Ovikello soi. Yllätysvieraita! Mitä ihmettä tarjoaisin? Tässä kolmen lukijamme herkulliset vierasvaravinkit.

Lämpimät voileivät valmistuvat äkkiä porukalla, kun nälkä iskee. Aineksia on aina kaapissa. Täytteeksi voi latoa mielikuvituksen mukaan kinkkua, tonnikalaa, tomaattia ja ananasviipaleita tai vaikkapa edellisen päivän lihapullia. Kuorrutuksesta tulee mehevä, kun juustoraasteen joukkoon vatkaa munan.

Lämpimät voileivät

4 annosta
4 paahtoleipä- tai maalaisleipäpalaa
Täyte
3 rkl punaista pestoa tai tomaattikastiketta, ketsuppia
2 tomaattia
1 sipuli
4 viipaletta savu- tai
Schwarzwaldin kinkkua
rouhittua mustapippuria
Kuorrute
1 muna
1 ps (150 g) mozzarellaraastetta

1. Paahda leivät paahtimessa tai käytä nopeasti uunissa, jotta niistä tulee rapeita.
2. Voitele pinnat pestolla taitomaattikastikkeella.
3. Lado täytteeksi vaikka tomaatti-viipaleita ja kinkkua. Rouhi pinnalle mustapippuria.
4. Sekoita juustoraasteeseen muna ja lusikoi kuorrutetta leipien päälle.
5. Paahda leipiä 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kunnes kuorrute on sulanut ja pinta saanut väriä.

Ehditkö juosta lähikauppaan?

Mainiona pika-ateriana toimii esimerkiksi yrteillä ryyditetty broileri hunajalla maustettujen porkkanoiden ja mehevän kaalihöystön kera.

Yrttibroileri
4 annosta
4 broilerin rintafileetä
1 rkl rypsiöljyä
rouhittua pippurisekoitusta
suolaa
Täyte
50 g voita
kuivattua timjamia,
rosmariinia, rakuunaa, salviaa maun mukaan

1. Paista pyyhittyihin broilerin­fileisiin kaunis kullanruskea väri pannulla, tilkassa öljyä. Hiero pippuria ja suolaa runsaasti joka puolelle. Nosta broilerit uuni-vuokaan.
2. Sekoita yrtit pehmeään voihin.
3. Viillä rintafileiden kylkeen terävällä veitsellä pienet taskut. Täytä taskut yrttivoilla.
4. Kypsennä fileet 200 asteessa, uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

VINKKI:
Voit käyttää myös possun ulkofileetä. Leikkaa se pihveiksi, mausta ja tee taskuviilto. Täytä maustevoilla. Sulje hammastikulla ja paista pannulla molemmin puolin kypsäksi.

Hunajaporkkanat
½  kg porkkanoita
nokare voita
suolaa
1 rkl hunajaa

1. Pese ja kuori porkkanat. Leikkaa ne vinottain sentin paksuisiksi viipaleiksi.
2. Sulata voi paistokasarissa, lisää porkkanat ja hyppysellinen suolaa. Kuullota keskilämmöllä noin 20 minuuttia. Porkkanoiden pitää olla pehmeitä pinnalta ja vähän kovia sisältä.
3. Valuta porkkanoille loppuvaiheessa hunajaa. Säädä lämpöä kovemmalle ja anna juuresten karamellisoitua muutama
minuutti.

Pekonikaalihöystö
1 pkt (170 g) pekonia
½ savoijin- tai kiinankaalta
nokare voita
1 rkl vettä
suolaa, valkopippuria ja
hunajaa
tuoreita tai kuivattuja yrttejä, esim. meiramia tai timjamia

1. Leikkaa pekoni noin sentin
viipaleiksi ja paista pannussa
rapeaksi. Valuta rasva pois.
2. Halkaise savoijinkaali ja poista kanta. Leikkaa puolikas kaali suikaleiksi ja kuullota kasarissa voinokareessa. Kun kaali alkaa kuivua, lisää ruokalusikallinen vettä. Jatka paistamista, kunnes kaali on läpikuultavaa. Lisää pekoni.
3. Mausta yrteillä, esimerkiksi kuivatulla tai tuoreella meiramilla.
4. Tarjoa pekonikaalihöystö yrtti-broilerin tai -possun lisäkkeenä.

Onko pakkasessa sieniä?

Tee sienirisotto! Maku ja rakenne ovat kuin italialaisen risoton, vaikka ohjeessa ei ole käytetty nokarettakaan voita. Seurakseen risotto vaatii vain vihersalaatin, juomaksi Salme tarjoaa raikasta valkoviiniä.

Tattirisotto
4 annosta
4 dl paloiteltuja tatteja
pakastettuna tai säilöttynä
(tai noin 1 dl kuivattuna)
3 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
2–3 valkosipulinkynttä
3 dl risottoriisiä, esim. Risella
n. 5 dl kanalientä
n. 3 dl valkoviiniä
1 ½ dl ruokakermaa
1½ rkl maustamatonta
tuorejuustoa
suolaa, mustapippuria, tuoretta timjamia, parmesaanijuustoa.

1. Sulata pakastetut tai valuta säilötyt sienet. Paista ne voissa napakoiksi. Jos käytät kuivattuja tatteja, liota niitä runsaassa vedessä 20 minuuttia. Silppua sipuli ja valkosipuli.
2. Kuullota sipulit kattilassa. Lisää riisi ja sekoita hyvin.
3. Kaada kattilaan vähitellen kanalientä ja viiniä koko ajan sekoittaen, kunnes neste on imeytynyt ja riisi on kypsää. Jos käytät kuivattuja sieniä, lisää ne valutettuina tässä vaiheessa.
4. Lisää kerma, tuorejuusto ja paistetut sienet sekä hienonnettu timjami.
5. Ripottele ennen tarjoilua pinnalle runsaasti raastettua parmesaania.