HAPANLEIPÄÄ LEIPÄKONEELLA.Juuri:4 dl vettä1 pitkä hapankorppu ( 3 palaa )4 dl ruisjauhojaLisää juureen :2 tl kuivahiivaa ( tai ½; 50 g isosta hiivasta)1 rkl siirappia ( siirpin voit korvata kylmäpuritettua rypisöljyä 1 rkl )½-1 tl suolaa3 dl ruisjauhoja2 dl vehnäjauhoja ( leivontakarkeita vehnäjauhoja.)

1. Murenna hapankorppu kädenlämpöiseen veteen ja sekoita siihen jauhot.
- Juuren tulee seistä 12 - 24 tuntia välillä sekoittaen..
2. Ota valmista juurta talteen 2 rkl seuraavia kertoja varten. ( Säilyy parhaiten pakastimessa )
1. Sekoita lisättävät ainekset juureen ja lisää tarvittaessa vettä jos taikina on liian kuivaa.
sekoita taikina vahvalla ruokalusikalla hyvin, taikinan tulee olla notkeahkoa ei liian löysää.
2. Siirrä taikina leipäkoneen kulhoon. Tasoita taikinan pinta hyvin esimerkiksi ruokalusikalla.
3. Käynnistä kone heti. Ajastinta ei voi käyttää hapanleivän teossa..
Havainto: Hapanleivän teko leipäkoneella poikkeaa tavanomaisesta siksi, vaivaa käsin juureen lisättävät taikinan ainekset ennen kulhoon laittoa

Vinkki: Ota leipä koneesta ja anna leivän seistä kulhossa n. 10 min. irtoaa kulhosta helpommin.
Leikkaan leivän seuraavana päivänä siivuihin ja kuivatan 125 astetta uunissa 25 min pieni puukapula luukun välissä ja leivät säilyvät hyvin, jollei tule syötyä.

Hapanleipää leipäkoneella

Kohotettavien leivonnaisten salaisuus on hiivassa, joka sokereita ravinnokseen käyttäen sitoo taikinaan kaasua, jolloin taikina nousee ja leivonnaiset saavat huokoisen rakenteen. Pieni sokerin tai siirapin lisäys taikinaan toimii hiivan ravintona ja nopeuttaa taikinan nostatusta, mutta ei tee leivonnaisesta makeaa. Hiiva käyttää pienen sokerimäärän kokonaan nostatuksen aikana. Sokeria ei siis voi korvata leivonnassa millään rasvalla. Sokerilla on oma tehtävä, johon rasva ei pysty.
Lue kommentti

Hapanleipää leipäkoneella

Eikö leipä nouse? Kokeile lisätä leipätaikinaan ripaus sokeria. Hiiva käyttää sokeria (tai siirappia) ravinnokseen ja muodostaa siitä hiilidioksidia, joka lisää paitsi leivän tilavuutta, antaa sille myös huokoisen rakenteen. http://www.heimeleivotaan.fi/Vinkkeja/Valmistus/
Lue kommentti