Ovikello soi. Yllätysvieraita! Mitä ihmettä tarjoaisin? Tässä kolmen lukijamme herkulliset vierasvaravinkit.

Lämpimät voileivät valmistuvat äkkiä porukalla, kun nälkä iskee. Aineksia on aina kaapissa. Täytteeksi voi latoa mielikuvituksen mukaan kinkkua, tonnikalaa, tomaattia ja ananasviipaleita tai vaikkapa edellisen päivän lihapullia. Kuorrutuksesta tulee mehevä, kun juustoraasteen joukkoon vatkaa munan.

Lämpimät voileivät

4 annosta
4 paahtoleipä- tai maalaisleipäpalaa
Täyte
3 rkl punaista pestoa tai tomaattikastiketta, ketsuppia
2 tomaattia
1 sipuli
4 viipaletta savu- tai
Schwarzwaldin kinkkua
rouhittua mustapippuria
Kuorrute
1 muna
1 ps (150 g) mozzarellaraastetta

1. Paahda leivät paahtimessa tai käytä nopeasti uunissa, jotta niistä tulee rapeita.
2. Voitele pinnat pestolla taitomaattikastikkeella.
3. Lado täytteeksi vaikka tomaatti-viipaleita ja kinkkua. Rouhi pinnalle mustapippuria.
4. Sekoita juustoraasteeseen muna ja lusikoi kuorrutetta leipien päälle.
5. Paahda leipiä 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kunnes kuorrute on sulanut ja pinta saanut väriä.

Ehditkö juosta lähikauppaan?

Mainiona pika-ateriana toimii esimerkiksi yrteillä ryyditetty broileri hunajalla maustettujen porkkanoiden ja mehevän kaalihöystön kera.

Yrttibroileri
4 annosta
4 broilerin rintafileetä
1 rkl rypsiöljyä
rouhittua pippurisekoitusta
suolaa
Täyte
50 g voita
kuivattua timjamia,
rosmariinia, rakuunaa, salviaa maun mukaan

1. Paista pyyhittyihin broilerin­fileisiin kaunis kullanruskea väri pannulla, tilkassa öljyä. Hiero pippuria ja suolaa runsaasti joka puolelle. Nosta broilerit uuni-vuokaan.
2. Sekoita yrtit pehmeään voihin.
3. Viillä rintafileiden kylkeen terävällä veitsellä pienet taskut. Täytä taskut yrttivoilla.
4. Kypsennä fileet 200 asteessa, uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

VINKKI:
Voit käyttää myös possun ulkofileetä. Leikkaa se pihveiksi, mausta ja tee taskuviilto. Täytä maustevoilla. Sulje hammastikulla ja paista pannulla molemmin puolin kypsäksi.

Hunajaporkkanat
½  kg porkkanoita
nokare voita
suolaa
1 rkl hunajaa

1. Pese ja kuori porkkanat. Leikkaa ne vinottain sentin paksuisiksi viipaleiksi.
2. Sulata voi paistokasarissa, lisää porkkanat ja hyppysellinen suolaa. Kuullota keskilämmöllä noin 20 minuuttia. Porkkanoiden pitää olla pehmeitä pinnalta ja vähän kovia sisältä.
3. Valuta porkkanoille loppuvaiheessa hunajaa. Säädä lämpöä kovemmalle ja anna juuresten karamellisoitua muutama
minuutti.

Pekonikaalihöystö
1 pkt (170 g) pekonia
½ savoijin- tai kiinankaalta
nokare voita
1 rkl vettä
suolaa, valkopippuria ja
hunajaa
tuoreita tai kuivattuja yrttejä, esim. meiramia tai timjamia

1. Leikkaa pekoni noin sentin
viipaleiksi ja paista pannussa
rapeaksi. Valuta rasva pois.
2. Halkaise savoijinkaali ja poista kanta. Leikkaa puolikas kaali suikaleiksi ja kuullota kasarissa voinokareessa. Kun kaali alkaa kuivua, lisää ruokalusikallinen vettä. Jatka paistamista, kunnes kaali on läpikuultavaa. Lisää pekoni.
3. Mausta yrteillä, esimerkiksi kuivatulla tai tuoreella meiramilla.
4. Tarjoa pekonikaalihöystö yrtti-broilerin tai -possun lisäkkeenä.

Onko pakkasessa sieniä?

Tee sienirisotto! Maku ja rakenne ovat kuin italialaisen risoton, vaikka ohjeessa ei ole käytetty nokarettakaan voita. Seurakseen risotto vaatii vain vihersalaatin, juomaksi Salme tarjoaa raikasta valkoviiniä.

Tattirisotto
4 annosta
4 dl paloiteltuja tatteja
pakastettuna tai säilöttynä
(tai noin 1 dl kuivattuna)
3 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
2–3 valkosipulinkynttä
3 dl risottoriisiä, esim. Risella
n. 5 dl kanalientä
n. 3 dl valkoviiniä
1 ½ dl ruokakermaa
1½ rkl maustamatonta
tuorejuustoa
suolaa, mustapippuria, tuoretta timjamia, parmesaanijuustoa.

1. Sulata pakastetut tai valuta säilötyt sienet. Paista ne voissa napakoiksi. Jos käytät kuivattuja tatteja, liota niitä runsaassa vedessä 20 minuuttia. Silppua sipuli ja valkosipuli.
2. Kuullota sipulit kattilassa. Lisää riisi ja sekoita hyvin.
3. Kaada kattilaan vähitellen kanalientä ja viiniä koko ajan sekoittaen, kunnes neste on imeytynyt ja riisi on kypsää. Jos käytät kuivattuja sieniä, lisää ne valutettuina tässä vaiheessa.
4. Lisää kerma, tuorejuusto ja paistetut sienet sekä hienonnettu timjami.
5. Ripottele ennen tarjoilua pinnalle runsaasti raastettua parmesaania.

Keskikesän valossa on aina tehty taikoja. Kaivo, kenkä ja käki kertovat rakkauselämästä. 

  1. Kun juhannusyönä katsoo kaivoon tai lampeen, näkee tulevan puolison.
  2. Juhannusyönä katolle heitetyn kengän kärki kertoo, mihin päin joutuu muuttamaan.
  3. Siellä suunnassa, mihin juhannuskokon savu kääntyy, on henkilö, joka pääsee naimisiin.
  4. Jos pesee kasvot joenrannassa juhannysyönä, vastarannalla näkee tulevan puolison.
  5. Kun asettaa vastakkain kaksi peiliä ja katsoo toiseen, toisesta peilistä näkee tulevan puolison.
  6. Käen kukahdusten määrä juhannusyönä kertoo vuodet puolison löytymiseen.
  7. Sulhasonni on taattu neliapilan löytäjälle juhannuksena
  8. Tyttö läiskii reisiään vieraan pojan vihdalla. He saavat niin monta lasta kuin lehtiä jää reisiin. 
  9. Kun juhannusyönä kerää seitsemän yrttiä tai kukkaa ja pistää ne tyynyn alle, näkee unessa tuelvan morsiamen tai sulhon. Jotkut uskovat, että kukat tulee poimia seitsemältä eri niityltä hiljaisuudessa.
  10. Jos kieriskelee alasti kasteisessa viljapellossa, puoliso ilmaantuu elämään kuluvana vuonna. Toisen uskomuksen mukaan neidon kuuluu kieriä ihastuksensa pellolla alasti, jotta saisi vastakaikua mielitietyltä.

Kevyestä farkkukankaasta ommeltu essu suojaa grillaajan vaatteet rasvaroiskeilta. Reilunkokoinen essu sopii myös miehelle!

Reilunkokoinen grilliessu farkusta

(kuvateksti aloituskuvaan) Taipuisan farkkukankaan reunoille käännetään päärmeet, samasta kankaasta ommellaan tilavat taskut ja reilunpituiset solmimisnauhat jotka voit kietaista solmuun myös essun eteen.

Essuun tarvitset:

  • 130 cm farkkukangasta, kankaan leveys 150 cm
  • kaavapaperia
  • viivotin
  • kynä
  • sakset
  • nuppineuloja
  • ompelulankaa
  • ompelukone
  • silitysrauta
  • iso ommeltava neppari

Vinkki! Valitse essukankaaksi kestävää ja pestävää puuvillaa.

Näin valmistat essun

  1. Suurenna pienoiskaava luonnolliseen kokoon kaavapaperille mittojen mukaan, kaarra kädentie kauniisti. (Löydät kaavan PDF-tiedostolinkin artikkelin lopusta.)
  2. Taita kangas kahtia oikeat puolet vastakkain taite keskellä edessä, hulpiot sivuilla ja neulaa kaava kankaaseen nuppineuloin, kaavan suora keskietu kankaan taitteelle, leikkaa essu kaavan reunoja pitkin (sisältää saumanvarat).
  3. Leikkaa loppukankaasta: 2 taskua leveys 33 x korkeus 30 cm. Niskanauha 12 x 65 cm ja solmimisnauhat 2 kpl: 12 x 130 cm.

Ompelu:

Nauhat: Taita niskanauha pitkittäin kaksinkerroin niin, että reunat tulevat vastakkain keskelle (op päällä) ja taita vielä kerran vastakkain, neulaa nuppineuloin reunat yhteen. Nauha on nyt nelinkerroin, ompele suoralla ompeleella reunat yhteen. Valmista solmimisnauhat samoin.

Taskut: Silitä taskun sivuille (30 cm korkeat sivut) ja pohjaan 1 cm:n käänne nurjalle. Taita yläreunaan 2 x 2 cm:n päärme nurjalle, neulaa ja ompele päärmeen reunasta suoralla ompeleella.

Essu: Taita ja silitä kaareviin kädenteihin 2x1 cm:n päärmeet nurjalle, silitä ja kiinnitä nuppineuloilla, ompele suora koneommel päärmeen reunaan.

Taita ja silitä essun sivuille 2 x 1 cm:n päärmeet nurjalle, kiinnitä nuppineuloin. Pujota kumpaankin yläkulmaan päärmeen alle, solmimisnauhan pää, neulaa ja ompele päärmeen reunasta, nauhat kiinnittyvät samalla. Voit halutessasi tikata nauhan oikeaan asentoonsa: vedä nauha suoraksi ja tikkaa essun oikealta puolelta päärmeen kohdalta suoralla ompeleella nauhan pituinen ommel.

Essun yläreuna: Taita ja silitä essun yläreunasta 2 x 2 cm:n päärme nurjalle, neulaa. Pujota toiseen yläkulmaan, päärmeen alle niskanauhan toinen pää, neulaa ja ompele suora ommel päärmeen reunaan, nauha kiinnittyy samalla. Taita nauha oikeaan asentoon ja tikkaa koko yläreunaan suora ommel essun oikealta puolelta. Ompele toiseen yläkulmaan, nurjalle, neppari ja ompele vastakappale nauhaan sopivaan kohtaan.

Helma: Taita ja silitä helmaan 2 x 2 cm:n päärme nurjalle, neulaa nuppineuloilla ja ompele suora ommel päärmeen reunaan. Laita taskut paikoilleen, n. 20 cm kädentien alapuolelle ja noin 15 cm:n päähän toisistaan (keskellä edessä). Neulaa taskut paikoilleen ja ompele sivulle, pohjaan ja toiseen sivuun suoraommel paininjalan etäisyydeltä taskun reunaa.