2 broilerinrintafileetä1 sitruuna tai 1–2 limettiä½ tl suolaamusta- tai roseepippuria2–3 rkl vehnäjauhoja2 rkl voita tai margariinia2 appelsiinia1–2 dl valkoviiniä tai vettä tuoretta timjamia tai persiljaa

Hiero broilerifileisiin sitrusmehua, suolaa ja pippuria. Anna maustua ainakin appelsiinien käsittelyn ajan. Silloin liha saa kevyehkön sitruksen maun. Pitempi marinoimisaika voimistaa makua.
Kuori appelsiinit veitsellä niin, ettei valkoista osaa jää pintaan. Leikkaa lohkot irti kalvojen välistä tai leikkaa hedelmät vain kookkaiksi paloiksi. Poista mahdolliset siemenet. Ota valuva mehu talteen.
Taputtele broilerinfileisiin jauhoja. Ruskista lihat kauniiksi voissa molemmin puolin. Nosta appelsiinipalat pannuun, lisää mehu leikkuulaudalta, viiniä tai vettä. Vähennä lämpöä ja anna hautua kannen alla 15–20 minuuttia. Mausta hienonnetulla yrteillä.
Vinkki: Kokeile marinointiin appelsiini- tai greippimehua ja pidennä maustumisaikaa puoleen vuorokauteen.

Mädin pariksi sopii smetanaa raikkaampi kreikkalainen jogurtti. Henkilökohtaiset mätimaljat ovat näyttävä ja helppo alkupala joulupöytään!

Mätimaljat

2 annosta

100 g kirjolohen mätiä
1 punasipuli
1 dl tilliä silputtuna
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunankuorta raastettuna
0,25 tl valkopippuria myllystä

  1. Laita mäti siivilään valumaan. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna tilli. Pese sitruuna lämpimällä vedellä. Raasta kuori. Sekoita kuoriraaste jogurtin joukkoon.
  2. Laita pieniin laseihin kerroksittain jogurttia, punasipulia, tilliä ja mätiä. Rouhi pinnalle valkopippuria.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.