Viehkeistä orvokeista syntyvät niin kukkaistutukset, kimput kuin koristeet.

Orvokit ovat kevään ensimmäisiä kesäkukkia. Ne voi istuttaa ulos jo toukokuussa, sillä ne kestävät jopa alle viiden asteen halloja. Ne viihtyvät parvekelaatikoissa, ruukuissa ja maahan istutettuna.

Sekä aurinkoiset että varjoisat kasvupaikat sopivat orvokille, mutta se vaatii runsasta kastelua ja lannoitusta. Pitkäksi venähtänyt kasvusto voidaan uudistaa leikkaamalla se lyhyeksi. Nypi kuihtuneet kukat, jotteivat siemenet kehity ja kukinta ehdy.

Jos lopetat nyppimisen ja annat siemenien kehittyä loppukesästä, orvokit siementävät, ja saat paljon uusia taimia samalle kasvupaikalle seuraavana kesänä. Tosin ne eivät välttämättä ole samanvärisiä.

Pienikukkaisten lajikkeiden jalostuksessa on käytetty monivuotista pienikukkaisempaa sarviorvokkia. Niillä on pienet kukat, mutta ne kukkivat runsaasti.

Kandeeratut orvokit

Vatkaa valkuainen pehmeäksi vaahdoksi ja sivele sitä huolellisesti jokaiseen kukkaan pienellä vesivärisiveltimellä.

Pölytä kukat kauttaaltaan sokerilla, käytä apuna siivilää. Kidesokerin lisäksi voit laittaa kolmanneksen tomusokeria. Kidesokeri kimaltelee kukassa kauniimmin, tomusokerilla ne peittyvät paremmin.

Prässätyt orvokit

Levitä askarteluliimaa korttipohjalle ja paina prässätty orvokinkukka päälle. Hennot orvokinkukkakortit voi suojata kevyesti fiksatiivispraylla. Jos fiksatiivin laittamisen jälkeen kukkien reunat alkavat rullautua, paina ne takaisin kiinni korttipohjaan.

Koristele kortti kapealla silkkinauhalla. Orvokkien prässääminen käy helposti kirjan tai puhelinluettelon välissä. Prässääminen sujuu nopeasti ja kukan värien haalistumatta mikroaaltouunissa Microfleur-kasviprässillä.

Siirtokuvatarjotin

Maalaa puuvalmis tarjotin huonekalu- tai askartelumaalilla. Kevyt patina syntyy hienolla hiekkapaperilla reunoja hiomalla.

Sommittele siirtokuvat tarjottimelle ja raaputa puutikulla tasaisesti kuvan pintaa, jolloin kuva siirtyy kalvosta tarjottimeen.

Lakkaa tarjotin kosteutta ja kulutusta kestäväksi huonekalulakalla.

Orvokkityyny

Kukita koristetyyny orvokkikuvalla. Käytä vanhaa tyynyä tai ompele tyynynpäällinen itse. Askartelukaupoista saa myös pellavaisia ja puuvillaisia tyynynpäällisiä.

Kuvaa suosikkiorvokkisi digikameralla ja tulosta kuva kuvansiirtoarkille. Kuvansiirtoarkin avulla siirrät suosikkikuvasi tekstiiliin silittämällä. Älä kuitenkaan käytä silityksen aikana höyryä. Kuvansiirtoarkkeja myyvät askartelu- ja kirjakaupat. Useimmat siirretyt kuvat kestävät pesukonepesua nurinpäin käännettynä 40 asteessa.

Ompele pieniä lasihelmiä sentin parin välein koristeeksi tyynyn reunoja mukaillen.

Keraamiset turkoosit Freja-ruukut 40 e, Vannkanne-kastelukannu 13 e, Mimmi-metalliruukut 6 e ja kasvit, Plantagen. Värikkäät Sommar- muovipunosruukut 7 e, Brytärt-punasaviruukut 3–4 e, turkoosit Jackfrukt- puu tarhasakset 6 e, Soderup-matto 35 e ja riippukeinun Ypperlig-tyyny 5 e, Ikea. Riippukeinu Parolan Rotting.
Keraamiset turkoosit Freja-ruukut 40 e, Vannkanne-kastelukannu 13 e, Mimmi-metalliruukut 6 e ja kasvit, Plantagen. Värikkäät Sommar- muovipunosruukut 7 e, Brytärt-punasaviruukut 3–4 e, turkoosit Jackfrukt- puu tarhasakset 6 e, Soderup-matto 35 e ja riippukeinun Ypperlig-tyyny 5 e, Ikea. Riippukeinu Parolan Rotting.

Maalaa valmiit laatikot mieleiselläsi sävyllä ja kokoa niistä kätevä hyllykkö. Kun ruuvaat pyörät hyllykön pohjaan, kalustetta on helppo siirrellä parvekkeella tai terassilla.

Kokoa kevyeen hyllykköön kaunis ruukkupuutarha! Täytä hylly kesäkukilla, yrteillä tai vaikkapa puutarhakirjoilla. Voit myös maalata yksittäisen laatikon kalustemaalilla  ja nostaa sen pystyyn kukkapöydäksi. 

Tarvikkeet

 • kaksi puulaatikkoa (esim. Ikea tai Bauhaus)
 • 4 ruuvattavaa pyörää
 • kalustemaalia
 • sivellin
 • hiekkapaperia
 • 16 ruuvia
 • ruuvimeisseli tai ruuvinväännin

Tee näin

 1. Hio laatikon kulmat tasaiseksi, ennen kuin maalaat laatikon.

 2. Maalaa laatikoista ne osat, jotka haluat. Mallihyllyssä on maalattu laatikoiden sisäpuolet. Anna kuivua seuraavaan päivään. Maalaa tarvittaessa toiseen kertaan.

 3. Pinoa laatikot päällekkäin hyllyksi. Ruuvaa hyllyt yhteen takakulmista. Kiinnitä pyörät alemman laatikon alakulmiin noin 1 ½ cm:n päähän reunasta.

Valmista!

 

Tiedustelut: Ikea Espoo (09) 3482 9400, ikea.fi, Plantagen Espoo 075 325 6550, plantagen.fi

Valitse raitaväri sisustukseesi sopivaksi. Vaaleampi raita saadaan sekoittamalla väriin valkoista. Silittämällä kiinnittyvä tekstiiliväri kestää hyvin pesua.
Valitse raitaväri sisustukseesi sopivaksi. Vaaleampi raita saadaan sekoittamalla väriin valkoista. Silittämällä kiinnittyvä tekstiiliväri kestää hyvin pesua.

Uudista yksivärinen räsymatto tekstiilimaalilla raikkaaksi raitamatoksi. Sinivalkoinen matto
tuo silmäniloa puutarhamajaan tai rantamökin terassille.

Maton maalaamiseen tarvitset:

 • Yksivärinen vaalea matto
 • Tekstiilimaalia, valkoista ja sinistä (schjerningtextil color, Sinelli)
 • Maalisivellin
 • Maalarinteippiä
 • Veitsi
 • Purkki ja lusikka
 • Viivoitin
 • Silitysrauta

Tee näin

 1. Sommittele raidoitus ja teippaa maalarinteippiä pohjan kohtiin, joihin ei tule väriä. Paina teippi veitsellä tai kynnellä niin, että se tarttuu kunnolla. Maalaa kaikki tummansiniset alueet siveltimellä ja anna kuivua. Maalaa uudelleen, jos haluat. Anna kuivua.

 2. Sekoita vaaleansinistä varten 140 g valkoista ja 10 g sinistä. Sekoituspurkiksi sopii esim. pesty rahkapurkki. Maalaa vaaleansiniset raidat, anna kuivua. Maalaa halutessasi vaalean siniset raidat uudelleen, anna kuivua.

 3. Anna maton kuivua seuraavaan päivään. Silitä täysin kuiva matto liinan läpi tekstiilivärin ohjeen mukaisesti, niin väri kiinnittyy pesunkestäväksi.

Valmista!

+ Jos haluat samanlaisen maton kuin kuvassa, rytmitä raidat näin:

3 cm pohjaa, 5 cm sinistä, 6 cm pohjaa, 6 cm vaaleansinistä, 3 cm pohjaa, 3 cm sinistä, 3 cm pohjaa, 6 cm vaaleansinistä.

Toista toisessa päässä. 

Maalaa keskelle sama rytmitys, mutta tee 5 cm:n siniset raidat raitaryhmän molempiin reunoihin.

Vinkki! Tekstiiliväreillä uudistat näppärästi paitsi räsymaton, myös pöytäliinoja ja tyynynpäällisiä.
Vinkki! Tekstiiliväreillä uudistat näppärästi paitsi räsymaton, myös pöytäliinoja ja tyynynpäällisiä.