HAPANLEIPÄÄ LEIPÄKONEELLA.Juuri:4 dl vettä1 pitkä hapankorppu ( 3 palaa )4 dl ruisjauhojaLisää juureen :2 tl kuivahiivaa ( tai ½; 50 g isosta hiivasta)1 rkl siirappia ( siirpin voit korvata kylmäpuritettua rypisöljyä 1 rkl )½-1 tl suolaa3 dl ruisjauhoja2 dl vehnäjauhoja ( leivontakarkeita vehnäjauhoja.)

1. Murenna hapankorppu kädenlämpöiseen veteen ja sekoita siihen jauhot.
- Juuren tulee seistä 12 - 24 tuntia välillä sekoittaen..
2. Ota valmista juurta talteen 2 rkl seuraavia kertoja varten. ( Säilyy parhaiten pakastimessa )
1. Sekoita lisättävät ainekset juureen ja lisää tarvittaessa vettä jos taikina on liian kuivaa.
sekoita taikina vahvalla ruokalusikalla hyvin, taikinan tulee olla notkeahkoa ei liian löysää.
2. Siirrä taikina leipäkoneen kulhoon. Tasoita taikinan pinta hyvin esimerkiksi ruokalusikalla.
3. Käynnistä kone heti. Ajastinta ei voi käyttää hapanleivän teossa..
Havainto: Hapanleivän teko leipäkoneella poikkeaa tavanomaisesta siksi, vaivaa käsin juureen lisättävät taikinan ainekset ennen kulhoon laittoa

Vinkki: Ota leipä koneesta ja anna leivän seistä kulhossa n. 10 min. irtoaa kulhosta helpommin.
Leikkaan leivän seuraavana päivänä siivuihin ja kuivatan 125 astetta uunissa 25 min pieni puukapula luukun välissä ja leivät säilyvät hyvin, jollei tule syötyä.

Vierailija

Hapanleipää leipäkoneella

Kohotettavien leivonnaisten salaisuus on hiivassa, joka sokereita ravinnokseen käyttäen sitoo taikinaan kaasua, jolloin taikina nousee ja leivonnaiset saavat huokoisen rakenteen. Pieni sokerin tai siirapin lisäys taikinaan toimii hiivan ravintona ja nopeuttaa taikinan nostatusta, mutta ei tee leivonnaisesta makeaa. Hiiva käyttää pienen sokerimäärän kokonaan nostatuksen aikana. Sokeria ei siis voi korvata leivonnassa millään rasvalla. Sokerilla on oma tehtävä, johon rasva ei pysty.
Lue kommentti
Vierailija

Hapanleipää leipäkoneella

Eikö leipä nouse? Kokeile lisätä leipätaikinaan ripaus sokeria. Hiiva käyttää sokeria (tai siirappia) ravinnokseen ja muodostaa siitä hiilidioksidia, joka lisää paitsi leivän tilavuutta, antaa sille myös huokoisen rakenteen. http://www.heimeleivotaan.fi/Vinkkeja/Valmistus/
Lue kommentti

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

  • 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl ruisjauhoja
  • noin 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

  • 500 g lohifileetä
  • 1 ruukku tilliä
  • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 8 dl täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

  • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • pari oksaa tuoretta rosmariinia
  • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.