargoni.

Näin vaihdat mullan

Mullanvaihto aloitetaan kastelemalla juuripaakku perusteellisesti jo edellisenä päivänä. Näin paakku irtoaa helpommin ruukusta ja pysyy koossa.

Uuden ruukun pitää olla noin pari senttiä kasvin juuripaakkua suurempi.

Uusi multa kostutetaan erillisessä astiassa ennen ruukutusta. Sopiva suhde on 1 dl vettä multalitraa kohti. Esikostutus on tärkeää mullan kestävän mururakenteen aikaansaamiseksi. Jos multaa ei esikostuteta, se saattaa kovettua yhtenäiseksi paakuksi.

Irrota kasvi vanhasta ruukusta tarttumalla toisella kädellä ruukkuun. Peitä toisella kädellä mullan pinta niin, että kasvi jää sormien väliin. Käännä kasvi ylösalaisin ja napauta ruukku varovasti irti. Juuripaakkua ei tarvitse rikkoa, mutta poista vioittuneet juuren osat.

Rakenna ruukun pohjalle salaoja kevytsorasta. Se estää liiallisen kosteuden kertymisen ruukun pohjalle.

Lisää salaojakerroksen päälle multaa sen verran, että kasvi on entisessä syvyydessään. Altakasteluruukussa salaojakerrosta ei tarvita.

Valita paakun reunoille  uutta multaa ja tiivistä se hellävaraisesti sormin painelemalla. Jätä pinnalle kunnollinen kasteluvara.
   
Mullan pinta säilyy siistinä eikä multa liety tai kovetu, kun pinnalle laitetaan 2-3 sentin kevytsorakate. Erityisesti isoissa altakasteluruukuissa pintakate tasaa mullan kosteutta – vesi imeytyy säiliöstä paremmin pintamultaan asti. Kevytsorakate mullan pinnalla estää myös hyönteisten pääsyn multaan.

Mullanvaihdon jälkeen siirrä kasvi pois suorasta auringonpaisteesta. Kastele uutta multaa vähän kerrallaan. Erityisesti varo liettämästä mullan pintakerrosta liian runsaalla kertakastelulla. Normaali kastelunvoi aloittaa vasta, kun kasvi on päässyt kasvun alkuun eli noin 2 - 3 viikon kuluttua ruukutuksesta. Samaan aikaan kasvin voi siirtää oikealle kasvupaikalleen. Hoitolannoitus kannattaa aloittaa noin kuukauden kuluttua istutuksesta.

Kaktuksille oma multa ja paras niksi!

Kaktukset viihtyvät ahtaissa kasvuoloissa, siksi ne pitää istuttaa pieniin lasittamattomiin saviruukkuihin. Liota saviruukkuja vedessä muutama tunti ennen ruukutusta. Jos ruukku on kuiva, se imee itseensä kosteuden mullasta ja voi vahingoittaa kasvia.

Suuria, piikikkäitä kaktuksia on helppo käsitellä styroksilevyjen avulla: Paina levyt hellästi pikkien päälle. 

Valitse oikea multa

Virheellinen multavalinta voi johtaa kasvin kuihtumiseen, kukkimattomuuteen tai jopa kuolemiseen.

Kukkamulta on kompostoitua

Osa kukkamullista on valmistettu kompostoimalla tai ainakin osa raaka-aineista on kompostoitu. Kompostoimalla valmistetut mullat ovat yleensä väriltään hyvin tummia ja rakenteeltaan multamaisia.

Kaktus tarvitsee ilmavaa multaa

Mehikasvit, kuten kaktukset, kasvavat luonnossa aavikon kuivissa ja karuissa olosuhteissa. Myös ruukussa kasvaessaan kaktukset tarvitsevat hiekkapitoisen ja vähäravinteisen kasvualustan. Kaktuksilla on heikot juuret, jotka kärsivät helposti liiasta märkyydestä. Kaktusmultaan lisätty kevytsoramurska varmistaa sen, että multa säilyy ilmavana ja kuivuu nopeasti kastelun jälkeen.

Altakastelumulta johtaa vettä

Altakasteluruukut on tarkoitettu kasveille, jotka viihtyvät tasakosteassa mullassa. Kasteluvesi imeytyy ruukun säiliöstä multaan ja multa kostuu tasaisesti. Altakasteluruukkumulta sisältää yleensä pitkiä turvekuituja, jotka parantavat veden imeytymistä. Tasaisen kosteassa mullassa viihtyvät muun muassa araliat, vehkat, nukkumaija, kodinonni, kentianpalmu ja peikonlehti.

Orkideoille omansa

Erilaiset orkideat tarvitsevat erilaiset kasvualustat. Joidenkin orkidealajien juuret viihtyvät nopeasti kuivahtavassa alustassa, toisten tasaisessa kosteudessa. Orkideoille voi valmistaa itse kasvualustan sammaleesta, puuhiilestä, ruukunpaloista ja männynkaarnasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla