Akeo-norsu, Maria ja ruotsalainen Anders kuskin kuvaamana.
Akeo-norsu, Maria ja ruotsalainen Anders kuskin kuvaamana.

Thaimaassa matkailijaa houkutellaan norsun selkään. Uskallatko kokeilla?

Norsun nimi on Akeo. Se on 36-vuotias ja painaa kolme­tuhatta kiloa. Sen korvat ovat pienet, takaa vaaleanpunaiset.

Korvat ovat norsun herkin alue, ja kuljettajanuorukainen käyttää tietoa armotta hyväkseen. Hän potkii varvastossuillaan eläintä jatkuvasti korvan taa ja komentaa samalla äkäisesti. ­

Matkailijalle norsuratsastus on tehty helpoksi. Nousemme kyytiin korokkeelta. Parikseni tulee ruotsalainen Anders. Olemme neljän metrin korkeudessa, edessä heiluu ­heiveröinen turvavyö. Istuimena on rautatangosta ja laudasta kyhätty kehikko.

 – Kuin merenkäyntiä, Anders tulkitsee tunnetta.

Lahjaksi kukkahattu

Kuljettaja ajaa yllättäen poimimaan kukkia ihmeköynnöksestä. Hän alkaa kuin salaa väkertää kukista jotakin. Tiheässä pusikossa hän ojentaa ujosti minulle – kukkahatun. Kauneimman näkemäni.

Kuljettaja-floristimme haluaa olla myös valokuvaaja. Hän ehdottaa, että Anders tulisi hänen paikalleen. Anders ­kieltäytyy. Ruotsalaisen miehen sisu, sehän tiedetään.

Ujuttaudun siis ­norsun lapaluiden päälle. Kuskimme valokuvaa meitä loppumatkan. Istun niin kevyesti kuin suinkin. Vaistomaisesti puhun Akeolle suomea: kutsun saunaan ja uimaan Espooseen, ­kerron ­lapsistani ja haaveestani käydä Kuusamossa. Varon osumasta ­eläimen korviin pikkuvarpaallakaan.

Norsu ymmärtää kaiken.

Koko juttu Thaimaan-matkasta julkaistu Matkaopas-lehdessä 1/2014.

Tältä tuntuu norsuratsastus

Näitä on monessa maassa. Karhun omistaja haluaa korvauksen otuksen kuvaamisesta. Sain aikoinaan häädön kun viereen meni kuvaamaan. Tönimisestä opin ja kävelin jonkinmatkaa poispäin ja palasin kadun toista reunaa mistä sitten lehtevän puun takana zuumailin karhun kohdalleen. Kuvat onnistui hyvin. Yleensä kuvausmaksulappu on pieni ja huomaamaton. Heti kyllä löytyy kun kamera räpsähtää.
Lue kommentti