Fethiyen rantaa nähtynä linnun silmin, kuva Alp Alper.
Fethiyen rantaa nähtynä linnun silmin, kuva Alp Alper.

Valokuvaaja tiimeineen kiersi Turkkia viisi vuotta ja otti yli kaksituhatta valokuvaa eri puolilta maata. Kuvat näkee nyt Suomessa.

Valokuvaaja Alp Alperin, 51, idea oli kuvata kotimaataan ilmasta, tuhannesta jalasta eli noin 300 metrin korkeudesta.

Kuvissa pääosassa ovat matkailijalle osin tutut ja osin uudet maisemat. Aiheita ovat Anatolian Kappadokian komeat maisemat, Istanbulin mosaiikkimaisuus ja Egeanmeren sekä Mustanmeren upeat rannat.

Kuvissa erottuvat Kappadokia, Istanbul ja Egeanmeren rannat.

Idea syntyi maanjäristyksestä

Näyttelyn idea syntyi jo 1999, kun maanjäristys vavisutti Turkkia. Alun perin lentoyhtiössä työskennellyt Alp Alper halusi ikuistaa maan luontoa ja kulttuuria valokuviksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ankarassa syntyneen kuvaajan suunnitelma oli alusta alkaen kunnianhimoinen. Pelkän kuvaamisen lisäksi hän haastatteli arkeologeja ja historiantutkijoita ymmärtääkseen paremmin kuvauskohteitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuvaaja halusi ymmärtää kohteitaan.

Rohkeasti hän tallensi maisemia niin varjoliidokin, kuumailmapallon, ultrakevyen lentokoneen kuin helikopterinkin kyydistä.

Yhteistä perintöä

Yllättävää on, että EU:n jäsenmaaksi haluavassa Turkissa historiallisia arvorakennuksia, kuten kirkkoja, saatettiin kuvausajankohtana käyttää vaikkapa karjasuojina.

Kirkkoa käytettiin karjasuojana.

–  Toivon, että kuvat kannustavat ihmisiä suojelemaan luonnonkauneutta, Alp Alper muistuttaa. Hänen mielestään se on meidän kaikkien yhteistä perintöä.

  • Turkey from 1 000 feet -näyttely 3.–12.6.2016 Sanomatalossa, Töölönlahdenkatu 2, Helsinki. Maksuton.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla