Pienen kasvimaan jaksaa ehkä muokata käsinkin, mutta jyrsin tuo työhön ihan uutta iloa. Harrastajalle tarkoitettu, pieni Mantis-puutarhakone osoittautui testissä toimivaksi.

Kotipuutarhurin apulainen

Taannoisilla puutarhamessuilla osuin sattumalta Mantiksen osastolle, jossa esiteltiin kätevän näköistä jyrsintä. Vaikka myyjä sai minut vakuuttumaan pienikokoisen laitteen tehokkuudesta, en uskonut tarvitsevani koneapua oman, pienen kasvimaani muokkaamiseen.

Jo samana keväänä tuskailin palstallani juolavehnän juurakoiden kanssa aseinani talikko, kuokka ja pistolapio. Viereisellä palstalla pakersi naapuri samoissa hommissa. Totesin, että olisipa mukava ajella palsta kuntoon jyrsimellä, ja naapuri oli samaa mieltä. Hän kuitenkin arveli, ettei markkinoilta löydy pikkupalstoillemme sopivaa jyrsintä – ja silloin minä muistin Mantiksen.

Taloyhtiöön testiin
<ET kuva smallarticle />

Taloyhtiömme tontilla on paljon istutusalueita, joiden hoitamisessa riittää haastetta talkoovoiminkin. Lisäksi jokaiseen asuntoon kuuluu oma, pieni kasvimaa. Osalla palstoista kesantovuodet ovat kuitenkin kovettaneet maan ja saaneet rikkaruohot rehottamaan. Yhtiössä otettiinkin innokkaasti vastaan uutinen, että maahantuoja antaa Mantis-jyrsimen pihatalkoisiimme koekäyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun talkoopäivänä nostin Mantiksen farmariautoni takakontista, ensi kommentit kuuluivat: “Noin pienikö se on? Tekeeköhän tuolla mitään?”
Aisat kokoon taitettuna ja ilman lisälaitteita Mantis ei tosiaankaan ole juuri moottorisahaa suurempi, mutta ajokunnossa kone alkaa jo muistuttaa jyrsintä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sekoitimme pienen määrän kaksitahtiöljyä viiteen bensalitraan ja täytimme tankin – tällä määrällä Mantiksen luvataan toimivan kymmenen tuntia. Tutustuimme kuvitettuun käyttöohjeeseen, joka oli sujuvaa suomea ja hyvin käännetty.

Jyrsimään!

Mantiksen kaksitahtinen, kompaktin näköinen kone muistuttaa moottorisahan moottoria. Se vedetään narusta käyntiin, kunhan on ensin muistettu pumpata polttoainetta kaasuttimeen, vetää ryyppy päälle ja tarkistaa, että aisassa oleva virtakytkin on oikeassa asennossa. Käyntiääni on mukavan matala ja hiljainen, eikä ilmaa täytä sininen savu.

Mantis Finland suosittelee konetta puutarhaihmisille ikään ja voimiin katsomatta. Totta onkin, että laitteen käyttö muistuttaa enemmän imurointia kuin jyrsimistä. Kone kulkee eteenpäin kiltisti kävelyttämällä, mutta heti kun sitä jarruttaa aisoista vetämällä, se kaivaa teränsä maahan. Voimaa tarvitaan hämmästyttävän vähän.

Pieni maapalstani, noin kolme kertaa kolme metriä, tuli “imuroiduksi” Mantiksella noin kymmenessä minuutissa. Jälki oli kuin minkä tahansa jyrsimen – poikkeuksena se, että Mantis pysyi palstan rajojen sisällä eikä heittänyt multaa pois palstalta.

Haasteita ja heinikkoa

Mantis toimii myös rikkaruohoäeksenä, kun perusterä käännetään pyörimään toiseen suuntaan. Tätä kokeiltiin palstalla, jota peitti vahva rikkaruohokasvusto ja sen alla suikertava, tukeva juolavehnän juurakko.

Terien ollessa toisinpäin ne ikään kuin "luistivat", ja kone otti reippaasti kierroksia. Samalla terät kuitenkin kitkivät tehokkaasti pinnalla olevat rikkaruohot ja silppusivat ne.

Useita lisälaitteita

Mantikseen on tarjolla kattava valikoima erikoisteriä ja -laitteita, jopa pensasaitaleikkuri. Testikoneen mukana tullut täydellinen nurmenhoitopaketti sisälsi muun muassa nurmikon ilmastusterät, sammalenrepijät ja reunaleikkurin.

Sammalenrepijää emme tarvinneet, emme myöskään ilmastusteriä, koska innokkaat talkoolaiset olivat jo ehtineet haravoida ja ilmastaa nurmikon. Ohjekirja neuvoo ajamaan ilmastusterillä rauhallisesti ja liikaa jarruttamatta, jolloin terät tunkeutuvat nurmen pinnan läpi antaen juuristolle ilmaa.

Reunaleikkurilla kokeilimme nurmen ja kukkapenkin välisen reunan tasoittamista, mutta terä ei leikannut syvältä eikä tehnyt kovin siistiä jälkeä – johtuuko sitten kokemattomuudesta tai muusta. Samanlaisen leikkuureunan kukkapenkkiin saa ajamalla perusterällä rikkaruohoäes-asennossa. Tällä keinolla ajoimmekin rikkaruohoäeksellä siistiksi monta heinikon valloittamaa syreeni- ja ruusupenkkiä.

Taloyhtiöille ja harrastajille

Talkooporukan mielestä Mantis sopii mainiosti vaikkapa taloyhtiön kimppakoneeksi. Laitetta kokeilivat sekä naiset että miehet, ja kaikki pitivät sitä tehokkaana, kevyenä ja helppona.

Puutarhaharrastajalle Mantiksesta on paljon iloa: kevyt kone kulkee vaikka kainalossa siirtolapuutarhapalstalle, ja mökkimatkalla se mahtuu pieneenkin takakonttiin. Kun kone vielä tekee mitä lupaa, emme voi kuin suositella!
Lisätietoja ja hinnat:http://epages.capnova.com/epages/Capnova.storefront/?ObjectPath=/Shops/1124

Sisältö jatkuu mainoksen alla