Vinkeillämme loihdit pullista, täyte- ja kahvikakuista sekä pikkuleivistä  kymmeniä uusia herkkuja. Löydä uudet muodot, täytteet ja mausteet – ja kanna pöytään uusi leivontahittisi. Ohjeita myös keliaakikoille.

Pullat

Taikina: Tee laktoositon pulla veteen tai maitojuomaan. Rikasta taikina korvaamalla muutama desi vehnäjauhoja speltillä sitkon siitä kärsimättä. Voin ja leivontamargariinin voi korvata terveellisemmällä juoksevalla rasvalla tai rypsiöljyvalmisteella.

Muodot: Saat samasta taikinasta pitkoja, vuokapullia, korvapuusteja, pikkupullia, nissejä tai nasseja.

Täytteet: Sipaise korvapuusteihin voita, kanelia ja vaniljatomu­sokeria. Hillot tai marmeladit, esimerkiksi viikuna, luumu, aprikoosi tai omena, maistuvat aina pullan kierteissä, myös taloussuklaa- ja pähkinärouhe sopivat loistavasti täytteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koristelu: Voitele ja ripottele pinnalle erilaisia pähkinöitä tai juhlista pullat kuorrutteella. Viimeistele jäähtyneet vuokapullat tomusokeri-kuorrutuksella, kokeile vaihteeksi ruoko- tai suklaatomusokeria. Voit myös maustaa tomusokerin vahvalla kahvilla tai mehulla tai värjätä karamellivärillä. Viimeistele kuorrute raesokerilla, paahdetuilla manteli­lastuilla tai kookoshiutaleilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kahvikakut

Taikina: Voin ja leivontamargariinin voi korvata pullan tapaan valmiiksi juoksevassa muodossa olevalla rasvalla. Jauhoista kannattaa valita  erikoisvehnäjauhojen asemesta kakkuvehnäjauhoja, rakenteesta tulee kuohkeampi.

Maut: Kokeile lisätä esimerkiksi taateleita, viikunoita, aprikooseja, inkivääriä, papaijaa, ananasta, luumuja ja rusinoita. Erilaiset pähkinät sopivat myös. Kaakaolla ja jouluisilla mausteilla, esimerkiksi kaneli, inkivääri, neilikka ja piparkakkumauste, loihdit aivan uudenlaisen kahvikakun.

Koristelu: Erilaiset tomusokerikuorrutteet, nonparellit ja koristerakeet ovat kauniita kuivakakkujen pinnalla. Kuivahedelmillä saa väriä ja makua.

Pikkuleivät

Taikina: Perunajauhojen tilalla voit käyttää ohrakasta tai maissitärkkelysjauhoja. Jauhoja muuntelemalla rakennekin hieman muuttuu.
Maut: Jauhetut tai rouhitut mantelit, pähkinät tai pinjansiemenet, vaniljasokeri, kaakaojauhe, siirappi, karamellivärit ja ruusuvesi, sitruunamehu ja raastettu sitruunankuori sekä kookoshiutaleet antavat uutta makua taikinaan. Vähennä jauhoja yhteensä 1 dl, kun lisäät makuaineita.

Muodot: Tee pikkuleipiä pötköstä leikkaamalla, muoteilla tai suoraan uunipellille lusikoimalla.

Koristelu: Viimeistele makupalat pähkinöillä, hilloilla, sulatetulla suklaalla, nonparelleilla tai tomu­sokerikuorrutteella.

Täytekakut

Taikina: Munissa on taikinavaahdon salaisuus. Käytä kakkupohjaan aina huoneenlämpöisiä munia, ne vatkautuvat kylmiä paremmin. Vatkaa muna-sokerivaahtoa aina niin pitkään, että vaahto on hyvin paksua ja vaa­leaa, jolloin kakku nousee hyvin ja siitä tulee kuohkea. Käytä kakkupohjaan kakkuvehnäjauhoja.

Maut: Kevennä täytettä sesongin marjoilla ja hedelmillä. Kermavaahdon voit korvata vaahtoutuvalla vaniljakastikkeella.

Koristelu: Kuorruta ja koristele kakku juhlaan sopivalla tavalla. Erikoisliikkeistä löydät täytekakkujen koristeluun runsaasti ideoita.

Leivonnaisia keliaakikolle

Taikina: Voit muuttaa ohjeet gluteenittomiksi korvaamalla ohjeessa olevan vehnäjauhon, rukiin tai ohran gluteenittomalla jauholla.
Puhdasta kauraa voidaan nykysuositusten mukaan käyttää leivonnassa.

Muuntaessasi ohjetta korvaa 1 dl vehnäjauhoja noin 1 dl:lla luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta tai 3/4 dl:lla gluteenitonta jauhoseosta. Taikina saa olla huomattavan löysää ja tarttuvaa. Huolehdi leipoessasi, ettei gluteenia sisältäviä ainesosia pääse sekoittumaan taikinaan.

Maut: Lisää makua ja mehevyyttä saat kahvikakkutaikinaan omenaraasteella, pähkinöillä, manteleilla tai kuivahedelmillä. Pullan voit koristella perinteisesti raesokerilla, mantelirouheella, kaneli-sokeriseoksella, värirakeilla
tai säilykekirsikoilla.

Muuta: Paista gluteenittomia leivonnaisia alhaisemmassa lämpötilassa hieman pidempään kuin tavallisia vehnäleivonnaisia.

Gluteenittomat leivonnaiset kuivuvat tavallista nopeammin. Pakasta ne kerta-annoksiksi heti jäähtymisen jälkeen, näin saat tuoretta aina tarvittaessa.

Lisää leivontaohjeita ja vinkkejä saat Keliakialiiton julkaisemasta leivontakirjasta ”Hapanleivästä Sacherkakkuun” ja internetsivuilta www.keliakialiitto.fi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla