2 kpl taimenfileetä (à ½–1 kg)6–8 rkl karkeaa merisuolaa1 rkl juoksevaa hunajaa1–2 tl murskattua valkopippuria1–2 tl kuminaa1–2 tl kuivattua rakuunaa1–2 ruukkua tuoretta tilliä

Sivele kalojen lihapinnat juoksevalla hunajalla.
Sirottele astian pohjalle merisuolaa, murskattua valkopippuria, rakuunaa, kuminaa ja hienonnettua tilliä ja tillinvarsia.
Nosta filee nahkapuoli mausteita vasten astiaan. Ripottele kevyesti suolaa, mausteita ja tillisilppua hunajapintaan. Nosta toinen filee kanneksi, niin että nahkapuoli jää ylöspäin.
Ripottele viimeiseksi vielä
kerros suolaa, mausteita ja tilliä.
Aseta fileiden päälle kevyt paino ja anna suolaantua viileässä vuorokauden ajan.
Leikkaa kala ennen tarjoilua ohuiksi viipaleiksi. Tarjoa ruisleivän päällä tai perunoiden seurassa.

Mädin pariksi sopii smetanaa raikkaampi kreikkalainen jogurtti. Henkilökohtaiset mätimaljat ovat näyttävä ja helppo alkupala joulupöytään!

Mätimaljat

2 annosta

100 g kirjolohen mätiä
1 punasipuli
1 dl tilliä silputtuna
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunankuorta raastettuna
0,25 tl valkopippuria myllystä

  1. Laita mäti siivilään valumaan. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna tilli. Pese sitruuna lämpimällä vedellä. Raasta kuori. Sekoita kuoriraaste jogurtin joukkoon.
  2. Laita pieniin laseihin kerroksittain jogurttia, punasipulia, tilliä ja mätiä. Rouhi pinnalle valkopippuria.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.