Turistien ykkösasia, meri, tarjoaa sansibarilaisille toimeentuloa, esimerkiksi merilevän kasvatusta.
Turistien ykkösasia, meri, tarjoaa sansibarilaisille toimeentuloa, esimerkiksi merilevän kasvatusta.

Astu valkoiseen santaan ja pulahda turkoosiin veteen. Tunnetko mausteiden tuoksun? Olet Sansibarin rennolla saarella.

Kerrotaan, että merenkulkijat tunsivat aikoinaan mausteneilikan tuoksun jo ennen kuin Sansibarin saaria näkyikään.

Mausteet eivät kuitenkaan ole alun perin sansibarilaisia. Ne ovat tulleet saarille siirtomaavalloittajien, merenkävijöiden ja kauppamiesten mukana – kuten asukkaat, uskonnot ja kulttuurit. Afrikan, Arabian ja Aasian merireittien varrella Sansibarista tuli kulttuurien hedelmällinen kohtauspaikka.

Stone Town, pääkaupunki Zanzibar Townin vanhakaupunki, on Unescon maailmanperintökohde. Menneestä loistosta kertovat arabiylimysten entiset palatsit ja intialaisten kauppiaiden talot koristeellisine parvekkeineen. Rakennukset ovat joko rapistuneita tai muutettu luksushotelleiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pääkatu on turistien ja vähän liiankin röyhkeiden kaupustelijoiden kansoittama Kenyatta Road. Kun postitoimiston kulmalta kääntyy melkein huomaamattomalle Gizenga-kadulle, pääsee vanhankaupungin sokkeloihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kujat ovat kapeita, vain parin metrin levyisiä, pikkupuoteja on vieri vieressä. Tänne eksyy varmasti, mutta se on osa vanhankaupungin viehätystä. Kadunkulmassa Mjaka paahtaa hiilloksella kassavaa eli maniokkia, joka tarvitsee vain vähän suolaa mausteekseen.

Lue myös: Sansibar tutuksi: 15 vinkkiä + tuliaistärpit

Stone Townin vanhoja taloja on muutettu luksushotelleiksi.
Stone Townin vanhoja taloja on muutettu luksushotelleiksi.

Kalapyöryköitä kattoravintolassa

Stone Townin kierroksella pääosassa ovat ovet, yli sata vuotta vanhat puuleikkauksin koristellut puuseppien taidonnäytteet. Niihin on kaiverrettu Intian valtameren kaloja ja aaltoja, taatelipalmuja tuomaan rikkautta ja ketjukuvioita antamaan turvaa.

Ruuassa maistuu historia. Afrikkalaisilta kalastajilta ovat peräisin meren antimet, arabikauppiailta riisi, kookospähkinä, neilikka ja monet mausteet. Curryt ja masala-mausteseokset ovat Intiasta. Tulista sansibarilainen ruoka ei ole.

Kattoravintolassa Stone Townin peltikattojen yllä maistuvat koftat, korianterissa ja jeerassa pyöritellyt miedonmakuiset kalapyörykät. Lounaan jälkeen on vaikeaa lähteä liikkeelle. Keskipäivän kuumuudessa tekee mieli vain makailla tyynyjen varassa ja nauttia varjosta sekä yläilmojen vilvoittavasta tuulenvireestä.

Tarjoilijapoika Rajab tuo kanelilla ja inkiväärillä maustettua kahvia. Rukouskutsut kaikuvat Stone Townin monista moskeijoista.

Mausteneilikkaa lajitellaan Pemban saarella.
Mausteneilikkaa lajitellaan Pemban saarella.

Auringolasku mantelipuun alla

Stone Town ei ole vain turistikohde, siellä asutaan. Jotkut taloista ovat ränsistyneitä, koska valtion vuokratalojen alhaisia vuokria on käytetty johonkin muuhun kuin talojen kunnostukseen.

Suurin osa Zanzibar Townin asukkaista, peräti 400 000, asuu Stone Townia rajaavan Creek Roadin itäpuolella uudessa kaupungissa Ng’ambossa.

Viideltä iltapäivällä varjot alkavat pidentyä ja tuoda viilennystä helteeseen. Matkailijat kokoontuvat katselemaan auringonlaskua Africa House -hotellin terassibaariin.

Sitä tunnelmallisempi ja halvempi on hotellin vieressä rannalla sijaitseva ulkoilmakahvila Baboo cafe. Suuren mantelipuun alla ei saa sundowner-cocktaileja, mutta tuoremehut ovat kaupungin parhaita.

Hauskimmat tuliaiset löytyvät pikkuliikkeistä.
Hauskimmat tuliaiset löytyvät pikkuliikkeistä.

Paikalliset pitävät pohjoisesta

Saaren rannikot ovat erilaisia. Itään suuntaavat italialaisturistit, leijalautailijat ja rauhaa rakastavat, pohjoiseen vilkkaampaa rantaelämää kaipaavat.

Blue Ocean No 1. Näin lukee pienen purjealuksen kyljessä pohjoisrannikolla Kendwan rannalla. Nimi kertoo, mikä on saaren ykkösasia: sinisen ja vihreän sävyissä välkehtivä meri ja rannan puhdas valkea hiekka.

Kendwa on monen sansibarilaisen mielestä saaren paras ranta. Se on avara ja leveä, eikä vuorovesi haittaa uimista.

Viime vuosina myös myös reppureissaajat ovat löytäneet Kendwan ja sen naapurirannan, Nungwin.

Kalastajien dhow-veneet kolmionmuotoisine purjeineen täplittävät merimaisemaa. Aluksen hiljaiseen kyytiin kannattaa nousta muulloinkin kuin riehakkaalle risteilylle auringonlaskun aikaan.

Tingatinga-maalarin ateljee on kadulla.
Tingatinga-maalarin ateljee on kadulla.

Mausteneilikan kukat poimitaan nuppuina.
Mausteneilikan kukat poimitaan nuppuina.

Ranta vain sinua varten

Idässä houkutuksena ovat valkoiset hiekkarannat, joita reunustavat ylväästi tuulessa huojuvat palmut. Ranta tuntuu jatkuvan ja jatkuvan, aina seuraavaan kaukaiseen niemenkärkeen.

Rannikkoa ympäröi koralliriutta ja matala leveä laguuni. Laskuveden aikaan uiminen on mahdotonta, jollei halua kävellä liukkailla kivillä paikoin jopa pari kilometriä leveän laguunin poikki.

Idässä kun ollaan, auringonnousu on vaikuttava, erityisesti se muutaman sekunnin ohikiitävä hetki, kun punaisena hehkuva pallo kurkistaa Intian valtameren horisontin takaa.

Itärannikon Paje on leijalautailun keskus. Kiwengwaan taas on keskittynyt italialaisia valmismatkahotelleja.

Pohjoisessa Matemwen ja etelässä Bwejuun kylän liepeillä on ainakin hiljaisena kautena niin rauhallista, että tuntuu kuin ranta palmuineen ja maininkeineen olisi vain sinua varten.

Kalastus on  yhä saaren pääelinkeinoja turismin ohella.
Kalastus on yhä saaren pääelinkeinoja turismin ohella.

Chumben ekopalmumajat ovat erikoinen elämys.
Chumben ekopalmumajat ovat erikoinen elämys.

Suomalais-sansibarilaista menoa

Stone Townissa siistejä majapaikkoja ovat Abuso Inn ja Mazsons. Niissä yöpyy alkaen 60 eurolla. Maru Marussa huoneen saa alkaen 110 eurolla.

Perinteikäs Tembo House sijaitsee meren rannalla. Tunnetut Emerson-hotellit ovat saaren eksoottisimpia. Huoneessa voi olla oma kattoterassi ja ulkokylpyamme, ja huoneen hinta alkaa 160 eurosta.

Saaren pohjoisosan Kendwa Rocks pyörii suomalais-sansibarilaisin voimin. Siellä huoneen saa alkaen 50 eurolla. Paikan täydenkuunjuhlat ovat kuuluisat. Rento tunnelma on myös pohjoisen Matemwen Seles Bungalow’ssa ja Panga Chumvissa.

Itärannikolla suositeltavia majapaikkoja ovat Bwejuun Palm Beach Inn, Evergreen Bungalow’s ja Robinson’s Place, jotka sijaitsevat aivan rannalla.

Stone Townin kapeat kujat ovat täynnä kauppoja.
Stone Townin kapeat kujat ovat täynnä kauppoja.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET Matkaopas -lehdessä 2/2016.

 Torilla riittää  ihmeteltävää.
Torilla riittää ihmeteltävää.

3 täsmävinkkiä

Pemba

Mausteneilikkaa kasvatetaan erityisesti pääsaaren pohjoisella naapurisaarella Pemballa. Sadonkorjuuaikaan elo-syyskuussa nuppuja kuivataan siellä kaikkialla – tuoksu on huumaava. Rehevän vehreällä Pemballa viihtyvät mausteneilikan lisäksi mango, ananas, avokado, banaani, manteli, jakki ja cashewpähkinä.

Vierasta katsotaan uteliaasti, ujosti hymyillen. Koululaisista rohkeimmat tapailevat hellouta.

Paras snorklaus- ja sukelluspaikka on Misalin saari tunnin venematkan päässä saaren pääkaupungista Chake Chakesta.

Mauste­retkelle

Neilikkapuun tertun voi nähdä, haistaa ja maistaa mausteretkellä. Kokkaamista harrastavien – ja miksei muidenkin – on mielenkiintoista nähdä, millaisissa puissa ja pensaissa kasvavat kaneli, pippuri, kardemumma, inkivääri ja muskotti­pähkinä. Noin 50 euron hintainen retki päättyy ateriaan palmunlehväkatoksen alla lattialla istuen.

Chumbe

Pikkusaarella on seitsemän erikoista ekopalmumajaa, joissa yö maksaa 260 euroa. Lähiriutalla on yli 200 korallilajia ja 400 kalalajia. Saari on ollut luonnonsuojelualue 1990-luvulta.

Se on seudun parhaita snorklauspaikkoja.

Chumbenkin keittiössä tuoksuu aina joulu – kaneli ja neilikka – ja chapati, maukas pannulla paistettu vehnäleipä. Ruokasalin yksi seinä on avoin ja siitä avautuu panoraama Intian valtamerelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla