1 nippu valkoista parsaa1 nippu vihreää parsaavettä suolaa2 rkl sitruunamehuaripaus sokeria

Kypsennä parsa viimeisenä juuri ennen alkuruoan tarjoamista.

Poista puisevat parsan tyvet ja kuori parsat ohuesti nupusta tyveen päin.
Vihreitä parsoja ei tarvitse välttämättä kuoria.

Kuumenna keitinvedet kiehuviksi. Lisää valkoisen parsan keitinveteen suolaa, sitruunamehua ja hiukan sokeria. 

Keitä valkoista parsaa noin 10 minuuttia tankojen paksuudesta riippuen. Vihreälle parsalle riittää suolalla maustetussa vedessä 3–5 minuuttia. 

Kokeile parsojen kypsyyttä veitsen kärjellä: kun parsan varsi on napakan pehmeä, se on valmis. Kaada vesi pois ja tarjoa heti.

Unohda jauheliha! Maukas makaronilaatikko syntyy myös härkäpapuvalmisteesta. Huomaa, että tämä resepti on mitoitettu 1–2 hengelle.

Härkis-makaronilaatikko

1–2 annosta

  • 2 dl täysjyväista pennepastaa
  • 1 l vettä
  • 1 tl suolaa
  • ½ pieni punasipuli
  • ½ rkl öljyä
  • ½ pkt (125 g) Härkistä
  • 2 dl maitoa
  • 1 kananmuna
  • ½ tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria myllystä
  • ½ rkl tuoretta rosmariinia silputtuna tai ½ tl kuivattua rosmariinia
  • 8 kirsikkatomaattia
  • 1 dl emmentalraastetta

Tee näin:

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Kiehauta vesi, lisää pasta ja suola. Keitä 8 minuuttia. Valuta pasta.
  3. Kuullota silputtua sipulia pannulla öljyssä pari minuuttia. Lisää joukkoon Härkis ja jatka paistamista pari minuuttia. Kumoa Härkis-sipuliseos pastan joukkoon ja kaada ainekset pieneen uunivuokaan.
  4. Sekoita maidon joukkoon muna, suola ja mausteet. Kaada muna- maito vuokaan. Lisää pinnalle kirsikkatomaatteja ja juustoraastetta.
  5. Kypsennä laatikkoa 30 minuuttia eli kunnes se on hyytynyt meheväksi.
  6. Unohda jauheliha ja tee makaronilaatikko härkäpapuvalmisteesta.

Vinkki! Käytä loppu Härkis tortillan täytteenä kasvisten kera.

Makeat ja hapokkaat marjat ovat hyvä pari miedonmakuiselle piimähyytelölle.
Makeat ja hapokkaat marjat ovat hyvä pari miedonmakuiselle piimähyytelölle.

Piimästä syntyy pehmeä, ihana ja raikas jälkiruoka, joka on parhaimmillaan kesän marjojen kanssa tarjoiltuna. Tämä resepti tuli toiseksi ET:n Suuressa jälkiruokakilpailussa.

ET-lehti järjesti lukijoilleen Suuren jälkiruokakilpailun viime vuonna. Kilpailun voitti ihana tyrnijäätelö. Katso myös kolme muuta kilpailussa kymmenen parhaan joukkoon päässyttä reseptiä.

Toiselle sijalle kilpailussa ylsi kauhavalaisen Virpi Viinikan lähettämä piimähyytelön ohje. Näin raati kuvaili ohjetta:

"Tässä reseptissä trendikäs piimä on jalostettu pehmeäksi, maukkaaksi jälkiruuaksi. Yksinkertaisista aineksista syntyy klassikko!"

Kokeile itse!

Piimähyytelö

4-6 annosta

4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 1/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ l piimää

  1. Laita liivatelehdet väljään, kylmään veteen likoamaan 5 minuutiksi.
  2. Lisää kattilaan kerma, sokeri ja vaniljasokeri. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on kokonaan liuennut.
  3. Ota kattila pois liedeltä. Purista liivatelehdet mahdollisimman kuiviksi, pudota kuuman kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki.
  4. Lisää seokseen piimä ja sekoita kunnolla. Jaa seos suoraan annoslaseihin.
  5. Anna piimähyytelön hyytyä jääkaapissa muutama tunti.
  6. Tarjoa marjojen, hedelmien tai hillon kanssa.