4 kpl½ l vettä50 g hiivaa2 rkl hunajaa tai sokeria1 ½ tl suolaa3 rkl pestoa10 dl kaurasämpyläjauhojanoin 3 dl erikoisvehnäjauhoja50 g voita tai leivontamargariinia sulatettuna

Mittaa haalea vesi kulhoon ja murenna hiiva veteen.

Sekoita, kunnes hiiva liukenee.

Lisää sokeri, suola ja pesto sekä osa jauhoista ja vatkaa tasaiseksi.

Alusta taikinaan loput jauhot (älä tee taikinasta kovaa) ja lopuksi sulatettu rasva.

Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.

Vaivaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä.

Jaa taikina neljään osaan. Kauli palat levyiksi ja kääri kääretortun tapaan rullalle.

Nosta patongit leivinpaperille kahdelle uunipellille.

Kohota hyvin.

Voitele patongit vedellä ja viillä veitsellä vinoja viiltoja pintaan.

Paista 250-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Jäähdytä ilman liinaa, jotta rapeus säilyy.

Grillatun maissin päälle ripotellaan maistuvia lisukkeita. Valitsetkot jalapenon, paprikan vai sitruunan makuisen ripotteen?

Grillattu maissi ripotteilla

ripoteannokset 4 maissille

  1. Kuori maisseista lehdet. Grillaa 10 minuuttia ja lisää ripotteet.

Jalapenoripote

  • 2 tuoretta japenoa
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 1 dl cheddarjuustoa raasteena
  • 2 dl maissilastuja
  1. Leikkaa jalapenot renkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna persilja. Raasta juusto ja murskaa maissilastut. Yhdistä ainekset.
  2. Levitä ripote grillattujen maissien päälle.
  3. Grillaa maisseja vielä 5 minuuttia folioon kiedottuna.

Paprika-pekoniripote

  • 100 g pekonikuutioita
  • 1 punainen paprika
  • 1 dl kivettömiä oliiveja
  • 100 g maustamatonta
  • tuorejuustoa
  • 1 tl savustettua paprikajauhetta
  1. Ruskista pekonit paistinpannussa. Halkaise paprika, poista kota ja kuutioi hedelmä. Hienonna oliivit.
  2. Levitä grillattujen maissien pinnalle tuorejuustoa, pekonitäytettä ja ripaus savustettua paprikajauhetta.
  3. Grillaa maisseja vielä 5 minuuttia folioon kiedottuna.

Sitruunaripote

  • 1 luomusitruuna
  • 0,75 dl ruohosipulia hienonnettuna
  • 75 g notkeaa voita
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 4 rkl sipulirouhetta
  1. Pese sitruuna ja raasta kuori. Hienonna ruohosipuli.
  2. Sekoita ainekset pehmeän voin joukkoon. Mausta seos mustapippurilla.
  3. Levitä maustevoita grillattujen maissien päälle. Ripottele pintaan sipulirouhetta.

Uudet perunat, sipuli ja feta – tämä perunasalaatti maistuu taatusti. 

Kreikkalainen perunasalaatti

  • 1 kg varhaisperunoita keitettynä

Kastike

  • 2 kesäsipulia
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl sormisuolaa
  • 1/2 tl valko- tai mustapippuria myllystä
  • 1/2 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 1 dl oliiviöljyä

Viimeistelyyn

  • 1 dl tilliä
  • 200 g fetaa
  1. Tee kastike. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Hienonna varret ja säästä ne viimeistelyä varten. Laita sipulipalat etikan, suolan ja pippurin kanssa pieneen kulhoon. Anna maustua 5 minuuttia. Lisää joukkoon hienonnettu persilja ja öljy.
  2. Puolita kylmät perunat ja paista niihin kaunis väri grillissä. Nosta perunat kastikkeeseen.
  3. Viimeistele sipulinvarsilla, tillillä ja murustetulla fetalla.