Viehkeistä orvokeista syntyvät niin kukkaistutukset, kimput kuin koristeet.

Orvokit ovat kevään ensimmäisiä kesäkukkia. Ne voi istuttaa ulos jo toukokuussa, sillä ne kestävät jopa alle viiden asteen halloja. Ne viihtyvät parvekelaatikoissa, ruukuissa ja maahan istutettuna.

Sekä aurinkoiset että varjoisat kasvupaikat sopivat orvokille, mutta se vaatii runsasta kastelua ja lannoitusta. Pitkäksi venähtänyt kasvusto voidaan uudistaa leikkaamalla se lyhyeksi. Nypi kuihtuneet kukat, jotteivat siemenet kehity ja kukinta ehdy.

Jos lopetat nyppimisen ja annat siemenien kehittyä loppukesästä, orvokit siementävät, ja saat paljon uusia taimia samalle kasvupaikalle seuraavana kesänä. Tosin ne eivät välttämättä ole samanvärisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pienikukkaisten lajikkeiden jalostuksessa on käytetty monivuotista pienikukkaisempaa sarviorvokkia. Niillä on pienet kukat, mutta ne kukkivat runsaasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kandeeratut orvokit

Vatkaa valkuainen pehmeäksi vaahdoksi ja sivele sitä huolellisesti jokaiseen kukkaan pienellä vesivärisiveltimellä.

Pölytä kukat kauttaaltaan sokerilla, käytä apuna siivilää. Kidesokerin lisäksi voit laittaa kolmanneksen tomusokeria. Kidesokeri kimaltelee kukassa kauniimmin, tomusokerilla ne peittyvät paremmin.

Prässätyt orvokit

Levitä askarteluliimaa korttipohjalle ja paina prässätty orvokinkukka päälle. Hennot orvokinkukkakortit voi suojata kevyesti fiksatiivispraylla. Jos fiksatiivin laittamisen jälkeen kukkien reunat alkavat rullautua, paina ne takaisin kiinni korttipohjaan.

Koristele kortti kapealla silkkinauhalla. Orvokkien prässääminen käy helposti kirjan tai puhelinluettelon välissä. Prässääminen sujuu nopeasti ja kukan värien haalistumatta mikroaaltouunissa Microfleur-kasviprässillä.

Siirtokuvatarjotin

Maalaa puuvalmis tarjotin huonekalu- tai askartelumaalilla. Kevyt patina syntyy hienolla hiekkapaperilla reunoja hiomalla.

Sommittele siirtokuvat tarjottimelle ja raaputa puutikulla tasaisesti kuvan pintaa, jolloin kuva siirtyy kalvosta tarjottimeen.

Lakkaa tarjotin kosteutta ja kulutusta kestäväksi huonekalulakalla.

Orvokkityyny

Kukita koristetyyny orvokkikuvalla. Käytä vanhaa tyynyä tai ompele tyynynpäällinen itse. Askartelukaupoista saa myös pellavaisia ja puuvillaisia tyynynpäällisiä.

Kuvaa suosikkiorvokkisi digikameralla ja tulosta kuva kuvansiirtoarkille. Kuvansiirtoarkin avulla siirrät suosikkikuvasi tekstiiliin silittämällä. Älä kuitenkaan käytä silityksen aikana höyryä. Kuvansiirtoarkkeja myyvät askartelu- ja kirjakaupat. Useimmat siirretyt kuvat kestävät pesukonepesua nurinpäin käännettynä 40 asteessa.

Ompele pieniä lasihelmiä sentin parin välein koristeeksi tyynyn reunoja mukaillen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla