Ainekset (2 litran vuokaan)- 3 dl vehnäjauhoja.- 3 kananmunaa- 3½ dl maitoa- 3 chiliWilhelmiä- 3 juustoWilhelmiä- 1 pkt savupekonia- Pala voita- 2 tl. timjamia tai tuore timjamin oksa silputtuna ilman lehtiruotia- Vahvaa sinappia- Rouhittua mustapippuria- 2 tl. suolaa.Kastike
- 1 iso sipuli ohuina viipaleina.- Nokare voita- Loraus soijaa, värin vuoksi- 2 dl vahvaa lihalientä- ½ pulloa tummaa, vahvaa olutta- 1rkl. sokeria tai siirappia- Pikku purkki tomaattipyrètä.- Rouhittua mustapippuria- 25 g kylmää voita

Tämä on suomalaisversio Englannissa valtavan suositusta arkiruoasta. On paikallaan sanoa, että nimi ei pahenna miestä: Crapaud dans le trou, Toad in the hole eli Rupikonna reiässä - miten vain tahdotte.

Kyseessä on maittava ja tukeva ateria. Itse laitan tätä yleensä kerran parissa viikossa ja pyydän muutamia ystäviäni syömään. Silloin teen syvän uunipellillisen, (standardiuunin syvempi pelti vetää 3l.) Tässä tilanteessa käytin 2l. matalaa Pyrexiä ettei ensivaikutelma tyrmäisi.

Mikäli aiot tarjoilla Konnan samana päivänä, on kohoamisen kannalta edullisinta valmistaa taikina jo aamulla jääkaappiin lepäämään.

Työohjeet:

Sekoita kulhossa jauhot, suola, mustapippuri ja oregano.
Vatkaa kevyesti munat ja maito toisessa astiassa.

Tee jauhojen keskelle kuoppa, kaada muna- maitoseos siihen samalla koko ajan vatkaten. Älä kaada aivan kaikkea kerralla, vaan kuulostele vatkatessasi.

Pannaritaikinan paksuus on sopiva tässäkin tapauksessa. Konnataikinaa on silti syytä vatkata hartaasti kauniin ja tasaisen kohoamisen varmistamiseksi.
Kun taikina on valmis, laita se jääkaappiin lepäämään, mieluummin ainakin 3 tunniksi.

Mikäli taikinaan jää möykkyjä, kuten usein jää, niin puristele se siivilän lävitse.

Makkarat ja pekoni kannattaa ottaa valmiiksi huoneenlämpöön.
Alkaessasi valmistamaan ateriaa, laita uuni lämpenemään 225C, ja uuniin kuumenemaan vuoka jossa paistat Konnan. Kääri juustomakkaroiden ympärille tuhti kerros pekonia, chilimakkarat eivät sitä kaipaa.

Ruskista makkaroita pannulla hiljalleen pyöritellen kunnes ne ovat kauniin ruskeita joka puolelta.

Varo pekonia äläkä laske makkaroita halkeilemaan tässä vaiheessa.
Ota paistovuoka uunista ja laita siihen voipala, levitä voi vuokaan pullasutia apuna käyttäen.
Siirrä makkarat pannulta vuokaan, tyylillä chili- juusto- chili jne.
Käytä taas sutia ja hunnuta makkarat sinapilla.

Kaada taikina tasaisesti vuokaan makkaroitten väleihin niin, että n. puolet makkarasta jää taikinan yläpuolelle.

Taikina paisuu yllättävästi, siitä pitää tulla pehmeää kuin vaahtokarkki.

Paista keskitasolla n. puoli tuntia, tai kunnes taikina on laidoilta kauniisti ruskistunut ja kohonnut ylös, ja makkarat alkavat poksahdella.

Valmista kastike paiston aikana

Tee lihaliemi kattilaan, lorauta mukaan kalja sekä soija, lisää sokeri, tomaattisose, pippuria maun mukaan, suolaa lihaliemessä itsessään on yleensä riittämiin.

Keitä kastiketta kolmanneksen verran kokoon niin että se saostuu, tarkista välillä maku.

  • Ruskista sipuli voissa pannulla.
  • Lisää kylmä voi kuutioina kastikkeeseen, ja vatkaa kiiltäväksi.
  • Lisää ruskistetut sipulirenkaat.
  • Kun näet aterian valmiiksi, asettele ruoka tarjolle lämmitetyn patongin ja haluamasi juoman kera, ja toivota läheisillesi hyvää ruokahalua.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

  • 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl ruisjauhoja
  • noin 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

  • 500 g lohifileetä
  • 1 ruukku tilliä
  • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 8 dl täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

  • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • pari oksaa tuoretta rosmariinia
  • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.