8–10 palaaPohja2 munaa¾ dl sokeria½ dl perunajauhoja1 rkl vehnäjauhoja1 rkl kaakaojauhettaTäyte 3 liivatetta1 prk (250 ml) Flora vispiä tai kuohukermaa1 prk (250 g) rahkaa1 prk (200 g) appelsiini­tuorejuustoa1 dl tomusokeria1 ps (200 g) pehmeitä aprikooseja½ dl appelsiinimehua½ dl aprikoosihilloaKoristeeksinonparelleja, pääsiäisrakeita tai sulaan suklaaseen kastettuja aprikooseja

Leivo kakkupohja irtopohjavuokaan. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi vaahtoon. Levitä taikina leivitetyn irto­pohjavuoan pohjalle. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa 5–10 minuuttia.

Jäähdytä pohja ja valmista täyte. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa Flora vispi tai kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää rahka, appelsiinituorejuusto ja sokeri. Kuumenna appelsiinimehu kattilassa. Purista liivatelehdet mahdollisimman kuiviksi ja lisää appelsiinimehuun liukenemaan.

Kaada liivateseos hieman jäähtyneenä rahkamassaan. Saksi puolet pussin aprikooseista pieniksi paloiksi ja sekoita massaan.

Levitä aprikoosihillo jäähtyneen kakkupohjan päälle. Levitä rahkamassa kakun päälle. Anna hyytyä ja mehustua viileässä vähintään 4 tuntia, mieluummin seuraavaan päivään.

Koristele pinta nonparelleilla, pääsiäisrakeilla tai kuivatuilla aprikooseilla, jotka on kastettu sulaan suklaaseen.

Vinkki! Kakun voi tehdä hyvissä ajoin ja pakastaa. Jos kakkua jää yli, pakasta loput annosleivoksiksi. Ota kokonainen kakku sulamaan muutama tunti ennen tarjoilua.

Samettisessa jäädykkeessä on rapsakka lakan puraisu. Tämä herkku sopii makean ystäville.

Tämä ihana lakkajäädyke pärjäsi viime vuonna parhaimmiston joukkoon ET:n suuressa jälkiruokakilpailussa. Ohjeen lähetti Hilkka Suomalainen Kittilästä.

Katso myös muut jälkiruokakisassa menestyneet reseptit.

Vinkki! Hapokkaampien makujen ystävä voi kokeilla tuoreita lakkoja lakkahillon sijaan.

Lakkajäädyke

12 annosta

  • 100 g Omar-karamelleja
  • 2 kananmunaa
  • ½ dl sokeria
  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 400 g lakkahilloa
  1. Leikkaa Omarit pieniksi paloiksi.
  2. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi toisessa kulhossa ja mausta se vaniljasokerilla. Yhdistä vaahdot. Lisää vaahtoon lakkahillo ja Omar-palat.
  3. Huuhdo noin 1½ litran rengasvuoka kylmällä vedellä. Kaada seos vuokaan, peitä vuoka foliolla ja nosta pakastimeen. Jäädytä vähintään 5 tuntia.
  4. Ota jäädyke sulamaan jääkaappiin 30 minuuttia ennen tarjoilua. Kumoa jäädyke tarjolle.

Tämä täyteläinen ja tuhti kakku yllättää. Aineksia ei välttämättä maistamalla heti arvaisi.

ET-lehti järjesti viime vuonna lukijoilleen Suuren jälkiruokakilpailun viime vuonna. Kilpailun voitti tämä ihana tyrnijäätelö. Toisen sijan nappasi hurmaava piimähyytelö. Muita kisassa menestyneitä reseptejä löydät täältä.

Kisan todellinen yllättäjä oli kuitenkin kolmannelle sijalle yltänyt, varkautelaisen Henna Pölläsen laatima kukkakaali-suklaakakku. Kokeile ja ihastu!

Kukkakaali-suklaakakku

12–20 palaa

  • 500 g pakastekukkakaalia
  • 2 kananmunaa
  • 75 g voita
  • 2 rkl kuohukermaa
  • 200 g tummaa suklaata
  • 3 ½ dl kaurajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 1 ½ dl ruoko- tai intiaani-sokeria

Kuorrutus

  • ½ dl maapähkinävoita, 100 %
  • 1–2 rkl hunajaa
  • 2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 2 ½ rkl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  1. Soseuta täysin sulanut kukkakaali sauvasekoittimella niin, että seos on aivan sileää. Lisää joukkoon munat, sulatettu voi ja kerma.
  2. Rouhi suklaa veitsellä.
  3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne suklaarouheen kanssa kukka-kaalitaikinaan. Vältä ylimääräistä sekoittamista.
  4. Kaada seos voideltuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kakun tulee olla keskeltä hieman kosteaa. Jäähdytä kakku.
  5. Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset sauvasekoittimella. Levitä kuorrutus ja koristele suklaarouheella.