Ehosta tavallisia villasormikkaita napein, nauhoin ja helmin. Kaappien kätköistä löytyvillä pienillä aarteilla tuunaat niistä entistä ehommat.

Swarovskin kristallien säihkettä

Valkoisien sormikkaiden kimallus syntyi Crystallized Swarovski Elements - kristallisilityskuvion avulla. Liimalla varustetun, kahden kalvon väliin sommitellun silityskuvion käyttö on yksinkertaista.

Poista kuviosta valkoinen aluskalvo ja paina kuvio kiinni sormikkaassa haluttuun kohtaan. Kirkas kalvo on vielä kiinni ja pitää kristallit paikoillaan.

Painele kuviota kunnolla, jotta kristallit tarttuvat kiinni materiaaliin.

Peitä kuvio leivinpaperilla tai erityisellä teflonkankaalla ja silitä kiinni leivinpaperin läpi sormikkaalle sopivalla lämpötilalla. Höyrysilitysraudan käyttöä ei suositella, mutta rauta toimii varovaisesti käytettynä oikein hyvin, kun laittaa höyrytoiminnon pois päältä.

Pidä rautaa paikallaan kuvion päällä noin 10 sekuntia ja vältä liikuttelemasta sitä silittämisen tavoin. Anna kirkkaan kalvon jäähtyä kunnolla ennen kuin irrotat sen. Näin pienet kristallit jäävät sormikkaaseen tukevasti kiinni.

Kristallikuviot voidaan silittää ja pestä materiaalille sopivalla lämmöllä myös pesukoneessa. Sormikas kannattaa kuitenkin kääntää, jotta kristallikuvio ei hankaudu pesukoneen rumpua vasten.

Vinkki: Valitse kristallikuvion kanssa käytettäväksi sellaiset sormikkaat, joissa neulos on tiivistä ja silmukkakoko pieni.

Helmiäisnapit talvisissa oksissa

Sinisiin sormikkaisiin neulahuovutettiin valkoisella villalla kapeita oksia muistuttavia kuvioita ja somisteeksi ommeltiin vielä erilaisia helmiäisnappeja. Valitse neulahuovutukseen sormikkaat, joiden materiaali on villaa. Myös fleece-kankaalle voi tehdä neulahuovutuksella kuvioita.

Laita vaahtomuovipala käsineen sisälle. Rullaa käsien välissä huovutusvillasta kapeita villakaistaleita ja aseta ne sormikkaille.

Pistele neulahuovutusneulalla huovutusvillaa sieltä täältä, kunnes se on täysin huopunut materiaaliin kiinni. Pisteltäessä huovutusneulan pienet väkäset saavat villan kuidut takertumaan toisiinsa ja huopumaan.

Huovuta oksakuviot myös toiseen sormikkaaseen. Ompele helmiäisnapit kiinni. Vinkki: Neulahuovutetut kuviot kestävät käsin pesun.

Heijastinkukilla turvallisuutta

Heijastinkankaasta leikatut kukat somistavat vihreäsävyisiä sormikkaita. Leikkaa heijastinkankaasta tai nauhasta kukkakuvioita. Kuvan sormikkaisiin laitettiin kaksi kuviota päällekkäin. Ompele kukan keskustaan helmiäislasihelmiä ja valmis kukka kiinni sormikkaisiin.

Helmet pisaroivat

Ruskeat villasormikkaat saivat hennon lisän sinne tänne ommelluista helmistä. Isommat helmet ovat halkaisijaltaan noin 4–5 mm, samansävyiset pienemmät helmet ommeltiin niiden väliin.

Lasihelmien ompeluun on syytä valita vahva lanka, esimerkiksi nylonlanka, sillä lasihelmet kuluttavat ohuen langan helposti poikki. Silamide-merkkinen vahattu lanka on erityisen hyvä helmiompeluun.

Vinkki: Käsineisiin kannattaa valita melko pienikokoisia helmiä, jotta ne eivät takerru sormikkaita käytettäessä esimerkiksi laukun vetoketjuun, hihnoihin tai taskunpieliin.

Kukkia romantikolle

Romantikon ja hempeistä pastellisävyistä pitävän sormikkaisiin ommeltiin silkkinauhakukista pieni kukkakranssi. Jo yksi kukkasomiste on kaunis yksityiskohta sormikkaan reunassa tai kämmenselällä, ja useasta kukasta voi koostaa kranssin tai kukkareunuksen ranteen ympärille.

Sporttista raitaa

Raidat somistavat keltaisia sormikkaita. Erilaisia nauhoja ompelemalla syntyvät sporttisen pirteät sormikkaat vaikka toppatakin seuraksi. Pienen ylellisen lisän raitoihin tuo samettinauhan käyttö. Mittaa nauhat aavistuksen ranteen mittaa pidemmiksi. Ompele nauhat käsin kiinni. Varo ompelemasta niitä liian tiukaksi renkaaksi, jotta saat käden sujautettua kunnolla sormikkaaseen. Sormikkaissa nauhat aaltoilevat hieman, mutta asettuvat kauniisti, kun sormikas on kädessä.

Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.
Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.

Värikkäiden puuvillakankaiden paloista saat nätin hupun mökkijakkaralle. Samalla tekniikalla voi ommella tyynynpäällisen tai vaikka ison peiton.

Tarvitset:

 • Puuvillakankaiden paloja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Leikkaa kankaista 9 neliötä. Kuvan neliö on 12 x 12 cm, sisältäen saumavarat. Tarkista koko omaan jakkaraasi sopivaksi. Sommittele tilkut 3 x 3 neliön ruudukoksi. Ompele ne 3 neliön kaitaleiksi oikeat puolet vastakkain 0,5 cm:n saumanvaralla. Silitä saumanvarat auki.

2. Neulaa kaksi kaitaletta op:t vastakkain, varmista, että ruutujen kulmat osuvat kohdakkain. Ompele kaitaleet yhteen 0,5 cm:n saumanvaralla ja silitä saumanvarat auki. Ompele 3. kaitale toisen kaitaleen (toiseen) reunaan. Nyt kaitaleet on ommeltu ruudukoksi.

3. Leikkaa jakkaran sivuille 13 cm leveät eriväriset kaitaleet. Kaitaleen pituus on ruudukon pituus + 4 cm. Neulaa kaitaleet ruudukon sivuille op:t vastakkain, jätä saumanvarat päihin. Ompele ruudukon kulmaan saakka. Ompele sitten sivukaitaleiden päät yhteen = jakkaran kulma. Taita lopusi alareunaan 2 x 1 cm:n päärme nurjalle ja ompele reunasta.

Huom! Ennen kuin ompelet hupun kulmat, varmista, että hupun saa jakkaran päälle ja siitä pois sujuvasti. 

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2017.

Somat kukkaviirit juhlistavat kattauksen. Ota vanhat kirjotut liinat tai ristipistotyöt uusiokäyttöön ja täydennä kirjottuja kankaita värikkäillä kangastilkuilla.

Tarvitset:

 • Kirjottuja liinoja tai muita tekstiilejä 
 • Erilaisia pikkukuviollisia tilkkuja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Piirrä viirin kaava paperille mittojen mukaan luonnolliseen kokoon.  Hyvä korkeus on 27 cm + 1 cm saumavara.

2. Aseta kirjottu kangas ja kuviollinen taustakangas oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä kaava nuppineuloilla kankaisiin. Piirrä kaavan reunoille 1 cm:n saumanvarat ja leikkaa kappale irti.

2. Irrota kaava ja siirrä nuppineulat kankaaseen, pidä kappaleet vastakkain. Ompele viirin sivut (jätä yläreuna avoimeksi) ja tee alakulmassa yksi poikittainen pisto viirin kärkeen. Kavenna kärjen kohdalla saumanvaroja niin, että kulmasta tulee siisti, kun käännät viirin oikein päin.

3. Käännä viiri yläreunasta oikein päin ja pukkaa kärki teräväksi kynällä tai puikolla. Silitä viiri. Silitä yäreunaan taite viistoon kohtaan, taita reuna kaksinkerroin päärmeeksi ja neulaa reunasta. Ompele suoralla ompeleella päärmeen reunasta, jätä päät avoimeksi nyörille.

Näin teet nyörin

Kierrä viirin nyöri kahdesta trikookuteesta tai paksusta langasta.

Leikkaa kuteesta tai langasta 3 x valmiin nyörin pituus eli 3 m = noin 1 m valmista nyöriä. Leikkaa toinen samanlainen kappale.

Solmi kuteet päästä yhteen ja kiinnitä solmu vaikka ovenkahvaan ja lähde kiertämään lankoja yhteen (samaan suuntaan). Kun kierrettä on tarpeeksi, ota langan keskikohdasta kiinni ja anna kierteisten lankojen kiertyä yhteen. Solmi päähän solmu. Pujota viirit nyöriin.

Vinkki! Jos teet nyörin ohuesta langasta, käytä sitä monin kerroin, jotta saat paksuutta nyöriin. Voit ripustaa viirin myös kauniiseen naruun tai silkkinauhaan.

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.