Hieno nurmikko vaatii tarkan perustuksen ja paljon hoitoa. Rullina myytävä valmisnurmikko viheriöi saman tien.

Kotipihan nurmikko

Perusnurmikko kasvaa noin 15 sentin paksuisen multakerroksen päällä. Se kylvetään 1-käyttöluokan siemenistä. Mullan alla olevan pohjamaa-aineksen pitäisi sisältää hiekkaa ainakin kolmanneksen verran.

Leikkaamista perusnurmikko vaatii kesällä noin kerran viikossa. Jos on pitkään poutaa tai viileää, kertoja kannattaa harventaa.

Kastelua tarvitaan vain hellejaksoina, ja silloin nurmikko pitää sadettaa kerralla läpimäräksi.

Tavallista nurmikkoa vaivaavat usein rikkakasvit, kuten voikukka ja piharatamo. Niitä kannattaa nyppiä juurineen irti maasta.

Jos nurmialue on varjossa tai sen alusta on liian tiivis, pintaan voi alkaa kasvaa sammalta. Nurmikon lannoitus, kalkitseminen ja esimerkiksi talikolla tehtävä ilmastointi ehkäisevät sammaloitumista.

Luxus-nurmikko

Luksusviheriö tarvitsee kunnon pohjatyöt. Saviseen pohjamaahan sekoitetaan jyrsimellä tai lapiolla hiekkaa, hiekkamaahan taas savimultaa ja turvetta. Pohjamaan hiekkapitoisuuden pitää olla korkea, 50–75 prosenttia.

Maan pinta muotoillaan kaltevaksi, jotta vesi ei jää seisomaan kuoppiin.
Pohjamaan päälle levitetään 25–30 sentin kerros nurmikolle sopivaa multaa.

Kerros tiivistetään kahteen kertaan jyrällä, jonka voi vuokrata rakennuskonevuokraamosta. Multakerroksesta tulee 20-senttinen.

Kylvämiseen käytetty siemenseos vaikuttaa nurmikon kestävyyteen, joten siemeniksi kannattaa valita korkeimman laadun Extra-seoksia. Ne maksavat paljon, mutta sitten nurmikko kestää kulutusta ja lyhyeksi leikkaamista.

Ennen kuin nurmi näyttää golfkentältä, sitä on leikattava ja kasteltava säännöllisesti. Uudet robottiruohonleikkurit sopivat hyvin luksusruoholle, koska nurmikko viihtyy sitä paremmin, mitä useammin sitä leikataan. Robottikone leikkaa nurmea jatkuvasti ja nappaa kerrallaan vain vähän kasvuston pituudesta.

Vettä samettinurmikko tarvitsee juuristoon asti ainakin kerran viikossa. Jos kastelu on hätäistä, vain pintanurmikko kastuu, ja silloin matalajuuriset rikkakasvit leviävät. Edustusnurmikko kaipaa nopealiukoisia lannoitteita ja ilmastointia 1–3 kertaa kasvukaudessa. Haravoinnistakin on apua.

Valmis- eli siirtonurmikko

Valmisnurmikko on oikeaa nurmikkoa, jota myydään rullalle käärittyinä neliön palasina (40 x 250 cm). Levitä ne pihalle itse tai tilaa asennuspalvelu.
Pohjatöistä ei voi tinkiä siirtonurmikonkaan kanssa.

Rullat tarvitsevat allensa samanlaisen 15–20 sentin tiiviin multakerroksen ja pohjamaan kuin siemenistä kylvettävä nurmikkokin.

Jotta valmisnurmikko juurtuu kunnolla, sitä pitää kastella paljon levityksen jälkeisinä viikkoina. Sen jälkeen sitä hoidetaan ja leikataan niin kuin tavallista ruohokenttää. Valmisnurmikkoa myy esimerkiksi Kekkilä.

Keinonurmikko

Keinonurmikko on oikea valinta silloin, kun pihasta haluaa helppohoitoisen. Yhdysvalloista alkanut villitys leviää myös Suomeen.

Pohjatyöt pitää tekonurmikolle tehdä yhtä huolellisesti kuin pihakiveykselle. Keinotekoinen muovinurmi ei vaadi leikkaamista eikä kastelua. Lisätietoja tekonurmikoista voi kysyä esimerkiksi pihasuunnitteluyrityksiltä ja urakoitsijoilta.

Neuvot: asiakaspäällikkö Samuli Lamppu, Siisti Piha

Tuoretta ja tuoksuvaa – siis ravinteet tallella!

  • Multaa tehdään sekoittamalla hiekkaa, turvetta ja kompostia. Valmistajat myyvät eri tavoin sekoitettua, lannoitettua ja kalkittua multaa eri kasveille. Näitä viritettyjä multasäkkejä kutsutaan myös kasvualustoiksi.
  • Tavallinen puutarhamulta maksaa 7–8 senttiä litralta, mutta kalleimpien erikoismultien litrahinta voi olla pienessä pussissa jopa pitkälti toista euroa.
  • Luonnonmukaisesti lannoitetut mullat ovat nyt suosittuja. Elintarvikevirasto Evira valvoo valmistajien luomutunnusten käyttöä.
  • Valmistajat eivät saa käyttää yhtenäisiä tunnuksia, koska lannoitteet ja maanparannusaineet eivät kuulu EU:n luomuasetuksen piiriin.
  • Mullan pitää olla tuoretta, joten älä osta nuhjaantunutta tai auringossa haalistunutta säkkiä. Ravinteet häviävät pitkään seisoneesta pussista, vaikka se olisi avaamaton.

Käy kesken joulukuun kiireiden vetämässä henkeä Lappeenrannassa jouluasuun puetussa Wolkoffin talossa. Ruokasalin kattoon asti ulottuva joulukuusi on koristeltu samoilla koristeilla kuin Wolkoffin perheen talossa asuessa. Salin pöydälle on katettu juhlavat kahvikupit, hedelmät, pähkinät ja tryffelit.

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826-1905. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Talossa ehti tuona aikana asua neljä sukupolvea perheen jäseniä.

Joulun aikaan Wolkoffin talo puetaan jouluasuun talon viimeisen isännän, Johannes Wolkoffin (1900-1969), perheen tapaan. Talossa näyttää samalta kuin hänen aikaisinaan jouluina. Silloin talossa eli kaksi kansallisuutta ja kaksi uskontoa rinnakkain. Venäläisyys ja suomalaisuus, ortodoksisuus ja luterilaisuus.

Koristeita on kaikkialla. Jotkut niistä ovat yli sadan vuoden ikäisiä, toiset on tety muutama vuosikymmen sitten. Talosta ei koskaan hävitetty mitään, koska kaikelle saattoi olla käyttöä myöhemmin. Takanraunuksilla, pöydillä ja ikkunoilla voi olla vierekkäin suupuhallettu lasikoriste 1900, ja muovinen koriste Hongkongista vuodelta 1970.

Ruokasaliin tuodaan kattoon asti ulottuva kuusi, jonka vanhimmat koristeet, pukki ja enkeli, ovat olleet käytössä jo 1900-luvun alussa. Juhlavassa ruokapöydässä kimaltelevat juhlaa varten esiin otetut astiat, ja jokaisen perheenjäsenen paikkaa koristaa oma tonttunsa. Joulukukat, omenat ja pähkinät tuovat taloon tuoksuaan. Tunnelma talossa on hiljainen ja rauhallinen, ja siellä voi hetkeksi unohtaa joulun kiireet ja hyörinän.

Kiinnostava museo

Talo on toiminut museona vuodesta 1993 lähtien. Yli sadan vuoden aikana kertynyt kodin esineistö luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman. 1800-luvun alkupuolella Jaroslavin kuvernementistä saapuneesta maaorjatalonpojasta puutarhuriksi ja kauppiaaksi edenneen Ivan Wolkoffin suku säilytti talon jakamattomana vuoteen 1986 saakka, jolloin se lahjoitettiin museoksi. Vasta vuonna 1993 talo pihapiireineen avattiin yleisölle.

Kodin harmonisen ilmapiirin ohella kävijä voi vierailla Wolkoffin puodissa, jossa on tarjolla kauniita joulukoristeita sekä monenlaista lahjaksi sopivaa sekä lapsille että aikuisille. Puodin ikkunassa istuu ohikulkijan iloksi kynttilänvalossa joulupukki pöytänsä ääressä ja vastailee lasten kirjeisiin.

Joulu Wolkoffin talomuseossa ja puodissa on avoinna:

12-17.12.2017 klo 11-17
19.-22.12.2017 klo 11-17
27.-30.12.2017 klo 11-17
2.-7.1.2018 klo 11-17

Wolkoffin jouluun tutustutaan opastetuilla kierroksilla. 

Wolkoffin talomuseo ja puoti, Kauppakatu 26, 53100 Lappeenranta
Museon lippukassa 05- 616 2258

Opastusvaraukset ja tiedustelut museoiden toimistolta, 05- 616 2261.

Lahjat, ruuat, kuusi... Ja siivotakin pitäisi. Entäpä jos jättäisit mopinheiluttelun ammattilaisten tehtäväksi? Palvelun voi antaa myös lahjaksi. Lue, miten paljon kodin kertasiivous maksaa ja mitä palveluun tavallisesti sisältyy.

1. Mitä joulusiivouksen kaltainen kertasiivous tarkoittaa?

Monet siivousfirmat tarjoavat palvelujaan juuri joulusiivouksen nimikkeellä. Tyypillisimmillään siinä käydään läpi tilat, pinnat, ovet, listat ja komerot, joihin ei kajota normaalissa viikkosiivouksessa. Arkisemmin ajatellen kyse on tavallisesta kertasiivouksesta.

Palkkaa apua, jos et nauti siivouksesta, jos se tuntuu stressaavalta tai jos et pysty siihen itse.

2. Milloin joulusiivous kannattaa antaa ammattilaiselle?

Suomalaisilla on vahva taipumus ajatella, kaikki kodin askareet pitäisi tehdä itse. Avun palkkaamista kannattaa kuitenkin harkita, jos suursiivouksesta ei varsinaisesti nauti, jos se tuntuu stressaavalta tai jos siihen ei pysty. Tänä päivänä aikuiset lapset eivät välttämättä ehdi ikääntyneiden vanhempien avuksi joulusiivoukseen.

Ostettu siivousapu helpottaa tilannetta, ja aikaa jää esimerkiksi lahjojen valmisteluun ja kodin koristeluun. Joulusiivous itsessään on myös mainio lahjaidea.

3. Missä vaiheessa joulusiivous pitää varata?

Kannattaa lähteä liikkeelle ajoissa. Siivousfirmojen kalentereissa jouluviikko tuppaa täyttymään jo marraskuussa. Jos herää liian myöhään, voi miettiä suursiivouksen lykkäämistä pyhien jälkeen. Se on yleensä halvempaakin kuin juuri joulun alla.

4. Miten löydän hyvän ja luotettavan siivousfirman?

Verkossa on valtakunnallinen elias-nettitori. Se hyväksyy sivuilleen vain sellaisia kotisiivouksen myyjiä, jotka ovat ennakonperintärekisterissä ja joilla on vastuuvakuutus. Kuluttaja-asiantuntijoiden, kuntien ja verottajan perustama nettipalvelu vaatii myyjiltä kaikki keskeiset tiedot, kuten hinnat. Palvelussa oman alueen firmojen vertailu on helppoa. Eliaksesta löydät myös palveluntarjoajien yhteystiedot, ja voit ottaa heihin suoraan yhteyttä.

Toinen luotettava taho on Suomen kotityöpalveluyhdistys. Se myöntää yrityksille palvelusertifikaatteja. Sertifikaatin saaminen edellyttää, että yrityksen toiminta ja palvelut täyttävät kotityöpalvelun laadunhallintajärjestelmän kriteerit. Sertifikaatti myönnetään kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Kotisiivouksen keskihinta on 33 euroa tunti. Urakkaan vaikuttaa kodin yleissiisteys.

Siivousalan yritykselle voidaan myöntää myös joutsenmerkki. Se tarkoittaa, että yrityksen toiminta on kaikin puolin ympäristöystävällistä. Vaatimuksia on asetettu erityisesti käytettäville kemikaaleille.

Lue myös: Kodinhoitoapua voi hankkia arvonlisäverottomasti

5. Mitä siivouksen teettäminen maksaa?

Kotisiivouksen valtakunnallinen keskihinta on 33 euroa tunti. Pääkaupunkiseudulla veloitus on usein lähes 40 euroa tunnilta.

Tuntihinta kertoo lopputuloksesta vain osan. Urakkaan vaikuttaa kodin yleissiisteys. Ammattitaitoinen tekijä näkee heti, millä välineillä, aineilla ja missä järjestyksessä edetä, ja työ joutuu.

Ammattitaidosta kertovat kotisiivouksen tutkinnot tai työkokemus. Uutta on hygieniapassiin verrattava Palveluja kotiin -passi, joka kertoo kodeissa tehtävän palvelutyön luotettavuudesta ja laadusta.

50 neliön asunnon siivoukseen menee 3-4 tuntia.

6. Mistä siivouksen hinta koostuu?

Asetuksen mukaan yrityksen on ilmoitettava palveluidensa hinnat markkinoinnissaan, esimerkiksi verkkosivuillaan. Jotkin yritykset ilmoittavat arvonlisäveron sisältävän kokonaistuntihinnan, toiset erittelevät arvonlisäveron sekä matka-, väline- ja pesuainekulut. Jos palvelua myydään erityisesti joulusiivouksena, tuntihinta voi olla korkeampi kuin tavallisen kertasiivouksen tai säännöllisen ylläpitosiivouksen.

Siivouspalvelua valitessa kannattaa pyytää tarjous usealta toimijalta ja tarkistaa, mitä tuntiveloitus milloinkin sisältää. Tarjouspyynnön pohjaksi on hyvä itse arvioida, kuinka kauan oman kodin siivoukseen menee suunnilleen aikaa. Esimerkiksi 50 neliön asunnon kertasiivoukseen menee kolme neljä tuntia.

Raivaa ylimääräinen tavara siivouksen tieltä. Työ käy nopeammin ja säästät rahaa.

7. Miten siivoojan tuloon pitää valmistautua?

Ennen siivoojan tuloa on fiksua järjestää lehdet, paperit, pullot, purkit, kuivat kukat, kipot ja muu tavara pois, samoin kesäkauden vaatteet. Kun raivaa ylimääräisen tavaran siivouksen tieltä, työ käy joutuisasti ja rahaa säästyy. Kodin roinanperkuussa voi tarvittaessa käyttää ammattijärjestäjän apua.

8. Onko joulusiivouksella takuu?

Kuluttajansuojalain mukaan asiakkaalla on oikeus hyvitykseen, jos hän ei ole tyytyväinen palveluun. Palvelun tarjoajalla puolestaan on oikeus tulla korjaamaan työnsä jälkiä. Hinnanalennus tulee kysymykseen, jos joulunvietto on jo alkanut eikä siivoojaa enää toivota paikalle.

Seniorit ovat nykyään siivouspalveluiden suurkäyttäjiä. Niihin turvautumista ei enää häpeillä.

9. Ketkä käyttävät eniten siivouspalvelua?

Aiemmin ahkerimpia palvelun käyttäjiä olivat lapsiperheet, mutta nyt seniorit ovat menneet ohi. Ikäihmiset haluavat yhä enemmän nauttia harrastuksistaan ja olemisestaan, eikä siivouspalvelujen käyttöä enää häpeillä.

Väestöliiton kyselyn mukaan kotitalouspalveluista kiinnostaa eniten siivouspalvelu. Kaikkien eniten oltiin kiinnostuneita suursiivouksesta .

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Tilastokeskus, kuluttajatutkija Taija Härkki, Siivouspalvelu Arnevi Laukkanen, Väestöliitto, elias.fi, kotityopalvelut.fi, vero.fi, siivous.info