Hieno nurmikko vaatii tarkan perustuksen ja paljon hoitoa. Rullina myytävä valmisnurmikko viheriöi saman tien.

Kotipihan nurmikko

Perusnurmikko kasvaa noin 15 sentin paksuisen multakerroksen päällä. Se kylvetään 1-käyttöluokan siemenistä. Mullan alla olevan pohjamaa-aineksen pitäisi sisältää hiekkaa ainakin kolmanneksen verran.

Leikkaamista perusnurmikko vaatii kesällä noin kerran viikossa. Jos on pitkään poutaa tai viileää, kertoja kannattaa harventaa.

Kastelua tarvitaan vain hellejaksoina, ja silloin nurmikko pitää sadettaa kerralla läpimäräksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tavallista nurmikkoa vaivaavat usein rikkakasvit, kuten voikukka ja piharatamo. Niitä kannattaa nyppiä juurineen irti maasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos nurmialue on varjossa tai sen alusta on liian tiivis, pintaan voi alkaa kasvaa sammalta. Nurmikon lannoitus, kalkitseminen ja esimerkiksi talikolla tehtävä ilmastointi ehkäisevät sammaloitumista.

Luxus-nurmikko

Luksusviheriö tarvitsee kunnon pohjatyöt. Saviseen pohjamaahan sekoitetaan jyrsimellä tai lapiolla hiekkaa, hiekkamaahan taas savimultaa ja turvetta. Pohjamaan hiekkapitoisuuden pitää olla korkea, 50–75 prosenttia.

Maan pinta muotoillaan kaltevaksi, jotta vesi ei jää seisomaan kuoppiin.
Pohjamaan päälle levitetään 25–30 sentin kerros nurmikolle sopivaa multaa.

Kerros tiivistetään kahteen kertaan jyrällä, jonka voi vuokrata rakennuskonevuokraamosta. Multakerroksesta tulee 20-senttinen.

Kylvämiseen käytetty siemenseos vaikuttaa nurmikon kestävyyteen, joten siemeniksi kannattaa valita korkeimman laadun Extra-seoksia. Ne maksavat paljon, mutta sitten nurmikko kestää kulutusta ja lyhyeksi leikkaamista.

Ennen kuin nurmi näyttää golfkentältä, sitä on leikattava ja kasteltava säännöllisesti. Uudet robottiruohonleikkurit sopivat hyvin luksusruoholle, koska nurmikko viihtyy sitä paremmin, mitä useammin sitä leikataan. Robottikone leikkaa nurmea jatkuvasti ja nappaa kerrallaan vain vähän kasvuston pituudesta.

Vettä samettinurmikko tarvitsee juuristoon asti ainakin kerran viikossa. Jos kastelu on hätäistä, vain pintanurmikko kastuu, ja silloin matalajuuriset rikkakasvit leviävät. Edustusnurmikko kaipaa nopealiukoisia lannoitteita ja ilmastointia 1–3 kertaa kasvukaudessa. Haravoinnistakin on apua.

Valmis- eli siirtonurmikko

Valmisnurmikko on oikeaa nurmikkoa, jota myydään rullalle käärittyinä neliön palasina (40 x 250 cm). Levitä ne pihalle itse tai tilaa asennuspalvelu.
Pohjatöistä ei voi tinkiä siirtonurmikonkaan kanssa.

Rullat tarvitsevat allensa samanlaisen 15–20 sentin tiiviin multakerroksen ja pohjamaan kuin siemenistä kylvettävä nurmikkokin.

Jotta valmisnurmikko juurtuu kunnolla, sitä pitää kastella paljon levityksen jälkeisinä viikkoina. Sen jälkeen sitä hoidetaan ja leikataan niin kuin tavallista ruohokenttää. Valmisnurmikkoa myy esimerkiksi Kekkilä.

Keinonurmikko

Keinonurmikko on oikea valinta silloin, kun pihasta haluaa helppohoitoisen. Yhdysvalloista alkanut villitys leviää myös Suomeen.

Pohjatyöt pitää tekonurmikolle tehdä yhtä huolellisesti kuin pihakiveykselle. Keinotekoinen muovinurmi ei vaadi leikkaamista eikä kastelua. Lisätietoja tekonurmikoista voi kysyä esimerkiksi pihasuunnitteluyrityksiltä ja urakoitsijoilta.

Neuvot: asiakaspäällikkö Samuli Lamppu, Siisti Piha

Tuoretta ja tuoksuvaa – siis ravinteet tallella!

  • Multaa tehdään sekoittamalla hiekkaa, turvetta ja kompostia. Valmistajat myyvät eri tavoin sekoitettua, lannoitettua ja kalkittua multaa eri kasveille. Näitä viritettyjä multasäkkejä kutsutaan myös kasvualustoiksi.
  • Tavallinen puutarhamulta maksaa 7–8 senttiä litralta, mutta kalleimpien erikoismultien litrahinta voi olla pienessä pussissa jopa pitkälti toista euroa.
  • Luonnonmukaisesti lannoitetut mullat ovat nyt suosittuja. Elintarvikevirasto Evira valvoo valmistajien luomutunnusten käyttöä.
  • Valmistajat eivät saa käyttää yhtenäisiä tunnuksia, koska lannoitteet ja maanparannusaineet eivät kuulu EU:n luomuasetuksen piiriin.
  • Mullan pitää olla tuoretta, joten älä osta nuhjaantunutta tai auringossa haalistunutta säkkiä. Ravinteet häviävät pitkään seisoneesta pussista, vaikka se olisi avaamaton.
Sisältö jatkuu mainoksen alla