Turistien ykkösasia, meri, tarjoaa sansibarilaisille toimeentuloa, esimerkiksi merilevän kasvatusta.
Turistien ykkösasia, meri, tarjoaa sansibarilaisille toimeentuloa, esimerkiksi merilevän kasvatusta.

Astu valkoiseen santaan ja pulahda turkoosiin veteen. Tunnetko mausteiden tuoksun? Olet Sansibarin rennolla saarella.

Kerrotaan, että merenkulkijat tunsivat aikoinaan mausteneilikan tuoksun jo ennen kuin Sansibarin saaria näkyikään.

Mausteet eivät kuitenkaan ole alun perin sansibarilaisia. Ne ovat tulleet saarille siirtomaavalloittajien, merenkävijöiden ja kauppamiesten mukana – kuten asukkaat, uskonnot ja kulttuurit. Afrikan, Arabian ja Aasian merireittien varrella Sansibarista tuli kulttuurien hedelmällinen kohtauspaikka.

Stone Town, pääkaupunki Zanzibar Townin vanhakaupunki, on Unescon maailmanperintökohde. Menneestä loistosta kertovat arabiylimysten entiset palatsit ja intialaisten kauppiaiden talot koristeellisine parvekkeineen. Rakennukset ovat joko rapistuneita tai muutettu luksushotelleiksi.

Pääkatu on turistien ja vähän liiankin röyhkeiden kaupustelijoiden kansoittama Kenyatta Road. Kun postitoimiston kulmalta kääntyy melkein huomaamattomalle Gizenga-kadulle, pääsee vanhankaupungin sokkeloihin.

Kujat ovat kapeita, vain parin metrin levyisiä, pikkupuoteja on vieri vieressä. Tänne eksyy varmasti, mutta se on osa vanhankaupungin viehätystä. Kadunkulmassa Mjaka paahtaa hiilloksella kassavaa eli maniokkia, joka tarvitsee vain vähän suolaa mausteekseen.

Lue myös: Sansibar tutuksi: 15 vinkkiä + tuliaistärpit

Stone Townin vanhoja taloja on muutettu luksushotelleiksi.
Stone Townin vanhoja taloja on muutettu luksushotelleiksi.

Kalapyöryköitä kattoravintolassa

Stone Townin kierroksella pääosassa ovat ovet, yli sata vuotta vanhat puuleikkauksin koristellut puuseppien taidonnäytteet. Niihin on kaiverrettu Intian valtameren kaloja ja aaltoja, taatelipalmuja tuomaan rikkautta ja ketjukuvioita antamaan turvaa.

Ruuassa maistuu historia. Afrikkalaisilta kalastajilta ovat peräisin meren antimet, arabikauppiailta riisi, kookospähkinä, neilikka ja monet mausteet. Curryt ja masala-mausteseokset ovat Intiasta. Tulista sansibarilainen ruoka ei ole.

Kattoravintolassa Stone Townin peltikattojen yllä maistuvat koftat, korianterissa ja jeerassa pyöritellyt miedonmakuiset kalapyörykät. Lounaan jälkeen on vaikeaa lähteä liikkeelle. Keskipäivän kuumuudessa tekee mieli vain makailla tyynyjen varassa ja nauttia varjosta sekä yläilmojen vilvoittavasta tuulenvireestä.

Tarjoilijapoika Rajab tuo kanelilla ja inkiväärillä maustettua kahvia. Rukouskutsut kaikuvat Stone Townin monista moskeijoista.

Mausteneilikkaa lajitellaan Pemban saarella.
Mausteneilikkaa lajitellaan Pemban saarella.

Auringolasku mantelipuun alla

Stone Town ei ole vain turistikohde, siellä asutaan. Jotkut taloista ovat ränsistyneitä, koska valtion vuokratalojen alhaisia vuokria on käytetty johonkin muuhun kuin talojen kunnostukseen.

Suurin osa Zanzibar Townin asukkaista, peräti 400 000, asuu Stone Townia rajaavan Creek Roadin itäpuolella uudessa kaupungissa Ng’ambossa.

Viideltä iltapäivällä varjot alkavat pidentyä ja tuoda viilennystä helteeseen. Matkailijat kokoontuvat katselemaan auringonlaskua Africa House -hotellin terassibaariin.

Sitä tunnelmallisempi ja halvempi on hotellin vieressä rannalla sijaitseva ulkoilmakahvila Baboo cafe. Suuren mantelipuun alla ei saa sundowner-cocktaileja, mutta tuoremehut ovat kaupungin parhaita.

Hauskimmat tuliaiset löytyvät pikkuliikkeistä.
Hauskimmat tuliaiset löytyvät pikkuliikkeistä.

Paikalliset pitävät pohjoisesta

Saaren rannikot ovat erilaisia. Itään suuntaavat italialaisturistit, leijalautailijat ja rauhaa rakastavat, pohjoiseen vilkkaampaa rantaelämää kaipaavat.

Blue Ocean No 1. Näin lukee pienen purjealuksen kyljessä pohjoisrannikolla Kendwan rannalla. Nimi kertoo, mikä on saaren ykkösasia: sinisen ja vihreän sävyissä välkehtivä meri ja rannan puhdas valkea hiekka.

Kendwa on monen sansibarilaisen mielestä saaren paras ranta. Se on avara ja leveä, eikä vuorovesi haittaa uimista.

Viime vuosina myös myös reppureissaajat ovat löytäneet Kendwan ja sen naapurirannan, Nungwin.

Kalastajien dhow-veneet kolmionmuotoisine purjeineen täplittävät merimaisemaa. Aluksen hiljaiseen kyytiin kannattaa nousta muulloinkin kuin riehakkaalle risteilylle auringonlaskun aikaan.

Tingatinga-maalarin ateljee on kadulla.
Tingatinga-maalarin ateljee on kadulla.

Mausteneilikan kukat poimitaan nuppuina.
Mausteneilikan kukat poimitaan nuppuina.

Ranta vain sinua varten

Idässä houkutuksena ovat valkoiset hiekkarannat, joita reunustavat ylväästi tuulessa huojuvat palmut. Ranta tuntuu jatkuvan ja jatkuvan, aina seuraavaan kaukaiseen niemenkärkeen.

Rannikkoa ympäröi koralliriutta ja matala leveä laguuni. Laskuveden aikaan uiminen on mahdotonta, jollei halua kävellä liukkailla kivillä paikoin jopa pari kilometriä leveän laguunin poikki.

Idässä kun ollaan, auringonnousu on vaikuttava, erityisesti se muutaman sekunnin ohikiitävä hetki, kun punaisena hehkuva pallo kurkistaa Intian valtameren horisontin takaa.

Itärannikon Paje on leijalautailun keskus. Kiwengwaan taas on keskittynyt italialaisia valmismatkahotelleja.

Pohjoisessa Matemwen ja etelässä Bwejuun kylän liepeillä on ainakin hiljaisena kautena niin rauhallista, että tuntuu kuin ranta palmuineen ja maininkeineen olisi vain sinua varten.

Kalastus on yhä saaren pääelinkeinoja turismin ohella.
Kalastus on yhä saaren pääelinkeinoja turismin ohella.

Chumben ekopalmumajat ovat erikoinen elämys.
Chumben ekopalmumajat ovat erikoinen elämys.

Suomalais-sansibarilaista menoa

Stone Townissa siistejä majapaikkoja ovat Abuso Inn ja Mazsons. Niissä yöpyy alkaen 60 eurolla. Maru Marussa huoneen saa alkaen 110 eurolla.

Perinteikäs Tembo House sijaitsee meren rannalla. Tunnetut Emerson-hotellit ovat saaren eksoottisimpia. Huoneessa voi olla oma kattoterassi ja ulkokylpyamme, ja huoneen hinta alkaa 160 eurosta.

Saaren pohjoisosan Kendwa Rocks pyörii suomalais-sansibarilaisin voimin. Siellä huoneen saa alkaen 50 eurolla. Paikan täydenkuunjuhlat ovat kuuluisat. Rento tunnelma on myös pohjoisen Matemwen Seles Bungalow’ssa ja Panga Chumvissa.

Itärannikolla suositeltavia majapaikkoja ovat Bwejuun Palm Beach Inn, Evergreen Bungalow’s ja Robinson’s Place, jotka sijaitsevat aivan rannalla.

Stone Townin kapeat kujat ovat täynnä kauppoja.
Stone Townin kapeat kujat ovat täynnä kauppoja.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET Matkaopas -lehdessä 2/2016.

 Torilla riittää ihmeteltävää.
Torilla riittää ihmeteltävää.

3 täsmävinkkiä

Pemba

Mausteneilikkaa kasvatetaan erityisesti pääsaaren pohjoisella naapurisaarella Pemballa. Sadonkorjuuaikaan elo-syyskuussa nuppuja kuivataan siellä kaikkialla – tuoksu on huumaava. Rehevän vehreällä Pemballa viihtyvät mausteneilikan lisäksi mango, ananas, avokado, banaani, manteli, jakki ja cashewpähkinä.

Vierasta katsotaan uteliaasti, ujosti hymyillen. Koululaisista rohkeimmat tapailevat hellouta.

Paras snorklaus- ja sukelluspaikka on Misalin saari tunnin venematkan päässä saaren pääkaupungista Chake Chakesta.

Mauste­retkelle

Neilikkapuun tertun voi nähdä, haistaa ja maistaa mausteretkellä. Kokkaamista harrastavien – ja miksei muidenkin – on mielenkiintoista nähdä, millaisissa puissa ja pensaissa kasvavat kaneli, pippuri, kardemumma, inkivääri ja muskotti­pähkinä. Noin 50 euron hintainen retki päättyy ateriaan palmunlehväkatoksen alla lattialla istuen.

Chumbe

Pikkusaarella on seitsemän erikoista ekopalmumajaa, joissa yö maksaa 260 euroa. Lähiriutalla on yli 200 korallilajia ja 400 kalalajia. Saari on ollut luonnonsuojelualue 1990-luvulta.

Se on seudun parhaita snorklauspaikkoja.

Chumbenkin keittiössä tuoksuu aina joulu – kaneli ja neilikka – ja chapati, maukas pannulla paistettu vehnäleipä. Ruokasalin yksi seinä on avoin ja siitä avautuu panoraama Intian valtamerelle.

Turun saaristossa tuntuu kuin olisi ulkomailla. Kylät ovat kauniita, ihmiset rentoja ja lossit tunnelmallisia. Poimimme kuusi vinkkiä saariston seudulla matkaavalle.

1. Paljasjalkapolku

Paljasjalkapolun alku on hotelli Nestorin ja ravintola Back Pocketin pihalla.
Paljasjalkapolun alku on hotelli Nestorin ja ravintola Back Pocketin pihalla.

Puinen kaari on kuin portti toiseen maailmaan keskellä metsää. Sammal kutittaa jalkapohjia ja valo karkeloi puiden latvoissa. Maassa on peilejä, joista heijastuu pilvien liike taivaalla.

Kyseessä on joka vuosi uudelleen rakennettava ympäristötaideteos Paljasjalkapolku, johon osallistuu kymmenen vaihtuvaa taiteilijaa. Kukin taiteilija pystyttää oman teoksensa jonnekin kilometrin mittaisen polun varrelle. Kokonaisuus on puhutteleva.

Teosta on ollut kokoamassa saaristosta kotoisin olevia tai siellä lomailevia taiteilijoita, mutta myös ulkomaalaisia tekijöitä. Tänä vuonna osa taiteilijoista tulee Yhdysvalloista ja Alankomaista. Näyttelyn nimi on Jälkiä.

Paljasjalkapolun nimi on symbolinen. Kun kulkee paljain jaloin, luonto tulee iholle. Polkua suunnitelleet taiteilijat toivovat kulkijan nauttivan kaikin aistein saariston luonnosta ja taiteesta.

Paljasjalkapolku lähtee Hotelli Nestorilta, jota pitää polkua perustamassa ollut kuvataiteilija Pia Rousku. Hotellin yhteydessä toimii erinomainen ravintola Back Pocket.

 • Polku lähtee hotelli Nestorin pihasta, Österretaisintie 45, Korppoo.
 • barfotastigen.com

2. Seilin saari

Seilin puukirkon katossa roikkuu saaristossa tyypillinen pienoislaiva.
Seilin puukirkon katossa roikkuu saaristossa tyypillinen pienoislaiva.

Harvalla paikalla on yhtä karmiva historia kuin Seilin saarella.

1600-luvulta alkaen sinne eristettiin spitaaliset ja vuodesta 1785 alkaen mielisairaat. Saarenmielisairaala suljettiin vasta 1962.

Suurin osa hoitoon lähetetyistä oli naisia. Nykytiedon valossa oikeasti sairaita oli vähän: Seiliin joutuneet naiset eivät vain sopineet aikansa naisrooliin.

Saarelta ei päässyt pois. Tarinan mukaan spitaaliset joutuivat tuomaan tullessaan oman arkkunsa laudat.

Seilin saari on tullut tunnetuksi myös Jenni Vartiaisen Seili-nimisestä laulusta ja Katja Kallion kirjasta Yön kantaja.

Nyt vanha mielisairaala on Saaristomeren tutkimuskeskuksen hallussa.

Seilin puukirkko toimii nykyään museona. Sairaille ja terveille oli kirkossa oma puoli. Museokirkko on avoinna 16.6.-17.8. joka päivä kello 12.30-14.30.

Historian havinan lisäksi Seilin saarella viehättää kaunis luonto.

Saarella on kesäkahvila. Majoittua voi vaikkapa 1800-luvun leipomossa tai Carl Ludvig Engelin piirtämässä hirsitalossa.

 • Yhteysalus Turusta, lähtö päivittäin kello 10, matka-aika 2 tuntia. Yhteysalus Nauvosta kello 16, matka-aika 30 minuuttia. Varaa matka ja majoitus: 040777 3668.
 • vitharun.fi, visitseili.fi

3. Kustavin savipaja

Kustavin Savipajassa vaalitaan perinteitä ja luodaan uutta. Toimitusjohtaja Pia Metsävainio sanoo saaristolaisuuden näkyvän tuotteissa.
Kustavin Savipajassa vaalitaan perinteitä ja luodaan uutta. Toimitusjohtaja Pia Metsävainio sanoo saaristolaisuuden näkyvän tuotteissa.

Majakanmuotoisia lyhtyjä, veneen mallisia tarjoiluastioita. Kustavin Savipajassa on valmistettu keramiikkaa 41 vuotta.

Perheyritystä johtavat sisarukset Essi Vuontisjärvi ja Pia Metsävainio haluavat vaalia käsityöläisyyttä, joka on aina ollut saaristossa tärkeää.

Savipajan ympärille on kasvanut käsityökylä. Seppä takoo rautaa pajassaan, hopeaseppä valmistaa uniikkeja koruja. Paratiisipajasta voi ostaa sisustusesineitä ja hyvän tuoksuisia pesuaineita sekä kynttilöitä.

Tekstiilipajan pihapiirissä on lampaita ja kaniineja sekä kahvila, josta saa saariston parhaat munkit. Myynnissä on myös kauniita keittiöpyyhkeitä ja kukkaroita.

4. Ravintola Köpmans

Köpmans on melko tuore tulokas Nauvon ravintolatarjonnassa. Kauniissa ravintolassa saa herkutella yllättävillä annoksilla.
Köpmans on melko tuore tulokas Nauvon ravintolatarjonnassa. Kauniissa ravintolassa saa herkutella yllättävillä annoksilla.

Saariston ravintoloiden joukossa on uusi tulokas: Köpmans. Sen ruokalista on kekseliäs.

Kannattaa tilata esimerkiksi saaristolaisleipään tehty 18 euron hauki- tai karitsaburger ja pannukakku, joka tarjoillaan savusärkimoussen ja kuuluisan nauvolaisen Piipanojan kylmäsavustamon lohen kera, 10 euroa.

Riitta ja Henri Talvitien perustama ravintola hyödyntää paikallisia raaka-aineita. Juomalistalta löytyy pienpanimojen oluita, saaristossa tehtyä omenamehua ja vastajauhettua erikoiskahvia.

Ravintolan omat leipurit taikovat kahvihetkiin tuoreet munkit ja herkulliset kakut. Tyrnijuustokakku on asiakkaiden suursuosikki, mutta sitä on tarjolla vain harvoina ja valittuina päivinä.

Ravintola sijaitsee kauniissa, avarassa hirsitalossa. Talon vieressä on salatulta tuntuva puutarha: valo siivilöityy luumu- ja omenapuun lehtien lomasta puupöytiin ja kirjavin värein maalattuihin tuoleihin.

Puutarhan laidalla on hiekkalaatikko perheen pienimmille. Kesäiltoina pihassa soittaa usein trubaduuri ja joskus puiden katveessa lausutaan runoja.

 • Rantapolku 3, Nauvo. Varaa pöytä tai yösija 0406434430. kopmans.fi

5. Houtskari

Björn Skaag ei aio muualle kotikylästään Hyppeisistä. Saaristossa asuu ihmisiä ympäri vuoden, mutta väestö ikääntyy.
Björn Skaag ei aio muualle kotikylästään Hyppeisistä. Saaristossa asuu ihmisiä ympäri vuoden, mutta väestö ikääntyy.

Houtskari on saariston ytimessä. Kunta koostuu 700 saaresta. Päätien varteenkin mahtuu kaksi pientä lossia, jotka kulkevat tarvittaessa.

Houtskarin kirkonkylä Näsby on sievä kuin postikortti. Kylässä sijaitsee saariston mennyttä elämäntapaa esittelevä saaristolaismuseo, joka koostuu kymmenestä eri rakennuksesta.

Vaikka elämäntapa on muuttunut, saarissa on yhä ympärivuotista asutusta. Paras tapa tutustua Houtskariin on vuokrata pyörä ja polkaista Näsbystä idylliseen Hyppeisten kylään.

Pyöräillessä luonnosta voi nauttia kaikin aistein. Tie kulkee maalaismaiseman halki, ja meri pilkahtelee lähellä. Pienillä teillä ei juuri ole liikennettä.

Hyppeisissä omenapuut notkuvat puutalojen pihassa ja venevajat reunustavat rantaviivaa. Hieman ennen kylää on Borgbergin näköalatorni, josta katse kantaa hyvällä säällä Ahvenanmaalle saakka .

 • Houtskarin saaristomuseo, Pyhän Andreaksen tie 10, Näsby. 
 • Pyöriä vuokrataan Näsbyn vierasvenesatamassa, Näsbyntie 190, ja Saariston Lomakeskus Mossalassa. 4 tuntia 10 e, 8 tuntia 20 e. saaristonlomakeskus.fi

Vierailemisen arvoinen on myös Kasberget eli Kaasivuori, joka on Turun saariston korkein kohta. Kaasivuorelta voi nähdä Turun ja Naantalin rannoille saakka.
Vierailemisen arvoinen on myös Kasberget eli Kaasivuori, joka on Turun saariston korkein kohta. Kaasivuorelta voi nähdä Turun ja Naantalin rannoille saakka.

Sisäpiirin vinkit

Niclas Gestranius, Paraisten kaupungin matkailupäällikkö:

"Olen syntynyt Paraisilla, ja asun Nauvossa. Olen työskennellyt matkailun parissa 20 vuotta. Rakastan saaristoa, meri rauhoittaa ihmisen.

Turun saaristo on täynnä kätkettyjä helmiä. Nauvon kirkonkylästä pienen lossimatkan päässä on Högsarin saari. Pienellä, luonnontilassa olevalla saarella törmää lähes aina valkohäntäpeuroihin. Högsarin paras näköalapaikka on Smörasken.

Suoramyynnin perinne elää, ja ihmisiin luotetaan. Tilamyymälöissä tuotteet ovat esillä ja asiakkaat jättävät maksun lippaaseen.

Nauvon Norrstrandin tieltä löytyy kolme suoramyyntitilaa, joista saa kauden vihanneksia, itse tehtyä jäätelöä, makkaraa ja leipää. Isakssonilta Houtskarista ja Korppoosta voi ostaa vihanneksia.

Suosittelen saariston ravintoloita. Nauvon Hanko Sushista saa sushia mukaan ja Iniön Bruddalsvikenistä thaimaalaiskokin valmistamia ruokia. Parasta kalaa ja muuta lähiruokaa saa Korppoon Back Pocket -ravintolasta.

Kaikista saariston kylistä löytyy uimaranta. Suosikkini on Iniön Jumon kylän ranta. Se on syrjässä päätieltä ja siksi rauhallinen. Ilta-auringossa hiljaisuus on rikkumaton. Ääntä pitävät vain lähiseudun lampaat."

 • parainen.fi

Hyvä tietää

Saariston rengastiellä on kahdeksan lauttaa ja lossia. Lautat ovat maksuttomia lukuun ottamatta Iniön ja Houtskarin välistä lauttaa.

Majoittua voi mökkikylissä, leirintäalueella ja peti & puuro -majoituksessa, hinta alkaen 45 e/yö. Nauvossa on hotelli.

Jos tarvitset majoituksen juhannuksesta elokuun puoliväliin, tee varaus hyvissä ajoin. Yhteysaluksilla kannattaa varautua jonoihin.

Saariston punkit levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Harkitse puutiaisaivokuumerokotusta, ja ota matkalle mukaan punkkipihdit.

 • finnferries.fi
 • saaristo.org

Pääkaupungin kesä on täynnä mielenkiintoisia tapahtumia, joissa viihtyvät niin ulkopaikkakuntalaiset kuin paikallisetkin. Valitsetko pienpanimotapahtuman, kamarimusiikkifestarit vai silakkamarkkinat?

Teurastamon Herkkumarkkinat 9.6.

Kalasataman kupeessa oleva entinen teurastuslaitos kuhisee uutta kaupunki- ja ruokakulttuurioa. Herkkumarkkinoilla yhdistyvät markkinahumu ja puutarhasta nautiskelu. Voit valita Teurastamon ravintoloiden valmistelemista annoksista mieleisesi ja grillata sen itse grillimestarien opastuksella. 

Teurastamon alueella tapahtuu koko kesän. 12.6. Teurastamolla järjestetään Helsinki-päivän lounas-jazzit, 16.6. alueella vietetään Lasten lomapäivä -tapahtumaa.

Suomenlinnan kesäteatteri: Yksi lensi yli käenpesän 4.6.–1.9.

Suomenlinnassa nähdään jälleen klassikkonäytelmä. Näytelmän on ohjannut Juha Kukkonen ja pääosia näyttelevät Robin Svartström sekä Minna Suuronen.

Radio Aallon Helsinki-päivän konsertti 12.6.

Kahdeksan artistia ja bändiä valloittavat Kaisaniemen puiston ilmaiskonsertissa. Lavalla nähdään mm. Juha Tapio, J. Karjalainen, Cheek ja Sanni.

Sulasolin yhteislaulutilaisuudet Soutustadionilla 11.6.–27.8.

Suomen Laulajain ja Soittajain Liiton Helsingin piirin järjestämissä yhteislaulutilaisuuksissa raikaa joka kesämaanantai Soutustadionilla. Tule yksin tai yhdessä kaverin kanssa. 

Taste of Helsinki 14.–17.6.

Fine dining -ruokaa Töölönlahdella. Taste of Helsingissä voi tutustua huippuravintoloiden maisteluannoksiin telttakylässä keskellä kaupunkia. Tänä vuonna mukana on yhdeksän ravintolaa, muun muassa Olo, Nolla, Ragu ja tukholmalainen Esperanto.

Seurasaaren juhannusvalkeat 22.6.

Maaseudun juhannuksen romantiikkaa voi kokea pääkaupungissakin. Sota-ajan sävelet, kansantanssit ja kokot luovat tunnelmaa juhannusyöhön. Seurasaaren juhannusvalkeat on järjestetty jo vuodesta 1954.

Stadin juhannus 21.6.–23.6.

Kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma on myyty loppuun aiempina vuosina jo ennakkoon. Tänä kesänä tapahtuma alkaa torstain avajaiskonsertilla, jossa esiintyvät Olavi Uusivirta sekä PASA. Päätapahtuma kattaa koko saaren, ja lisää esiintyjiä nähdään juhannusaattona ja juhannuspäivänä.

Helsinki Pride 25.6.–1.7.

Suomen suurin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma tulvii ohjelmaa: tapahtumia on viikon aikana yli 80. Viikko huipentuu perinteiseen lauantain Pride-kulkueeseen.

Helsinki Chamber Music Festival 4.–7.7.

Uusi kansainvälinen kamarimusiikkifestivaali järjestetään Torikortteleiden, Senaatintorin ja koko vanhan Helsingin ympäristössä.

Helsinki Cup 9.–14.7.

Euroopan suurimpiin juniorijalkapalloturnauksiin lukeutuva Helsinki Cup tuo satoja joukkueita pääkaupungin kentille. 

Ylioppilasteatteri: Nomadia –vaelluslaulu 11.7.–19.8.

Helsingin Ylioppilasteatterin kesäteatteri nähdään jälleen Mustikkamaan ihanassa ympäristössä. 

Suuret Oluet - Pienet Panimot 24.–28.7.

Suomen kattavin olut- ja pienpanimotapahtuma järjestetään jälleen Rautatientorilla. Tutustu pohjoismaisiin pienpanimoihin, siemaile olutta, siidereitä ja sahtia ja osallistu olutvisaan. Tarjolla myös ruokaa ja ohjelmaa. 

Lasten Festarit 4.8.

Perheen pienimmille suunnatut festarit järjestetään Töölönlahdella, Oopperatalon takana Hesperian puistossa. Tapahtumassa on koettavaa koko perheelle: musiikkia, työpajoja, jättitrampoliini ja muuta hauskaa.

Etno-Espa 6.–16.8.

Nykykansanmusiikin ilmaiskonserttisarja nähdään Esplanadin lavalla elokuussa.

Art goes Kapakka 16.–25.8.

Laadukas ja kiinnostava taide, ravintolakulttuuri ja yleisö kohtaavat kymmenen päivää ja yötä kestävässä Art goes Kapakassa. Yli 300 tapahtuman joukosta jokainen löytänee jotakin.

Helsingin juhlaviikot 17.8.–2.9.

Kahden viikon festivaali on musiikin, kuvataiteen ja teatterin juhlaa. Koe esimerkiksi Huvila-teltan tunnelmalliset konsertit. Taiteiden yönä 24.8. koko kaupunki on täynnä tapahtumia.

Helsinki Design Week 6.–16.9.

Muodin, designin ja arkkitehtuurin ystäville on luvassa ohjelmaa peräti 11 päiväksi. 

Stadin silakkamarkkinat 7.–13.10.

Vuodesta 1743 järjestetyt markkinat olivat pitkään tärkeä ruuanhakutapahtuma. Nykyään silakkamarkkinoilla saaristolaisperinne yhdistyy moderniin ruokakulttuuriin.

Valokarnevaali 11.–21.10.

Kirkkaasti valaistu Linnanmäen huvipuisto on syksyn pimeydessä uljas näky. Valokarnevaaleilla pääsee värivalojen loisteessa testaamaan, miltä vuoristorata-ajelu tuntuu pikkupakkasessa. Kuukautta aiemmin Linnanmäellä järjestetään iik!week (5.–16.9.), kauhuteemaviikko.

Jäikö jokin tapahtuma mainitsematta? Kerro siitä kommenteissa!

 

hesalainen

Ruokaa, musiikkia ja taidetta: Helsingin kiinnostavimmat kesätapahtumat 2018

Jutussa on jätetty liian pienelle huomiolle Helsingin kaunis saaristo. Ainoa, ohimennen mainittu saari, on Vallisaari. Kyseinen viime vuonna avattu entinen sotilassaari on todella tutustuminen arvoinen. Mutta mihin on unohtui ehdoton "must" paikka Suomenlinna? Muita saaria, joille on hyvät kulkuyhteydet ovat : Pihlajasaari. jossa voi viettää päivän uiden, aurinkoa ottaen tai mennä piknikille. Saarelta löytyy ravintola ja rantakioskissa myydään suussasulavia munkkeja! Mustasaari ja hevossaari,...
Lue kommentti