100 g Voita1 dl Sokeria2 Munankeltuaista2 dl Vehnäjauhoja2 tl Leivinjauhetta1 dl Maitoa
Pinnalle: 2 munanvalkuaista1,5 dl sokeria1 tl vaniljasokeria mantelilastuja
Täyte:2,5 dl omenasosetta2 dl kermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta1 tl sokeria1 tl vaniljasokeria2 dl vaniljarahkaa

Vaahdota voi ja sokeri.
Lisää keltuaiset joukkoon ja keskenään sekoitetut kuivat aineet,sekä maito.
Levitä taikina leivinpaperilla suojatulle uunipellille.

Vaahdota valkuaiset ja sokeri, levitä seos taikinapohjalle.

Laita pinnalle mantelilastuja ja paista 175-asteisessa uuninlämmössä n.15 min.
Leikkaa torttupoja kahtia. Vatkaa kerma ja mausta,lisää joukkoon vaniljarahka.

Levitä toiselle puolelle omenasosetta ja kermaseosta.
Nosta toinen puoli päälle.
ps. Voit halutessasi laittaa vaikka neljään osaan ja täyttää vuoroon omenasoseella ja kermavaahdolla. Menee silloin pienempään tilaan.

Mädin pariksi sopii smetanaa raikkaampi kreikkalainen jogurtti. Henkilökohtaiset mätimaljat ovat näyttävä ja helppo alkupala joulupöytään!

Mätimaljat

2 annosta

100 g kirjolohen mätiä
1 punasipuli
1 dl tilliä silputtuna
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunankuorta raastettuna
0,25 tl valkopippuria myllystä

  1. Laita mäti siivilään valumaan. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna tilli. Pese sitruuna lämpimällä vedellä. Raasta kuori. Sekoita kuoriraaste jogurtin joukkoon.
  2. Laita pieniin laseihin kerroksittain jogurttia, punasipulia, tilliä ja mätiä. Rouhi pinnalle valkopippuria.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.