1 dl sokeria¼ dl kiehuvaa vettäVanukasseos2 keltuaista 1 muna½ dl sokeria1 vaniljatanko½ tl suolaa1 dl kuohukermaa2 dl maitoa

Kaada sokeri puhtaalle kuivalle pannulle. Kuumenna hitaasti, kunnes sokeri paahtuu kullankeltaiseksi. Lisää kiehuva vesi (varo kuumaa höyryä). Sekoita seos tasaiseksi. Jaa seos neljään, voideltuun uuniannosvuokaan.

Valmista vanukasseos. Erottele munista keltuaiset kulhoon, lisää kokonainen muna, sokeri, halkaistusta vaniljatangosta raaputetut siemenet ja suola. Vatkaa seos kevyesti. Kuumenna maito ja kerma kattilassa höyryä­väksi. Vatkaa muna-sokeriseos kuumaan maito-kermaseokseen. Siivilöi pois valkuaisrihmat. Jaa seos vuokiin sokerin päälle.

Kaada uunipannulle tai vuokaan vettä ja nosta annosvuoat veteen. Kypsennä 175 asteessa 30–40 minuuttia, kunnes vanukkaat ovat täysin hyytyneet.

Jäähdytä vanukkaat kylmiksi (voit tehdä vanukkaat vaikka edellisenä päivänä ja antaa niiden viiletä jääkaapissa). Kumoa vanukkaat annoslautasille.

Tarjoa niiden kanssa raparperikompottia ja vadelmakastiketta. Koristele annokset yrteillä.

Samettisessa jäädykkeessä on rapsakka lakan puraisu. Tämä herkku sopii makean ystäville.

Tämä ihana lakkajäädyke pärjäsi viime vuonna parhaimmiston joukkoon ET:n suuressa jälkiruokakilpailussa. Ohjeen lähetti Hilkka Suomalainen Kittilästä.

Katso myös muut jälkiruokakisassa menestyneet reseptit.

Vinkki! Hapokkaampien makujen ystävä voi kokeilla tuoreita lakkoja lakkahillon sijaan.

Lakkajäädyke

12 annosta

  • 100 g Omar-karamelleja
  • 2 kananmunaa
  • ½ dl sokeria
  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 400 g lakkahilloa
  1. Leikkaa Omarit pieniksi paloiksi.
  2. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi toisessa kulhossa ja mausta se vaniljasokerilla. Yhdistä vaahdot. Lisää vaahtoon lakkahillo ja Omar-palat.
  3. Huuhdo noin 1½ litran rengasvuoka kylmällä vedellä. Kaada seos vuokaan, peitä vuoka foliolla ja nosta pakastimeen. Jäädytä vähintään 5 tuntia.
  4. Ota jäädyke sulamaan jääkaappiin 30 minuuttia ennen tarjoilua. Kumoa jäädyke tarjolle.

Tämä täyteläinen ja tuhti kakku yllättää. Aineksia ei välttämättä maistamalla heti arvaisi.

ET-lehti järjesti viime vuonna lukijoilleen Suuren jälkiruokakilpailun viime vuonna. Kilpailun voitti tämä ihana tyrnijäätelö. Toisen sijan nappasi hurmaava piimähyytelö. Muita kisassa menestyneitä reseptejä löydät täältä.

Kisan todellinen yllättäjä oli kuitenkin kolmannelle sijalle yltänyt, varkautelaisen Henna Pölläsen laatima kukkakaali-suklaakakku. Kokeile ja ihastu!

Kukkakaali-suklaakakku

12–20 palaa

  • 500 g pakastekukkakaalia
  • 2 kananmunaa
  • 75 g voita
  • 2 rkl kuohukermaa
  • 200 g tummaa suklaata
  • 3 ½ dl kaurajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 1 ½ dl ruoko- tai intiaani-sokeria

Kuorrutus

  • ½ dl maapähkinävoita, 100 %
  • 1–2 rkl hunajaa
  • 2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 2 ½ rkl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  1. Soseuta täysin sulanut kukkakaali sauvasekoittimella niin, että seos on aivan sileää. Lisää joukkoon munat, sulatettu voi ja kerma.
  2. Rouhi suklaa veitsellä.
  3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne suklaarouheen kanssa kukka-kaalitaikinaan. Vältä ylimääräistä sekoittamista.
  4. Kaada seos voideltuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kakun tulee olla keskeltä hieman kosteaa. Jäähdytä kakku.
  5. Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset sauvasekoittimella. Levitä kuorrutus ja koristele suklaarouheella.