30-vuotiaan kotkalaisen perheyrityksen valttina on aina ollut suomalaisuus. Nyt Kristina Cruises -yhtiön perinne jatkuu risteilylomilla maailman merillä ja jokimaisemissa.

Kristina Cruisesin tarina alkoi 30 vuotta sitten, vaikka Partasten perheyrityksen juuret juontavat 1950-luvulle ja Kotkan saaristoon. Silloin Keijo Partanen aloitti vuoroveneliikenteen reitillä Kotka–Mussalo.

Vuosikymmenten saatossa yhtiö saavutti suuren suosion suomalaisten risteilynystävien ja varsinkiin varttuneemman väen keskuudessa. Moni asiakas saattoi osallistua kymmeniä kertoja Kristina Cruisesin matkoille legendaarisilla m/s Kristina Brahella ja m/s Kristina Reginalla.

Voi jopa todeta, että Kristina Cruises osaltaan toi risteilymatkustamisen Suomeen. Suomalaisten innostus risteilyihin kasvaa vuosi vuodelta.

Laivoissa yhtiön valtti oli suomalaisuus, joka loi tuttua ja turvallista yhteishenkeä. Henkilökunta oli suomalaista ja sitoutunut yhtiöön kuin omaan perheeseen.

Uudet tuulet

Vuonna 2014 yhtiö joutui luopumaan varustamotoiminnasta ja myymään ainoan laivansa m/s Kristina Katarinan.

– Suomalaisella risteilylaivalla ei enää ollut edellytyksiä kilpailla kansainvälisillä markkinoilla, kertoo Kristina Cruisesin toimitusjohtaja Mikko Partanen.

Islannin tuhkapilven ja Egyptin kansannousun kaltaiset tapahtuvat pakottivat varustamon muuttamaan toimintojaan ja risteilyreittejään.

– Maailma muuttui ja meidän oli muutettava konseptia sen mukana.

Nykyisin Kristina Cruises on risteilylomia välittävä matkanjärjestäjä. Reissuja tehdään niin Euroopan jokimaisemiin kuin Karibian lämpöön, myös Afrikkaan sekä Kaukoitään ja Australiaan asti.

– Olemme tuoneet markkinoille kokonaan uuden tuotteen, ropax-risteilyt Pohjois-Saksaan, Partanen kertoo.

– Ne tehdään Finnlinesin ropax-laivoilla, jotka ovat eräänlaisia rahti- ja matkustajalaivan yhdistelmiä.

Muita uutuuksia Euroopassa ovat Ranskan Provencen, Alcasen ja Burgundin alueet, joiden kapeilla kanavaosuuksilla liikutaan uusilla barge-aluksilla.

Suomen kielellä tarjottavat palvelut pysyvät Kristina Cruisesin ohjelmassa.

– Jo kotimaasta lähtee mukaan suomalainen matkanjohtaja, ja kaikilla risteilyillä on saatavilla myös suomeksi opastettuja retkiä.

Vierailija

Ahdingosta noussut Kristina Cruises jatkaa risteilyjen järjestäjänä

"ruikuta menneisyyteen." no tohon kirjoitukseen kykenee ainoastaan ylläpito. Museot ja ikivanhat rakennukset vetää turisteja. Nuo kerrostalon kokoiset risteilyalukset on kammottavia laatikoita. On terästä, lasia, nahkaa, jalopuuta, kylmänkalseeta katsottavaa. Arabivaltioissa on isolla rahalla pykättyjä rakennelmia, mutta ei siellä ihmiset käy niitä halaamassa.
Lue kommentti