Kirsti Eskelisen puolukkakukko ja Arja Juutin juhannusrieska ovat mukana ET:n vuosikalenterissa 2012, joka on lehden 19 mukana. Lue, miten voittoisat reseptit ovat syntyneet ja mitä muuta Arja Kirsti leipovat. Osallistu myös lukijoiden viiden parhaan reseptin äänestykseen ja voita Myllyn Paras -tuotteita. 

Kirsti Eskelinen ja puolukkakukko

Leivinuuni kutsuu leivonnaisia

Olen leiponut puolukkakukkoa 1950-luvulta lähtien. Kotona Lahden liepeillä leivoin sitä usein viikonloppuna laatikkoruokien paiston yhteydessä.

Lapsuudenkodissani puolukkakukossa jauhoina olivat ruis- ja ohrajauho. Olen omassa perheessäni kokeillut muitakin jauhoja, kuten spelttijauhoja, joihin olen erityisen ihastunut. Samoin olen kokeillut tattari- ja kaurajauhoja. Tavallisesti teen kukon useamman jauhon seoksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Leivon talvisaikaan joka viikko, usein kaksikin kertaa viikossa. En voi mennä lämmitetyn leivinuunin ohi laittamatta sinne jotakin! Kesällä leivon noin kerran viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesällä suosikkiresepti on mansikkakakku, Suonenjoella kun ollaan. Jyväleipä vuoassa on yksi suosikki, jota teen jatkuvasti. Marja- ja/tai omenapiirakkaa oman puutarhan omenista ja marjoista ja on aina tarjolla. Ja jos luonnonmarjoja on saatavilla, teen piirakan niistäkin.

Yritän keksiä aina jotakin uutta tai muuntelen vanhoja reseptejä. Epäonnistun aika usein uuden reseptin teossa. Maut eivät ole kohdallaan tai rakenne erilainen kun odotin, koska käytän taikinaan aina vehnäjauhojen kanssa jotakin kokojyväjauhoa lisäämään hyvää makua ja terveellisyyttä. Tai leivon pelkästään erilaisilla kokojyväjauhoilla.
 
Mokiakin sattuu välillä: kerran unohdin hiivan voihin leivotusta pullasta. Kerran unohdin itse keksimästäni Tikun ja Takun pähkinäkakusta pähkinät pois.
 
Olen aina leiponut ahkerasti. Omien poikien kanssa aikoinaan leivottiin pullaa ja joulupipareita sekä syntymäpäiväkakut. Lastenlasten (6 kappaletta) kanssa on myös aina leivottu pullaa ja pipareita, samoin syntymäpäiväkakkujen teossa he ovat halunneet olla mukana. Nuorimpien lastenlasten, 6 ja 3 vuotta, kanssa leivomme pipareita. Ne ovat heidän lempileivonnaisiaan, ja leivomme niitä muulloinkin kun kesällä. Myös pullia pitäisi leipoa heidän kanssaan joka tapaamiskerralla, tosin ei ihan joka viikko.
 
Kuvassa olen juuri leiponut sienisämpylöitä, joista osan kuivaan korpuiksi.
 
Arja Juuti ja juhannusrieska

Ennen paistettiin tuohkosissa

Ensimmäisen kerran leivoin juhannusrieskaa lapsuudenkodissani Pohjois-Savossa Leppävirralla, 1970-luvulla.
 
Alkuperäisessä reseptissä käytettiin lypsylämmintä maitoa, joka jätettiin huoneenlämpöön yön yli piimimään. Perinteisen tavan mukaan rieska paistettiin koivuntuohesta tehdyissä tuohkosissa. Pellillä paistettaessa sulatettiin ensin kimpale voita, jonka päälle rieskataikina kaadettiin. Silloin ei ollut vielä leivinpaperia käytössä.
 
Nykyään leivon monta kertaa viikossa: sämpylöitä, pullaa, erilaisia marjapiirakoita, suolaisia piirakoita, mallasleipää ja juureen tehtyä vuokaruisleipää. Jonkun verran teen hyydytettyjä kakkuja sekä muutaman kerran vuodessa karjalanpiirakoita.

Suosikkireseptejä ovat esimerkiksi Wanhan ajan unelmatorttu, pullapohjaan tehty mustikkapiirakka, kolmen kalan piiras ja mokka-rahkakääretorttu.
 
Yhdistelen eri ohjeista tuttuja, varmoja raaka-aineita, joiden tiedän sopivan yhteen. Esimerkiksi jugurttikerma-hyytelö yhdistettynä marjoihin. Pyrin käyttämään suomalaisia raaka-aineita sekä pienten myllyjen jauhoja ym. viljatuotteita.  Käytän spelttivehnää sekä usein luomujauhoja.
 
Kaunein muisto on jäänyt lapsuudestani, kun leivoimme taitavan äitini kanssa ennen joulua erilaisia pikkuleipiä. Niitä säilytettiin pahvilaatikossa kylmässä vintissä ja tuotiin ensimmäisen kerran maisteltavaksi jouluaaton päiväkahville.

Mukavia muistoja ovat eri paikoissa, myös ulkomailla, pidetyt leivontatalkoot. Reseptin mukaisten raaka-aineiden saaminen (esimerkiksi tuore hiiva, ruisjauho) oli joskus haasteellista.
 
Nyt jo aikuiset lapseni ovat osallistuneet pienestä asti leipomiseen. Kun rakensimme taloamme ja olimme saaneet leivinuunin valmiiksi, teimme 3-ja 6-vuotiaiden tyttöjemme kanssa joulutorttuja rakennustyömaalla. Myös erilaisten piparkakkurakennelmien tekeminen oli joka jouluinen yhteinen projekti. Eräänä jouluna teimme piparkakkutaikinasta kirjastoauton kuljettajalle kirjastoauton, jonka täytimme karkeilla. Haaveeni on koota perheen suosikkiohjeista pieni kirjanen tuleville leipojille.

 
Kuva on otettu erämaajärven rannalla Kuhmossa kesällä 2010.

Sisältö jatkuu mainoksen alla