Ehosta tavallisia villasormikkaita napein, nauhoin ja helmin. Kaappien kätköistä löytyvillä pienillä aarteilla tuunaat niistä entistä ehommat.

Swarovskin kristallien säihkettä

Valkoisien sormikkaiden kimallus syntyi Crystallized Swarovski Elements - kristallisilityskuvion avulla. Liimalla varustetun, kahden kalvon väliin sommitellun silityskuvion käyttö on yksinkertaista.

Poista kuviosta valkoinen aluskalvo ja paina kuvio kiinni sormikkaassa haluttuun kohtaan. Kirkas kalvo on vielä kiinni ja pitää kristallit paikoillaan.

Painele kuviota kunnolla, jotta kristallit tarttuvat kiinni materiaaliin.

Peitä kuvio leivinpaperilla tai erityisellä teflonkankaalla ja silitä kiinni leivinpaperin läpi sormikkaalle sopivalla lämpötilalla. Höyrysilitysraudan käyttöä ei suositella, mutta rauta toimii varovaisesti käytettynä oikein hyvin, kun laittaa höyrytoiminnon pois päältä.

Pidä rautaa paikallaan kuvion päällä noin 10 sekuntia ja vältä liikuttelemasta sitä silittämisen tavoin. Anna kirkkaan kalvon jäähtyä kunnolla ennen kuin irrotat sen. Näin pienet kristallit jäävät sormikkaaseen tukevasti kiinni.

Kristallikuviot voidaan silittää ja pestä materiaalille sopivalla lämmöllä myös pesukoneessa. Sormikas kannattaa kuitenkin kääntää, jotta kristallikuvio ei hankaudu pesukoneen rumpua vasten.

Vinkki: Valitse kristallikuvion kanssa käytettäväksi sellaiset sormikkaat, joissa neulos on tiivistä ja silmukkakoko pieni.

Helmiäisnapit talvisissa oksissa

Sinisiin sormikkaisiin neulahuovutettiin valkoisella villalla kapeita oksia muistuttavia kuvioita ja somisteeksi ommeltiin vielä erilaisia helmiäisnappeja. Valitse neulahuovutukseen sormikkaat, joiden materiaali on villaa. Myös fleece-kankaalle voi tehdä neulahuovutuksella kuvioita.

Laita vaahtomuovipala käsineen sisälle. Rullaa käsien välissä huovutusvillasta kapeita villakaistaleita ja aseta ne sormikkaille.

Pistele neulahuovutusneulalla huovutusvillaa sieltä täältä, kunnes se on täysin huopunut materiaaliin kiinni. Pisteltäessä huovutusneulan pienet väkäset saavat villan kuidut takertumaan toisiinsa ja huopumaan.

Huovuta oksakuviot myös toiseen sormikkaaseen. Ompele helmiäisnapit kiinni. Vinkki: Neulahuovutetut kuviot kestävät käsin pesun.

Heijastinkukilla turvallisuutta

Heijastinkankaasta leikatut kukat somistavat vihreäsävyisiä sormikkaita. Leikkaa heijastinkankaasta tai nauhasta kukkakuvioita. Kuvan sormikkaisiin laitettiin kaksi kuviota päällekkäin. Ompele kukan keskustaan helmiäislasihelmiä ja valmis kukka kiinni sormikkaisiin.

Helmet pisaroivat

Ruskeat villasormikkaat saivat hennon lisän sinne tänne ommelluista helmistä. Isommat helmet ovat halkaisijaltaan noin 4–5 mm, samansävyiset pienemmät helmet ommeltiin niiden väliin.

Lasihelmien ompeluun on syytä valita vahva lanka, esimerkiksi nylonlanka, sillä lasihelmet kuluttavat ohuen langan helposti poikki. Silamide-merkkinen vahattu lanka on erityisen hyvä helmiompeluun.

Vinkki: Käsineisiin kannattaa valita melko pienikokoisia helmiä, jotta ne eivät takerru sormikkaita käytettäessä esimerkiksi laukun vetoketjuun, hihnoihin tai taskunpieliin.

Kukkia romantikolle

Romantikon ja hempeistä pastellisävyistä pitävän sormikkaisiin ommeltiin silkkinauhakukista pieni kukkakranssi. Jo yksi kukkasomiste on kaunis yksityiskohta sormikkaan reunassa tai kämmenselällä, ja useasta kukasta voi koostaa kranssin tai kukkareunuksen ranteen ympärille.

Sporttista raitaa

Raidat somistavat keltaisia sormikkaita. Erilaisia nauhoja ompelemalla syntyvät sporttisen pirteät sormikkaat vaikka toppatakin seuraksi. Pienen ylellisen lisän raitoihin tuo samettinauhan käyttö. Mittaa nauhat aavistuksen ranteen mittaa pidemmiksi. Ompele nauhat käsin kiinni. Varo ompelemasta niitä liian tiukaksi renkaaksi, jotta saat käden sujautettua kunnolla sormikkaaseen. Sormikkaissa nauhat aaltoilevat hieman, mutta asettuvat kauniisti, kun sormikas on kädessä.

Joulun upeimmat lahjapaketin koristeet syntyvät yksinkertaisista asioista, esimerkiksi sanomalehdistä ja vanhoista tuikkukipoista.

Tuikkutähdet

 • tuikkukippoja
 • sakset
 • puikko

1. Poista tuikkukiposta sydänlanganpidike ja steariinit. Leikkaa reunat kuuteen osaan. Paina kippo litteäksi. Leikkaa reunakappaleet kolmioiksi. Koristele tähti pakottamalla siihen kuvioita puikolla tai virkkuukoukulla painamalla. Pakotus tehdään tähden takapuolelta esim. sanomalehden päällä. Tähden sakaroita voi muotoilla kaareviksi käpertämällä niitä puikon avulla. Alumiinia voi myös maalata esimerkiksi spraymaaleilla. Tähden keskustaan voi kiinnittää myös kuvia.
2. Lahjapaketteihin ja kortteihin tähdet on kätevä kiinnittää kohotarroilla. Ripustettavina koristeina sakaraan saa helposti reiän ripustuslangalle napauttamalla naula vasaralla sakaran kärjen läpi.

 

 

Tuikkulehtiköynnös

 • tuikkukippoja
 • sakset
 • vasara
 • ohut naula
 • puikko
 • metallista sidontalankaa
 • sivuleikkurit
 • helmiä

Poista tuikkukiposta sydänlanganpidike ja steariinin jämät. Tee lehti vetämällä kippoa sormilla reunoista eri suuntiin niin, että reunat asettuvat vastakkain. Litistä kippo ja naputtele vasaralla litteäksi esim. lehtipinon päällä. Tee lehden toiseen päähän pieni reikä muutaman mm:n päähän kärjestä napauttamalla naula vasaralla lehden läpi.
Tee reilusti lehtiä valmiiksi. Pujota lehdet metallilankaan. Jos haluat helmiä lehtien väliin, pujota ne tässä vaiheessa metallilankaan lehtien väliin. Kiinnitä lehti tekemällä pari kierrettä metallilankaan lehden tyveen niin, että lehti kiinnittyy napakasti. Muotoile lehti taittamalla sitä hieman kannasta ja käpristämällä lehden kärkeä. Kiinnitä helmet yhdellä metallilangan kierteellä. Kiinnitä näin kaikki lehdet ja helmet haluamillesi etäisyyksille toisistaan. Lehtiköynnöstä voit muotoilla haluamaasi muotoon. Tee lehtiköynnöksestä kranssi tai käytä pitkinä pöytäkoristeköynnöksinä.

 

 

Käpykranssipaketti

 • laatikko
 • vanhoja kirjojen ja nuottien sivuja
 • kapeaa satiininauhaa
 • lehtikuusen käpyjä
 • puikkoliimaa, kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Pakkaa lahja sopivan kokoiseen laatikkoon. Päällystä laatikko repimällä kirjojen ja nuottien sivuista eri kokoisia ja muotoisia palasia ja liimaa palaset laatikon päälle puikkoliimalla. Asettele palaset eri suuntiin, niin saat elävän pinnan. Vinkki: voit kellastuttaa valkoisia kirjansivuja maalaamalla ne kahvilla tai teellä.
2. Kiedo kapeaa satiininauhaa kahteen kertaan paketin ympäri molemmissa suunnissa. Solmi nauhan päät paketin takana yhteen.
Asettele kävyt pieneksi ympyräksi nauhojen risteämiskohdan päälle. Kiinnitä kävyt kuumaliimalla pakettiin.

 

 

Pyöreä kuivahedelmäkoristeinen paketti

 • pyöreä rasia
 • voimapaperia
 • säkkikangasnauhaa
 • kuivattuja omenan ja mandariinin siivuja
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Mittaa ensin pakattavan rasian ympärys, korkeus ja halkaisija. Leikkaa voimapaperista kappale, jonka leveys on rasian ympärys + 2 cm ja korkeus rasian korkeus + halkaisija.

2. Aseta lahja rasiaan. Kääri paperi rasian ympärille niin, että rasia on yläalasuunnassa paperin keskellä, kiinnitä rasian sivun kohdalta teipillä.

3. Ala laskostaa paperia rasian päällä niin, että teet laskokset rasian reunasta kohtisuoraan rasian keskikohtaa kohden. Kiinnitä lopuksi laskosten päät teipillä rasian keskellä. Laskosta samoin rasian pohjapuoli.

4. Kiedo paketin ympärille säkkikangasnauha, kiinnitä nauhan päät toisiinsa paketin alapuolella kuumaliimalla. Sommittele nauhan päälle rivi kuivatuista hedelmänsiivuista ja kiinnitä ne kuumaliimalla.

 

Tee omat kuivahedelmäkoristeet

Kuivaa hedelmänsiivuja koristeiksi paketteihin. Leikkaa hedelmät ohuiksi siivuiksi ja anna kuivua esim. leivinpaperin päällä. Kuivumista voi nopeuttaa viemällä kuivattavat hedelmänsiivut saunan jälkilämpöön tai matalassa lämpötilassa uunissa.   

 

Sanomalehtiruusuke

 • sanomalehtipaperia
 • nitoja
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Leikkaa sanomalehtipaperista 40 kpl noin 40 cm x 2 cm suikaleita.

2. Aseta suikaleet kahteen 20 kpl:n nippuun ja nido niput keskeltä kiinni.

3. Käperrä suikaleita saksen tai veitsen terällä kevyesti vetäen. Kiharra suikaleita ylä- ja alapuolelta sekä terä vinossa, jolloin saat erisuuntiin rullautuvia suikaleita.

4. Aseta niput ristikkäin päällekkäin, nido tai sido narulla kiinni keskiosistaan. Aseta ruusuke paketin päälle ja kiinnitä kuumaliimalla.

Vinkki: Tee erikokoisia ruusukkeita eri mittaisista ja eri määristä suikaleita. Aikakauslehdistä saat värikkäitä ruusukkeita.


Havuköynnös paketin koristeeksi

 

 • havuja
 • suora oksa
 • metallista sidontalankaa
 • sivuleikkurit

 

1. Leikkaa havuista 10 cm pituisia latvuksia ja sidontalangasta 30 cm mittaisia pätkiä.

2. Sido jokaisen nippuun muutama leikattu havu kiertäen sidontalangan toista päätä muutaman kerran napakasti havunipun tyvien ympärille, jätä langan toinen pää nipun oksaan sitomista varten.

3. Aloita havunippujen sitominen oksan molemmista päistä keskikohtaa kohden. Aseta molemmissa päissä ensimmäinen havunippu oksan suuntaisesti nipun sidottu pää oksan keskikohtaa kohden, sido nipun tyviosa kiertämällä sidontalangan toinen pää oksan ympärille.

4. Jatka sitomista sitomalla havunippuja vuorotellen oksan molemmin puolin ja oksan päälle sen suuntaisesti. Etene sitomalla havunippuja niin, että uusi havunippu peittää aina edellisen sidontakohdan, kunnes olet sitonut havuja koristeen keskiosaan asti. Sido viimeiset niput oksaan nähden kohtisuoraan nipun latvat ylös- ja alaspäin.

5. Koristele havuköynnös vaikka paperimassasta tehdyllä sydämellä.

Vinkki:  Samalla tekniikalla voit tehdä pitkän havuköynnöksen sitomalla havut esimerkiksi köyteen tai haluttuun muotoon sidottuihin pajunoksiin. Köynnöksessä havut voi sitoa myös köyden tai oksien ympäri, jolloin köynnöksestä tulee poikkileikkaukseltaan pyöreä.

 

Paketin voi koristella yksinkertaisesti myös esimerkiksi kakkupaperilla ja ja kanelitangolla. Mielikuvitus vauhtiin vaan!

 

Upeat mallityöt ja ohjeet on tehnyt Saija Flinkkilä.

 

Sujauta joulukortit kätevään korttitaskuun, jossa voit myös säilöä korttiaarteet ensi vuoteen. Tämä ohje ei vaadi ompelukonetta! 

Tarvitset

 • paksua askarteluhuopaa 42 x 42 cm
 • punaista virkkaus- tai helmilankaa
 • parsinneulan
 • 120 cm punaista nauhaa
 • sakset

Koristetikkaus ja pohjasauma ommellaan käsin napinläpipistoin. Yhdestä huopaneliöstä saa kaksi korttitaskua.

Tee näin

 1. Leikkaa 42 x 42 cm:n neliö kahdeksi kolmioksi. Jaa pitkä sivu kolmeen yhtä pitkään osaan, laita merkit. Taita tasku merkkien mukaan. Päällekkäin menevän osan pituus on tässä 13 cm.

 2. Ompele napinläpipistoja kuvan mukaisesti kolmion päälle taittuvan osan reunaan 13 cm:n matkalta. Taita tasku valmiiksi. Kiinnitä päälliosa parilla pistolla alle taittuvaan osaan ja päätä lanka nurjalle. 

 3. Neulaa pohja nuppineuloilla yhteen. Ompele pohjasauma napinläpipistoin kaikkien kerrosten läpi. Leikkaa yläkolmioon aukko ripustusnauhalle. Pujota nauhaa aukosta ja solmi tai ripusta korttitasku paikoilleen. 

Valmista!