HAPANLEIPÄÄ LEIPÄKONEELLA.Juuri:4 dl vettä1 pitkä hapankorppu ( 3 palaa )4 dl ruisjauhojaLisää juureen :2 tl kuivahiivaa ( tai ½; 50 g isosta hiivasta)1 rkl siirappia ( siirpin voit korvata kylmäpuritettua rypisöljyä 1 rkl )½-1 tl suolaa3 dl ruisjauhoja2 dl vehnäjauhoja ( leivontakarkeita vehnäjauhoja.)

1. Murenna hapankorppu kädenlämpöiseen veteen ja sekoita siihen jauhot.
- Juuren tulee seistä 12 - 24 tuntia välillä sekoittaen..
2. Ota valmista juurta talteen 2 rkl seuraavia kertoja varten. ( Säilyy parhaiten pakastimessa )
1. Sekoita lisättävät ainekset juureen ja lisää tarvittaessa vettä jos taikina on liian kuivaa.
sekoita taikina vahvalla ruokalusikalla hyvin, taikinan tulee olla notkeahkoa ei liian löysää.
2. Siirrä taikina leipäkoneen kulhoon. Tasoita taikinan pinta hyvin esimerkiksi ruokalusikalla.
3. Käynnistä kone heti. Ajastinta ei voi käyttää hapanleivän teossa..
Havainto: Hapanleivän teko leipäkoneella poikkeaa tavanomaisesta siksi, vaivaa käsin juureen lisättävät taikinan ainekset ennen kulhoon laittoa

Vinkki: Ota leipä koneesta ja anna leivän seistä kulhossa n. 10 min. irtoaa kulhosta helpommin.
Leikkaan leivän seuraavana päivänä siivuihin ja kuivatan 125 astetta uunissa 25 min pieni puukapula luukun välissä ja leivät säilyvät hyvin, jollei tule syötyä.

Vierailija

Hapanleipää leipäkoneella

Kohotettavien leivonnaisten salaisuus on hiivassa, joka sokereita ravinnokseen käyttäen sitoo taikinaan kaasua, jolloin taikina nousee ja leivonnaiset saavat huokoisen rakenteen. Pieni sokerin tai siirapin lisäys taikinaan toimii hiivan ravintona ja nopeuttaa taikinan nostatusta, mutta ei tee leivonnaisesta makeaa. Hiiva käyttää pienen sokerimäärän kokonaan nostatuksen aikana. Sokeria ei siis voi korvata leivonnassa millään rasvalla. Sokerilla on oma tehtävä, johon rasva ei pysty.
Lue kommentti
Vierailija

Hapanleipää leipäkoneella

Eikö leipä nouse? Kokeile lisätä leipätaikinaan ripaus sokeria. Hiiva käyttää sokeria (tai siirappia) ravinnokseen ja muodostaa siitä hiilidioksidia, joka lisää paitsi leivän tilavuutta, antaa sille myös huokoisen rakenteen. http://www.heimeleivotaan.fi/Vinkkeja/Valmistus/
Lue kommentti

Uudet perunat ja kapriksilla ryyditetty voikastike. Voi miten hyvää!

Huom! Resepti on mitoitettu yhdelle tai kahdelle ihmisille. 

Siikaa ja voikastiketta

1–2 annosta

  • 1–2 pientä siikaa
  • voita paistamiseen
  • valkopippuria myllystä
  • suolaa

Voikastike

  • 1 kananmuna
  • 50 g voita
  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl sinappia
  • ½ rkl kapriksen lientä
  • 1 rkl kapriksia
  • ½ dl tilliä silputtuna
  • ½ dl ruohosipulia silputtuna
  • 1/4 tl valkopippuria myllystä
  • 1/4 tl suolaa

Lisäksi

  • uusia perunoita
  1. Suomusta kalat ja poista päät ja sisälmykset. Leikkaa terävällä veitsellä kalojen kylkiin muutama viilto. Huuhtele kalat nopeasti kylmällä vedellä.
  2. Keitä kastiketta varten kananmuna kostean kovaksi 8 minuutin ajan.
  3. Paista siiat molemmin puolin voissa kypsäksi. Kalojen koko vaikuttaa paistoaikaan. Kala on kypsää, kun liha on muuttunut läpikuultavasta valkoiseksi. Rouhi kalojen pintaan valkopippuria ja suolaa.
  4. Valmista kastike. Kuori ja lohko tai paloittele muna. Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon vesi, sinappi ja kapriksen liemi. Silppua tilli ja ruohosipuli. Lisää yrtit, valkopippuri ja suola kastikkeeseen. Jos kuutioit munan, lisää se kastikkeeseen tai tarjoa lohkot erikseen lautasella.
  5. Tarjoa siika ja voikastike keitettyjen uusien perunoiden kanssa.

Grillatun maissin päälle ripotellaan maistuvia lisukkeita. Valitsetkot jalapenon, paprikan vai sitruunan makuisen ripotteen?

Grillattu maissi ripotteilla

ripoteannokset 4 maissille

  1. Kuori maisseista lehdet. Grillaa 10 minuuttia ja lisää ripotteet.

Jalapenoripote

  • 2 tuoretta japenoa
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 1 dl cheddarjuustoa raasteena
  • 2 dl maissilastuja
  1. Leikkaa jalapenot renkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna persilja. Raasta juusto ja murskaa maissilastut. Yhdistä ainekset.
  2. Levitä ripote grillattujen maissien päälle.
  3. Grillaa maisseja vielä 5 minuuttia folioon kiedottuna.

Paprika-pekoniripote

  • 100 g pekonikuutioita
  • 1 punainen paprika
  • 1 dl kivettömiä oliiveja
  • 100 g maustamatonta
  • tuorejuustoa
  • 1 tl savustettua paprikajauhetta
  1. Ruskista pekonit paistinpannussa. Halkaise paprika, poista kota ja kuutioi hedelmä. Hienonna oliivit.
  2. Levitä grillattujen maissien pinnalle tuorejuustoa, pekonitäytettä ja ripaus savustettua paprikajauhetta.
  3. Grillaa maisseja vielä 5 minuuttia folioon kiedottuna.

Sitruunaripote

  • 1 luomusitruuna
  • 0,75 dl ruohosipulia hienonnettuna
  • 75 g notkeaa voita
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 4 rkl sipulirouhetta
  1. Pese sitruuna ja raasta kuori. Hienonna ruohosipuli.
  2. Sekoita ainekset pehmeän voin joukkoon. Mausta seos mustapippurilla.
  3. Levitä maustevoita grillattujen maissien päälle. Ripottele pintaan sipulirouhetta.