Mitä, onko talo pantu vesille? Matkustaja-alus Jaakko Ilkka on Kyröjoen ja Ilmajoen pitäjän ylpeys. Se hallitsee jokimaisemaa keväästä syksyyn.

Pohjalaista taloa muistuttava matkustaja-alus Jaakko Ilkka juhlii tänä kesänä kymmenettä vuottaan Kyrönjoella, komeassa kunnossa.

– Niin ku Amatsoonilla seilaas, toteavat ilmajokiset kapteenit Matti Rintatalo, Jaakko Koivisto ja Reijo Laine. Matti ja Jaakko ovat jokiharrastajia ja eläkeläisiä. Reijo on yrittäjä, joka osti laivan Kyröjoen Kyntäjiltä.
Amazon-joella? Keskellä lakeutta?

– Kasvillisuus joen rannalla on yhtä rehevää kuin viidakossa. luonto ja etenkin pieneläimistö on monimuotoista, Matti Rintatalo sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Komialta pitää näyttää

– Kun suunnittelimme laivaa, ehdottomana tavoitteena oli sen pohjalaisuus, ja totta kai maatalo tuli heti mieleen, Matti tuumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Rintatalo selvittää, että talon "kivijalka" on tehty muovisista ponttoneista. Vankkaa perustaa on katsastusmieskin kehunut. Seinät ovat luonnollisesti lautapuuta ja pinta maalattu punaisella riihimaalilla.

– Ilmajoen vauraus pitää tietenkin näkyä. Siitä pitävät huolen suuret, ympäri laivaa olevat klasit, ikkunathan ovat yksi pohjalaisen vaurauden merkki. Kuten myös traktori, jonka pitää ehdottomasti olla suurempi kuin naapurilla, Matti sanailee.

Ikkunat myös suojaavat sateelta ja tuulelta. Laiva on lämmin koko sesonkiajan, myös keväällä ja syksyllä. Vanhan ajan pärekattoa ei tehty, mutta samaan tyyliin sopii hyvin maisemaan istuva vihreä peltikatto. Vessa löytyy, ja sähkö saadaan aggregaatilla.

– Joka yksityiskohta on tarkkaan harkittu, Jaakko Koivisto painottaa.
Aluksella on jokaiselle pöytäpaikka sekä avara näkymä joelle ja rantaan.

Nimi oman pitäjän pojalta

Laivan nimeksi etsittiin ilmajokista persoonaa.

– Mieleen tuli heti nuijasodan päällikkö Jaakko Ilkka. Nuijasotaa käytiin Ilmajoella 1595-96, miehet selostavat.

Jaakko Ilkan perusristeily kestää puolitoista tuntia. Siinä ehtii hyvin nähdä joen ja sen kauniinvihreät rannat. Kun puolimatkassa noustaan lautalta Jokisaunoille, eteen avautuu hämmentävä näky: lähes 10 000 hehtaarin maankuulu peltolakeus Alajoki, jota myös latomereksi kutsutaan.

Kapteenit kertovat, että on ollut todella mieltä ylentävää kuulla, miten sitä ihastelevat esimerkiksi Järvi-Suomesta kotoisin olevat matkustajat.

– He pitävät jokimaisemaa niin erilaisena. Myös lähellä olevat vihreät rannat sekä tunnelma ovat saaneet kiitosta. Onhan se ihan toisenlaista kuin avarilla järvillä, jossa rannat nippa nappa näkyvät horisontissa.

Lue koko tarina et-lehdestä 11/12

Jaakko Ilkka netissä: http://www.namitupa.fi/?page_id=536

Sisältö jatkuu mainoksen alla